• Etusivu
  • Kasvillisuus

Porkkanan kasvatus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 01.09.2023
20239_82985.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Porkkana (Daucus carota subsp. sativus)

on meillä yleisesti viljelty terveellinen vihannes. Porkkanan oranssi väri tulee karotenoideista, erityisesti beetakaroteenista, joka muuttuu elimistössä A-vitamiiniksi. Lisäksi porkkana sisältää esimerkiksi K- ja C-vitamiinia, B-ryhmän vitamiineihin kuuluvaa foolihappoa, kaliumia, magnesiumia ja seleeniä sekä kuitua. Siinä on myös runsaasti sokeria (4,5 %).

Kasvualusta ja kylvö

Porkkana menestyy hyvin kevyillä hiekkapitoisilla multamailla, joiden pH on 6–7. Se kylvetään ulos mahdollisimman aikaisin keväällä maan ollessa vielä kosteaa, 0,5–2 cm syvyyteen ja harvaan kylvöön. Pienessä puutarhassa kylvä tavalliseen puutarhapenkkiin 4–5 riviin. Voit käyttää myös helppokäyttöistä kylvönauhaa, jolloin vältyt harventamiselta.

Liota siemeniä yön yli. Taimettumisaika (siemenet nousevat oraalle) on 10–20 päivää. Harvenna 5 sentin välein, kun taimet ovat 2–4 cm korkeita eli kun niissä on kolme lehteä. Vie harvennetut taimet pois, sillä niiden haju houkuttelee tuholaisia. Kasvuharson käyttö vähentää tuholaisia. Lannoita runsaalla kompostilannoituksella.

Porkkanat sopivat myös erinomaisesti syyskylvöihin. Siemenet kylvetään loka–marraskuussa juuri ennen hallan tuloa. Siemenet talvehtivat maassa ja alkavat itämään heti kevään lämmössä. Siemenien kylvöajankohdan kanssa kannattaa olla tarkkana, ettei niitä vain kylvä liian aikaisin. Liian aikaisin kylvetyt siemenet ehtivät itämään ennen lumen tuloa ja talvi voi vahingoittaa taimia. Kylvörivit kannattaa merkitä, jotta muistaa keväällä, mihin porkkanat tuli kylvettyä.

Porkkanalajikkeen valintaan vaikuttaa haluttu varastointiaika. Heti syötäviksi sopivat varhais- ja kesäporkkanat. Jos porkkanat haluaa varastoida talven yli, kannattaa valita pidemmän kasvuajan vaativia syys- ja talviporkkanoita. Miniporkkanat sopivat hyvin ruukkukasvatukseen. Makuerot eri lajikkeiden välillä ovat melko pieniä.

Porkkana- ja sipulirivit. (Kuva: Adobe Stock)
Porkkana- ja sipulirivit. (Kuva: Adobe Stock)

Porkkanamaan hoito

  • Haraus on tärkeimpiä kasvunaikaisia hoitotoimenpiteitä. Se estää rikkaruohojen kasvun ja kuohkeuttaa maata.
  • Multaa porkkanat esimerkiksi harauksen yhteydessä, etteivät kannat viherry. Kasvuaika 75 päivää.

VINKKI:

Porkkanat kasvattavat kokoaan vauhdilla loppukesästä, joten poimi makupaloja harventamalla kasvustoa – nosta loput vasta pakkasten tullessa.

Porkkanoiden säilytys

Sadon säilytys 0–1 asteessa kosteassa hiekassa, turpeessa tai koivunlehdissä. Säilytyspaikan ilmankosteus saa olla korkea (98 %). Varastointiaika 8 kuukautta.

Porkkana on herkkä etyleenille, joten se on pidettävä erillään omenoista, tomaateista ja banaaneista eli etyleeniä tuottavista vihanneksista ja hedelmistä. Muutoin maku kitkeröityy. Porkkana itsekin voi tuottaa etyleeniä, jos se pakataan liian tiiviisti ja pidetään lämpimässä. Etyleeni aiheuttaa porkkanoihin kitkerää makua.

Menikö joku pieleen viime vuonna porkkanan viljelyssä?

Tässä yleisimmät ongelmat ja miten niitä voisi torjua:

Tuliko porkkanoista lyhyitä ja pyöreäjuurisia, haaroittuneita tai mutkaisia?
Porkkana tarvitsee kasvaakseen syvän kuohkean mullan. Liian matalaan muokatussa maassa tulee juuren kasvaessa tiivis maakerros vastaan ja kasvu tyrehtyy. Haaroittunutta porkkanaa kasvaa kivisessä maassa. Kasvaessaan juuri törmää kiveen ja alkaa haaroittua. Haaroittumisen syynä voi olla myös, rikkakasveja kitkettäessä, haraaminen liian läheltä juurta, jolloin juuri vioittuu.

Haaroittunutta, paljon pientä juurta kasvattavaa porkkanaa kasvaa myös porkkanakempin vioituksen seurauksena. Kempin vioitus näkyy porkkanan lehdissä kitukasvuisuutena, sykeröisinä, joskus lilahtavankin värisinä lehtinä. Erityisen suuri riski saada kemppi porkkanamaalleen on silloin, kun kemppiä on esiintynyt edellisenä vuotena ja kasvimaan lähellä kasvaa esimerkiksi kuusiaita, sillä kempin on huomattu talvehtivan kuusen oksilla.

Porkkanoiden halkeilu aiheutuu joko boorin puutteesta, jota voi ehkäistä lannoittamalla kasvimaan booria sisältävällä lannoitteella. Toinen halkeilua aiheuttava seikka on äkilliset kosteusvaihtelut porkkanamaassa. Pitkän kuivan jakson jälkeen porkkanat saavat sataessa tai kasteltaessa vettä ja porkkanan ottaessa juurellaan vettä, paine juuressa äkillisesti kasvaa ja porkkanaa halkeaa.

Porkkanan taudit ja tuholaiset

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80058.jpg
Luumupuun taudit? Asiantuntija vastaa
Kuokkalan luumupuuhun on ilmestynyt luumujen raakileiden tilalle pitkulaisia, kellertäviä ulokkeita. Mitähän nuo mahtavat olla ja pitäisikö noille tehdä jotain? Seassa on myös normaalin näköisiä raakileita. Onko kyseessä jokin tauti ja ovatko mahdollisesti normaalisti kasvavat luumut syöntikelpoisia?
20214_70345.jpg
Lippu salkoon
Taloyhtiöissä liputus on monesti kirjattu kiinteistöhuoltosopimukseen, mutta liputusvuorot voidaan myös jakaa asukkaiden kesken. Milloin liputetaan ja mitä siitä on säädetty?
20238_79744.jpg
Limoviikuna - kodin tuttu fiikus
Limoviikuna on viikunoiden (Ficus) sukuun kuuluva laji, joka kasvaa luonnonvaraisena Etelä- ja Kaakkois-Aasiassa sekä Pohjois-Australiassa. Limoviikuna on myös suosittu koristekasvi, josta on jalostettu runsaasti erilaisia lajikkeita. Limoviikunaa on kasvatettu huonekasvina jo lähes parisataa vuotta. Se on lähtöisin Intiasta. Limoviikuna muistuttaa hieman kotoista koivuamme tuuheine ja siroine lehtineen.
20141_37736.jpg
Säännöllinen ruokinta auttaa lintuja talvella
Suomen runsaasta 240 pesimälajista noin 70 jää sinnittelemään meille talveksi. Kylmyys, lyhyt valoisa aika, lumi ja jää heikentävät lintujen ravinnonsaantimahdollisuuksia. Talvehtiminen pesimäseuduilla voi kuitenkin olla linnuille turvallisempaa kuin raskaalle ja vaaralliselle muuttomatkalle lähteminen.Ihmisen tarjoama talviruokinta auttaa monen talvehtivan linnun selviytymisessä kevääseen. Paljon energiaa sisältävä ruoka auttaa lintuja kestämään koviakin pakkasia.Esimerkiksi sinitiainen joutuu tankkaamaan moninkertaisesti oman painonsa verran ruokaa selvitäkseen hengissä pakkasyön yli. Lisäksi talven aikana hyvin ruokaa saaneet linnut ovat paremmassa kunnossa keväällä pesimäajan kynnyksellä.
20215_70670.jpg
Mikä on hortapuisto ja mihin tarkoitukseen se on luotu?
Ruokaa ohikulkijoille eli "urban edible ecosystems" on nouseva trendi maailmalla. Villiruokaa tarjoileva, maailman ensimmäinen hortapuisto aukesi Lahdessa 10.5.2021.Hortapuisto on villivihannesten digiavusteinen "elävä kirjasto" kaupunkien keskustassa. Hortapuisto opastaa kävijää QR-koodien avulla luonnon ja takapihan ilmaisten superfoodien ääreen, neuvoo niiden ruokakäyttöä, varoittaa mahdollista haasteista ja innostaa menemään luontoon keräilemään myös keväällä ennen marja- ja sienikautta. Hortapuisto on kehitetty Suomessa ja se suuntaa kansainvälisyyteen ja auttaa kestävän matkailun kehittymistä. Konseptoitu hortapuisto starttaa Ympäristöpääkaupunkivuoden kunniaksi juuri Lahdesta ja sen projektituella.
20215_70501.jpg
Omenapuun istuttaminen
Omenapuu on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen puu. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään kasvuvyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton