TAKAISIN

Perunamaa parvekkeella tarjoaa viihdykettä, vaikka ei koko perhettä ruokkisikaan

Päivitetty: 23.3.2022

Perunoiden kasvattaminen parvekkeella ei ole suoranainen huoltovarmuusteko. Se on kuitenkin hauskaa, viihdyttävää ja opettavaista. Ja onnistuu tumpeloltakin. Muuta ei tarvita kuin ruukku, ämpäri tai laatikko sekä multaa ja pari siemenperunaa.

Mikä voisikaan olla parempaa kuin itse kasvatettu peruna.Mikä voisikaan olla parempaa kuin itse kasvatettu peruna.

Kysymys oli hämmentävä, mutta pysäyttävä: Kuusivuotias tiedusteli vilpittömän uteliaana, missä perunat kasvavat. Tajusin, että kerrostalossa elänyt lapsi oli nähnyt perunoita vain jääkaapissa, kaupan laarissa tai torilla. Näin ei voi jatkua – kyllä pitää jokaisen suomalaisen ihmisen ainakin kerran elämässään kasvattaa tai edes nostaa perunoita, mutisin kuin Mielensäpahoittaja.

Vasta nostetut uudet perunat ovat gourmet-luokan herkku, mutta perunoiden kasvattaminen on hieno myös kulttuurisena elämyksenä. Palaan aina lapsuuteen ja mummolan pottupeltoon kuokkiessani perunoita maasta. Kaupunkilaiselle parvekeella tai takapihalla kasvavat viisi perunanvartta tarjoavat häivähdyksen siitä.

Päätimme kokeilla. Ensimmäisenä perunankasvatuskesänään Ville Riikonen oli 6-vuotias.

– Se oli aika hidasta hommaa, mutta oli kivaa saada omia perunoita.

Hän suosittelee perunankasvatusta kaltaisilleen tiedonjanoisille lapsille, mutta myös vanhemmille. Ei meille aikuisillekaan tee huonoa opetella uusia asioita.

Yhdistimme Villen ja Marttojen vinkit parvekeperunan viljelyyn. Näin se käy:

Näillä tarvikkeilla pärjäät

Hanki iso (tosi iso) ruukku, ämpäri, laatikko tai kasvusäkki sekä alusastia sille. Kasvatusastian pohjassa pitää olla reikiä, että ylimääräinen vesi valuu pois.

Multaa tarvitaan tietenkin rutkasti ja sen alle tarvitaan kiviä tai soraa peittämään kasvatusastian reikä ja toimimaan salaojana.

Siemenperunoita saa puutarhamyymälästä, jos sukulaisten kellareissa tai jääkaapin lokerossa ei satu olemaan joutilaita. Ostaessasi pussin siemenperunoita, voit mainiosti levittää parvekekasvatuksen ilosanomaa myös naapureille ja tuttaville jakamalla ylimääräiset perunat heille. Parvekkeelle ei nimittäin hyvällä tahdollakaan mahdu niin montaa ruukkua, että niihin saisi tuhlattua kokonaisen pussillisen siemenperunaa.

Näin pääset alkuun

Perunoita kannattaa ensin idättää muutama viikko, jotta idut ehtivät kasvaa ainakin sentin mittaisiksi. Valoisassa paikassa ja pikkuisen kasteltuina perunat itävät nopeammin, mutta kokeiltu on myös keinoa ”unohda perunat parvekkeelle pussin pohjalle kuukaudeksi” ja idätys onnistui niinkin.

Vinkki: Jos ja kun uusista perunoista haluaa nauttia heti juhannukseen mennessä, kannattaa hankkia aikaista lajiketta, joita ovat esimerkiksi Timo ja Siikli. Jääkaapin kätköistä löytyvät ruokaperunat ovat todennäköisesti jotain muuta, mutta välttävät hyvin niille, joilla ei ole kiire.

Näin istutat

Laita sorat tai kivet ruukun pohjalle ja multaa päälle. Multaa kannattaa olla ainakin parikymmentä senttiä.
Laita sen jälkeen multaan muutama peruna etäälle toisistaan, mutta ei kuitenkaan ihan ruukun reunaan. Ruukun koosta riippuu montako perunaa kannattaa laittaa, mutta tavalliseen ämpäriin mahtuu kaksi tai kolme. Perunat peitetään noin kymmenen sentin multakerroksella ja kastellaan kosteaksi.

Huomioi: Ruukku ei saa olla kuin maksimissaan puolillaan täynnä tässä vaiheessa, koska multaa lisätään myöhemminkin.

Parvekeviljelijä voi olla varma, että saa kaikki kasvattamansa perunat varmasti talteen. Ala on niin pieni, että sieltä on helppo haravoida jokainen juures talteen.Parvekeviljelijä voi olla varma, että saa kaikki kasvattamansa perunat varmasti talteen. Ala on niin pieni, että sieltä on helppo haravoida jokainen juures talteen.

Seuraa kasvun ihmettä

Tästä alkaa jännittävin vaihe. Odotellaan, että ensimmäiset kasvun merkit nousevat mullasta esiin. Siinä vaiheessa astia pitää viimeistään siirtää valoisaan paikkaan. Jos kuitenkin olet liikkeellä aikaisin keväällä, pitää peruna-astia nostaa sisälle, jos parvekkeelle uhkaa tulla halla.

Muista: Kastele perunoita niin, että multa pysyy koko ajan kosteana.

Siinä vaiheessa, kun varret ovat suunnilleen kämmenen korkuisia, voit lisätä ensimmäisen kerran ruukkuun multaa. Multaa saa lisätä niin, että vain latva jää näkyviin ja multaus toistetaan aina, kun varret ovat taas kasvaneet. Multausta voi jatkaa siihen asti, kun ruukku on täynnä. Sen jälkeen jatketaan vain kastelua.

Vinkki: Jos et vietä koko kesääsi kotona, tee kuin Ville eli upota vedellä täytetty 1,5 litran juomapullo alassuin multaan ja anna sen hoitaa kastelua sillä välin, kun et itse ole kotona.

Paras hetki – mutta mistä tiedämme, koska ollaan valmiina?

Muutaman kuukauden päästä istutuksesta sadon pitäisi olla valmiina. Ville halusi varmistua siitä, että perunat varmasti ovat tarpeeksi suuria syötäviksi ja odotti muutaman viikon vielä lisää.

Ja sieltä niitä tuli! Sopiva yhden hengen annos. Elämys oli myös perunoiden peseminen ja ne melkein itsestään lähtevät kuoret! Reipas kokki varmisti tuoreustakuun ja keitti perunansa saman tien.

– Ihan älyttömän hyvää, kuului arvio.

Matka pellosta kattilaan on tässä tapauksessa noin viisi metriä. Lähiruoka saa uuden merkityksen.Matka pellosta kattilaan on tässä tapauksessa noin viisi metriä. Lähiruoka saa uuden merkityksen.

Lähde: Marttakoulu