• Etusivu
  • Kasvillisuus

Itujen kasvattaminen – helppo tapa lisätä ruokavalioon tuoretta vihreyttä

Tiina Painokallio
Päivitetty 07.06.2025
Itukulho AdobeStock_302088221

Itujen kasvattaminen kotona on vaivatonta ja tarjoaa raikasta, ravinteikasta lisää ruokavalioon ympäri vuoden. (Kuva: Adobe Stock)

Syötävien itujen kasvattaminen on hyvä keino saada tuoretta vihreää, kun pimeimpänä aikana haluaa vaihtelua ulkomaisiin vihanneksiin. Idut sisältävät B-, E-, A- ja C-vitamiineja ja niissä on lisäksi hyvälaatuista proteiinia, entsyymejä, runsaasti kuitua ja kivennäisaineita, kuten rautaa ja sinkkiä.

Itujen kasvattamisessa tarvitaan:

  1. Lasipurkki ja sen suulle verkkoa tai sideharsoa, joka kiinnitetään kuminauhalla. (Vaihtoehtoisesti käy tiheä lävikkökin - ahkerat idunkasvattajat ostavat erityisen idätyslaatikon.)
  2. Siemeniä. Niitä saa luontaiskaupasta tai marketeista. Varmista, että ne ovat syötäväksi tarkoitettuja.

Helpointa on aloittaa alfalfan eli sinimailasen tai mung-pavun siemenistä (mung-pavun siemenet voivat olla kovia vielä idätyksen jälkeenkin). Voit idättää muitakin: adzukipapua, linssiä, ruista, vehnää…

Ohjeet itujen kasvattamiseen

Huuhtele kukkurainen teelusikallinen siemeniä tai papuja, poista tummuneet ja vahingoittuneet. Pane märät siemenet lasipurkkiin ja kiinnitä verkko suuaukkoon. Aseta tölkki esimerkiksi astiankuivauskaappiin siten, että liika vesi pääsee valumaan ulos ja ilma tölkissä vaihtumaan.

Huuhtele siemeniä kerran pari päivässä ja kaada vesi pois. Idut ovat valmiita syötäväksi, kun ne ovat 1–5 cm pitkiä. Tähän kuluu 3–5 päivää.

Nosta valmiit idut päivänvaloon muutamaksi tunniksi, niin ne saavat vihreää väriä – klorofylliä eli lehtivihreää sanotaan elämän eliksiiriksi.

Huuhtele idut vielä ennen syöntiä kylmällä vedellä. Kikherneen ja soijapavun idut pitää kiehauttaa (3–4 min) ennen käyttöä. Idut voi syödä sellaisenaan tai sekoitettuna salaattiin tai wokkiin.

Ituja voi kasvattaa ympäri vuoden.

Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvatus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Sinua voisi kiinnostaa myös:

20232_69345.jpg
Kasvata varhaisperunat ämpärissä – satoa vaikka parvekkeelta
Perunan kasvatukseen ei tarvita suurta pihaa, kasvimaata tai palstaa, vaan voit kasvattaa niin sanottua "ruukkuperunaa" myös parvekkeella tai terassilla. Kasvatusastian olisi hyvä olla noin 10 litraa – tarkoitukseen sopii vaikka pohjasta rei’itetty ämpäri.
Porkkana
Porkkanan kasvatus
Porkkana (Daucus carota subsp. sativus) on meillä yleisesti viljelty terveellinen vihannes. Porkkanan oranssi väri tulee karotenoideista, erityisesti beetakaroteenista, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Lisäksi porkkana sisältää esimerkiksi K- ja C-vitamiinia, B-ryhmän vitamiineihin kuuluvaa foolihappoa, kaliumia, magnesiumia ja seleeniä sekä kuitua. Siinä on myös runsaasti sokeria (4,5 %).
Punainen kypsä mansikka lehtien keskellä
Sato suoraan amppelista – napostelupuutarha myös parvekkeelle
Hyötykasvien viljelyn kasvava suosio on lisännyt kiinnostusta myös syötäviin amppelikasveihin. Perinteisen amppelimansikan rinnalle on noussut valikoima, johon kuuluu muun muassa tomaattia, kurkkua, paprikaa ja chiliä – täydellinen valinta viherpeukaloille, jotka haluavat kasvattaa satoa vaikka parvekkeella. Kompaktikin tila riittää, kunhan kasvupaikka on lämmin ja valoisa. Näin syntyy helposti satoisa ja viehättävä napostelupuutarha käden ulottuville.
20226_78579.jpg
Vitamiinirikas vihreä voimavara – kasvata talvella omat versosi helposti
Talvella, kun ihminen tarvitsee vitamiineja ja voimaa, kannattaa kokeilla vihreiden versojen kasvattamista. Versottaminen on syötävien taimien kasvattamista vähässä mullassa. Se on hauskaa ja hyödyllistä!
20241_83360.jpg
Oikea istutusetäisyys takaa rehevän ja terveenä kasvavan puutarhan
Yleensä kasvit kannattaa istuttaa yhtenäisiin ryhmiin. Näin puutarhaan saadaan selkeä tilajako ja kasveja on helpompi hoitaa. Perennoita, pensaita ja lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen.
Näin rakennat toimivan pihan.
Pihan suunnittelu ja huolto – mitä ottaa huomioon?
Hyvin suunniteltu piha palvelee arjen tarpeita käytännöllisesti ja turvallisesti. Päällysteiden tulee olla tasaisia, kestäviä ja helppohoitoisia – erityisesti silloin, kun kyse on kulkuväylistä, pysäköintialueista tai lasten leikkipaikoista. Asfaltti ja muut kiviainekset tarjoavat monipuolisia ratkaisuja eri käyttötarkoituksiin, kun pohjarakenteet ja kuivatusratkaisut on toteutettu huolellisesti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton