• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kasvata varhaisperunat astiassa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.05.2024
20232_69345.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Perunan kasvatukseen ei tarvita suurta pihaa, kasvimaata tai palstaa, vaan voit kasvattaa niin sanottua "ruukkuperunaa" myös parvekkeella tai terassilla. Kasvatusastian olisi hyvä olla noin 10 litraa – tarkoitukseen sopii vaikka pohjasta rei’itetty ämpäri.

Jos mielii uutta perunaa juhannukseksi, niin huhtikuun alussa on oikea aika kääriä hihat. Varhaisperunan kasvuaika on lajikkeesta ja lämpötilasta riippuen 7–10 viikkoa. Eli viimeistään kymmenen viikon kuluttua mukulan multaan työntämisestä on lupa odottaa kullankeltaista satoa omasta maasta – tai ämpäristä.

Toimi näin

Voit aloittaa perunoiden kasvatuksen tavallisista, jääkaapissa jo itämisen alkuun päässeistä ruokaperunoista. Perunat voivat olla melko suuria ja vähän vihertyneitäkin. Vaikka vihertynyt peruna ei ole kelvollinen syötäväksi, niin siemenperunaksi astiakasvatukseen se sopii hyvin. Varsinaiseen perunamaahan kannattaa ostaa tautivapaita siemenperunoita.

Kasvatusastian olisi hyvä olla pohjarei´itetty ja noin 10 litran vetoinen ämpäri, muoviruukku tai muu astia. Astiaan laitetaan valmiiksi kostutettua multaa hieman yli puoleenväliin. Hyvä multa perunan taimikasvatukseen on luonnonmukainen Istutusmulta.

Istuta siemenperunat (1–2 kpl) astiaan noin 20 cm:n syvyyteen ja peitä ne ohuella multakerroksella. Kun idut kasvavat mullan pinnalle, niiden päälle lisätään uutta multaa.

Hoidoksi riittää kastelu pari kertaa viikossa. Kastella voit kannulla, letkulla tai tippukastelusuuttimilla. Liikakastelua kannattaa kuitenkin varoa, etteivät naatit veny liikaa (naattien kasvattaminen kuluttaa perunan energiaa ja pienentää mukulasatoa). Tarkista silti säännöllisesti, että kasvualusta on kostea.

Lisälannoitukseen käytetään tarvittaessa sopivaa perunoille- ja juureksille tarkoitettua lannoitetta tai luonnonlannoitetta.

<p data-block-key="jnx8m">Maitopurkit sopivat hyvin perunan esikasvatukseen. Idut nopeuttavat kasvua. Varsinaisen kasvatusastian olisi hyvä olla noin 10 litraa. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Maitopurkit sopivat hyvin perunan esikasvatukseen. Idut nopeuttavat kasvua. Varsinaisen kasvatusastian olisi hyvä olla noin 10 litraa. (Kuva: Adobe Stock)

Itämisvaiheessa perunaruukku voi olla melkein missä tahansa sopivan lämpimässä ja suojaisassa paikassa. Kun peruna alkaa kasvattamaan vartta, niin se on kuitenkin siirrettävä valoon. Peruna kasvaa ämpärissä ihan itsekseen, kunhan se saa riittävästi valoa ja multa pysyy tasaisen kosteana.

Vinkki:

Jos käytössäsi ei ole kasvihuonetta tai lasitettua parveketta, niin voit aloittaa perunoiden taimikasvatuksen myös sisällä. Esimerkiksi huuhdotut maito-, piimä- ja mehutölkit sopivat erinomaisesti ikkunalautakasvatukseen. Ne ovat riittävän korkeita, jotta perunan alle ja päälle mahtuu kerros multaa.

Perunat voivat kasvaa ikkunalla noin 3 viikkoa ennen ulos tai avoimelle parvekkeelle siirtämistä; kelistä riippuen. Esikasvatusta ei kuitenkaan tarvita, jos perunat istutetaan astioihinsa vasta toukokuun puolella.

Muistattehan, että varhaisperuna on erityisen herkkä hallalle. Mikäli hallan riski on olemassa, niin kasvatusastia kannattaa suojata esimerkiksi kaksinkertaisella kasvuharsolla tai nostaa yöksi sisälle suojaan.

Nyt vesi kielellä odottamaan juhannusta ja omaa perunasatoa.

Ohje

Ohje

Hallanvaaraa?

Muistattehan, että varhaisperuna on erityisen herkkä hallalle. Mikäli hallan riski on olemassa, niin kasvatusastia kannattaa suojata esimerkiksi kaksinkertaisella kasvuharsolla tai nostaa yöksi sisälle suojaan.

Nyt vesi kielellä odottamaan juhannusta ja omaa perunasatoa.

Miten kasvatus onnistuu kerrostalossa?

Kerrostalossa asuva perhe havahtui lapsen esittämään kysymykseen: missä perunat kasvavat?
Perunan kasvutarina päätettiin toteuttaa kerrostaloasunnon parvekkeella.
Ensimmäisenä perunankasvatuskesänään Ville Riikonen oli 6-vuotias.

Lue, miten Villen perunankasvatus onnistui ja mitä vinkkejä hän jakaa muille.

<p data-block-key="33jpy">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvatus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

Kukkia ja yrttejä ruukuissa
Ryhdy ruukkupuutarhuriksi
Hyötykasviharrastus on edelleen megatrendi niin meillä kuin muualla. Eikä ihme. Silmänilon lisäksi kasvit tarjoavat myös makunautintoja. Parvekepuutarhan sadot eivät ole suuria, mutta sitäkin tuoreempia ja maukkaampia. Parvekkeelle voi loihtia vihreän keitaan pelkistä hyötykasveista tai vehreyden sekaan voi lisätä väri-ilottelua käyttämällä kesäkukkia.Ahkerimmat parvekepuutarhurit pääsevät nauttimaan kasveista jo keväällä. Esimerkiksi orvokit, esikot, kaunokaiset, lemmikit, jaloleinikit ja muratit kestävät muutaman asteen yöpakkasia. Yksittäiset ruukut ja amppelit on helppo nostaa sisälle, jos ilma yllättäen kylmenee.Syötävän hyvää nopeastiParvekekasvatukseen sopivia hyötykasveja on paljon, eikä mikään estä tekemästä mielenkiintoisia kokeiluja. Aina ei edes tarvitse aloittaa ihan alusta.
Porkkana
Porkkanan kasvatus
Porkkana (Daucus carota subsp. sativus) on meillä yleisesti viljelty terveellinen vihannes. Porkkanan oranssi väri tulee karotenoideista, erityisesti beetakaroteenista, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Lisäksi porkkana sisältää esimerkiksi K- ja C-vitamiinia, B-ryhmän vitamiineihin kuuluvaa foolihappoa, kaliumia, magnesiumia ja seleeniä sekä kuitua. Siinä on myös runsaasti sokeria (4,5 %).
Ituja kulhossa
Itujen kasvatus
Syötävien itujen kasvattaminen on hyvä keino saada tuoretta vihreää, kun pimeimpänä aikana haluaa vaihtelua ulkomaisiin vihanneksiin. Idut sisältävät B-, E-, A- ja C-vitamiineja ja niissä on lisäksi hyvälaatuista proteiinia, entsyymejä, runsaasti kuitua ja kivennäisaineita, kuten rautaa ja sinkkiä.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
20235_81687.jpg
Vadelma (Rubus)
Vadelma kasvaa maassamme luonnonvaraisena kaikkialla ja sitä voidaan viljellä vielä VI-vyöhykkeelläkin. Vadelma on kaksivuotinen puolipensas ja kasvin maanalaisista osista tulee vuosittain uusia versoja, jotka talvehtivat. Seuraavana vuonna niihin kasvaa sivuversoja, jotka kukkivat ja muodostavat marjoja. Marjasadosta päästään nauttimaan Etelä-Suomessa heinäkuun lopulla ja pohjoisessa pari kolme viikkoa myöhemmin. Kypsän marjan tunnistaa siitä, että se irtoaa helposti kannastaan.
20241_83360.jpg
Istutusetäisyydet
Yleensä kasvit kannattaa istuttaa yhtenäisiin ryhmiin. Näin puutarhaan saadaan selkeä tilajako ja kasveja on helpompi hoitaa. Perennoita, pensaita ja lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton