• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kurkun ja kurpitsan taudit ja tuholaiset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.06.2022
20226_78657.jpg

Kurpitsalla on melko vahva immuniteetti infektioita ja tuholaisia ​​vastaan, joten sitä ei nujerreta helposti.

Kurpitsalla on aika vahva suoja erilaisia tauteja vastaan, mutta se voi toisinaan kärsiä sieni-, bakteeri- ja virustaudeista. Kurkulle ominaista ovat useat tuholaiset, jotka pyrkivät tuhoamaan satoa.

Harmaahome

Harmaahometta esiintyy useimmiten varastoissa. Kasvien solukko harmaantuu ja pehmenee. Home pölisee. Varastossa tulisi olla kunnollinen ilmanvaihto. Torjuntana: kasvavien kasvien harvennus sekä poistetaan sairaat osat.

Härmä ja laikkutauti

Härmä aiheuttaa harmahtavia laikkuja lehtiin. Laikkutauti aiheuttaa ruskehtavia laikkuja hedelmiin ja lehtiin. Ei tarvitse torjua. Valitaan vain kestäviä lajikkeita.

Taimipolte

Lehtien juuri on vetinen ja tumma taimipoltteen vuoksi. Taimipoltteen myötä kasvi nuutuu ja lopulta kaatuu. Kasvualustan tulisi olla puhdas. Tautia voidaan ehkäistä myös oikealla kastelulla ja tuuletuksella.

Vihannespunkki

Vihannespunkki elää lehtien alapinnoilla. Vihannespunkki on vihertävä, tummakylkinen ja noin puolen millin pituinen. Vihannespunkin vuoksi kasvustoon syntyy vaaleita pisteitä. Kasvit kellastuvat ja kuivettuvat. Vihannespunkin torjuntaan toimii joko biologinen tai kemiallinen torjunta.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202112_74228.jpg
Eläinpsykologin vinkit huolettomaan lemmikkijouluun
Yli puolet lemmikkieläinten omistajista kokisi syyllisyyttä, jos he eivät ostaisi lemmikille joululahjaa tai muuten jättäisivät ne huomiotta joulusuunnitelmissaan, käy ilmi lemmikinruokavalmistaja Edgard & Cooperin kyselytutkimuksesta. Kaksi kolmasosaa lemmikinomistajista kertoo, että muuttaisi tarvittaessa joulusuunnitelmiaan lemmikkinsä vuoksi.
20236_59611.jpg
Tyrnistä terveyttä
Alkuperäiseen kasvillisuuteemme kuuluva tyrni (Hippophae rhamnoides) on todellinen monikäyttöpensas. Sitä istutetaan niin terveellisten marjojen kuin hopeisen lehdistön ja maansitomiskyvynkin takia. Lisäksi kasvi menestyy karussakin maassa, eikä se kaipaa jatkuvaa leikkaamista. Kotimaiset tyrnilajikkeet menestyvät Pohjois-Suomessa asti ja ne ovat terveitä. Pensaat kasvavat 2–5 metriä korkeiksi, mutta niiden kasvutapa, tiheys ja piikkisyys vaihtelevat lajikkeen mukaan.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu
Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.
20232_70500.jpg
Valitse haudalle helppohoitoisia kasveja
Harvalla on mahdollisuutta käydä haudalla päivittäin hoitamassa kasveja tai poiketa edes kerran viikossa. Haudan kasvien hoito voi siis olla haastavaa, joten kasvien, oikean kasvualustan ja sopivan lannoituksen valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa.
202212_52264.jpg
Nukkumatti (Maranta)
Nukkumatti eli paavonnukkumatti (Maranta leuconeura) on marantakasvien heimoon kuuluva, Keski- ja Etelä-Amerikasta kotoisin oleva kasvi. Sen satiininhohtoiset lehdet ovat suurikokoiset, pitkulaiset, vaaleanvihreät ja niissä on selkeästi erottuvat punaiset/punertavat/kellertävät lehtisuonet sekä pitkulaisia täpliä lehtisuonten molemmin puolin.
202011_67548.jpg
Maistuisiko kolmen ruokalajin jouluillallinen?
Joululaulut raikuvat jo monessa kodissa ja tutut sävelmät hyräillään varsinkin ruokaa laittaessa. Nyt onkin hyvä hetki tutustua erilaisiin resepteihin, jos tänä jouluna loihtisi joulupöytään jotain tuttua herkkua ehkä aivan uudella tavalla. Istahda vaikka nojatuoliin kahvikupposen kanssa ja nappaa tästä parhaat ideat joulupöytääsi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton