• Etusivu
  • Hoitotyöt

Tee helppohoitoinen, näyttävä ja kestävä ryhmä vuorimännyistä ja angervoista!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.06.2018
20217_27599.jpg

Syksy on erinomaista istutusaikaa!

Koristepensaiden, puiden, havujen ja marjakasvien taimivalikoima on nyt todella monipuolinen - ja alkusyksy on astiataimille myös parasta istutusaikaa! Maa on vielä lämmin ja kasvit ehtivät juurtua ennen talvea. Kuuma ja aurinkoinen keli ei rasita kasveja eikä istuttajaa ja kastelun suhteenkin on helpompaa! Syksyllä laitetut taimet ovat keväällä valmiit lähtemään nopeaan kasvuun.

Vuorimännystä vehreyttä

Vuorimännyt antavat istutukselle kokoa ja näköä sekä kauniin vihreän taustan kukkiville kasveille, perennoille tai pensaille. Ne ovat myös ilo talvisessa puutarhassa. Vuorimännyt viihtyvät hyvin kuivemmassa ja paahteisemmassakin paikassa ja menestyvät VII-vyöhykkeellä saakka.
VINKKI! Tiiviimpää kasvua kaipaava voi typistää juhannuksen tienoilla vuosikasvut lyhyemmiksi!

Kookkaampaa kasvua haluavalle on tarjolla 1-3 metriä korkeaksi kasvava vuorimänty Mughus (Pinus mugo 'Mughus'). Se on monirunkoiseksi kasvava, leveä havupensas, jolla saa aikaan näyttäviä ryhmiä tai peitettyä laajempia alueita. Alle metrin korkuiseksi jäävä kääpiövuorimänty (Pinus mugo 'Pumilio') on puolestaan mainio valinta rinteisiin tai osaksi hieman rajatumpaa perenna- tai pensasryhmää. Kääpiövuorimänty on matala, tuuhea ja pyöreä havupensas.

Kukintaa angervoilla

Vuosimäntyjen kanssa sopii mainiosti yhdistettäväksi Spiraea -suvun edustajat eli kestävät ja näyttävät pensasangervot. Esimerkiksi pyöreähkö ja tiheä, noin metrin korkuiseksi kasvava koivuangervo (Spiraea betulifolia) kukkii kesä-heinäkuussa valkoisin kukin. Se kestää lumen painoa ja viihtyy vaatimattomammissakin oloissa. Valoisalla paikalla sen lehdet saavat syksyllä viehättävän oranssin syysvärin!

Matala ja tiheä rinneangervo (Spiraea densiflora) viihtyy jopa koivun alla. Se kestää lumikuormia ja leikkausta. Roosa kukinta juhannuksen tienoilla. Sopii maanpeitekasviksi, tekee juuriversoja.

Koivuangervo
Koivuangervo
Rinneangervo
Rinneangervo

Ruusuangervo (Spiraea japonica 'Froebelii') kukkii purppuranpunaisin kukin heinä-elokuussa. Kasvutapa on rehevän pyöreä ja syysväri punaruskea. Korkeutta pensaalle tulee 50-100 cm ja leveyttä saman verran.

Keijuangervo (Spiraea japonica 'Little Princess') kasvaa tiheäksi ja säännöllisen pallomaiseksi pensaaksi. Korkeutta kertyy vain 50-70 cm ja leveyttä 70-100 cm. Pensas on sekä koristeellinen että peittävä. Vaaleanpunainen kukinta alkaa heinäkuussa. Kukkien väri vaalenee aurinkoisella paikalla.

Tummakeijuangervo (Spiraea japonica 'Manon')
kukkii heinä-elokuussa tumman rosan sävyssä, sen lehdet ovat punertavan tummanvihreät ja syksyllä pensas saa oranssinpunaisen syysvärin. Tummakeijuangervo kasvaa 60-80 cm korkeaksi, hieman korkeuttaan leveämmäksi pensaaksi.

Tummakeijuangervo
Tummakeijuangervo

Viimeistele ryhmä perennoilla!

Näyttävän lopputuloksen saat, kun täydennät istutusryhmän monivuotisilla perennoilla. Valitse kukinta-ajaltaan tai korkeudeltaan hieman poikkeavia lajeja, jotta ryhmään tulee ihailtavaa koko kesän ajaksi. Istuta aina useamman kappaleen ryhmä kutakin lajia.

Vuorimännyn ja angervojen juurelle voit istuttaa paahteiselle paikalle vaikkapa ketoneilikkaa (Dianthus deltoides). Se kasvaa aurinkoisilla paikoilla ja kuivahkoilla mailla. Lievässä varjossa puolestaan menestyy herkän kaunis kesäpikkusydän (Dicentra formosa). Hieman korkeutta saat vaikkapa hehkuvalla kaunopunahatulla (Echinacea purpurea) tai kaunismuotoisella kultatyräkillä (Euporbia polychroma)! Myös monet muut perennat sopivat havujen ja angervojen seuraan.

Kuvaan koottu ryhmä kaunopunahatusta ja vuorimännystä, koivuangervosta, kesäpikkusydämestä sekä ketoneilikasta.
http://puutarha.net/otsikkosivut/TM_712_rengontaimitarha.htm
Kuvaan koottu ryhmä kaunopunahatusta ja vuorimännystä, koivuangervosta, kesäpikkusydämestä sekä ketoneilikasta.

Lokakuusta lähtien saatavilla myös avojuurisia taimia

Syyskuun lopulta alkaen on puutarholta saatavilla ammattilaistenkin suosimia, edullisia ja helposti käsiteltäviä avojuurisia taimia. Pensaat nostetaan pellosta, kun niiden lehdet ovat kellastuneet ja tippuneet pois eli taimet ovat siirtyneet lepotilaan odottamaan uutta kevättä.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20094_16195.jpg
Pihakivillä toiminnallisuutta ja kauneutta pihaan
Hyvällä suunnittelulla pihasta saa lisää viihtyisää asuintilaa. Pihakivet ovat ihanteellinen pintamateriaali patioille ja terasseille. Keväällä lumi sulaa kivetykseltä nopeasti ja syksylläkin kivipinta tuntuu jalan alla lämpimältä. Sateen jälkeen pihakiveys kuivuu nopeasti. Pihakivi on oikea ratkaisu silloin kun haluaa pihasta näyttävän ja helppohoitoisen kymmeniksi vuosiksi.
20203_63697.jpg
Ja paras pääsiäisruohon kylvöalusta on...
Pääsiäinen tulee ja joka vuotinen ruohon kylväminen. Toisena vuonna onnistuu, toisena ei – yleensä ei. Usein tulee myös uusia vinkkejä siitä, mihin kylvää rairuohot trendikkäästi. Tänä vuonna päätin kokeilla 5 eri kasvualustaa ja missä alustalla saisin ruohon itämään ja kasvamaan parhaiten.
20237_74080.jpg
Kompostori rakastaa kinkun lämmintä rasvaa!
Nyt on vuotuisen kinkunrasvaongelman aika. Ongelmaksi joulupöydän herkun paistorasva muuttuu, jos sen kaataa viemärin tukkeeksi tai rottien iloksi. Työläs vaihtoehto on jäähdyttää ja paketoida rasva erilliseen purkkiin laitettavaksi sekajätteeseen. Sen sijaan kompostorin pieneliöt odottavat joulukinkun rasvaa vesi kielellä. Samalla lämmin rasva tuo kompostoriin talvella tarvittavaa lämpöenergiaa.
20127_31708.jpg
Heinäkuun kaunein kukka
Kuvasimme heinäkuun alussa kesän kauneimpia, kukkivia kasveja ja kokosimme niistä finalistit äänestystä varten. Viime viikkojen ajan heinäkuun finalistien kesken oli käynnissä äänestys, jossa ääniä sateli kesäkuiseen tapaan kaikille kuvatuille kasveille. Kuitenkin huiman äänisaaliin (53 % annetuista äänistä) kerännyt voittaja erottui heti äänestyksen alusta alkaen.Kaikkien heinäkuun kauneinta äänestäneiden kesken arvotaan 50 euron arvoinen taimilahjakortti Rengon Taimitarhalle. Heidän runsaista valikoimistaan löytyy varmasti mieluisia lajeja voittajan puutarhaan!Voittajaan otetaan yhteyttä tämän viikon aikana - oletkohan se juuri Sinä? Kiitos kaikille äänestäjille.
20093_15374.jpg
Pihakivillä helppohoitoiset terassit, polut, kulku- ja oleskelualueet
Monipuolinen tuotevalikoimaKartano, Linna, Klassikko, Uni, Apila, Uni-Decor, Luostari, Patina, Roomalaiset sekä hienopestyt kivet… Rudus-pihakivien ja niitä täydentävien pihanrakennustuotteiden valikoima on monipuolinen, ja siinä on huomioitu asiakkaiden toiveet ja muuttuneet tarpeet. Reunamuotoiltujen kivien ilme on monipuolinen, niiden kuormituksen kestäminen on ylivoimaisen varmaa. Reunamuotoillut kivet kuten Apila-kivi, H-kivi, Unidecor-kivi ja Uni-kivi ovat parhaimmillaan yksilöllisessä pihassa. Kivien monimuotoisuus edistää niiden pysymistä paikallaan, silti ladontatyö on yhtä helppoa kuin suorareunaisilla kivillä. Kivien kaunis muotoilu tulee yleensä parhaiten esiin vasta paikoilleen ladottuna ja runsas värivalikoima auttaa löytämään ympäristöön sopivat värikokonaisuudet.Suosituin Kartano-sarjatuote on edelleenkin Kartano-kivi. Sitä täydentävät erinomaisesti Linna-kivi ja Kartano-laatta. Yhdistelemällä em. kolmea kiveä saadaan lukematon määrä ladontakuvioita.Omakotipihojen kestosuosikki on Luostari-kivi. Kapea kivi toimii hyvin erityisesti käytävillä, pitkittäin kulkusuuntaan asennettuna. Samaan sarjaan ja ladontoihin edellisten kanssa sopivat Ruohokivi ja Nurmikivi. Ruohokivessä on kahdella sivulla 15 mm avosauma, ja Nurmikivessä avosaumat kaikilla puolilla ja keskellä kiveä. Tällaisten kivien käyttö on vaivatonta ja edellyttää ainoastaan normaalia nurmikon hoitoa, kuten lannoitusta ja kastelua kuivana kautena.Lisätietoa Rudus-pihakivistä...
20237_82504.jpg
Unelmatädykkeen uudelleen kukinta? Asiantuntija vastaa
Unelmatädykkeen kukinta loppui. Onko mitään, millä saisi uudelleen kukkimaan? Kukkavanojen leikkaus?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton