• Etusivu
  • Hoitotyöt

Päihitä puutarhan tuholaiset

Ystävä vai vihollinen – tunnista vastustajasi

Rakentajan toimitus
Päivitetty 27.05.2024
20226_71449.jpg

Tunnista siis puutarhan ötökät - ja ota selvää vastustajastasi. Sitten tiedät, mitkä keinot voit ottaa käyttöön!

Puutarhassa on ötököitä, jos minkälaisia. Kaikki eivät kuitenkaan ole vihollisia, vaan osa kotipuutarhurin oivia pikkuapulaisia, jotka mielellään hoitavat likaisen työn puolestasi. Näille hyville tyypeille kannattaa luoda sopiva toimintaympäristö, jotta ne taistelevat kanssasi pahiksia vastaan, parantavat maan laatua ja pölyttävät kukkia.

Ohje

Ohje

Tämän artikkelin lähteenä on käytetty Eroon puutarhan tunkeilijoista - 50 nasevaa tapaa päihittää tuholaiset (Sarah Ford, Helmi Kustannus 2007) -kirjaa. Se ei ehkä sisällöllisesti vastaa asiantuntijoiden antamia suosituksia, joten luethan ´pilke silmäkulmassa´. Ideoita se kuitenkin antaa ja mukavaa luettavaa; lukuiloa!

Ps. Linkeistä pääsee tarkemman tiedon pariin.

Hyvät, pahat (ja rumat)

Puutarhan puolesta taistelevat leppäkertut, kastemadot, juoksujalkaiset, mehiläiset, rupikonnat ja sammakot, siilit, perhoset, kukkakärpäset, ristihämähäkit, pääskyset ja punarinnat. Ota nämä avosylin vastaan ja pyri myös houkuttelemaan niitä puutarhaasi.

Muurahaisista, isopihtihännistä, ampiaisista ja siiroista ei puutarhassa ole hyötyä - eikä oikeastaan haittaakaan. Toki niistä voi halutessaan hankkiutua myös eroon, mikäli haittaa tuntuu aiheutuvan.

Puutarhan pahimpia vihollisia ovat kirvat, perhostoukat, kilpikirvat, kärsäkkäät, etanat ja kotilot. Yksikään kasvi ei näiltä ole turvassa...

Tunnistatko puutarhan monimuotoiset tuholaiset?

Taistelu alkakoon!

Nyt kun tiedät, kuka on vihollisesi, niin voit aloittaa taistelun niiden torjumiseksi. Ota myös pienten apulaistesi tarjoama apu vastaan ja tee voitavasi niiden puolesta.

Hyönteismyrkkyihin tulisi turvautua vasta viimeisenä keinona, sillä se ei erottele puutarhan ystäviä ja vihollisia toisistaan. Myrkyistä voi loppujen lopuksi olla enemmän haittaa kuin hyötyä. Myrkkyjen sijasta kannattaa ottaa kotikonstit sekä luonnonmukaiset torjunta-aineet käyttöön.

Lue lisää:
Luonnonmukainen tuholaistorjunta (katso reseptit)

VINKKI: Viisas puutarhuri pitää puutarhansa siistinä. Kun korjaat ajoissa pois ylimääräiset roskat, niin vähennät tuholaisten talvehtimispaikkoja.

Ohje

Ohje

Kirvojen torjunta

Kirvat ovat puutarhan yleisimpiä tuhohyönteisiä. Ne eivät anna armoa vaan hyökkäävät kaikkien kasvinosien kimppuun.

Anna kylmä suihku
Suihkuta puutarhaletkulla voimas, kylmä vesisuihku. Usealla, kunnon roiskaisulla irrotat kirvat kasveista ja saat ne samalla hengiltä.

Ota kasvit avuksi
Houkuttele puutarhaasi hyödyllisiä hyönteisiä kasvattamalla siellä hilppoja, kiertokasveja sekä astereita. Ne vetävät puoleensa leppäkerttuja, harsokorentoja ja kukkakärpäsiä, jotka rakastavat kirvoja. Oikeilla kasvivalinnoilla saat puutarhasi kirvansyöjän keitaaksi.

Kutsu lepakot iltapalalle
Istuta puutarhaasi illalla voimakkaasti tuoksuvia kasveja, kuten koristetupakkaa, kuusamaa, leukoijaa ja jasmiketta. Huumaava tuoksu houkuttelee lepakot herkuttelemaan puutarhasi kirva-apajille!

Houkuttele sinitiaiset naapuriksesi
Kirvanmunat ovat sinitiaisten herkkua, joten niitä kannattaa houkutella puutarhaan. Sopivia pesäpönttöjä, hieman herkkuja lintulaudalle sekä riittävästi vettä lintujen kylpyaltaaseen, niin unelmakoti on tarjolla - kirvakaviaarilla täydennettynä!

Luonnonmukainen torjunta-aine kirvojen ja muiden imevien hyönteisten torjuntaan. Kokeile myös nokkosvettä ja mäntysuopaliuosta!

20217_71451.jpg

Kärsäkkäiden karkotus

Kärsäkkäät, nuo ilkeät lehdenmussuttajat, kannattaa pitää kaukana kasveista.

Vesieste
Kärsäkkäät inhoavat vettä. Istuta siis lempikasvisi ruukkuihin ja pidä ruukut kastelualustan päällä - ja alustan täynnä vettä. Huolehdi kuitenkin ruukun kunnollisesta salaojituksesta, jotta et kärsäkkääntorjunnassakaan tule kasveja hukuttaneeksi.

Vaani iltaisin
Täysikasvuiset kärsäkkäät piristyvät iltahämärissä ja lähtevät silloin möngertämään ruokailuretkilleen. Tarkkaile ympäristöäsi taskulampun valossa ja nappaa vihollisesi. Hävitä parhaaksi katsomallasi tavalla.

Ohje

Ohje

Villakilpikirvalle viimeinen ryyppy

Lehtien alapinnoilla viihtyvät, pehmeät, siivettömät, valkoista nukkaa muistuttavat villakilpikirvat heikentävät kasveja imemällä kasvinesteitä. Nopea torjuntakeino on kastaa vanha hammasharja denaturoituun spriihin ja rapsuttaa sitten harjan avulla kilpikirvat pois kasveista. Sprii tappaa ne miltei välittömästi tunkeutuessaan niiden kuoren läpi.

Iske isopihtihäntien kimppuun päivällä

Isopihtihännät pitävät erityisesti krysanteemeista, daalioista ja kärhöistä - ja herkuttelevat kasvien kukilla, nupuilla ja lehdillä. Ne ovat kuitenkin unessa päivän ajan...

Ravista ja tuhoa!
Ravistele kukkia kunnolla, jolloin nukkuvat isopihtihännät tipahtavat maahan. Tallo pahikset, ennen kuin ne ehtivät kunnolla herätä.

Houkuttele hunajalla
Isopihtihännät ovat persoja makealle, joten voit tehdä niille ansan sipaisemalla muutamaan oljenkorteen hieman hunajaa. Tökkää korret kukkaruukkuun pystyyn - ja voit illan tullessa polttaa korret nukkuvine ötököineen päivineen.

Tarjoa olutta
Isopihtihännät voit houkutella myös oluella. Upota maahan oluttölkki, jossa on vielä hieman olutta pohjalla. Tuoksun huumaamina ötökät menevät tölkkiin ja hukkuvat.

Ohje

Ohje

Aja muurahaiset muualle

Rajaa alue liidulla
Muurahaiset eivät pidä liidusta. Osta rasiallinen koululiitua ja piirrä niillä ympyrä kasviesi (tai itsesi) ympärille. Liitu on muurahaisille ylitsepääsemätön ongelma!

Anna kaneli-/neilikkasuihku
Muurahaiset inhoavat kanelin ja neilikan tuoksua. Kaada täyteen kastelukannuun pieni pullollinen kaneli- tai neilikkaöljyä - ja kaada voimakasarominen suihku suoraan pesän päälle.

Hävitä pesä
Muurahaisia tarkkailemalla löydät niiden pesän. Siirrä koko maanpäälinen osa pois puutarhasta.

20217_71450.jpg

Kutsu toukkatalkoisiin!

Perhostoukat pitävät yleensä tietynlaisista kasveista; esimerkiksi kaaliperhosen toukat kaalikasveista. Vaaksiaisen toukat puolestaan pitävät ruohon juurista, vihanneksista, mansikoista ja perunoista.

Järjestä lapsille kilpailu Järjestä lapsille vaikka kilpailu pihan suurimmasta toukasta – ja varaa kaikille jokin pieni palkinto etsintäpalkkioksi. Siirrä lasten löytämät perhostoukat asumaan vaikka lehtikompostiin, jossa on niiden iloksi runsaasti mätäneviä kasveja.

Tarjoa linnuille naposteltavaa
Vaaksiaistoukat ovat erityisesti kottaraisten herkkua, mutta muutkin linnut niillä mielellään herkuttelevat. Kuoki kesän aikana multaa varovasti, niin toukat tulevat esille. Pian paikalle syöksähtääkin lintuja...

Ohje

Ohje

Terrorisoiko pihapiiriäsi karvaiset tai siivekkäät kiusanhenget?

Kissat ja koirat
Etkö halua omien tai naapuruston kissojen käyvän tarpeillaan kukkapenkissäsi tai lasten hiekkalaatikossa?

Ota sitrustuoksut avuksi; kissat inhoavat niitä.
Sitruuna-, appelsiini- tai bergamottiöljyn ripsauttelu kissojen merkkauspaikkoihin tai muihin sopiviin kohtiin toimii mainiosti kissojen karkotteena. Voit tiputella sitrusöljyä myös kepin varteen ja tökätä keppi sitten kukkapenkin tai hiekkalaatikon nurkkaan.

Ryhdy vesisotaan!
Mikäs olisi kissalle (tai koirallekaan) inhottavampaa, kuin saada kylmä suihku naamalleen? Osta tehokas vesipyssy ja asetu vaanimaan... Pari hyvää osumaa, niin karvaiset kaverit siirtyvät asioimaan toisaalle.

Rouhi reilusti pippuria
Myös pippuri on tehokas ase; se ärsyttää eläinten herkkiä kuonoja. Rouhi siis reilusti pippuria kukkapenkkiin tai muualle, minne et halua eläinten tekevän asioitaan.

Hanki oma lemmikki pihaa puolustamaan
Jos ongelmana ovat naapuruston lemmikit tai vaikkapa pikkulinnut ja fasaanit, niin ratkaisu saattaa löytyä oman kissan - tai koiran - hankkimisesta. Kissat pitävät tarkkaa huolta alueestaan ja ajavat oitis pois kaikki reviirilleen tunkevat vieraat. Koirallekin sama tehtävä on suorastaan ilo!

Opeta koirallesi käytöstavat
Koira pitää kissat loitolla, mutta sen vessatavat muuttavat ruohon ruskeaksi ja polttavat havukasveja; läjistä puhumattakaan. Lisäksi koirat saattavat nauttia kuoppien kaivamisesta puutarhaan.
Opeta koirasi käymään tarpeillaan vaikka tontin reuna-alueella sekä lenkin aikana (muista kerätä jätökset). Riittävä tekeminen ja puuhastelu sekä rajojen opettaminen auttaa pitämään lemmikit poissa pahanteosta. Hanki koiralle myös omia leluja.

Hiiret, jänikset, oravat...

Tanssivatko kenties hiiret pihapöydillä poissaollessasi – juhlivatko jänikset ja rusakot puutarhassasi? Vai ovatko oravat ongelmana?

Piikkimatto pelottaa
Levitä orjanlaakerin tai muun piikikkään kasvin oksia istuttamiesi mukuloiden ja siementen ympärille. Piikikäs alusta saa hiiret ja kissatkin kiertämään alueen.

Kova pala purtavaksi?
Valitse kasveja, joilla on vahvat, nahkamaiset lehdet: mahonia, hopeapensas, balkaninakantti ja piikkiputki ovat esimerkiksi talttahampaillekin liian kovia paloja. Myös hopealehtiset kasvit (laventeli ja maruna) sekä sitruunantuoksuiset kasvit säilyvät yleensä koskemattomina.

Suojaa verkolla
Suojaa herkullisimmat kasvit sekä kasvien sipulit verkolla, niin saat pelastettua ne niin fasaaneilta, jäniksiltä kuin oraviltakin. Talvisuojauksesta tarkemmin

Ohje

Ohje

Myyrien karkottaminen

Pese ja huuhtele myyrät matkoihinsa
Kaada kastelukannuun 1 osa puhdistusnestettä ja 20 osaa vettä – ja kaada myyränkoloihin. Myyrillä on herkkä hajuaisti ja pesuveden haju onkaloissa on niille toimiva karkote.

Lue lisää myyristä

Peurat pois puutarhasta

Etenkin haja-asutusalueilla ja taajamien reuna-alueilla myös peurat saattavat osoittautua oikeiksi puutarhan tuholaisiksi. Niiden karkottamisessa paras keino on HAJU.

Merkitse reviirisi
Peurat eivät pidä ihmisen hajusta, joten hyvä pelottelukeino on merkitä reviiri hyvin alkukantaisella tavalla; pissaamalla. Miespuolisilta perheenjäseniltä tehtävä hoituu kenties helpommin, mutta toki virtsaa voi levittää vaikka ämpärin avulla puutarhan turvaksi.

Muu tuoksuva torjunta
Vahvat kemikaalituoksut, kuten esimerkiksi pyykinhuuhteluaine, toimii myös peurankarkotteena. Voit kastella vaikka kangastilkkuja ja ripustella ne kasvien läheisyyteen.

Ohje

Ohje

Etanoista eroon

Tarjoa kupillinen kahvia tai olutta
Tutkimusten mukaan kofeiini on etanoille houkuttelevan haitallista. Täytä matala astia kahvilla tai kolajuomalla ja anna etanoiden mönkiä viimeiselle tauolleen. Myös oluen tuoksu houkuttelee etanat astialle viimeiselle uintireissulleen.

Kata kissanruokaa
Kissan- ja koiranruokapurkit jämineen kannattaa upottaa maahan etanoita kuhisevalle alueelle. Tuoksuva muona houkuttaa etanat kasvien sijasta tipahtamaan purkkeihin. Ruoka houkuttelee paikalle myös siilejä, jotka herkuttelevat mielellään kissanruuan ohella myös etanoilla! Tosin tuoksu saattaa houkutella pihaan myös naapurustonkin kissat ja koirat...

Hanki kanoja
Mikäli mahdollista, niin hanki pihapiiriäsi kuopsuttelemaan muutama kana; ne rakastavat etanoita!

Mausta suolalla
Ota pöytäsuolapurkki ja taskulamppu mukaan iltakierrokselle puutarhaan. Ripottele jokaisen havaitsemasi nilviäisen päälle ripaus suolaa, niin muutamassa sekunnissa etana käpertyy palloksi ja kuolee!

Tarjoa vielä herkullisempaa
Aseta vaarassa olevien kasvien väliin vaikka sanomalehden päälle limanuljaskoiden himoitsemia herkkuja; mätänevää salaattia, kissanruokaa ja leseitä. Aamulla voit kääräistä lehden etanoineen ja kotiloineen rullalle ja hävittää haluamallasi tavalla.

Tarjoa piilopaikka
Etanat ja kotilot hakeutuvat aina jonnekin suojaan. Asettele kasvimaan penkkien väliin vaikkapa lautoja - ja näpäyttele limanuljaskat laudoista vaikka suoraan kompostiin.

Lisää etanoiden torjunnasta

20217_71452.jpg

Kilpikirvat kuriin

Kilpikirvat ovat pieniä, litteitä, kuorensa alla piilottelevia hyönteisiä. ne imevät kasvin ravintonesteitä lehtien alapinnoilla ja kasvien rungoissa. Ne voivat aiheuttaa suurta vahinkoa puille ja pensaille – ja niistä on vaikea päästä eroon.

Kynnet esiin
Tehokkain tapa päästä eroon kilpikirvoista on rapsutella ne kynsillä pois kasvien pinnalta.

Ruiskuta rasvahappoja
Kasviöljy on luonnonmukainen torjuntakeino. ruiskuta öljyä usein ja runsaasti toukkien kuoriutumisaikana. Ole torjunnassa sitkeämpi kuin kilpikirvat.

Ohje

Ohje

Houkuttele hyvikset avuksesi

Monet hyönteiset ovat erittäin hyödyllisiä kotipuutarhassa, joten niiden viihtymiseen kannattaa panostaa. Tarjoa vaikka suojapaikka ja perusta hyönteishotelli!

Istuta leppäkerttujen lempikukkia
Väinönputket, pietaryrtit ja tuoksupelargonit houkuttelevat leppäkerttuja puutarhaasi. Runsas kirvatarjonta saa ne asettumaan taloksi.

Lantalisäys saa madot möyhennyshommiin
Madot tekevät niin kompostimullasta kuin puutarhamaastakin muhevampaa ja ilmavampaa. Lisää matoja kompostiin ja lantaa multaan, niin saat vielä parempilaatuista multaa.

Houkuttele harsokorentoja lisääntymään
Harsokorentojen toukat syövät kaikkea mikä liikkuu! Perusta siis lastenkamari. Leikkaa isosta limsapullosta pohja pois, suojaa teipillä karhea reuna ja kääri kappale aaltopahvia rullalle pullon sisään. Ripusta pullo syksyn ajaksi ikkunan lähelle, siirrä talveksi ulkovajaan ja tuo keväällä ulos...

Toivota siilit tervetulleiksi
Siilit syövät etanoita, ötököitä ja toukkia. Älä kuitenkaan tarjoa siileille maitotuotteita, vaan anna mieluummin vaikka munakokkelia – ja muista tehdä syksyllä talvehtimispaikkoja pihan perälle: kasaa keppejä ja pölkkyjä tai vaikka kompostikasa siilejä varten.

Ota siivekkäät ystävät avuksi
Kun talvella tarjoat monipuolisesti ja säännöllisesti ravintoa ja keväällä runsaasti pesäpaikkoja, niin siivekkäät ystäväsi palkitsevat kesällä ahmimalla ei-toivottuja hyönteisiä! Tarjoa linnulle myös mahdollisuus kylpyyn raskaan työn lomassa.
VINKKI: Hoitamaton pensasaita on turvallinen ja rauhallinen koti kaikille linnuille. Linnunpönttöjä on myös helppo tehdä itse!

Muista myös mehiläisiä
Vaikka mehiläiset eivät taisteluun osallistukaan, niin niiden työ puutarhan hyväksi on arvokasta. Istuta mettä tuottavia kasveja, kuten hajuhernettä, lupiinia, sormustinkukkaa, kuusamaa ja syrikkää, niin mehiläiset pysyvät tyytyväisinä - ja huolehtivat puutarhasi pölytyksestä ja kukoistuksesta.

Kukkakärpäsille kullankeltaista
Kukkakärpäset syövät kirvoja ja pölyttävät kukkia, joten ne ovat puutarhan hyviksiä! Ne pitävät erityisen paljon kullankeltaisista kukista, kuten kehäkukista. Anna kukkakärpäsille mahdollisuus tankata, niin ne jaksavat olla apunasi.

Iloitse lammikkoosi tulleesta sammakosta
Pienikin lammikko saattaa houkutella sammakon asukkaakseen. Kotipuutarhuri voikin iloita pienestä ahmatista, sillä sille maistuvat kaikenlaiset ötökät - ja aivan erityisesti etanat.

Lähde: Eroon puutarhan tunkeilijoista - 50 nasevaa tapaa päihittää tuholaiset (Sarah Ford, Helmi Kustannus 2007)

Hoitotyöt
kasvit
ideat
kasvimaa
tuholaiset
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

201910_60862.jpg
Allergikon joulumuistio
Joulu on pullollaan jouluperinteitä, jotka saattavat aiheuttaa herkemmille allergisia reaktioita. Mitä kaikkea sitten pitäisi ottaa huomioon, jotta joulu sujuisi mahdollisimman mukavasti – myös allergikon näkökulmasta? Tässä tulee laadittuna pieni listaus yleisimmistä allergiaoireita aiheuttavista asioista, joita suomalainen joulukoti ja jouluperinteet pitävät sisällään.Huomaathan että lista ei ole aukoton, vaan listan ulkopuolelta löytyy vielä monta mahdollisesti oireita aiheuttavia tuoksuja sekä ruoka-aineita. Muun muassa erilaiset suklaat saattavat sisältää pähkinää ja gluteenia, joten ole tarkkana lahjaostoksilla.
Kontiainen kurkistaa keosta
Myyrien torjunta
Joka talvi juhlivat myyrät puutarhassamme; pilaavat nurmikon onkaloillaan, käytävillään ja kasoillaan, tuhoavat istutuksia ja pihan kasveja. Miten niistä pääsisi eroon?Etenkin runsaina myyrävuosina talvituhoja on melkein mahdotonta välttää. Myyrät aiheuttavat tuhoja puiden juuristoihin, kaluavat pensaiden ja puiden kuorta ja oksia, herkuttelevat kukkasipuleilla ja kaivavat onkaloitaan pitkin poikin nurmikkoa ja istutuksia. Multakasat pitkin puutarhaa ovatkin valitettavan monelle tuttu, jokakeväinen näky.Maamyyrän tekemät tuhot tunnistaa pyramidin mallisista multakeoista nurmikolla. Vesimyyrän keot erottaa maamyyrän keoista siitä, että multakasassa on reikä sivussa – ei päällä. Myyrien torjunnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana; maamyyrä eli kontiainen (Talpa europaea) on rauhoitettu, eikä sitä saa puutarhoissakaan häiritä – vaikka sen pinnalle työntämät multakasat häiritsisivätkin pihanomistajaa.Kontiainen on hyönteissyöjä, joka ei siis käytä kasvinosia ravinnokseen. Se kuitenkin häiritsee kasvien luonnollista kasvua maan alla risteilevien käytävien viedessä kasvien tarvitseman mullan – ja hyvin hoidetut nurmikot muuttuvat kynnöspelloiksi kontiaisen takia. Maamyyrän onkalot voivat myös aiheuttaa pihan rakenteille vaikeasti korjattavia vahinkoja, esimerkiksi kivetysten alla. Rauhoitetun kontiaisen myrkyttäminen tai muulla tavoin vahingoittaminen on lailla kielletty, joten karkotteiden käyttö on ainoa vaihtoehto suojautua sen aiheuttamia tuhoja vastaan.
20176_49452.jpg
Hedelmäpuut sopivat jokaiseen pihaan
Hedelmäpuu on kotipuutarhassa niin hyötykasvi kuin koristepuu. Kevään hehkeyttä korostavat upeat kukinnat; ensimmäisenä kukkaan ehtivät kirsikkapuut, heti perään kiirehtivät luumupuut ja niiden jälkeen pihat täyttyvät omenankukista. Jos pihan aurinkoisella puolella on tilaa usealle puulle, niin eri lajit myös täydentävät toisiaan!
20237_82484.jpg
Huolehdi kastelusta
Kesä ja aurinko, kuivuus ja helle sekä tuivertava tuuli nopeuttavat aineenvaihduntaa ja saavat niin ihmiset, eläimet kuin kasvitkin janoisiksi. Kotipuutarhurin tulee kiinnittää erityishuomiota kesän kasteluun etenkin lämpimänä ja tuulisena aikana – sekä loma-aikoina. Kasvit tulevat toimeen ilman lisälannoitustakin, mutta ilman vettä ne kuolevat nopeasti janoon. Kaikille meille parasta janojuomaa on huoneenlämpöinen vesi.
200611_658.jpg
Tee Se Itse: Pihakivetys
Pihan viimeistelyyn ja komistukseen voidaan käyttää myös luonnonkiviä. Luonnonkiveä voi käyttää joko pelkästään tai yhdistellä sitä betonin ja puun kanssa. Luonnonkivimateriaali on eläväpintaista, kestoltaan lähes ikuista. Luonnonkivillä voi luovasti toteuttaa itseään. Käyttötavasta tai paikasta riippuen luonnon muovaamia kiviä voidaan käyttää joko sellaisenaan tai kivituhkaan asennettuina.Lisätietoa pihakivistä...
20194_57663.jpg
Oman maan makupaloista herahtaa vesi kielelle
Kasvimaalla kasvaa perinteisesti tuottoisin vihannes- ja juuressato, mutta patiolla ja parvekkeellakin onnistuu vallan mainiosti. Omalla sadolla voi herkutella, vaikka into tai aika ei riittäisikään kasvimaan kitkentään.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton