• Etusivu
  • Varusteet

Kastelu on huoltotoimista tärkein

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.07.2023
20237_82484.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kesä ja aurinko, kuivuus ja helle sekä tuivertava tuuli nopeuttavat aineenvaihduntaa ja saavat niin ihmiset, eläimet kuin kasvitkin janoisiksi. Kotipuutarhurin tulee kiinnittää erityishuomiota kesän kasteluun etenkin lämpimänä ja tuulisena aikana – sekä loma-aikoina. Kasvit tulevat toimeen ilman lisälannoitustakin, mutta ilman vettä ne kuolevat nopeasti janoon. Kaikille meille parasta janojuomaa on huoneenlämpöinen vesi.

Ohjeita kasteluun:

Kun kastelet, huolehdi siitä, että maa kastuu kunnolla. Poutaviikkoina maa tarvitsee 25–30 litraa vettä neliömetrille. Tällainen kastelu vastaa 25 mm:n sademäärää, joka kastelee maan 25 sentin syvyyteen. Kastele illalla, yöllä, pilvisellä säällä tai jopa tihkusateella, jolloin vettä ei haihdu ilmaan. Keskipäivällä auringonpaahteessa ei kannata kastella. Aurinkoisina päivinä jopa kolmannes kasteluvedestä haihtuu ilmaan. Maan kattamisella hidastat myös merkittävästi haihtumista. Kastelun jälkeen kuohkeutettu maanpinta vähentää maasta haihtuvan veden määrää kun maan hiushuokoset katkeavat.

Hyvä kasteluvesi on lämmintä, hapekasta ja pehmeää – kasteluvesi kannattaa hapettaa seisottamalla se suurissa astioissa. Jos mahdollista, käytä kasteluvetenä lammikosta, joesta tai järvestä saatavaa pehmeää vettä. Vesijohtovesikin käy, mutta on valitettavan kloorattua, kallista ja kylmää. Ekologinen puutarhuri kerää sadevettä talteen ja käyttää sitä kasteluun. Saaristossa ja meren äärellä myös merivesi tulee kyseeseen kasteluvetenä Itämeren veden pienen suolaisuuden vuoksi. Hedelmäpuut, kaalit, punajuuri ja ruohosipuli sietävät myös merivettä. Klooripitoisena peruna, marjakasvit, porkkana ja sipuli kuitenkin kärsivät siitä.

Kiinnitä erityistä huomiota kasteluun tilanteissa, jolloin puutarhan maaperä on hiekkainen tai olet keväällä istuttanut nuoria puita. Kun kastelet isoja kasveja, tee niiden ympärille syvennys, jonka täytät vedellä. Vastaistuttua hedelmäpuuta kohti tarvitaan 20–30 litraa vettä. Muista kastelun nyrkkisääntö: kastele harvoin mutta runsaasti – se on parempi kuin usein ja niukasti. Niukka kastelu houkuttaa juuria pysymään pintakerroksessa, missä ne helposti viottuvat ja kuivuvat – reilu kastelu vie vettä syvemmälle ja ohjaa juuria hakeutumaan syvemmälle.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

VINKKI: Monet ovat etenkin isompien kasvien kohdalla kokeneet hyödylliseksi laittaa istutuskuoppaan putken, jonka toinen pää jää pinnalle – näin kasteluvesi saadaan kasvuvaiheen alussa ohjattua suoraan juurialueelle. Esimerkiksi salaojaputken pätkä käy tähän mainiosti.

Kastelukiteet helpottavat työtä: niiden avulla kasteluvälejä voi pidentää oleellisesti. Etenkin hautausmailla ja ruukkuistutuksissa kastelukiteet ovat mainio apu. Erityisesti kesäkukille on suunniteltu myös oma multansa, jossa on jo mukana näitä kastelukiteitä. Lisäksi puutarhamyymälöistä voi ostaa kastelukiteitä.

Varusteet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20227_78485.jpg
Tunnista siitepölyallergia ja sen aiheuttaja
Siitepölyallergian oireet liittyvät yleensä tiettyyn aikaan, eikä diagnoosiin välttämättä tarvita tutkimuksia. Tällaisia selvästi siitepölyaikaan ajoittuvia, lieviä oireita voidaan turvallisesti lievittää itsehoidolla. Jos oireiden aiheuttajasta on epäselvyyttä, allergiaa voidaan selvittää ihotestein ja verikokein. Lääkärin puoleen on hyvä kääntyä myös jos oireet jatkuvat ympärivuotisesti tai hengittäminen on vaikeaa tai vinkuvaa.Siitepölyallergia kehittyy harvoin alle 2-vuotiaana, ja herkistyminen on yleisintä kouluiässä.
20238_60540.jpg
Monipuolinen valkosipuli
Valkosipuli (Allium sativum) on eräs maailman vanhimmista viljelykasveista. Sen esi-isä on ilmeisesti joku aasialainen luonnonlaji. Valkosipulia on siis käytetty jo vuosituhansien ajan sekä ruoan mausteena että lääkkeenä. Eurooppaan se on tullut ensimmäisten viljelykasvien mukana. Pohjoismaiden luostareissa sitä viljeltiin lääkkeeksi jo keskiajalla. Viljely oli välillä Suomessa unohduksissa muutamia vuosisatoja. Nykyään sen käyttö ja viljely on jälleen yleistynyt, etenkin lääkinnällisten vaikutusten ansioista. Tieteellinen lajinimi "sativum" tarkoittaa viljeltyä.
20198_59574.jpg
Lehdet pois puutarhasta kevyesti ja tehokkaasti
Puista tippuvat lehdet ovat pihamaalla joka syksyinen riesa, ainakin jos lehtipuita on useampia tontilla. Lehtikerroksen poistaminen haravoimalla käy liikuntasuorituksesta, mutta homman voi myös hoitaa nopeasti ja miellyttävästi tehokkaalla lehtipuhaltimella/-imurilla.
20202_62964.jpg
Huhtikuun vinkit
Puutarha herää talvihorroksesta, lumikellot ja krookukset aukovat kilpaa nuppujaan. Auringon paisteessa viimeisetkin lumikinokset katoavat ja kimmeltäviä pisaroita tipahtelee rännien reunoilta. Vaikka suomineidon pitkä vartalo onkin yleensä tähän aikaan vuodesta ainakin osittain valkoisessa asussaan, niin paikoin alkavat ainakin jo värikkäät helmat heilumaan.
20105_21959.jpg
Toukokuun kasvit tuohituomi ja kevätkaihonkukka
Tuohituomi hurmaa rungollaanAniharvalla puulla on yhtä kaunis runko kuin tuohituomella (Prunus maackii). Sen tuohimainen, ruskeankeltainen runko kiiltää kullan tavoin. Runko ja tummat ohuet oksat erottuvat parhaiten lehdettömään aikaan, jota meillä kestää syyskuusta toukokuuhun, siis kahdeksan kuukautta! Tuohituomen runko on aluksi pysty, mutta iän karttuessa rungon haarat vääntyvät mutkille ja voivat jopa kaartua sivuille. Paljon tilaa vaativa vanha tuohituomi sopiikin parhaiten puistoihin sekä keskikokoisille ja isoille tonteille.Tuohituomen kellanvalkoiset kukkatertut avautuvat touko–kesäkuun vaihteessa. Loppukesällä tertuissa riippuvat mustat pikkuiset luumarjat. Tuomille tyypillisesti marjat ovat syömäkelvottoman kitkerät. Lehdet muistuttavat kotoisen tuomen lehtiä, ja lehdistön syysväristä tulee useimmiten vaaleankeltainen.
202211_80309.jpg
Porkkanan lannoitus? Asiantuntija vastaa
Kuinka paljon puuntuhkaa porkkanamaahan kg/m2? Entä kuinka paljon boorilannoitetta neliölle?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton