• Etusivu
  • Hoitotyöt

Auringonpaiste lisääntyy − muista tärkeä taimien kevätsuojaus

Tiina Painokallio
Päivitetty 16.02.2025
20212_68566.jpg

Kun aurinko alkaa keväällä lämmittää, kasvit – erityisesti ikivihreät kasvit, kuten havupuut ja alppiruusut – alkavat haihduttaa vettä lehtiensä tai neulastensa kautta. Tämä tapahtuu, vaikka maan pinta olisi vielä jäässä eikä juuristo pysty imemään uutta vettä tilalle.

Aurinko alkaa jo mukavasti lämmittämään posken pintaa ja pian sen teho riittää lumien sulattamiseenkin. Alkukevään auringon säteillä on myös haittavaikutuksensa: lumi heijastaa uv-säteilyn moninkertaisena, joten ulkoilijan kannattaa ottaa pian aurinkosuojavoiteensa käyttöön. Suojata kannattaa nenänpäänsä lisäksi myös puutarhansa ikivihreät kasvit: havut ja alppiruusut.

Kevätsuojaus tehdäänkin yleensä kolmena – neljänä ensimmäisenä keväänä, kunnes taimet ovat juurtuneet syvemmälle. Jotkut hoitavat asian jo syksyisin, mutta helmikuussakin ehtii vielä hyvin.

Suojamateriaalin on läpäistävä ilmaa, jotta se ei lämmitä kasvia liikaa; jätesäkit ja muut muovit eivät siis tähän tarkoitukseen sovellu. Sitä ei myöskään saa kietoa kasvin ympärille liian tiiviisti, vaan "huppuun" on hyvä jättää aukko, josta ilma pääsee vaihtumaan. Apuna voi käyttää keppejä, joiden varaan suoja nostetaan. Eri valmistajien valikoimista löytyy kevätsuojaukseen soveltuvia varjostusverkkoja, harsoja ja säkkikankaita, mutta myös havunoksilla ja lumella voi etenkin matalampia kasveja pyrkiä suojaamaan.

Suojat poistetaan vasta, kun maa on varmasti sulanut– eli huhtikuussa tai toukokuun alussa.

Vinkki:

Sulamista voi nopeuttaa kastelemalla juuristoaluetta haalealla vedellä. Etenkin alppiruusun (Rhododendron) juuret ovat melko pinnassa, joten juuristoalueen sulattaminen kannattaa.

<p data-block-key="nm2zz">Etenkin nuorille kasveille kevätaurinko voi koitua kohtalokkaaksi. (Kuva: Puutarha.net)</p>
Etenkin nuorille kasveille kevätaurinko voi koitua kohtalokkaaksi. (Kuva: Puutarha.net)

Arkoja keväiselle kuivumiselle ovat nuorina taimina muun muassa purppurapihta (Abies amabilis), puksipuut (Buxus), pilarikatajat (Juniperus communis f. suecica), laakakatajat (Juniperus horizontalis), mahonia (Mahonia aquifolium), valkokuusi (Picea glauca), kartiovalkokuusi (Picea glauca ’Conica’), douglaskuusi (Pseudotsuga menziesii), marjakuuset (Taxus), tuijat (Thuja) ja hemlokit (Tsuga).

<p data-block-key="zxie8">(Kuva: Shutterstock)</p>
(Kuva: Shutterstock)

Kaipaatko lisää tietoa?

Hoitotyöt
kasvit
pensaat
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20241_83361.jpg
Pensaiden istutusetäisyydet
Pensaan kasvutapa ja -korkeus on syytä tuntea, jotta välttyy turhilta yllätyksiltä. Pensasaita voi olla vapaasti kasvava aidanne tai halutun muotoiseksi ja korkuiseksi leikattu, säännöllisen muotoinen aita. Pensasaidan perustamiseen kannattaa käyttää avojuurisia taimia, jotka istutetaan lehdettöminä keväällä tai syksyllä. Ne myydään edullisissa nipuissa.
20241_83360.jpg
Istutusetäisyydet
Yleensä kasvit kannattaa istuttaa yhtenäisiin ryhmiin. Näin puutarhaan saadaan selkeä tilajako ja kasveja on helpompi hoitaa. Perennoita, pensaita ja lehtipuita voi istuttaa toukokuusta syyskuulle, eli koko kasvukauden ajan. Paakut kastellaan hyvin sekä ennen istutusta että sen jälkeen.
20227_77188.jpg
Omenapuiden leikkaaminen
Omenapuu, jota ei leikata, tulee pian liian tiheäksi ja tuottaa huonompaa satoa. Tiiviissä kasvustossa taudit alkavat vaivaamaan eikä valoa pääse riittävästi latvuksen sisälle.
puutarhassa istuttamassa kädet mullassa
Havupuut ja -pensaat
Lehtipuiden ja -pensaiden lisäksi kannattaa pihaan istuttaa myös havukasveja; puita ja pensaita. Niitä osaa arvostaa viimeistään talvella, kun muut puut ja pensaat ovat lehdettömiä. Havukasveja voi istuttaa myös vapaasti kasvaviin aidanteisiin, yksilöpuiksi tai tilan salliessa ryhmäksi.
Taloyhtiön kaunis piha
Puutarhamyymälä Muhevainen tarjoaa laajan kasvivalikoiman ja asiantuntevaa palvelua viherrakentamiseen.
Hoidettu ja siisti taloyhtiön piha nostaa asuntojen arvoa. Puutarhamyymälä Muhevaiselta löydät kaikki pihan kasvit ja paljon muuta istutuksiin ja puutarhanhoitoon. Pihakasvien lisäksi myymälöistämme löytyvät siemenet, mullat, lannoitteet, ruukut ja käsityökalut. Löydät meiltä apua myös taloyhtiön pihan suunnitteluun ja neuvoja toteutukseen.
20224_73557.jpg
Ovatko kellastuneet tuijat kuolemassa?
Viime syksynä ovat raja-aitana olevat tuijat muuttuneet sisältä ruskeiksi. Oksien päissä on vielä vihreitä neulasia, mutta tuijat ovat olemukseltaan harvat. Tuija-aita on rinteessä, maa on aika kovaa savimaata. Istutettaessa lisättiin sekoitettuna uutta ostomultaa, osa havupuumultaa.Tuijat ovat kasvaneet hyvin, tosin aika harvoja ovat, kun en ole ymmärtänyt niiden oksia leikata, jotta tuuhettuisivat.Mennyt kuiva kesä on varmaan vaikuttanut asiaan. Välillä yritin niitä kastellakin, mutta koska ovat rinteessä, niin kasteleminen on vähän hankalaa. Miten niitä kevään tullen pitäisi hoitaa? Voiko tuijia leikata mihin vuodenaikaan tahansa?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton