• Etusivu
  • Kasvillisuus

Syötävän hyvät amppelit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 25.06.2018
20135_35140.jpg

Mansikka-amppeli

Tiedote: www.kauppapuutarhaliitto.fi

Hyötypuutarhainnostuksen siivellä myös erilaiset syötävät amppelikasvit ovat kasvattaneet suosiotaan puutarhaharrastajien keskuudessa. Tarjolla onkin amppelimansikan lisäksi tomaattia, kurkkua, paprikaa ja jopa chiliä niille viherpeukaloille, jotka haluavat nostaa hyötypuutarhansa amppeliin käden ulottuville. Pienellekin parvekkeelle mahtuu soma ja satoisa napostelupuutarha, kunhan vain lämpöä ja valoa on riittävästi.

Lue lisää:Parvekkeen hyötykasvit ja yrtit
Helppoa viljelyä parvekkeella

Rönsyilevä amppelimansikka

Valkoisena kukkiva mansikka-amppeli tarvitsee vähemmän kastelua kuin raakileita tuottava, jolloin myös lannoitusta on hyvä lisätä isojen ja makeiden marjojen saamiseksi. Helteisinä kesäpäivinä mansikka hyötyy myös vedellä sumuttamisesta. Se ehkäisee veden ja ravinteiden liiallista haihtumista kasvualustasta, Kauppapuutarhaliitosta kerrotaan. Mansikka viihtyy kirkkaassa valossa ja kukka-aiheita puhkeaakin sitä runsaammin, mitä valoisampi kasvupaikka on. Mansikkakasvuston voi talvettaa istuttamalla sen syksyllä puutarhaan, vaikkapa pensaan alle piiloon ja hyvin lehdillä peiteltynä.

Lue lisää:
Mansikka
Mansikat Kasvikortistossa
Keskustelua mansikasta...

Makoisat amppelitomaatit

Tomaatti rakastaa lämpöä ja aurinkoa, eikä amppelitomaatti tee siinä asiassa poikkeusta. Amppelikasvatuksen etu on se, että kasvuston voi aina kääntää auringon suuntaan tai siirtää talon valoisammalle puolelle. Parhaimmillaan tomaattiamppeli kasvaa runsaaksi ja alas rönsyileväksi, punaiseksi pallomatoksi, josta lapsetkin tykkäävät poimia terveellistä välipalaa. Kasvustoa lannoitetaan kerran viikossa täyslannoksella tai miedolla liuoksella jokaisen kastelun yhteydessä. Kun hedelmät alkavat painaa, verso saattaa tarvita tukemista. Paprikan kasvatus amppelissa onnistuu samoilla nikseillä kuin tomaatinkin.

Tomaattiamppeli
Tomaattiamppeli

Oman parvekkeen kurkut

Kylmänarka amppelikurkku on hyvä sijoittaa parvekkeelle vasta sitten kun päivälämpötila on +10 astetta. Kurkun keltaiset kukat hyötyvät pölyttäjistä, joten kukinnan aikana lasitetulla parvekkeella on hyvä pitää ainakin yksi ikkuna auki: näin voi varmistaa tulevan, runsaan kurkkusadon. Amppelikurkun versot saavat kasvaessaan vapaasti riippua alaspäin, eli tukemista ei tarvita. Kastelulannoitetta kurkulle voi käyttää jokaisen kastelun yhteydessä.

Lue lisää:
Kurkku
Kurkkua kasvimaalta ja kasvihuoneesta
Keskustelua kurkusta...
Kurkut kasvikortistossa

Chili viihtyy amppelissa

Chili-amppeli
Chili-amppeli

Rönsyilevää versoa kasvattava chili sopii erinomaisen hyvin amppelissa kasvatettavaksi. Pitkät versot voi sitoa kiinni amppeliin ja korkeammalla paikalla kasvi saa enemmän valoa. Chilin koristearvo nousee, kun valitsee lajikkeen jossa on punaiset, keltaiset tai vaikkapa oranssit podit eli chilihedelmät. Istuttamalla taimet itse siemenistä, saa haluamansa värisen lopputuloksen - tosin taimikasvatus tulee aloittaa jo hyvissä ajoin helmi-maaliskuussa. Kasvukauden alussa amppelichiliä voi kastella typpipitoisella

lannoitteella ja kasvualusta tulisi olla tasaisen kostea, muttei märkä. Kukinnan alkaessa on hyvä vaihtaa runsaasti fosforia ja kaliumia sisältävään lannoitteeseen, koska ne tukevat parhaiten podien kasvua. Amppelichileistä riittää iloa pitkään, sillä lasitetulla eteläparvekkeella voi saada satoa jopa marraskuulle asti.

Lue lisää:
Herkullinen, herkullisempi... CHILI!
Kuinka chilisato säilötään?
Keskustelua chilistä...

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_78176.jpg
Köynnösruusun istutus ja hoitaminen
Köynnösruusut ovat tyylikkäitä ja runsaskukkaisia köynnöksiä – ja kukkiessaan ne vetävät varmasti katseita puoleensa. Istuttamalla monta tainta vierekkäin kasvustosta tulee runsas ja näyttävä. Eri lajikkeita yhdistelemällä saadaan puolestaan aikaan erilaisia väriyhdistelmiä.
20186_53560.jpg
Päärynä
(Pyrus communis)Päärynät ovat vanhimpia viljeltyjä hedelmäpuita. Villinä niitä kasvaa toisinaan jopa Etelä-Ruotsissa saakka! Hedelmänviljelyn alkuaikoina on myös Suomeen tuotu päärynäpuiden taimia, mutta monet pakkastalvet ovat kuitenkin olleet tuhoisia omenapuuta aremmalle päärynäpuulle. Kotipuutarhoissa päärynäpuita toki kasvatetaan etenkin Etelä-Suomessa, mutta kotipuutarhurit ovat saaneet kestävimmillä lajikkeilla hyviä tuloksia myös pohjoisempanakin. Päärynää muuten viljellään ja lisätään kuten omenapuuta (Malus), jolle ne ovatkin läheistä sukua.Vaikka keväthalla veisi kukinnan, sato ei ehtisikään kypsyä tai hedelmät olisivatkin hieman kitkerän makuisia niin päärynäpuu on kuitenkin aina yksi puutarhan kauneimmista hedelmäpuista. Sen kauniit kukat ja kiiltävät lehdet sekä kaunis syysväri tekevät siitä arvokkaan puun - vaikka sitten ihan vain koristepuuna. Eiköhän se kotitarhuri saa myös päärynäsatoaan nautiskella!
202310_83235.jpg
Käytännön vinkkejä huonekasvien kasteluun
Roikkuvatko huonekasvisi lehdet? Onko huonekasvisi nuutunut? Tiedätkö millainen on huonekasvisi kasvutapa? Nappaa tästä vinkit huonekasvien kasteluun.
20213_69446.jpg
Miltä kuulostaisi mämmivohvelit ja tyrnivalkosuklaajuustokakku?
Meillä kaikilla on lupa herkutella, varsinkin pääsiäisenä. Monen pääsiäispöytään kuuluvat muun muassa mämmi, suklaa eri muodoissa, lammas- ja karitsaruuat, raikkaat kevään sitrusherkut ja maukkaat rahkapullat. Ole tänä vuonna rohkea ja kokeile jotakin aivan uutta. Nappaa tästä ohje esimerkiksi mämmivohveleihin, tyrni-valkosuklaajuustokakkuun tai pienellä lisämausteella varustettuun pashakakkuun.
20105_21959.jpg
Toukokuun kasvit tuohituomi ja kevätkaihonkukka
Tuohituomi hurmaa rungollaanAniharvalla puulla on yhtä kaunis runko kuin tuohituomella (Prunus maackii). Sen tuohimainen, ruskeankeltainen runko kiiltää kullan tavoin. Runko ja tummat ohuet oksat erottuvat parhaiten lehdettömään aikaan, jota meillä kestää syyskuusta toukokuuhun, siis kahdeksan kuukautta! Tuohituomen runko on aluksi pysty, mutta iän karttuessa rungon haarat vääntyvät mutkille ja voivat jopa kaartua sivuille. Paljon tilaa vaativa vanha tuohituomi sopiikin parhaiten puistoihin sekä keskikokoisille ja isoille tonteille.Tuohituomen kellanvalkoiset kukkatertut avautuvat touko–kesäkuun vaihteessa. Loppukesällä tertuissa riippuvat mustat pikkuiset luumarjat. Tuomille tyypillisesti marjat ovat syömäkelvottoman kitkerät. Lehdet muistuttavat kotoisen tuomen lehtiä, ja lehdistön syysväristä tulee useimmiten vaaleankeltainen.
20132_33953.jpg
Sisätilojen tuholaiset ja inhat ötökät
Omasta kodista ei ole kiva löytää ötököitäVaikka ne eivät mitään vaaraa aiheuttaisikaan, niin epämiellyttäviltä kohtaamiset niiden kanssa kuitenkin tuntuvat. Kodin yleisimpiä tuholaisia ovat sokeritoukat, turkiskuoriaiset, muurahaiset sekä elintarvikkeista tavattavat jauhokoisat ja riisihäröt. Viime vuosina suomalaisten vaivoiksi ovat palanneet myös torakat ja luteet, jotka ovat tuhohyönteisistä vaarallisimpia. Ne lisääntyvät ja leviävät nopeasti.Ryömivien hyönteisten, kuten torakoiden mukana kulkee useita vakavia tauteja mukaan lukien salmonella, punatauti, suolistotulehdus ja lavantauti. Riski on erityisen suuri perheissä, joissa on lapsia, vanhuksia tai sairauksista toipuvia. Riski on erityisen suuri perheissä, joissa on lapsia, vanhuksia tai sairauksista toipuvia. Kirppujen ja luteiden puremat aiheuttavat myös paljon ärsytystä ja ahdistusta.Näin torjut kodin lentävät ja ryömivät tuholaisetTuholaisten ja tautien torjunta puutarhassa

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton