• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kurkun ja kurpitsan taudit ja tuholaiset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.06.2022
20226_78657.jpg

Kurpitsalla on melko vahva immuniteetti infektioita ja tuholaisia ​​vastaan, joten sitä ei nujerreta helposti.

Kurpitsalla on aika vahva suoja erilaisia tauteja vastaan, mutta se voi toisinaan kärsiä sieni-, bakteeri- ja virustaudeista. Kurkulle ominaista ovat useat tuholaiset, jotka pyrkivät tuhoamaan satoa.

Harmaahome

Harmaahometta esiintyy useimmiten varastoissa. Kasvien solukko harmaantuu ja pehmenee. Home pölisee. Varastossa tulisi olla kunnollinen ilmanvaihto. Torjuntana: kasvavien kasvien harvennus sekä poistetaan sairaat osat.

Härmä ja laikkutauti

Härmä aiheuttaa harmahtavia laikkuja lehtiin. Laikkutauti aiheuttaa ruskehtavia laikkuja hedelmiin ja lehtiin. Ei tarvitse torjua. Valitaan vain kestäviä lajikkeita.

Taimipolte

Lehtien juuri on vetinen ja tumma taimipoltteen vuoksi. Taimipoltteen myötä kasvi nuutuu ja lopulta kaatuu. Kasvualustan tulisi olla puhdas. Tautia voidaan ehkäistä myös oikealla kastelulla ja tuuletuksella.

Vihannespunkki

Vihannespunkki elää lehtien alapinnoilla. Vihannespunkki on vihertävä, tummakylkinen ja noin puolen millin pituinen. Vihannespunkin vuoksi kasvustoon syntyy vaaleita pisteitä. Kasvit kellastuvat ja kuivettuvat. Vihannespunkin torjuntaan toimii joko biologinen tai kemiallinen torjunta.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20227_64914.jpg
Istuta taimet oikein
Taimien istuttaminen ei ole mitään salatiedettä, vaan jokainen kotipuutarhuri voi tarjota taimelleen mahdollisimman hyvän alun. Tässä artikkelissa vastataan 10 yleisimpään, taimien istuttamista koskevaan kysymykseen.
20222_77059.jpg
Viimeistele sisustus kasveilla
Sisustukseen saadaan uutta ulottuvuutta, kun myös huonekasvien ja muiden sisäkukkien valinnassa ja sijoittelussa otetaan huomioon niiden koot, muodot ja värit. Erilaisten kasvutapojen, lehtimuotojen ja erikokoisten kasvien hyödyntäminen sisustuksen osana on erinomainen tapa lisätä tilan viihtyisyyttä.
202112_74224.jpg
Suomella riittää petrattavaa biojätteiden kierrätyksessä
Suomen Biokierto ja Biokaasu kertoi tiedotteessaan joulukuussa 2021, että Suomessa biojätteen kierrätysaste oli 42 prosenttia vuonna 2020. Muita jätteitä kierrätettiin tehokkaammin, sillä yhdyskuntajätteen kierrätysastetta oli 46 prosenttia. Lähivuosina biojätteen erilliskeräysvelvoitteet tiukkenevat ja uutta kierrätyskapasiteettia valmistuu eri puolille Suomea. Suurin osa jätteestä päätyy edelleen polttoon.
202311_83305.jpg
Joulun kukilla on pitkät perinteet - ensimmäisiä havaintoja jo 1879
Joulukukkien käytöllä suomalaiskodeissa on yhtä pitkät perinteet kuin joulukuusellakin. Sekä joulukuusi että ensimmäiset joulukukat tulivat osaksi suomalaista joulunviettoa 1870–1880-luvuilla. Varhaisin havainto joulukukista on vuodelta 1879, jolloin ensimmäinen hyasintti oli helsinkiläisten ihmettelyn kohteena nykyisen eduskuntatalon paikalla sijainneen kukkakaupan näyteikkunassa. Ensimmäinen havainto joulukuusesta Helsingissä puolestaan on vuodelta 1894, joskin niitä mitä ilmeisimmin on ollut joissakin kodeissa sitäkin ennen.
20236_71336.jpg
Tiedätkö mitä kaikkea syötävää voi löytyä omasta pihasta?
Kun astut ovesta pihalle seuraavan kerran ja katsot pihaasi huokaillen, kuinka taas ovat rikkaruohot ja erilaiset luonnonkasvit villinneet kauniin pihasi, muista tämä: "Pihasta löytyy paljon syötävää." Monia luonnonkasveja voi syödä, käyttää mausteena ja muun muassa laittaa erilaisiin juomiin. Kuinka usein olet käyttänyt esimerkiksi voikukkaa erilaisissa salaateissa?
20159_44326.jpg
Musta, makea ja aromikas karhunvatukka
Karhunvatukka (Rubus fruticosus)on vatukoihin kuuluva kasvi, joka tuottaa mustia, marjan tapaisia hedelmystöjä (koostuvat monesta pienestä yhteen kasvaneesta luumarjasta). Karhunvatukoita on monia eri lajikkeita ja useita, toisiaan muistuttavia eri lajeja. Useimmat lajikkeet menestyvät vain eteläisessä Suomessa ja niitä kasvatetaan usein kasvihuoneissa. Nykyään on kehitetty myös kestäviä lajikkeita, jotka menestyvät meillä ulkonakin; mm. Siperialainen karhunvatukka sekä karhunvatukka `Sonja`. Siperialainen karhunvadelma(Rubus allegiensis)menestyy taimistojen mukaan jopa V-vyöhykkeellä.Ps. Varsinkin Yhdysvalloissa on kehitetty erilaisia vatukkalajien risteymiä; esimerkiksi ulkomailla paljon viljelty boysenmarja on samaa alkuperää.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton