• Etusivu
  • Kasvillisuus

Syötävän hyvät amppelit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.06.2018
20135_35140.jpg

Mansikka-amppeli

Tiedote: www.kauppapuutarhaliitto.fi

Hyötypuutarhainnostuksen siivellä myös erilaiset syötävät amppelikasvit ovat kasvattaneet suosiotaan puutarhaharrastajien keskuudessa. Tarjolla onkin amppelimansikan lisäksi tomaattia, kurkkua, paprikaa ja jopa chiliä niille viherpeukaloille, jotka haluavat nostaa hyötypuutarhansa amppeliin käden ulottuville. Pienellekin parvekkeelle mahtuu soma ja satoisa napostelupuutarha, kunhan vain lämpöä ja valoa on riittävästi.

Lue lisää:Parvekkeen hyötykasvit ja yrtit
Helppoa viljelyä parvekkeella

Rönsyilevä amppelimansikka

Valkoisena kukkiva mansikka-amppeli tarvitsee vähemmän kastelua kuin raakileita tuottava, jolloin myös lannoitusta on hyvä lisätä isojen ja makeiden marjojen saamiseksi. Helteisinä kesäpäivinä mansikka hyötyy myös vedellä sumuttamisesta. Se ehkäisee veden ja ravinteiden liiallista haihtumista kasvualustasta, Kauppapuutarhaliitosta kerrotaan. Mansikka viihtyy kirkkaassa valossa ja kukka-aiheita puhkeaakin sitä runsaammin, mitä valoisampi kasvupaikka on. Mansikkakasvuston voi talvettaa istuttamalla sen syksyllä puutarhaan, vaikkapa pensaan alle piiloon ja hyvin lehdillä peiteltynä.

Lue lisää:
Mansikka
Mansikat Kasvikortistossa
Keskustelua mansikasta...

Makoisat amppelitomaatit

Tomaatti rakastaa lämpöä ja aurinkoa, eikä amppelitomaatti tee siinä asiassa poikkeusta. Amppelikasvatuksen etu on se, että kasvuston voi aina kääntää auringon suuntaan tai siirtää talon valoisammalle puolelle. Parhaimmillaan tomaattiamppeli kasvaa runsaaksi ja alas rönsyileväksi, punaiseksi pallomatoksi, josta lapsetkin tykkäävät poimia terveellistä välipalaa. Kasvustoa lannoitetaan kerran viikossa täyslannoksella tai miedolla liuoksella jokaisen kastelun yhteydessä. Kun hedelmät alkavat painaa, verso saattaa tarvita tukemista. Paprikan kasvatus amppelissa onnistuu samoilla nikseillä kuin tomaatinkin.

Tomaattiamppeli
Tomaattiamppeli

Oman parvekkeen kurkut

Kylmänarka amppelikurkku on hyvä sijoittaa parvekkeelle vasta sitten kun päivälämpötila on +10 astetta. Kurkun keltaiset kukat hyötyvät pölyttäjistä, joten kukinnan aikana lasitetulla parvekkeella on hyvä pitää ainakin yksi ikkuna auki: näin voi varmistaa tulevan, runsaan kurkkusadon. Amppelikurkun versot saavat kasvaessaan vapaasti riippua alaspäin, eli tukemista ei tarvita. Kastelulannoitetta kurkulle voi käyttää jokaisen kastelun yhteydessä.

Lue lisää:
Kurkku
Kurkkua kasvimaalta ja kasvihuoneesta
Keskustelua kurkusta...
Kurkut kasvikortistossa

Chili viihtyy amppelissa

Chili-amppeli
Chili-amppeli

Rönsyilevää versoa kasvattava chili sopii erinomaisen hyvin amppelissa kasvatettavaksi. Pitkät versot voi sitoa kiinni amppeliin ja korkeammalla paikalla kasvi saa enemmän valoa. Chilin koristearvo nousee, kun valitsee lajikkeen jossa on punaiset, keltaiset tai vaikkapa oranssit podit eli chilihedelmät. Istuttamalla taimet itse siemenistä, saa haluamansa värisen lopputuloksen - tosin taimikasvatus tulee aloittaa jo hyvissä ajoin helmi-maaliskuussa. Kasvukauden alussa amppelichiliä voi kastella typpipitoisella

lannoitteella ja kasvualusta tulisi olla tasaisen kostea, muttei märkä. Kukinnan alkaessa on hyvä vaihtaa runsaasti fosforia ja kaliumia sisältävään lannoitteeseen, koska ne tukevat parhaiten podien kasvua. Amppelichileistä riittää iloa pitkään, sillä lasitetulla eteläparvekkeella voi saada satoa jopa marraskuulle asti.

Lue lisää:
Herkullinen, herkullisempi... CHILI!
Kuinka chilisato säilötään?
Keskustelua chilistä...

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20212_24924.jpg
Tarvitaanko lupa?
Oletko aikeissa rakentaa pihaasi varaston, puuvajan, leikkimökin tai vaikkapa grillikatoksen? Vai ajattelitko rajata tonttiasi aidalla? Otathan ensin selvää kuntasi rakennusvirastosta, mitä ohjeita siellä annetaan pihanrakentamiseen liittyen.Rakentamisen rajat ja rajoitteet vaihtelevat alueittain – ja jopa kunnittain. Joitain perussääntöjä toki on voimassa: haja-asutusalueilla lupakäytännöt ovat hieman väljempiä kuin kaava-alueilla, rantarakentamista on rajoitettu erityispykälin ja tulisijoilla varustettuihin rakennelmiin suhtaudutaan tiukemmin.
20228_79406.jpg
Vinkkejä isojen timanttituijien istuttamiseen? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kappaletta kaksi metriä korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 cm. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
200610_519.jpg
Viikolla 41 vietetään punajuuriviikkoa
Punajuuri on lunastanut jo paikkansa ruoka-ammattilaisten sydämissä inspiroivana raaka-aineena. Trendikkääksikin punajuurta voi kutsua!Nyt tämän voimajuuren soisi löytävän tiensä aivan uudella tavalla myös kotikeittiöihin. Punajuuren puolesta puhuvat upea aromi, vahva väri ja monikäyttöisyys.Punajuuri on herkkua kautta koko vuoden. Sokerijuurikkaan serkkuna se on maultaan miellyttävän makea ja syksyllä erityisen mehevä. Kasvisten viiden värin kartalla punajuuri sijoittuu sinisen ja purppuran ryhmään, jossa ei kovaa tungosta olekaan. Väri kertoo tärkeistä bioaktiivisista aineista, jotka toimivat elimistön suoja-aineina.
20078_6005.jpg
Helppo tapa tutustua kasveihin
Lapuan kaupungin ylläpitämä puistoalue, käynti 29.7.2007.Ei omia nettisivuja, hieman tietoa: www.lapua.fi, karttasivut f5-g5.
20242_83422.jpg
Vehreyttä ja viihtyisyyttä parvekkeelle
Kauniisti somistettu parveke tuo kesäistä lisätilaa asuntoon - melkein yhden huoneen verran. Pieneenkin tilaan voi luoda vehmaan ja kukoistavan puutarhan. Käytä amppeleita ja seiniä hyväksesi, ja laita vain muutama ruukku lattialle, jolloin parvekkeella mahtuu vielä kulkemaankin.
202112_73908.jpg
Hyasintti on helppo joulukukka
Hyasintti on yksi joulun suosituimmista kukista. Sen yksikköhinta on joulukukista edullisin ja usein niitä tuodaankin kotiin enemmän kuin yksi kerrallaan. Hyasintti ei viileyttä hätkähdä, joten kevyt kääre riittää suojaamaan sitä kotiin asti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton