• Etusivu
  • Hoitotyöt

Tee helppohoitoinen, näyttävä ja kestävä ryhmä vuorimännyistä ja angervoista!

Tiina Painokallio
Päivitetty 17.06.2025
Angervo

Angervo on monikäyttöinen ja kaunis pensas, joka kukkii valkoisin tai vaaleanpunaisin terttumaisin kesällä. Se sopii mainiosti niin puutarhan reunuksiin kuin näyttäviin istutuksiin. (Kuva: Pixabay)

Koristepensaiden, puiden, havujen ja marjakasvien taimivalikoima on nyt todella monipuolinen - ja alkusyksy on astiataimille myös parasta istutusaikaa! Maa on vielä lämmin ja kasvit ehtivät juurtua ennen talvea. Kuuma ja aurinkoinen keli ei rasita kasveja eikä istuttajaa ja kastelun suhteenkin on helpompaa! Syksyllä laitetut taimet ovat keväällä valmiit lähtemään nopeaan kasvuun.

Vuorimännystä vehreyttä

Vuorimännyt antavat istutukselle kokoa ja näköä sekä kauniin vihreän taustan kukkiville kasveille, perennoille tai pensaille. Ne ovat myös ilo talvisessa puutarhassa. Vuorimännyt viihtyvät hyvin kuivemmassa ja paahteisemmassakin paikassa ja menestyvät VII-vyöhykkeellä saakka.
VINKKI! Tiiviimpää kasvua kaipaava voi typistää juhannuksen tienoilla vuosikasvut lyhyemmiksi!

Kookkaampaa kasvua haluavalle on tarjolla 1-3 metriä korkeaksi kasvava vuorimänty Mughus (Pinus mugo 'Mughus'). Se on monirunkoiseksi kasvava, leveä havupensas, jolla saa aikaan näyttäviä ryhmiä tai peitettyä laajempia alueita. Alle metrin korkuiseksi jäävä kääpiövuorimänty (Pinus mugo 'Pumilio') on puolestaan mainio valinta rinteisiin tai osaksi hieman rajatumpaa perenna- tai pensasryhmää. Kääpiövuorimänty on matala, tuuhea ja pyöreä havupensas.

Kukintaa angervoilla

Vuosimäntyjen kanssa sopii mainiosti yhdistettäväksi Spiraea -suvun edustajat eli kestävät ja näyttävät pensasangervot. Esimerkiksi pyöreähkö ja tiheä, noin metrin korkuiseksi kasvava koivuangervo (Spiraea betulifolia) kukkii kesä-heinäkuussa valkoisin kukin. Se kestää lumen painoa ja viihtyy vaatimattomammissakin oloissa. Valoisalla paikalla sen lehdet saavat syksyllä viehättävän oranssin syysvärin!

Matala ja tiheä rinneangervo (Spiraea densiflora) viihtyy jopa koivun alla. Se kestää lumikuormia ja leikkausta. Roosa kukinta juhannuksen tienoilla. Sopii maanpeitekasviksi, tekee juuriversoja.

Tummakeijuangervo (Spiraea japonica 'Manon')
kukkii heinä-elokuussa tumman rosan sävyssä, sen lehdet ovat punertavan tummanvihreät ja syksyllä pensas saa oranssinpunaisen syysvärin. Tummakeijuangervo kasvaa 60-80 cm korkeaksi, hieman korkeuttaan leveämmäksi pensaaksi.

Viimeistele ryhmä perennoilla!

Näyttävän lopputuloksen saat, kun täydennät istutusryhmän monivuotisilla perennoilla. Valitse kukinta-ajaltaan tai korkeudeltaan hieman poikkeavia lajeja, jotta ryhmään tulee ihailtavaa koko kesän ajaksi. Istuta aina useamman kappaleen ryhmä kutakin lajia.

Vuorimännyn ja angervojen juurelle voit istuttaa paahteiselle paikalle vaikkapa ketoneilikkaa (Dianthus deltoides). Se kasvaa aurinkoisilla paikoilla ja kuivahkoilla mailla. Lievässä varjossa puolestaan menestyy herkän kaunis kesäpikkusydän (Dicentra formosa). Hieman korkeutta saat vaikkapa hehkuvalla kaunopunahatulla (Echinacea purpurea) tai kaunismuotoisella kultatyräkillä (Euporbia polychroma)! Myös monet muut perennat sopivat havujen ja angervojen seuraan.

Lokakuusta lähtien saatavilla myös avojuurisia taimia

Syyskuun lopulta alkaen on puutarholta saatavilla ammattilaistenkin suosimia, edullisia ja helposti käsiteltäviä avojuurisia taimia. Pensaat nostetaan pellosta, kun niiden lehdet ovat kellastuneet ja tippuneet pois eli taimet ovat siirtyneet lepotilaan odottamaan uutta kevättä.

Hoitotyöt
kasvit
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa ilmainen Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Puutarha.net Kasvikortistosta löytyy yli 1 400 kasvikorttia
Niksit kauniiseen ja helppoon puutarhaan
Vaikka omaisimmekin viherpeukalon ja nauttisimme puutarhanhoidosta, niin usein pihan hoitoon käytettävissä oleva aika on rajallinen. Olisi siis mukavaa, jos puutarhamme pysyisi suhteellisen vähällä vaivalla aina hyvinvoivana ja rehevän runsaana.Miten se onnistuu?
Leppäkertut
Päihitä pihan tuholaiset ‒ kätevät kotikonstit käyttöön!
Puutarhassa on ötököitä, jos minkälaisia. Kaikki eivät kuitenkaan ole vihollisia, vaan osa kotipuutarhurin oivia pikkuapulaisia, jotka mielellään hoitavat likaisen työn puolestasi. Näille hyville tyypeille kannattaa luoda sopiva toimintaympäristö, jotta ne taistelevat kanssasi pahiksia vastaan, parantavat maan laatua ja pölyttävät kukkia.
Katse pihan puihin
Piha kuntoon OSA 1/6: Katse puihin ‒ miltä pihasi puut näyttävät?
Uudet kiinteistön omistajat ‒ ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet ‒ kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka ensimmäisessä osassa pidämme nenännipukan ylpeästi ylöspäin ja kiinnitämme katseemme puihin.
20087_11798.jpg
Painolastikasveille omat alueet
Reposaaren Konepajanrannan loma-asuntomessualueelle on rakennettu kaksi uutta puistoa Kelponpuisto ja Eikanpuisto. Niitä rakennettaessa on muistettu myös saaren luontoon kuuluvia harvinaisia painolasti- eli paarlastikasveja.Puistot on nimetty syntyperäisten reposaarelaisten Kelpo Gröndahlin ja Eino Grönin mukaan. Molemmat olivat painijoita, Gröndahl olympiavoittaja, kansanedustaja ja kunnallispoliitikko. Eino Grönin tuntee koko Suomen kansa laulajana ja viime vuoden Iskelmä-Finlandian voittajana. Puistoissa on purjelaivavakaudella saarelle kulkeutuneita, muualla maassa harvinaisia kasveja varten kaksi erillistä aluetta.
20198_59590.jpg
Veikeyttä pihaan pihakivillä: näin onnistut pihakiveyksen asennuksessa
Oletko sinäkin kyllästynyt siihen, että kaikki kura kulkeutuu kenkien mukana sisätiloihin? Näyttääkö piha viimeistelemättömältä ja onko pihasi varmasti helppohoitoinen? Mitä kuulostaisi, jos päällystäisit pihan kauniilla pihakivillä ja saisit siitä toiminnallisesti tehokkaan ja helppokulkuisen? Oli toiveesi pihakivien suhteen millainen tahansa, saattaa ratkaisu sinunkin pihaasi löytyä Rakennusbetoni ja Elementti Oy:n valikoimista.
Perhe nauttii täydellisestä pihasta ja puutarhasta.
Piha kuntoon OSA 6/6: Miltä pihasi nyt näyttää? Katse kokonaisuuteen
Uudet kiinteistön omistajat - ja jotkut jo pidempäänkin sillä asuneet - kaipaavat helposti konkreettisia neuvoja pihapiirinsä kunnostamiseen. Tähän tarpeeseen vastaa Piha kuntoon -artikkelisarja, jonka kuudennessa ja viimeisessä osassa tarkastelemme pihaa kokonaisuutena. Mitä vielä pitäisi tehdä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton