• Etusivu
  • Rakentaminen

Kauniit kukat ja asetelmat piristävät päivää

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.08.2023
20238_82879.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Hämärtyvät päivät ja pimenevät illat saavat kaipaamaan väriä ja piristystä niin kotiin kuin uloskin. Nyt on hyvä aika vaihtaa värimaailma pihassasi syksyn väreihin, kun kesäkukkaistutukset alkavat vähitellen väsähtää ja syyskukkavalikoimat ovat parhaimmillaan. Kukkakaupoista ja puutarhamyymälöistä löytyy runsaasti upeita leikkokukkia ja -asetelmia, viherkasveja sekä ruukkukukkia niin omaksi iloksi kuin lahjaksikin. Valikoimista löytyy myös viileneviä säitä kestäviä lajeja, joita voi nyt istuttaa ulos ruukkuihin ja amppeleihin.

Ulkoruukkuihinkäytetään ehkä eniten ulkokrysanteemia, jota löytyy eri kokoisina taimina ja useissa eri väreissä. Krysanteemi avaa nuppunsa nopeasti runsaaseen kukintaan, kunhan kastelusta huolehditaan säännöllisesti. Krysanteemi kestää pientä pakkastakin. Myös syysasterit, verbenat, ajaniaja koristekaalitovat suosittuja ruukkuistutuksissa. Pensastädyke(Hebe) tuo istutuksiin valoa kirjavilla lehdillään ja hopealankasäilyttää kauneutensa kuoltuaankin.

Ohje

Ohje

Vinkki: Perinteisten yksivuotisten ruukkukasvien seurana ulkoasetelmiin sopivat myös monivuotiset kasvit. Esimerkiksi erilaiset havukasvit ja vaikkapa syysmaksaruoho (Sedum spectabile), mehitähti (Sempervivum) ja syysasterit (Aster novi-belgii) sopivat hyvin syksyiseen ulkoruukkuun. Luonnosta löydät myös materiaalia koristeluun.

Koristekaali ja havut sopivat yhteen

Koristekaaleista ja havuista saa näyttäviä yhdistelmiä. Koristekaalien lehdet ovat hauskasti eri tavoin värittyneitä: niissä tapaa puna- ja sinililaa, vihreätä ja valkoista. Useilla lajikkeilla on koristeelliset, kurttuiset lehtien reunat. Koristekaalit eivät muodosta kerää, vaan lehdet ovat koristeellisesti toisistaan erillään. Koristekaalit kestävät hyvin kylmää ja ovatkin mainio tapa jatkaa kesää pitkälle syksyyn.

Pienikasvuiset tarhakatajat (Juniperus x pfitzeriana) ja kartiomainen irlanninkataja (Juniperus communis 'Stricta') ovat erittäin kauniita syysistutusten joukossa. Molemmat ovat kasvutavaltaan tuuheita. Ne kannattaa suojata talvella ja kevätauringon paahteelta.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Hebe ja Hedera – hyvät kaverit

Pensastädykkeet (Hebe) luovat jo kirjavilla lehdillään kivaa piristystä syksyn harmauteen. Ne viihtyvät sekä valossa että varjossa ja kestävät muutamia pakkasasteita. Pintamulta saa kuivahtaa kastelujen välillä.

Murattiakin (Hedera helix) löytyy kirjavalehtisenä. Valkokirjavat lajikkeet vaativat vihreälehtisiä enemmän valoa. Mullan kuivuessa muratti helposti käperryttää ja varistaa lehtiään. Muratin versot voi tukea pystyyn tukikeppien avulla tai antaa niiden riippua vapaasti amppelista tai kasvaa lamoavasti ikkunalautaa pitkin. Leikkaaminen edistää kasvin haaroittumista.

Ylväs syklaami (Cyclamen persicum)

Kotimaiset syklaamit hehkuvat hienoissa väreissä ja erikoismuotoja, kuten ripsureunaisia, kaksivärisiä ja kerrannaiskukkaisia lajikkeita on myös saatavilla.

Syklaami vaatii menestyäkseen melko viileän kasvupaikan. Se pitää valosta, muttei suorasta auringonpaisteesta. Syklaamia kannattaa kastella vain aluslautaselle, sillä aivan mullan pinnassa oleva juurakko homehtuu ja mätänee herkästi.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Syyskukkien seuraksi tai niiden jälkeen istutettavaksi sopivat syksyn väreissä komeilevat kanervatja callunat. Ne sietävät jo reilumpaakin pakkasta ja säilyvät kauniina pitkälle talveen. Istutuksista saat sekä hauskoja että vaihtelevia, kun käytät kanervien ja callunoiden kanssa pieniä havukasveja, koristeheiniä sekä hauskoja marjakanervia. Ruukun pinnan voit vielä viimeistellä koristekivillä tai -katteilla.

Kynttilät ja erilaiset lyhdyt kuuluvat syksyyn myös. Elävä valo pehmentää ympäristönsä, luo lämmintä tunnelmaa kotiin ja valaisee syyskukkia kauniisti.

Kanervat (Kuva: Pixabay)
Kanervat (Kuva: Pixabay)

Lue lisää syksyn kukista ja muista kasveista

Tutustu kasveihin, jotka sietävät kylmeneviä alkusyksyn öitä: Kukkia syksyn iloksi.
Tästä artikkelista saat iloksesi myös Värien hehkua ja syyskesän aurinkoa!

Ohje

Ohje

Tiesithän:
Puutarha.net on tulvillaan tietoa kasveista; niin ulkokasveista kuin huonekasveistakin. Esimerkiksi Puutarha.netin Kasvikortistostalöydät jo yli 1400 Suomessa menestyvän kasvilajin ja -lajikkeen tiedot ja kuvat hoito-ohjeineen.

Myös Keskustelupalstallalöytyy viestiketjunsa monelle eri kasville ja keskusteluita miltei aiheesta kuin aiheesta.

Mukavia syyshetkiä kaakaon, kynttilöiden ja Puutarha.netin parissa!

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Pikkujasmike puska valkoisine kukkineen
Tämä aidanne kukkii keväästä syksyyn
Jokainen kaipaa puutarhaansa helppohoitoista kauneutta ja upeaa kukintaa - ja joskus tilaa on käytettävissä ja peitettävissä enemmänkin. Silloin ei kannata tuhlata aikaansa yksittäisiin kasveihin tahi pieniin lajeihin, vaan suunnitella suosilla suurta ja näyttävää; mikäs sen parempaa!
20078_6160.jpg
Arseenikäsitellyn puun uudelleenkäytön määräykset
Valtioneuvosto on antanut 26.7.2007 asetuksen, joka sisältää säännökset arseenikyllästeillä (CCA-kyllästeillä) käsitellyn puun, kuten vanhojen sähkö- ja puhelinpylväiden uudelleen käytöstä ja markkinoille luovuttamisesta uudelleen käyttöä varten.Uudelleen käytettävää CCA-kyllästeillä käsiteltyä puuta saa luovuttaa vain ammattimaiseen taikka teollisuuskäyttöön. Käsiteltyä puuta saa käyttää vain, jos puun kestävyys on välttämätöntä ihmisen tai karjan turvallisuuden kannalta ja jos puun joutuminen ihokosketukseen on epätodennäköistä. Sallittuja käyttötarkoituksia ovat muun muassa julkisten rakennusten ja maatalousrakennusten kantavat puurakenteet, sillat ja siltarakenteet, laiturit, perustukset ja tukirakenteet. Käsiteltyä puuta ei saa koskaan käyttää asuinalueilla tai kotitalouksissa käytettävissä rakenteissa eikä myöskään maataloudessa lukuun ottamatta eräitä poikkeuksia, kuten edellä mainitut kantavat puurakenteet. Käsitelty puu ei myöskään saa joutua kosketukseen ihmisten tai eläinten ravinnon kanssa.
20231_45614.jpg
Anopinkieli on terävä - mutta helppo hoitaa
Jos anopinkieltä ei saa kasvamaan, niin sitä helpompia hoidettavia ovat vain silkkikukat. Viherkasvina anopinkieli sietää melkein mitä vain – vain kylmyys ja talvinen märkyys voivat koitua sen kohtaloksi. Anopinkieli kestää siis aurinkoa, varjoa, kuivaa ilmaa, vetoa ja jopa kastelun laiminlyömistä.
20231_80733.jpg
Anna kasveillesi parasta; Biolan Altakastelumulta
Huonekasvien kasteluväliä voi pidentää altakasteluruukkujen avulla. Altakasteluruukku on useimmiten kevytrakenteinen muoviruukku, jonka pohjassa ei ole reikiä. Ruukun pohjalla on 3-10 cm korkuinen vesitila, joka täytetään multatilan läpimenevästä putkesta. Vesi- ja multatilan erottavasta välipohjasta vesitilaan ulottuu multajalka, josta vesi nousee kapillaarisesti multatilaan. Altakasteluruukku sopii kasveille, jotka pitävät tasaisesta kosteudesta.
202112_73998.jpg
Ihanat ideat pakettien kääreiksi ‒ nappaa viime hetken vinkit
Joulupaketit sekä lahjojen käärintä kauniisiin lahjapapereihin ovat taas ajankohtaista puuhastelua. Vaikka marketit ovatkin pullollaan mitä värikkäimpiä sekä glitterillä että metallinhohteella varustettuja lahjapaperirullia, niin mitäpä jos siirtyisimmekin hieman ehkä ekologisempaan tai ainakin persoonallisempaan paketointiin?
202112_74146.jpg
6 vinkkiä täydelliseen joululahjaan
Vaikka vastuullisuus vaikuttaa kriteerinä yhä enemmän suomalaisten ostoskäyttäytymiseen, ei trendi näy vielä merkittävästi joululahjaostoksilla. Vain alle viidesosa haluaisi saada jouluna käytetyn lahjan, selviää tuoreesta kyselytutkimuksesta*. Lisäksi yli puolet vastaajista on huolissaan lahjansaajan reaktiosta, jos annettu lahja olisi käytetty. Tisen Suomen toimitusjohtaja Laura Laakso kertoo vinkit, kuinka löytää unohtumaton, vastuullinen lahja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton