TAKAISIN

Vadelman taudit ja tuholaiset

Julkaistu: 13.6.2016

Vadelma on parhaimmillaan muhkea ja herkullinen marja. Yleensä ne ovat terveitä, mutta joskus saattaa jokin tauti tai tuholainenkin iskeä...

Tuholaisia vadelmalla

Lehtikirvat
Vaaleanvihreä hyönteinen tartuttaa mosaiikkivirusta kasvista toiseen. Torjuntakeinoja ei tunneta. Voidaan ennaltaehkäistä istuttamalla vain terveitä taimia ja tuhoamalla sairastuneet

Vattukuoriainen
Aikuinen noin 4 cm pitkä, harmaanruskea, kellertävien karvojen peittämä kuoriainen. Toukka 5-7 mm, kellertävä ja selkäpuoleltaan kirjava ja lyhytkarvainen. Vadelman tuholaisista haitallisin. Aikuiset kuoriaiset vahingoittavat kukkia ja nuppuja. Nupuista kuoriutuvat toukat vioittavat kukkapohjusta ja marjaa. Kemiallinen torjunta. Nuppujen kehittymisen aikaan voidaan tarkkailla kasvustoa. Vioitukset näkyvät mustuneina kohtina.  Kun kuoriaiset lähtevät liikkeelle, voidaan ne karistaa suoraan haaviin.

Vattukärpänen
Elää kasvavien versojen sisällä ja aiheuttaa versojen taipumisen ja nuukahtamisen. Saastuneet versot kerätään ja poltetaan.

Vattukärsäkäs
Mustanruskea, 2,5-3,5 mm pituinen, pitkäkärsäinen ja hoikka kovakuoriainen. Toukka 3-4 mm kellanvalkoinen mato, jonka pää on vaaleanruskea. Tuhojaan vattukärsäkäs tekee munimalla munansa kukkanuppuun, jonka jälkeen se puree nupun poikki ja kukkanuput kuivuvat. Lisääntyy myös ruusuissa. Kemiallinen torjunta.

Vattulasisiipi
Perhonen. Toukat syövät varren alaosan ontoksi, jolloin kasvi heikentyy tai saattaa kuolla kokonaan. Saastuneet kasvit kerätään ja poltetaan. Katkaistuun tyveen jääneet toukat pistellään kuoliaiksi.

Vatunvarsisääski, vattusääski
Aiheuttavat kasviin avohaavoja ja kasvannaisia, jonka jälkeen iskee helposti versotauti. Istutetaan vain terveitä taimia. Luonnonvatukot hävitetään lähistöltä. Sääsket hävitetään kemiallisesti.

Vadelmalla esiintyviä tauteja

Harmaahome

Marjoihin tulee vaaleita, pehmeitä laikkuja ja homepeitettä. Vaivaa etenkin kosteina kausina. Pidä kasvusto ilmavana säännöllisillä leikkauksilla.

Mosaiikkivirus
Lehdet muuttuvat vaalean- ja tummanvihreän sekä keltaisen kirjaviksi. Kasvusto kitukasvuinen ja sato heikko. Vaikea erottaa äkämäpunkin tuhotöistä.

Versotauti
Ensimmäisen vuoden verson alaosassa ilmenee silmujen ympäristössä ja lehtien tyvellä ruskeita ja violetteja laikkuja. Myös rikkoutuneen kuoren pinnalle saattaa kehittyä laikku. Kukkaversot jäävät kehittymättä, lehdet ja jopa koko kasvi saattaa kuolla. Leviää edellisvuoden versoista. Versoja harvennetaan, jotta ne saavat valoa ja ilmaa. Saastuneet kasvinosat hävitetään polttamalla. Vältetään runsasta typpilannoitusta. Eloperäinen kate. Ps. Hyvin yleinen vadelmakasvustoissa ja vaivaa myös mesimarjaa.
 


Lue lisää vadelmasta
Tuholaisten ja tautien torjunta
Luonnonmukaiset Neudorff-torjuntatuotteet puutarhaan

Vai olisiko kyseessä jokin ravinnepuutos?

Kaliumin puute: Lehdet kuihtuvat ja punertuvat. Marjat jäävät pieniksi ja niiden maku huononee.

Fosforin puute: Lehtien väri muuttuu sinipunertavaksi, lehdet varisevat ja sato heikkenee.

Magnesiumin puute: Lehtien väritys muuttuu punertavaksi tai kellertäväksi, lehdet varisevat ja kasvu hidastuu.

Mangaanin puute: Lehdet kellastuvat ja niihin tulee laikkuja.

Raudan puute: Kaikki kasvinosat vaalenevat ja kellastuvat.

Sinkin puute: Lehdistä tulee kapeita, marjojen koko pienenee ja sato vähenee.

Typen puute: Kasvu heikkenee. Lehdistä tulee vaaleanvihreitä ja marjoista pieniä.

HUOM! Vadelman lannoitus:
Kompostia pintaan - tai vähätyppistä, marjakasveille tarkoitettua väkilannoitetta. Hyvä pH 6. Kalkkia 10-20 kg aarille (pakkauksen ohjeen mukaan).


vadelma-marjoja