• Etusivu
  • Kasvillisuus

Pitääkö metsäpihaa lannoittaa?

Rakentajan toimitus
Julkaistu 09.03.2012
20123_29986.jpg

Mökin piha-alue on melko luonnontilainen; puolukoitakin saa poimia ihan tuvan rappusilta kurkottaen. Olemme kuitenkin istuttaneet pihapiiriin joitain koriste- ja hyötypensaita ja nyt pohdimmekin pitääkö niille antaa jotain lannoitetta. Tai muulle piha-alueelle? Tontillamme kasvaa pääasiassa mäntyjä ja piha vaihtuu miltei huomaamatta metsäksi.

VASTAUS: Mökkinne pihapiiri vaikuttaa tosiaan melko luonnontilaiselta; ja niin on varmasti hyvä. Männyt ja puolukat kertovat melko kuivasta ja happamastakin maasta, mutta metsänpohjaa ja luonnontilaista aluetta ei kannata ryhtyä lannoittamaan tai kalkitsemaan - siitä voisi olla vain haittaa alueen kasveille.

Pihapiiriin istutetuille kasveille, pensaille ja perennoille, kannattaa kuitenkin lannoitetta ja kalkkiakin (jos kyseessä ei ole mikään happaman maan kasvi; havu tai alppiruusu?). Levitä lannoitetta/kalkkia vain kasvin juuristoalueelle - voit vaikka sekoittaa ne pintamaahan. Metsäpohja on yleensä melko ravinneköyhä ja tässä tapauksessa vielä melko hapankin, joten koriste- ja hyötykasvit tarvitsevat lisäravinteita.

Mikäli mökin pihalla kasvaa, tai ainakin halutaan kasvavan myös leikattavaa nurmikkoa, niin myös sitä tulisi kalkita ja lannoittaa säännöllisesti. Useimmissa nurmikkolannoitteissa on mukana myös ylläpitokalkitukseen sopiva määrä kalkkia. Jossakin tapauksessa saattaa kuitenkin olla parempi, että pihan pohjakerros koostuisi ihan vain alueella luonnostaan kasvavista kasveista.

Biolan-puutarhalannoitteet ja Neudorff-lannoitteet

Vielä vinkkinä: luonnontilaisen mökin pihaan sopivat mainiosti kylvettäväksi erilaiset niittykukkien siemenet. Kuinka mukavaa olisikaan omasta pihasta kerätä kimppu kukkia kahvipöydän koristeeksi! Niittysiemeniä ja erilaisia seoksia on tilattavissa myös Jäsentukusta.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20202_62562.jpg
Tee se itse hyönteishotelli
"1.4.2020 käynnistyvä Hyönteishotellit2020-kampanja kannustaa suomalaisia pystyttämään hyönteishotelleja omistamilleen pihoille, parvekkeille ja poluille. Kampanja on osa YK:n kansainvälistä kasvinterveysvuotta, ja sen taustalla on huoli maailmanlaajuisesta hyönteiskadosta: ilman sopivia majapaikkoja koloissa pesivät pölyttäjät eivät selviydy eivätkä lisäänny, jolloin ruokakasvit katoavat."Lähde: Maa- ja metästalousministeriön tiedote.
20201_62132.jpg
Osoita rakkauttasi oikeilla kukilla
Sitä luulisi lajikkeeseen, väriin tai määrään katsomatta kukkien viestivän rakkaudesta ja välittämisestä, mutta toisin on! Ajattelematon kukkien antaja saattaa ajautua riitaan tai joutua kosimaan kukkien vastaanottajaa.
20226_78547.jpg
Erikoisempia huonekasveja
Monen kukkakaupan ja puutarhamyymälän valikoimasta löytyy myös erikoisempia ja eksoottisempia huonekasveja. Selkeiden hoito-ohjeiden avulla kokemattomampikin viherpeukalo saa kasvit voimaan vehreästi. Kevättä odotellessa voi kotiaan uudistaa ja piristää myös iloisen värisillä ruukuilla.
20219_72731.jpg
Puutarhurin syystoimet
Puutarha valmistautuu tulevaan kevääseen jo syksylläHuolella tehdyt syystyöt varmistavat puutarhan seuraavan kasvukauden onnistumisen. Syksy on puutarhanhoidon tärkeimpiä ajanjaksoja: nyt luodaan tulevan kevään kasvun onnistumisen edellytykset. Onkin syytä luottaa syksyyn mainiona istutussesonkina. Aurinko ei paahda taimia uuvuksiin, ja lyhenevät ja viilenevät päivät sekä kostea maa varmistavat hyvän kasvuunlähdön.
202210_79884.jpg
Pikkusyreenin istutus? Asiantuntija vastaa
Ostan pikkusyreenin eli Palibin. Olen kaivanut sille 70x70 cm kuopan. Millaista multaa käytän kuopan täytöön ja siis istutukseen? Laitanko kiviä ja soraa pohjalle? Sekoitanko multaan hiekkaa ja kalkkia? Miten lannoitan nyt ja jatkossa? Mitä muuta huomioitavaa on istutamisessa?
202111_73620.jpg
Tuholaisia traakkipuussa
Lukija kysyy: "Lehtiruusukkeita on nyt kolme pudonnut ja oksien päät ovat pehmeitä. Lisäksi rykelmä pieniä valkoisia munia on havaittavissa lehden päällä. Mikä kasvissa on vikana ja mitä teen? Kasvi on ostettu kaupasta 3 kk sitten."

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton