• Etusivu
  • Kasvillisuus

Porkkanan kasvatus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 30.05.2024
20239_82985.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Porkkana (Daucus carota subsp. sativus)

on meillä yleisesti viljelty terveellinen vihannes. Porkkanan oranssi väri tulee karotenoideista, erityisesti beetakaroteenista, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Lisäksi porkkana sisältää esimerkiksi K- ja C-vitamiinia, B-ryhmän vitamiineihin kuuluvaa foolihappoa, kaliumia, magnesiumia ja seleeniä sekä kuitua. Siinä on myös runsaasti sokeria (4,5 %).

Kasvualusta ja kylvö

Porkkana menestyy hyvin kevyillä hiekkapitoisilla multamailla, joiden pH on 6–7. Se kylvetään ulos mahdollisimman aikaisin keväällä maan ollessa vielä kosteaa, 0,5–2 cm syvyyteen ja harvaan kylvöön. Pienessä puutarhassa kylvä tavalliseen puutarhapenkkiin 4–5 riviin. Voit käyttää myös helppokäyttöistä kylvönauhaa, jolloin vältyt harventamiselta.

Liota siemeniä yön yli. Taimettumisaika (siemenet nousevat oraalle) on 10–20 päivää. Harvenna 5 sentin välein, kun taimet ovat 2–4 cm korkeita eli kun niissä on kolme lehteä. Vie harvennetut taimet pois, sillä niiden haju houkuttelee tuholaisia. Kasvuharson käyttö vähentää tuholaisia. Lannoita runsaalla kompostilannoituksella.

Porkkanat sopivat myös erinomaisesti syyskylvöihin. Siemenet kylvetään loka–marraskuussa juuri ennen hallan tuloa. Siemenet talvehtivat maassa ja alkavat itämään heti kevään lämmössä. Siemenien kylvöajankohdan kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei niitä vain kylvä liian aikaisin. Liian aikaisin kylvetyt siemenet ehtivät itämään ennen lumen tuloa ja talvi voi vahingoittaa taimia. Kylvörivit kannattaa merkitä, jotta muistaa keväällä, mihin porkkanat tuli kylvettyä.

Porkkanalajikkeen valintaan vaikuttaa haluttu varastointiaika. Heti syötäviksi sopivat varhais- ja kesäporkkanat. Jos porkkanat haluaa varastoida talven yli, kannattaa valita pidemmän kasvuajan vaativia syys- ja talviporkkanoita. Miniporkkanat sopivat hyvin ruukkukasvatukseen. Makuerot eri lajikkeiden välillä ovat melko pieniä.

<p data-block-key="1n6fx">Porkkana- ja sipulirivit. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Porkkana- ja sipulirivit. (Kuva: Adobe Stock)

Porkkanamaan hoito

  • Haraus on tärkeimpiä kasvunaikaisia hoitotoimenpiteitä. Se estää rikkaruohojen kasvun ja kuohkeuttaa maata.
  • Multaa porkkanat esimerkiksi harauksen yhteydessä, etteivät kannat viherry. Kasvuaika 75 päivää.

VINKKI:

Porkkanat kasvattavat kokoaan vauhdilla loppukesästä, joten poimi makupaloja harventamalla kasvustoa – nosta loput vasta pakkasten tullessa.

Porkkanoiden säilytys

Sadon säilytys 0–1 asteessa kosteassa hiekassa, turpeessa tai koivunlehdissä. Säilytyspaikan ilmankosteus saa olla korkea (98 %). Varastointiaika 8 kuukautta.

Porkkana on herkkä etyleenille, joten se on pidettävä erillään omenoista, tomaateista ja banaaneista eli etyleeniä tuottavista vihanneksista ja hedelmistä. Muutoin maku kitkeröityy. Porkkana itsekin voi tuottaa etyleeniä, jos se pakataan liian tiiviisti ja pidetään lämpimässä. Etyleeni aiheuttaa porkkanoihin kitkerää makua.

Menikö joku pieleen viime vuonna porkkanan viljelyssä?

Tässä yleisimmät ongelmat ja miten niitä voisi torjua:

Tuliko porkkanoista lyhyitä ja pyöreäjuurisia, haaroittuneita tai mutkaisia?
Porkkana tarvitsee kasvaakseen syvän kuohkean mullan. Liian matalaan muokatussa maassa tulee juuren kasvaessa tiivis maakerros vastaan ja kasvu tyrehtyy. Haaroittunutta porkkanaa kasvaa kivisessä maassa. Kasvaessaan juuri törmää kiveen ja alkaa haaroittua. Haaroittumisen syynä voi olla myös, rikkakasveja kitkettäessä, haraaminen liian läheltä juurta, jolloin juuri vioittuu.

Haaroittunutta, paljon pientä juurta kasvattavaa porkkanaa kasvaa myös porkkanakempin vioituksen seurauksena. Kempin vioitus näkyy porkkanan lehdissä kitukasvuisuutena, sykeröisinä, joskus lilahtavankin värisinä lehtinä. Erityisen suuri riski saada kemppi porkkanamaalleen on silloin, kun kemppiä on esiintynyt edellisenä vuotena ja kasvimaan lähellä kasvaa esimerkiksi kuusiaita, sillä kempin on huomattu talvehtivan kuusen oksilla.

Porkkanoiden halkeilu aiheutuu joko boorin puutteesta, jota voi ehkäistä lannoittamalla kasvimaan booria sisältävällä lannoitteella. Toinen halkeilua aiheuttava seikka on äkilliset kosteusvaihtelut porkkanamaassa. Pitkän kuivan jakson jälkeen porkkanat saavat sataessa tai kasteltaessa vettä ja porkkanan ottaessa juurellaan vettä, paine juuressa äkillisesti kasvaa ja porkkanaa halkeaa.

Porkkanan taudit ja tuholaiset

<p data-block-key="4mhay">(Kuva: Adobe Stock)</p>
(Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvatus
kasvimaa
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20232_69345.jpg
Näin kasvatat varhaisperunoita juhannuspöytään
Perunan kasvatukseen ei tarvita suurta pihaa, kasvimaata tai palstaa, vaan voit kasvattaa niin sanottua "ruukkuperunaa" myös parvekkeella tai terassilla. Kasvatusastian olisi hyvä olla noin 10 litraa – tarkoitukseen sopii vaikka pohjasta rei’itetty ämpäri.
Kukkia ja yrttejä ruukuissa
Ryhdy ruukkupuutarhuriksi
Hyötykasviharrastus on edelleen megatrendi niin meillä kuin muualla. Eikä ihme. Silmänilon lisäksi kasvit tarjoavat myös makunautintoja. Parvekepuutarhan sadot eivät ole suuria, mutta sitäkin tuoreempia ja maukkaampia. Parvekkeelle voi loihtia vihreän keitaan pelkistä hyötykasveista tai vehreyden sekaan voi lisätä väri-ilottelua käyttämällä kesäkukkia.Ahkerimmat parvekepuutarhurit pääsevät nauttimaan kasveista jo keväällä. Esimerkiksi orvokit, esikot, kaunokaiset, lemmikit, jaloleinikit ja muratit kestävät muutaman asteen yöpakkasia. Yksittäiset ruukut ja amppelit on helppo nostaa sisälle, jos ilma yllättäen kylmenee.Syötävän hyvää nopeastiParvekekasvatukseen sopivia hyötykasveja on paljon, eikä mikään estä tekemästä mielenkiintoisia kokeiluja. Aina ei edes tarvitse aloittaa ihan alusta.
Ituja kulhossa
Itujen kasvatus
Syötävien itujen kasvattaminen on hyvä keino saada tuoretta vihreää, kun pimeimpänä aikana haluaa vaihtelua ulkomaisiin vihanneksiin. Idut sisältävät B-, E-, A- ja C-vitamiineja ja niissä on lisäksi hyvälaatuista proteiinia, entsyymejä, runsaasti kuitua ja kivennäisaineita, kuten rautaa ja sinkkiä.
20238_82956.jpg
Syyskuun vinkit
Syyskuu on viilenevien säiden, syyssateiden, ruskan, sadonkorjuun ja sienestämisen sekä pimenevien iltojen aikaa. Ilmat viilenevät kesän jäljiltä nopeasti ja yhä useampi päivä on pilvinen ja harmaa – vaikka niitä aurinkoisiakin päiviä onneksi tulee! Syyskuun sää on epävakaista ja sateista, mutta syksyn harmautta piristää kuitenkin kasvien värikäs ruska; Lapissa se on parhaimmillaan syyskuun alussa ja Etelä-Suomessa syys-lokakuun vaihteessa.
202211_80303.jpg
Omenapuun istutus syksyllä? Asiantuntija vastaa
Voiko vielä istuttaa omenapuun taimen, onko tälle syksylle liian myöhäistä (Jyväskylän alueelle)? Entä miten on koristepensaiden laita, esim. syyshortensia?
20132_33876.jpg
Kasvikset - usein kysyttyä
Senhän me jo tiedämme, että kasvisten syönti on terveellistä - mutta mistä tiedämme milloin kurkku on kypsä, tai miksi tomaatti halkeilee? Lue usein kysyttyjä kysymyksiä ja ihmetyksen aiheita!Vihanneksista ja juureksista löydät tietoa täältä!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton