• Etusivu
  • Kasvillisuus

Helmikuun vinkit puutarhaan

Kevään ensi merkit innostavat puutarhurin valmisteluihin jo helmikuussa

Tiina Painokallio
Päivitetty 01.06.2025
20226_62396.jpg

Kevätaurinko houkuttelee ulos ja herättelee puutarhasuunnitelmat eloon. Helmikuu on mainiota aikaa unelmoida kesäkukista, tehdä siemenhankintoja ja suunnitella uutta ilmettä pihaan. (Kuva: Shutterstock)

Helmikuussa lisääntyvä valo ja räystäistä tippuva vesi herättelevät jälleen kotipuutarhureita talviunestaan ja monilla ruutupaperit ovatkin jo täynnä suunnitelmia tulevan kesän kukkaloistosta.

Talvi saattaa kuitenkin pitää vielä viikkoja vallassaan monilla paikkakunnilla, joten nautitaan vielä hetki lumisista riemuista (he, joilla lunta on) – eikä unohdeta ruokkia pikkulintujakaan.

Helmikuussa muistetaan ystäviä ja ilahdutetaan itseämme!

Ystävänpäivänä 14.2. – sekä jokainen muukin päivä – voit ilahduttaa kaveria vaikkapa kauniilla ruukkukukalla, leikkokukkakimpulla, itse tehdyllä kortilla tai puutarhakirjalla.

Muistetaan myös kaikkia nimipäivä- ja syntymäpäiväsankareita. Esimerkiksi leikkokukkatarjonta on näin kevättalvella kaupoissa runsasta. Lue leikkokukkien hoito-ohjeet.

Ihana tulppaanikimppu piristää myös omaa kotiasi ja mieltäsi. Katso tulppaanien hoito-ohjeet

<p data-block-key="89hjm">Pienet herkut suurella sydämellä.<b> </b>Ystävänpäivänä ilahdutat läheisiä itsetehdyillä sydänkekseillä – makoisa tapa sanoa: &quot;Ajattelen sinua.&quot; (Kuva: Shutterstock)</p>
Pienet herkut suurella sydämellä. Ystävänpäivänä ilahdutat läheisiä itsetehdyillä sydänkekseillä – makoisa tapa sanoa: "Ajattelen sinua." (Kuva: Shutterstock)
Ohje

Ohje

Helmikuisessa puutarhassa

Rikotaan nurmikolle tullut jää
Lämpötilojen vaihtelu ja liikkuminen nurmikolla saavat helposti aikaan tiiviin jään nurmikon pintaan. Jään alla ei ole happea, nurmiheinät kärsivät ja tuhosienet viihtyvät. Tilannetta voit helpottaa tekemällä jäähän reikiä rautakangella, hiekoittaa tai levittää tuhkaa.

Tuhkan käyttö puutarhassa

Suojataan kevätauringolta
Ikivihreät kasvit ja puut, havut sekä alppiruusut pitää suojata kevätauringolta, ettei auringon säteet saa niitä haihduttamaan. Ne eivät saa vielä jäätyneestä maasta uutta nestettä tilalle, joten neulaset kellastuvat. Muista suojata myös alppiruusut.

Tärkeä kevätsuojaus

Tiivistetään lunta
Estä myyrien liikettä lumen ja maan välimaastossa tallaamalla lunta puiden ja pensaiden ympäriltä. Pensasaidan vierustat ovat myös tärkeitä alueita, etenkin jos siellä on havaittu myyriä.

Myyrien torjunta

Aloitellaan kevätleikkauksia
Kirsikan, vaahteran, jalopähkinän, koivun, hevoskastanjan ja luumupuun oksien paras leikkuuaika on helmikuussa. Kun kevätaurinko alkaa lämmitellä näiden puiden solukkoa, niin silloin mahlan vuoto alkaa ja siinä vaiheessa ei saa enää leikata.

Muuta muistettavaa
Hiekoita liukas piha ja kunnosta syksyllä huoltamatta jääneet puutarhatyökalut.

Mitä muuta tehdään helmikuussa?

Valmistaudutaan sisäkasvien mullanvaihtoon
Aurinko herättelee pian myös viherkasvit uuteen kasvukauteen. Onhan siis uutta, muhevaa multaa ja isompia ruukkuja riittävästi? Paras ajankohta mullan vaihdolle on kuun loppupuolella, joten tarpeellisia hankintoja voi jo tehdä. Samalla voisi vaikka hankkia keväisen esikon taikka tulppaanikimpun kotia piristämään.

<p data-block-key="h1qfg">Kukat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Kaunis kimppu ilahduttaa ystävää, perheenjäsentä tai itseä – arjessa ja juhlapäivänä. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Kukat kertovat enemmän kuin tuhat sanaa. Kaunis kimppu ilahduttaa ystävää, perheenjäsentä tai itseä – arjessa ja juhlapäivänä. (Kuva: Adobe Stock)

Aloitetaan taimikasvatus
Kasvattaisimmeko kesäkukat tänä vuonna itse vai kokeilisimmeko yrttien kasvatusta ikkunalaudalla? Siemenluetteloita on nyt saatavilla ja puutarhamyymälöiden valikoimat värikkäimmillään. Siemenkylvön ajankohta vaihtelee lajikkeittain, joten tarkastelehan valikoimaa jo nyt. Taimettumista odotellessa voisikin sitten herkutella itse kasvatetuilla iduilla – jo viikossa saat maistuvaa ja terveellistä naposteltavaa!

Suunnitellaan kesän kasvukautta
Uusi perennaryhmä tai suihkulähdeallas, ruukkuryhmä erilaisista kesäkukista tai kenties ruusuköynnös kiipeämään itse tehtyyn puuporttiin. Unelmia, haaveita ja suunnittelun iloa! Jos tuntuu, etteivät omat taidot riitä, niin kerro toiveesi pihasuunnittelun ammattilaiselle.

Nautitaan talvesta
Vielä pääsemme hiihtämään, luistelemaan tai vaikkapa vaeltamaan lumikengillä. Auringon kimmeltävä heijastus valkoisista hangista lumoaa ulkonaliikkujan ja tarjoaa silmäniloa myös autolla matkustavalle. Ensimmäisinä aurinkoisina helmikuun päivinä on mukava paistaa vaikka makkaraa ulkona ja nauttia kevätauringosta.

Jatketaan pikkulintujen ruokkimista
Keväisenä paistava aurinko saa linnut laulamaan ja liikkumaan, mutta syömistä luminen luonto ei juurikaan tarjoa. Muistetaan siis edelleen täyttää lintulaudat ja ruokinta-automaatit säännöllisesti, niin pienet ystävämme jaksavat ilahduttaa meitä pirteällä laulullaan uuden kasvukauden alkamiseen saakka.

<p data-block-key="sdvdq">Muistetaan myös luonnon ystävät. Pikkulintujen säännöllinen ruokinta helmikuussa tukee kevättä kohti siirtyvää elämää ja tarjoaa mukavaa seurattavaa ikkunasta. (Kuva: Shutterstock)</p>
Muistetaan myös luonnon ystävät. Pikkulintujen säännöllinen ruokinta helmikuussa tukee kevättä kohti siirtyvää elämää ja tarjoaa mukavaa seurattavaa ikkunasta. (Kuva: Shutterstock)
Kasvillisuus
kasvit
puutarhuri
kevät
ideat
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

Pionit ovat puutarhan kuningattaria.
Miten toteuttaa kaunis ja näyttävä kukkapenkki?
Lue vinkit, joilla pääset luomaan runsaasti kukkivan ja näyttävän kukkapenkin.
20228_79293.jpg
Lehtipuun lehtien irtoamisen estämiskeinoja? Asiantuntija vastaa
Mitä keinoja on, että kuivatettavan vihdan eli vastan lehdet eivät irtoa, vaan pysyvät kiinni mahdollisimman pitkään? Missä lehtipuussa tai pensaassa lehdet pysyvät paremmin kuin koivussa, kun sen säilöö kuivattamalla talven varalle? Mistä juhannuksen aikoihin leikatun oksan lehtien irtoaminen ylipäätään johtuu?
Muhevainen kasvien kerroksellisuus
Tietoa kasvilajeista ja niiden kasvupaikkavaatimuksista
Kasvit kehittyvät upeimmilleen, kun ne kasvavat oloissa, joissa ne viihtyvät. Puutarhan suunnittelussa kukkii luovuus, mutta myös tieto, kärsivällisyys ja oikein mitoitettu hoito ovat arvossaan. Kun ymmärrät, millaiset eri olosuhteet tukevat eri kasvien kasvua, onnistut kasvivalinnoissasi. Kasvisi kehittyvät vähemmällä ponnistelulla ja hoidolla kuin kasvit, joiden olot eivät vastaa niiden tarpeita.
20211_68015.jpg
Huonekasveja hedelmistä
Monien eksoottisten lajien siemenet itävät helposti ja niistä voidaan saada erikoisia huonekasveja. Kypsistä hedelmistä talteen otetut siemenet kylvetään hiekkapitoiseen kylvömultaan (ei voimakkaasti lannoitettuun huonekasvimultaan), peitetään haihduttamisen vähentämiseksi ja asetetaan lämpimään ja valoisaan paikkaan. Kylvös on myös jatkossa pidettävä tasaisen kosteana. Paras kylvöaika näillekin siemenille on kevät ja alkukesä.Taimettamisen jälkeen kasvit tarvitsevat paljon valoa, lämpöä ja monet myös kasvutilaa. Kasteluvettä kannattaa seisottaa vuorokauden ja kasveja pitää myös sumutella. Useimmat taimista ovat alkujaan tropiikin lämmöstä, joten kylmää ja vetoa ne eivät siedä.Minkä hedelmän siemeniä sitten kannattaisi lähteä kokeilemaan ja kuinka tulisi toimia?Ps. Aihetta sivuten saattaisi kiinnostaa myös artikkeli: Matkalta mukaan: kotipuutarhurin kasvituliaiset
202112_74228.jpg
Eläinpsykologin vinkit lemmikkijouluun
Yli puolet lemmikkieläinten omistajista kokisi syyllisyyttä, jos he eivät ostaisi lemmikille joululahjaa tai muuten jättäisivät ne huomiotta joulusuunnitelmissaan, kävi ilmi lemmikinruokavalmistaja Edgard & Cooperin *kyselytutkimuksesta. Kaksi kolmasosaa lemmikinomistajista kertoo, että muuttaisi tarvittaessa joulusuunnitelmiaan lemmikkinsä vuoksi.
20228_79373.jpg
Tuija-aita kokonaan vaihtoon vai ihmepelastus? Asiantuntija vastaa
Muutimme viime vuonna alkusyksystä omakotitaloon ja pihaa on kiitettävästi pari tuhatta neliötä. Edelliset asukkaat ovat todella rakastaneet kasveja ja kaikenlaista kasvaa siellä täällä. Aika reipasta siistimisleikkausta sai jo syksyllä harrastaa ja nyt kevään myötä homma jatkuu. Harmaita hiuksia aiheuttaa pihan melko keskellä sijaitseva "terassilaituri", jota ympäröi rehevä tuija-linnake. Tuijat on kasvatettu kahteen riviin neliön malliin ja neliön vastakkaisilla sivuilla on kulkuaukot. Tuijien oksat rehottavat tupsuina aidassa ja siellä täällä on myös pidempiä ulkonevia oksia. Kaiken kukkuraksi tuijien latvat on leikattu poikki niin, että kun aluetta katsoo ylemmältä terassilta, niin päällä näkyy kaksi riviä katkaistuja latvoja noin 7 cm varrella ja näiden tuijarivien välinen tyhjyys. Mitä tehdä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton