• Etusivu
  • Kasvillisuus

Pitääkö metsäpihaa lannoittaa?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.03.2012
20123_29986.jpg

Mökin piha-alue on melko luonnontilainen; puolukoitakin saa poimia ihan tuvan rappusilta kurkottaen. Olemme kuitenkin istuttaneet pihapiiriin joitain koriste- ja hyötypensaita ja nyt pohdimmekin pitääkö niille antaa jotain lannoitetta. Tai muulle piha-alueelle? Tontillamme kasvaa pääasiassa mäntyjä ja piha vaihtuu miltei huomaamatta metsäksi.

VASTAUS: Mökkinne pihapiiri vaikuttaa tosiaan melko luonnontilaiselta; ja niin on varmasti hyvä. Männyt ja puolukat kertovat melko kuivasta ja happamastakin maasta, mutta metsänpohjaa ja luonnontilaista aluetta ei kannata ryhtyä lannoittamaan tai kalkitsemaan - siitä voisi olla vain haittaa alueen kasveille.

Pihapiiriin istutetuille kasveille, pensaille ja perennoille, kannattaa kuitenkin lannoitetta ja kalkkiakin (jos kyseessä ei ole mikään happaman maan kasvi; havu tai alppiruusu?). Levitä lannoitetta/kalkkia vain kasvin juuristoalueelle - voit vaikka sekoittaa ne pintamaahan. Metsäpohja on yleensä melko ravinneköyhä ja tässä tapauksessa vielä melko hapankin, joten koriste- ja hyötykasvit tarvitsevat lisäravinteita.

Mikäli mökin pihalla kasvaa, tai ainakin halutaan kasvavan myös leikattavaa nurmikkoa, niin myös sitä tulisi kalkita ja lannoittaa säännöllisesti. Useimmissa nurmikkolannoitteissa on mukana myös ylläpitokalkitukseen sopiva määrä kalkkia. Jossakin tapauksessa saattaa kuitenkin olla parempi, että pihan pohjakerros koostuisi ihan vain alueella luonnostaan kasvavista kasveista.

Biolan-puutarhalannoitteet ja Neudorff-lannoitteet

Vielä vinkkinä: luonnontilaisen mökin pihaan sopivat mainiosti kylvettäväksi erilaiset niittykukkien siemenet. Kuinka mukavaa olisikaan omasta pihasta kerätä kimppu kukkia kahvipöydän koristeeksi! Niittysiemeniä ja erilaisia seoksia on tilattavissa myös Jäsentukusta.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80189.jpg
Millä perennalla on harmaat lehdet? Asiantuntija vastaa
Mikä perenna tämä on? Hopeanharmaat, karvaiset lehdet ruusukkeena. Punaiset kukat, kuvassa on kukkinut jo. Kukkavarret noin 40 senttiä.
20179_50224.jpg
Vuolukiviastiat uudistavat ruoanlaiton
Uudet vuolukiviastiat ovat oiva ratkaisu ruoanlaittoon esimerkiksi takan tulipesässä, leivinuunissa, grillissä tai vaikka sähköuunissa. Näiden ruoanlaittotuotteiden pääosassa on suomalainen vuolukivi, jonka erinomainen lämmönvarauskyky on edukseen myös ruoanvalmistuksessa.
20065_91.jpg
Perennojen talvisuojaus
Perennojen elämäkään ei ole ongelmatonta: Lämmin, märkä syksy ja alkutalvi edistävät homeen kasvua. Lumeton keskitalvi tai kovat pakkaset voivat palelluttaa perennat. Aurinko ja kuivaava tuuli saattavat kuivattaa perennat kuoliaaksi.Tavallisimmat perennat eivät talvisuojausta tarvitse. Talvisuojaus on tärkeä esim. kivikkokasveille ja nuorille taimille. Lumi on paras talvisuoja. Lumen kertymistä voi auttaa havuilla. Myös ilmavan turpeen lisääminen kasvin tyvelle antaa hyvän suojan. Ainakin syysleimut, punatähkä, keijunkukka ja kevätakaihonkukka saavat helposti talvivaurioita. Kevätkylmiltä suojaa voivat tarvita mm. särkynytsydän, marskinlilja, kuningaslilja ja valeangervo.Kasveista saat lisätietoa Puutarha.netin Kasvikortistosta!
202211_80300.jpg
Mustamarja-aronian leikkaus? Asiantuntija vastaa
Meillä on 30 vuotta vanha mustamarja-aronia-aita, joka on alhaalta tosi lehdetön ja tosi paksut varret. Se leikataan joka vuosi ja ollaan pidetty noin 150 cm korkeana. Marjojakin vielä tulee. Voiko tätä enää leikata alas? Jos voi, niin mihin aikaan vuodesta, ja kuinka alas voi leikata, että vielä versoisi ja lähtisi uuteen kukoistukseen?
20216_71149.jpg
Sisusta kukilla ja kasveilla: nappaa erilaiset ideat Lohjan asuntomessuilta
Hyvinvoivat viherkasvit ja kauniit kukka-asetelmat ovat ihania, mutta toisinaan esimerkiksi allergiat, lemmikit tai pitkät poissaolot voivat olla esteenä elävien kasvien ja kukkien hankkimiselle kotiin. Onneksi vehreyttä, luonnollisuutta ja kasviteemaa voi tuoda sisustukseen monella tapaa – myös ilman oikeita viherkasveja. Katso inspiroivat ideat Lohjan asuntomessuilta!
20082_8645.jpg
Perunaa tuttuun tapaan tai aivan uudesti
Suomalaiselle rakas peruna on saanut kilpailijoita, mutta peruna pitää sinnikkäästi pintansa. Laatu on kohentunut eikä perunan makuun ole kyllästytty. Perunasta saa niin arkista kuin luksusta, tavallista tai yllättävää, suomalaista tai eksoottista.Jokapäiväisessä kokkauksessa perunan on jouduttava pöytään juohevasti. Silloin keitetään perunat tutusti sellaisinaan tai kypsennetään uunissa lohkoina. Perunasose, kokonaiset uuniperunat, ranskalaiset perunat ja valkosipuliperunat takaavat pientä vaihtelua.Mistä ystävänpäivän perunat saatiinkaan?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton