• Etusivu
  • Hoitotyöt

Tee helppohoitoinen, näyttävä ja kestävä ryhmä vuorimännyistä ja angervoista!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.06.2018
20217_27599.jpg

Syksy on erinomaista istutusaikaa!

Koristepensaiden, puiden, havujen ja marjakasvien taimivalikoima on nyt todella monipuolinen - ja alkusyksy on astiataimille myös parasta istutusaikaa! Maa on vielä lämmin ja kasvit ehtivät juurtua ennen talvea. Kuuma ja aurinkoinen keli ei rasita kasveja eikä istuttajaa ja kastelun suhteenkin on helpompaa! Syksyllä laitetut taimet ovat keväällä valmiit lähtemään nopeaan kasvuun.

Vuorimännystä vehreyttä

Vuorimännyt antavat istutukselle kokoa ja näköä sekä kauniin vihreän taustan kukkiville kasveille, perennoille tai pensaille. Ne ovat myös ilo talvisessa puutarhassa. Vuorimännyt viihtyvät hyvin kuivemmassa ja paahteisemmassakin paikassa ja menestyvät VII-vyöhykkeellä saakka.
VINKKI! Tiiviimpää kasvua kaipaava voi typistää juhannuksen tienoilla vuosikasvut lyhyemmiksi!

Kookkaampaa kasvua haluavalle on tarjolla 1-3 metriä korkeaksi kasvava vuorimänty Mughus (Pinus mugo 'Mughus'). Se on monirunkoiseksi kasvava, leveä havupensas, jolla saa aikaan näyttäviä ryhmiä tai peitettyä laajempia alueita. Alle metrin korkuiseksi jäävä kääpiövuorimänty (Pinus mugo 'Pumilio') on puolestaan mainio valinta rinteisiin tai osaksi hieman rajatumpaa perenna- tai pensasryhmää. Kääpiövuorimänty on matala, tuuhea ja pyöreä havupensas.

Kukintaa angervoilla

Vuosimäntyjen kanssa sopii mainiosti yhdistettäväksi Spiraea -suvun edustajat eli kestävät ja näyttävät pensasangervot. Esimerkiksi pyöreähkö ja tiheä, noin metrin korkuiseksi kasvava koivuangervo (Spiraea betulifolia) kukkii kesä-heinäkuussa valkoisin kukin. Se kestää lumen painoa ja viihtyy vaatimattomammissakin oloissa. Valoisalla paikalla sen lehdet saavat syksyllä viehättävän oranssin syysvärin!

Matala ja tiheä rinneangervo (Spiraea densiflora) viihtyy jopa koivun alla. Se kestää lumikuormia ja leikkausta. Roosa kukinta juhannuksen tienoilla. Sopii maanpeitekasviksi, tekee juuriversoja.

Koivuangervo
Koivuangervo
Rinneangervo
Rinneangervo

Ruusuangervo (Spiraea japonica 'Froebelii') kukkii purppuranpunaisin kukin heinä-elokuussa. Kasvutapa on rehevän pyöreä ja syysväri punaruskea. Korkeutta pensaalle tulee 50-100 cm ja leveyttä saman verran.

Keijuangervo (Spiraea japonica 'Little Princess') kasvaa tiheäksi ja säännöllisen pallomaiseksi pensaaksi. Korkeutta kertyy vain 50-70 cm ja leveyttä 70-100 cm. Pensas on sekä koristeellinen että peittävä. Vaaleanpunainen kukinta alkaa heinäkuussa. Kukkien väri vaalenee aurinkoisella paikalla.

Tummakeijuangervo (Spiraea japonica 'Manon')
kukkii heinä-elokuussa tumman rosan sävyssä, sen lehdet ovat punertavan tummanvihreät ja syksyllä pensas saa oranssinpunaisen syysvärin. Tummakeijuangervo kasvaa 60-80 cm korkeaksi, hieman korkeuttaan leveämmäksi pensaaksi.

Tummakeijuangervo
Tummakeijuangervo

Viimeistele ryhmä perennoilla!

Näyttävän lopputuloksen saat, kun täydennät istutusryhmän monivuotisilla perennoilla. Valitse kukinta-ajaltaan tai korkeudeltaan hieman poikkeavia lajeja, jotta ryhmään tulee ihailtavaa koko kesän ajaksi. Istuta aina useamman kappaleen ryhmä kutakin lajia.

Vuorimännyn ja angervojen juurelle voit istuttaa paahteiselle paikalle vaikkapa ketoneilikkaa (Dianthus deltoides). Se kasvaa aurinkoisilla paikoilla ja kuivahkoilla mailla. Lievässä varjossa puolestaan menestyy herkän kaunis kesäpikkusydän (Dicentra formosa). Hieman korkeutta saat vaikkapa hehkuvalla kaunopunahatulla (Echinacea purpurea) tai kaunismuotoisella kultatyräkillä (Euporbia polychroma)! Myös monet muut perennat sopivat havujen ja angervojen seuraan.

Kuvaan koottu ryhmä kaunopunahatusta ja vuorimännystä, koivuangervosta, kesäpikkusydämestä sekä ketoneilikasta.
http://puutarha.net/otsikkosivut/TM_712_rengontaimitarha.htm
Kuvaan koottu ryhmä kaunopunahatusta ja vuorimännystä, koivuangervosta, kesäpikkusydämestä sekä ketoneilikasta.

Lokakuusta lähtien saatavilla myös avojuurisia taimia

Syyskuun lopulta alkaen on puutarholta saatavilla ammattilaistenkin suosimia, edullisia ja helposti käsiteltäviä avojuurisia taimia. Pensaat nostetaan pellosta, kun niiden lehdet ovat kellastuneet ja tippuneet pois eli taimet ovat siirtyneet lepotilaan odottamaan uutta kevättä.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Ötököitä huonekasvin lehdellä
Viikon kysymys: Mikä tuhohyönteinen huonekasveissa?
Kuvassa olevia pikku tuhohyönteisiä (pituus muutama mm) on löytynyt useiden huonekasvien lehtien alapinnoilta. Useita huonekasveja on jo ehtinyt kuolla ennen kuin huomasin hyönteiset. Ne hyppäävät jos niitä koskee.  Niitä on löytynyt aloeverasta , saintpauliasta, käärmekaktuksesta, korallikaktuksesta, samettilehdestä, laikkuvehkasta, rahapuusta, juorusta ja kuningaskissuksista.Olen niitä yksitellen pinsetillä ottanut pois ja laittanut kuumaan veteen. En haluaisi käyttää tuholaismyrkkyä, mutta mikä voisi auttaa? 
20149_40826.jpg
Mansikkamaan syksy
Mitä pitäisi nyt syksyllä tehdä runsaana rehottavalle mansikkamaalle?Syksyn sato alkaa puutarhassa jo olemaan keräilty ja kasvimaakin samalla kunnostettu talvea - ja tulevaa kasvukautta - odottelemaan. Mansikkapenkissä kuitenkin riittää rönsyjä ja rehottavaa lehdistöä, hieman hometta, kuivaa lehteä ja jopa muutama kukkakin. Mitäs sille nyt sitten pitäisi tehdä?
20195_58052.jpg
Miten lisätä pihan viihtyvyyttä? Lue parhaat ideamme.
Pihalla on mukava viettää aikaa monin eri tavoin. Se on paikka, jonka viihtyisyyteen, toiminnallisuuksiin ja yksityiskohtiin kannattaa panostaa. Millaisia odotuksia ja suunnitelmia sinulla on pihasi suhteen? Oletko vesipeto, viherpeukalo tai himogrillaaja? Nautitko helppohoitoisesta, siististä ja käytännöllisestä pihasta? Nyt on oikea aika toteuttaa pihasuunnitelmat.Santanderilta voit hakea rahoitusapua pihasuunnitelmiisi
20217_71460.jpg
Perinnekasvi: Ketoneilikka
Ketoneilikka (Dianthus deltoides) on osa Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjaamme, jossa esittelemme puutarhojemme perinnekasveja.
20239_60083.jpg
Maukas marja-aronia <i>(Aronia Prunifolia-ryhmä)</i>
Aroniatovat erinomaisia monikäyttökasveja. Ne sopivat parhaiten vapaasti kasvaviin aidanteisiin ja pensasryhmiin. Pienellä tontilla jo yksi pensas saattaa riittää. Alkukesää ne koristavat valkoisella, miedosti tuoksuvalla huiskilokukinnallaan ja kiiltävällä, tummanvihreällä lehdistöllään. Aroniat ovat kuitenkin komeimmillaan syksyllä, kun lehdet saavat hehkuvan punaisen tai oranssinkeltaisen ruska-asunsa.
20074_4728.jpg
Siemenvesalta kukkaloistoa kesään
Avomaanfreesia (Freesia x hybrida)Kiinnostaisiko kaunis värisekoitus tuoksuvia freesioita? Ne sopivat sekä esikasvatukseen että suoraan avomaalle istutettavaksi.Kasvupaikan pitää olla aurinkoinen, tuulensuojainen ja lämmin. Kasvualustaksi sopii läpäisevä, kalkittu ja runsasravinteinen, vähintään 30 cm syvä multamaa. Kasvu ja kukinta on huonoa kuivassa maassa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton