• Etusivu
  • Varusteet

Kastelu on huoltotoimista tärkein

Rakentajan toimitus
Päivitetty 04.07.2023
20237_82484.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kesä ja aurinko, kuivuus ja helle sekä tuivertava tuuli nopeuttavat aineenvaihduntaa ja saavat niin ihmiset, eläimet kuin kasvitkin janoisiksi. Kotipuutarhurin tulee kiinnittää erityishuomiota kesän kasteluun etenkin lämpimänä ja tuulisena aikana – sekä loma-aikoina. Kasvit tulevat toimeen ilman lisälannoitustakin, mutta ilman vettä ne kuolevat nopeasti janoon. Kaikille meille parasta janojuomaa on huoneenlämpöinen vesi.

Ohjeita kasteluun:

Kun kastelet, huolehdi siitä, että maa kastuu kunnolla. Poutaviikkoina maa tarvitsee 25–30 litraa vettä neliömetrille. Tällainen kastelu vastaa 25 mm:n sademäärää, joka kastelee maan 25 sentin syvyyteen. Kastele illalla, yöllä, pilvisellä säällä tai jopa tihkusateella, jolloin vettä ei haihdu ilmaan. Keskipäivällä auringonpaahteessa ei kannata kastella. Aurinkoisina päivinä jopa kolmannes kasteluvedestä haihtuu ilmaan. Maan kattamisella hidastat myös merkittävästi haihtumista. Kastelun jälkeen kuohkeutettu maanpinta vähentää maasta haihtuvan veden määrää kun maan hiushuokoset katkeavat.

Hyvä kasteluvesi on lämmintä, hapekasta ja pehmeää – kasteluvesi kannattaa hapettaa seisottamalla se suurissa astioissa. Jos mahdollista, käytä kasteluvetenä lammikosta, joesta tai järvestä saatavaa pehmeää vettä. Vesijohtovesikin käy, mutta on valitettavan kloorattua, kallista ja kylmää. Ekologinen puutarhuri kerää sadevettä talteen ja käyttää sitä kasteluun. Saaristossa ja meren äärellä myös merivesi tulee kyseeseen kasteluvetenä Itämeren veden pienen suolaisuuden vuoksi. Hedelmäpuut, kaalit, punajuuri ja ruohosipuli sietävät myös merivettä. Klooripitoisena peruna, marjakasvit, porkkana ja sipuli kuitenkin kärsivät siitä.

Kiinnitä erityistä huomiota kasteluun tilanteissa, jolloin puutarhan maaperä on hiekkainen tai olet keväällä istuttanut nuoria puita. Kun kastelet isoja kasveja, tee niiden ympärille syvennys, jonka täytät vedellä. Vastaistuttua hedelmäpuuta kohti tarvitaan 20–30 litraa vettä. Muista kastelun nyrkkisääntö: kastele harvoin mutta runsaasti – se on parempi kuin usein ja niukasti. Niukka kastelu houkuttaa juuria pysymään pintakerroksessa, missä ne helposti viottuvat ja kuivuvat – reilu kastelu vie vettä syvemmälle ja ohjaa juuria hakeutumaan syvemmälle.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Ohje

Ohje

VINKKI: Monet ovat etenkin isompien kasvien kohdalla kokeneet hyödylliseksi laittaa istutuskuoppaan putken, jonka toinen pää jää pinnalle – näin kasteluvesi saadaan kasvuvaiheen alussa ohjattua suoraan juurialueelle. Esimerkiksi salaojaputken pätkä käy tähän mainiosti.

Kastelukiteet helpottavat työtä: niiden avulla kasteluvälejä voi pidentää oleellisesti. Etenkin hautausmailla ja ruukkuistutuksissa kastelukiteet ovat mainio apu. Erityisesti kesäkukille on suunniteltu myös oma multansa, jossa on jo mukana näitä kastelukiteitä. Lisäksi puutarhamyymälöistä voi ostaa kastelukiteitä.

Varusteet
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20_P_130642_1.jpg
Miten villivadelmasta pääsee eroon?
Villivadelmaan pätee vähän sama kuin kriikunaan. Se tekee juurivesaa todella paljon, helposti ja aika pitkiäkin matkoja. Eli aikaisemmin sanoin, että kriikunan juurivesaa ei saa myrkyttää glyfosaatilla. Villivadelman juurivesoja kyllä sitten voi, jos siitä halutaan kokonaan eroon. Ja se vaatii kyllä useampia myrkytyskertoja tai torjuntakertoja, niinkuin kauniisti sanotaan.Glyfosaatti -valmisteita ovat esimerkiksi Roundup tai Glyfonova Bio. Glyfosaatin käytöstä ollaan tänä päivänä tietenkin montaa mieltä. Tällä hetkellä sen käyttö on Suomessa sallittu vielä 2022 vuoteen asti. Mutta jos sitä käyttää, niin kaikki käyttö- ja turvallisuusohjeet pitää sitten todella tarkkaan lukea. Esimerkiksi vesistöjen äärellä sen käyttö on todellakin kielletty! Eli täytyy olla tarkkana.Glyfosaatti puree villivadelmaan, mutta vaatii useamman käsittelykerran. Eli sanotaan näin: 2-3 viikon välein. Ehkä kaksi, jopa neljä kertaa ennenkuin se tosiaan taantuu ja kuolee pois.
20066_261.jpg
Häiden koristelussa kukilla tärkeä rooli
Kesä on häiden aikaa, ja kesäinen luonto tarjoaakin komeat puitteet juhlille. Morsiusparin ja kirkon ja hääjuhlapaikan koristelulla saadaan vielä korostettua juhlan arvokasta luonnetta. Häiden keskipisteenä on morsiuspari.
202310_61646.jpg
Teettäisinkö pihasuunnitelman?
Siinä missä itse helposti sortuu miettimään jonkin tietyn kukan väriä tai pihalaatan mallia, osaa pihasuunnittelija nähdä pihan kokonaisuutena. Hyvä suunnitelma luo perustan toimivalle pihalle.
20163_45908.jpg
Istutusmulta antaa parhaan kasvuunlähdön!
Biolan Istutusmulta on kompostilannoitettu, biohiiltä ja mykorritsaa sisältävä luomumulta puutarhakasvien istutukseen. Multaan lisätty biohiili ja komposti aktivoivat pieneliöstöä ja parantavat kasvualustan rakennetta.Biohiilipystyy sitomaan vettä itseensä ja luovuttamaan sitä hitaasti kasvien käyttöön. Näin se ehkäisee tehokkaasti maan liettymistä ja tiivistymistä. Kompostituo multaan pitkävaikutteista ravinteikkuutta. Mullan ilmava ja kestävä rakenne helpottaa kasvien juurtumista.Mykorritsatehostaa kasvien ravinteiden- ja vedenottoa. Mykorritsa myös suojaa kasvia taudinaiheuttajilta ja parantaa kasvin stressinsietokykyä. Mykorritsa on kasvin juuren ja sienen muodostama symbioosi, josta molemmat hyötyvät!
201010_23503.jpg
Raikkautta salaateista
Tuttu, ruukussa kasvatettu lehtisalaatti ja jääsalaatti sekä jäävuorisalaatti pitävät edelleen pintansa, mutta muidenkin, vähän erikoisempien salaattien kysyntä on taas kasvussa. Kuluttajat ovat mieltyneet myös ns. cocktail- ja mixsalaatteihin, jotka tarkoittavat sitä, että samaan ruukkuun on kasvatettu kahta erilaista salaattia: esimerkiksi vihreää tammenlehteä ja punaista lollo rossoa.Yhdistelmäsalaattien lisäksi toisena suuntauksena etenee pussitettujen tai rasioihin pakattujen irtonaisten salaatinlehtien suosio. Esimerkiksi jääsalaatin osa kuluttajista haluaa valmiiksi tyvestä leikattuina lehtinä, samoin kuin vaikkapa keräsalaatinkin. Kannellisessa muovirasiassa hankitaan muun muassa pähkinäiseltä maistuvaa vuonankaalia.
202312_83331.jpg
Viikon kysymys: Milloin vanhan syreenin voi jakaa?
Meillä on omakotitalon pihalla seinän vierustalla vanha syreeni, mikä on alkanut osittain kuolla ja uusia vesoja pukkaa ympärille.Osittain vanhaa syreenin kasvua tunkee katolle ja on seinässä kiinni, tämä pitäisi poistaa. Haluaisimme säilyttää tästä pensaasta osan, jotta isän istuttamasta syreenistä jäisi hieno pensas paikalleen (isäni oli ammattipuutarhuri). Ongelmana on myös, että syreenin juurelle on pesiytyny koiran- tai puistopökkösieni (en ole varma kumpi). Haluamme poistaa maan kokonaan pensaan alta ja varoalueelta. Sieni on inhottava ja leviää kovaa vauhtia. Miten ja missä vaiheessa voisimme ottaa talteen syreeniä ja saada uuden kasvun pensaalle, puhdistetussa maassa? Miten tässä pitäisi toimia?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton