• Etusivu
  • Rakentaminen

Kauniit kukat ja asetelmat piristävät päivää

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.08.2023
20238_82879.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Hämärtyvät päivät ja pimenevät illat saavat kaipaamaan väriä ja piristystä niin kotiin kuin uloskin. Nyt on hyvä aika vaihtaa värimaailma pihassasi syksyn väreihin, kun kesäkukkaistutukset alkavat vähitellen väsähtää ja syyskukkavalikoimat ovat parhaimmillaan. Kukkakaupoista ja puutarhamyymälöistä löytyy runsaasti upeita leikkokukkia ja -asetelmia, viherkasveja sekä ruukkukukkia niin omaksi iloksi kuin lahjaksikin. Valikoimista löytyy myös viileneviä säitä kestäviä lajeja, joita voi nyt istuttaa ulos ruukkuihin ja amppeleihin.

Ulkoruukkuihinkäytetään ehkä eniten ulkokrysanteemia, jota löytyy eri kokoisina taimina ja useissa eri väreissä. Krysanteemi avaa nuppunsa nopeasti runsaaseen kukintaan, kunhan kastelusta huolehditaan säännöllisesti. Krysanteemi kestää pientä pakkastakin. Myös syysasterit, verbenat, ajaniaja koristekaalitovat suosittuja ruukkuistutuksissa. Pensastädyke(Hebe) tuo istutuksiin valoa kirjavilla lehdillään ja hopealankasäilyttää kauneutensa kuoltuaankin.

Ohje

Ohje

Vinkki: Perinteisten yksivuotisten ruukkukasvien seurana ulkoasetelmiin sopivat myös monivuotiset kasvit. Esimerkiksi erilaiset havukasvit ja vaikkapa syysmaksaruoho (Sedum spectabile), mehitähti (Sempervivum) ja syysasterit (Aster novi-belgii) sopivat hyvin syksyiseen ulkoruukkuun. Luonnosta löydät myös materiaalia koristeluun.

Koristekaali ja havut sopivat yhteen

Koristekaaleista ja havuista saa näyttäviä yhdistelmiä. Koristekaalien lehdet ovat hauskasti eri tavoin värittyneitä: niissä tapaa puna- ja sinililaa, vihreätä ja valkoista. Useilla lajikkeilla on koristeelliset, kurttuiset lehtien reunat. Koristekaalit eivät muodosta kerää, vaan lehdet ovat koristeellisesti toisistaan erillään. Koristekaalit kestävät hyvin kylmää ja ovatkin mainio tapa jatkaa kesää pitkälle syksyyn.

Pienikasvuiset tarhakatajat (Juniperus x pfitzeriana) ja kartiomainen irlanninkataja (Juniperus communis 'Stricta') ovat erittäin kauniita syysistutusten joukossa. Molemmat ovat kasvutavaltaan tuuheita. Ne kannattaa suojata talvella ja kevätauringon paahteelta.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Hebe ja Hedera – hyvät kaverit

Pensastädykkeet (Hebe) luovat jo kirjavilla lehdillään kivaa piristystä syksyn harmauteen. Ne viihtyvät sekä valossa että varjossa ja kestävät muutamia pakkasasteita. Pintamulta saa kuivahtaa kastelujen välillä.

Murattiakin (Hedera helix) löytyy kirjavalehtisenä. Valkokirjavat lajikkeet vaativat vihreälehtisiä enemmän valoa. Mullan kuivuessa muratti helposti käperryttää ja varistaa lehtiään. Muratin versot voi tukea pystyyn tukikeppien avulla tai antaa niiden riippua vapaasti amppelista tai kasvaa lamoavasti ikkunalautaa pitkin. Leikkaaminen edistää kasvin haaroittumista.

Ylväs syklaami (Cyclamen persicum)

Kotimaiset syklaamit hehkuvat hienoissa väreissä ja erikoismuotoja, kuten ripsureunaisia, kaksivärisiä ja kerrannaiskukkaisia lajikkeita on myös saatavilla.

Syklaami vaatii menestyäkseen melko viileän kasvupaikan. Se pitää valosta, muttei suorasta auringonpaisteesta. Syklaamia kannattaa kastella vain aluslautaselle, sillä aivan mullan pinnassa oleva juurakko homehtuu ja mätänee herkästi.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Syyskukkien seuraksi tai niiden jälkeen istutettavaksi sopivat syksyn väreissä komeilevat kanervatja callunat. Ne sietävät jo reilumpaakin pakkasta ja säilyvät kauniina pitkälle talveen. Istutuksista saat sekä hauskoja että vaihtelevia, kun käytät kanervien ja callunoiden kanssa pieniä havukasveja, koristeheiniä sekä hauskoja marjakanervia. Ruukun pinnan voit vielä viimeistellä koristekivillä tai -katteilla.

Kynttilät ja erilaiset lyhdyt kuuluvat syksyyn myös. Elävä valo pehmentää ympäristönsä, luo lämmintä tunnelmaa kotiin ja valaisee syyskukkia kauniisti.

Kanervat (Kuva: Pixabay)
Kanervat (Kuva: Pixabay)

Lue lisää syksyn kukista ja muista kasveista

Tutustu kasveihin, jotka sietävät kylmeneviä alkusyksyn öitä: Kukkia syksyn iloksi.
Tästä artikkelista saat iloksesi myös Värien hehkua ja syyskesän aurinkoa!

Ohje

Ohje

Tiesithän:
Puutarha.net on tulvillaan tietoa kasveista; niin ulkokasveista kuin huonekasveistakin. Esimerkiksi Puutarha.netin Kasvikortistostalöydät jo yli 1400 Suomessa menestyvän kasvilajin ja -lajikkeen tiedot ja kuvat hoito-ohjeineen.

Myös Keskustelupalstallalöytyy viestiketjunsa monelle eri kasville ja keskusteluita miltei aiheesta kuin aiheesta.

Mukavia syyshetkiä kaakaon, kynttilöiden ja Puutarha.netin parissa!

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Rafi_kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Kukonharja, -pyrstö ja -töyhtö (Celosia)
Kukonharjat (Celosia) ovat revonhäntäkasvien heimoon kuuluva suku, johon kuuluu 50 lajia. Kukinnon muotojen perusteella niitä kutsutaan kukonharjaksi (Celosia argentea), kukonheltaksi (C. a. Cristata-ryhmä), kukonpyrstöksi (C.a. Spicata-ryhmä) tai kukontöyhdöksi (C.a. Plumosa-ryhmä).Kukontöharja on monivärinen, jämäkkä, pystykasvuinen, sekä yksivuotinen koristekasvi, joka kukkii kesäkuusta elokuuhun. Sen kasvukorkeus on 20-40 cm. Kukonharjoja on käytetty koristekasveina jo satoja vuosia. Sen siemenet kylvetään maaliskuussa ja esikasvatetaan.Keskustelupalstalla asiaa myös kukonharjoista - lue ja kommentoi!
20225_78177.jpg
Orvokit kestävät huonoakin säätä
Toukokuun alku on erinomaista orvokkien istutusaikaa. Orvokit eivät hätkähdä huonoakaan säätä. Räntäsade tai pikkupakkanen saa orvokit painamaan päänsä vain hetkeksi – lämpötilan noustessa ne jatkavat taas kukintaansa.
202111_73869.jpg
Silakkapihvi on perinneruoka, mutta tuunataan se kaikille maistuvaksi herkuksi
Silakkaa on syöty Suomessa luultavasti jo satoja vuosia, mutta etenkin nuoremmalle väelle silakkaruoat eivät ole välttämättä kovin tuttuja. Pro Kala ry:n tiedotteen mukaan silakan kulutus on laskenut vuosikymmenten varrella valtavasti: 2000-luvun alussa silakkaa syötiin reilun kilon verran henkilöä kohden, kun viime vuosina vastaava luku on vain noin 300 grammaa.
20231_67094.jpg
Kuinka huonekasvien hoitoa muutetaan syksyllä?
Nyt on se hetki, kun luonnonvalo vähenee ja kasvit alkavat siirtyä talvilepoon. Älä tapa kasveja liikakastelulla, vaan sopeuta hoitotoimet valon määrään.
2308_449370055_201311195141.jpg
Tee itse tuikkulyhtyjä - ja anna vaikka lahjaksi
Kauniiksi päällystettyjä lasipurkkeja voi käyttää tuikkulyhtyinä ja erilaisina säilytyspurkkeina. Koristellut lasipurkit soveltuvat kynien, askartelutarvikkeiden tai vaikka makaronien säilytykseen. Niitä voi käyttää maljakkoina ja toki niihin voi päällystämisen jälkeenkin säilöä syksyn satoa.Tuikkulyhdyt ovat erityisen näyttäviä ryhminä ja niitä voi ripustaa kauniiksi kokoelmaksi myös puutarhaan. Kynttilän kaveriksi lyhtyihin voi laittaa koristekiviä tai -hiekkaa. Kiva lahja syntyy itse tehdystä tuikkulyhdystä ja kauniilla paperilla päällystetystä tulitikkurasiasta yhdessä.Ps. Lyhtyyn voi kynttilän sijasta laittaa myös jouluvalosarjan tai led-kynttilän. Turvallisuussyistä led-kynttilää kannattaa käyttää etenkin pienemmissä lasipurkeissa. Pienellä suuaukolla olevassa lasipurkissa lämpö nimittäin nousee nopeasti ja siksi aina on olemassa räjähdysvaara. Myös parafiini- ja steariinikynttilät leimahtavat helposti lämmön noustessa.
202212_7186.jpg
Terveet huonekasvit myös talvella
Huonekasvien valontarpeessa on eroja, mutta lähes kaikki kasvit kärsivät talvella valon puutteesta. Pimeimpään vuodenaikaan kasvit voi siirtää valoisimmalle ikkunalle. Kaiken luonnonvalon pyydystämiseksi siirretään verhot ja kaihtimet ikkunan edestä päiväksi kokonaan sivuun. Kasvien turhaa kääntelyä vältetään, koska kasvi kallistuu kohti valoa saadakseen kaiken mahdollisen valon lehdilleen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton