• Etusivu
 • Hoitotyöt

Vihreää voimaruokaa versoista

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.06.2022
20226_78579.jpg

(Kuva: Shutterstock)

Talvella, kun ihminen tarvitsee vitamiineja ja voimaa, kannattaa kokeilla vihreiden versojen kasvattamista. Versottaminen on syötävien taimien kasvattamista vähässä mullassa. Se on hauskaa ja hyödyllistä!

Tuoreista versoista saa edullisesti ja helposti elimistöä helliviä entsyymejä ja vitamiineja, kunnon kohennusta ja silmänruokaa. Pienissä, kasvunsa alkuvaiheessa olevissa taimissa vitamiini- ja ravintoainepitoisuudet ovat moninkertaisia täysikasvuisiin vihanneksiin verrattuna. Versot ovat myös maukkaita ja aromikkaita, sillä niissä on makuaineitakin runsaasti. Vähäkalorisina versot ovat kaiken lisäksi oivallista syötävää kevyen ruokavalion ystäville.

Leikkaa versot syötäviksi tuoreeltaan – ne sopivat sellaisenaan syötäväksi tai ruuanlaittoon. Versokasvatus on helppo tapa kasvattaa itse vihreää ympäri vuoden!

Yleisimpiä kasvatettavia lajeja ovat:

 • Erilaiset yrtit (mm. basilika, fenkoli, sinappi, silopersilja ovat versoina erityisen maukkaita!)
 • Herne (miedonmakuinen, mehukas, hidaskasvuinen) – erityisen helppo!
 • Auringonkukka (rapea, mieto, hivenen pähkinämäinen maku, nopeakasvuinen) – mukava pureskella. Käytä versotukseen kuorellisia siemeniä.
 • Vihanneskrassi (voimakkaan mausteinen maku) – perinteinen ja nopeakasvuinen. Siemeniä usein saatavilla.
 • Tattari(mausteinen)
 • Erilaiset kaalit (mm. parsakaali ja lehtikaali) ovat todellista superruokaa!
 • Punajuuri ja mangoldi ovat myös helppoja kasvattaa ja versot ovat kauniin näköisiä.
 • Kiinansipulissaon valkosipulin aromia

Myös

retiisiä

(sopii aloittelijallekin),

retikkaa

ja lehtisinappia

(mm. mizuna, daikonretiisi ja rucola) sekä eri viljalajeja

voidaan kasvattaa tuoreversoiksi.

Versotukseen puhtaita siemeniä

Hanki versotukseen puhtaita, siihen tarkoitukseen sopivia siemeniä (osa vihannesten siemenistä on saatettu käsitellä kasvitautien välttämiseksi). Versotussiemeniä löytyy siemenhyllyistä ja verkkokaupoista.

Vinkki: Myös ruokakaupan mahdollisuudet kannattaa huomioida: luomuruokaherneet, popcornmaissit ja sinapinsiemenet sopivat myös versotukseen.

Verkkokaupoista voi hakea versotukseen sopivia siemeniä seuraavilla hakusanoilla:
– Microgreenseli miniversot. Satoa leikataan, kun ensimmäiset varsinaiset lehdet sirkkalehtien jälkeen ovat kasvaneet eli noin 2–5 cm korkuisina.
– Minigreenseli versot. Satoa leikataan, kun taimet noin 5–10 cm:n korkuisia.

Ps. Versotus on eri asia kuin itujen kasvattaminen.

Versojen kasvatus on helppoa

Versottamista varten tarvitset laakean astian (mieluiten sellaisen, jonka pohjassa reikä), hyvää multaa ja reilusti siemeniä. Siemeniä tarvitaan paljon, sillä ne tulee reilun sadon varmistamiseksi kylvää tiheään.

 • Laakean astian pohjalle laitetaan parin sentin kerros kostutettua multaa. Esimerkiksi Biolan Kylvö- ja taimimulta on tähän sopiva vaihtoehto.
 • Ripottele siemenettiheästi pinnalle ja painele kevyesti. Siemenet voi peittää ohuella multakerroksella; se helpottaa kuorien irtoamista (isompia siemeniä, kuten herneitä, ei tarvitse peittää).
 • Kylvös peitetään muovillaparin päivän ajaksi kosteuden tasaamiseksi. Tällainen "pienoiskasvihuone" tasaa kosteutta ja nopeuttaa itämistä. Varmista kuitenkin kylvöksen ilmakierto ilmareikien tai päivittäisen tuuletuksen avulla. Sijoita kylvöastia lämpimään paikkaan.Valoa siemenet eivät itääkseen tarvitse.
 • Kun siemenet ovat itäneet, niin poista muovi ja aseta astia valoon. Kastele sopivasti; sumutuskin saattaa riittää.

Vinkki: Ainakin herneetja auringonkukansiemenet kannattaa liottaavedessä yön yli ennen kylvöä, koska liotus nopeuttaa itämistä.

Nauti tuoreena – lisää lämpimiin ruokiin

Jo viikon kuluttua kylvöstä voit päästä maistelemaan ensimmäisiä versoja: leikkaa saksilla satoa, huuhtele lävikössä ja nauti tuoreeltaan! Versoja voidaan käyttää sellaisenaan salaatteihin tai vaikka voileivän päällä. Ne sopivat myös lämpimiin ruokiin, kuten wokruokiin ja keittoihin, mutta lisätään vasta aivan ruuan kypsennyksen loppuvaiheessa.
Ps. Leikatut versot säilyvät päivän, pari myös jääkaapissa.

Mikäli yrttien kasvatus kiinnostaa, niin lue artikkeliYrttitarha ikkunalle.

_

201410_41349.jpg
Hoitotyöt
kasvatus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20231_80733.jpg
Anna kasveillesi parasta; Biolan Altakastelumulta
Huonekasvien kasteluväliä voi pidentää altakasteluruukkujen avulla. Altakasteluruukku on useimmiten kevytrakenteinen muoviruukku, jonka pohjassa ei ole reikiä. Ruukun pohjalla on 3-10 cm korkuinen vesitila, joka täytetään multatilan läpimenevästä putkesta. Vesi- ja multatilan erottavasta välipohjasta vesitilaan ulottuu multajalka, josta vesi nousee kapillaarisesti multatilaan. Altakasteluruukku sopii kasveille, jotka pitävät tasaisesta kosteudesta.
Muhevainen oma sato
Omaa satoa parvekepuutarhasta helposti ja vaivattomasti
Parvekkeilla ja patioilla kasvattaminen kiinnostaa, sillä niillä halutaan viettää aikaa ja kasvit tuovat sinne viihtyisyyttä. Ruokaa voi mainiosti tuottaa ruukuissa eikä erillistä kasvimaata tarvita. Parveke- tai patioviljelyssä ei tarvitse tinkiä istutusten kauneudesta, sillä monet satoa tuottavat lajit ovat jo itsessään kauniita. Asukkaat kaipaavat tietoa siitä, mitä voi kasvattaa ja miten se tapahtuu. Tässä vinkkejä jaettavaksi asukkaille vaikkapa asukastiedotteeseen tai yhtiökokoukseen.
20174_48987.jpg
Pakkaskevät on armoton kasveille
Pääsiäisen jälkeenkin sää jatkuu usein lähes talvisena. Kylmä kevät altistaa monet kasvit pakkasvaurioille. Älä siis kiirehdi kukkapenkin siivouksessa tai nurmikon haravoinnissa. Vielä ehdit myös leikata pensaita. Mutta nyt on viimeinen hetki pelastaa tuijat ja alppiruusut ruskettumiselta; onhan kevätsuojaus kunnossa?
Nainen juurruttaa pistokasta
Merilevä virkistää
Lepokaudella huonekasveja kastellaan niukemminYleisin hoitovirhe talvella on liikakastelu. Ennen kastelua tunnustellaan parin sentin syvyydestä mullan kosteus tai kokeillaan ruukun painoa kastelutarpeen arvioimiseksi. Talvella useimpien kasvien multa saa kuivahtaa kunnolla ennen uutta kastelua.Eri huonekasveilla on erilainen vedentarve. Yleensä kasvit, joilla on suuret ja ohuet lehdet, tarvitsevat enemmän vettä kuin pieni- ja paksulehtiset sekä vahapintaiset kasvit. Sisemmällä huoneessa tai pohjoisikkunalla kasvavat kasvit kuluttavat vähemmän vettä kuin aurinkoisella ikkunalla olevat kasvit.
202110_73190.jpg
Maistuvat joulumuistamiset veikeässä paketissa
Kuinka moni tunnustaa tuskailevansa joka ikinen joulu joulumuistamisten kanssa? Varsinkin, jos muistettavia ihmisiä on paljon. Lasten opettajia koulussa sekä päiväkodin aikuisia olisi mukava kiittää kuluneesta lukukaudesta. Kukaan ei halua viedä "turhaa tilpehööriä", koska niitä lahjoja tulee muutenkin kymmenittäin. Mitäpä jos tällä kertaa veisit muistamiset veikeässä paketissa, jäljelle (pitäisi) jäädä vain lahjapaperit ja syöjälle äärimmäisen hyvä mieli.
201912_61715.jpg
Ekologiseksi voi oppia
Havahdutko sinäkin välillä maailmaan, jossa kaikki tehdään yhtäkkiä bambusta, jota sitäkin pitäisi suojella, etteivät pandat kärsi? Ihan sama ostatko kasvorasvaa, teepaitaa vai vihanneksia, niin tuntuu, että joku kauhistelee tekojesi vaikutuksia. Ajatus taustalla on kaunis. Vihdoin on havahduttu siihen, ettei maapallon huonovointisuus olekaan huhupuhetta, ja samalla on ymmärretty, kuinka paljon tuhoa on ehditty saamaan aikaiseksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton