• Etusivu
  • Kasvillisuus

Miten hävitit tuholaiset?

Kilpailuun osallistuneiden parhaat vinkit

Rakentajan toimitus
Julkaistu 29.09.2020Päivitetty 02.02.2024
20226_78665.jpg

Kysyimme lukijoiltamme hyviä vinkkejä, miten hävittää tuholaiset puutarhasta. Kilpailuun osallistujat olivat löytäneet innovatiivisia ja erikoisiakin ratkaisuja hävittää haitallisia tuholaisia. Tässä muutamia vinkkejä kilpailuun osallistuneilta.

Apua muumiotautiin

Olen useana syksynä torjunut muumiotautia omenapuusta kastelemalla pudonneet lehdet 5 % urealiuoksella. Ruokalusikallinen ureaa kymmenen litran kastelukannuun ja suihkuttelu lehtien päälle. Ehkä se on hieman auttanut.
Tuntuu, että se toimii myös lannoitteena ja lisää melko haasteellisessa paikassa olevan puun omenasatoa ainakin joinakin kesinä. Urea on kyllä vuosien varrella kovettunut niin, että sitä saa jäähakulla hakata. Siitä huolimatta olen yrittänyt hyödyntää sitä myös nurmikon lannoituksessa torjuakseni sammalta.
- Sirkka-Liisa, Joensuu

Muumiotaudista omenapuussani (valkeakuulas) pääsin eroon, kun harvensin ja poistin ympärillä olevat pensaat. Tämä loi paremmat olosuhteet ja kiertävän ilman omenapuun pienilmastolle. Tuuli ja ilmankierto vaikuttivat niin, että muumiotauti ei saastuttanut omenia.
- nimim. Omenansyöjä

20226_78664.jpg

Keltiäiset, muurahaiset ja liljakukot

Puutarhavadelmiin tuli ikävästi keltiäisiä. Aloin kerätä kahvinporoja ja ripottelin niitä vadelmien juurille. Keltiäiset hävisivät.
- Maija, Jyskä

Liotan nokkosia kastelu vedessä ja on tehonnut. Jos luumupuihin on tullut kirvoja, suihkutan puita vesisuihkulla joka päivä niin kirvat kyllä häviää.
-Irene, Visuvesi

Muurahaisten pesän rakentelu loppui ja muurahaiset lähtivät, kun laitoin soodaa pesän päälle.
- Keijo, Vantaa

Etanoiden hävittäminen

Keräsin kaikki löytämäni kotilot joka päivä astiaan, jossa oli etikkaa pohjalla. Sateen jälkeen niitä oli helppo löytää. Kotilo kuoli heti ja kun olin kerännyt kaikki isot ja pienet, ne vähenivät huomattavasti ja seuraavana kesänä niitä ei löytynyt montaakaan. Tyhjensin astian joka päivä kompostikasaan, jossa kotilot ennen viihtyi mutta nämä " marinoidut" kuolleet lajitoverit näköjään karkotti elävät, eikä niitä näkynyt enää.
- nimim. Puutarhatonttu

20209_66805.jpg

Kesän alusta pitkälle syksyyn jatkuu sama uurastus. Aamulla pihalle, kippo ja lusikka käteen ja kiertämään tonttia. Sateen jälkeen tulos on varma: espanjansiruetanoita, kesällä myös aikuisia, muina aikoina poikasia. Kaikki kivet on kirjaimellisesti käännettä-vä, samoin laudat - missä kosteaa, siellä etanoita.
Erityisen mieluusti ne asettuvat katteiden sekaan ja liepeiden alle - naapurin maanpeittokankaiden reunat ovat varma nakki. Lehtikompostimme aluskankaan reunat tarkistan kierroksen alussa ja lopussa; aina löytyy. Pihanurmella mönkivät ja parittelevat isot möhköleet eivät mieltä lämmitä: kippoon vain. Joskus kaivellessa löytyy pesä, pyöreät valkoiset munat täytyy kerätä tarkoin. Kun kierros on tehty - tunti siinä helposti vierähtää - on kuuman kylvyn aika, kiehuvaa vettä kylliksi niin kelpaavat aikanaan kompostoriin hajotettaviksi.
- Marjatta, Helsinki

Kuunlilja on joutunut etanoiden syötäväksi. Laitoin kahvipurua kukan juurille. Nyt etanat ovat valinneet toisen paikan.
- Jaana, Vantaa

Hus kirvat!

Tänä vuonna chilejä on kypsynyt erittäin paljon. Kirvat katosivat köynnösruusuista, kun sumutin niitä omatekoisella sumutteella. Pilkoin sumutinpulloon veden sekaan chiliä ja annoin tekeytyä muutaman päivän. Haju oli aika voimakas, lantamainen, joten ennen puutarhajuhlia en suosittele sumuttamaan kasveja, ellet halua karkottaa vieraitakin.
- nimim. Ruusunen

Nokkosvettä kirvoille.
- Kari, Äänekoski

20209_66806.jpg

Voihan siinä käydä näinkin...

Naapuri ei leikannut pitkää nurmikkoaan eikä hillinnyt koiriensa, eikä ruusupensaidensa vaeltamista meidän tontillemme ja kotiloetanat valloittivat lopulta meidänkin tonttimme. Joku kaksijalkainen varasti kukkiamme oikein lapion kanssa, samoin ruukkuperunat katosivat. Jonkun poni karkasi pihaamme riehumaan, jänikset söivät omenapuuntaimet ja fasaani popsivat pois kukkasipulit... Toivotonta. Siksipä myimme koko talon seuraavalle ja toivotimme onnea matkaan.
- U., Kerava

Hävitin omenapuun koska kaikki omenat olivat muumioita.
- Jukka, Vanha-Ulvila

Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi!
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20224_77975.jpg
Riittävätkö rahat pihan rakentamiseen?
On kyseessä sitten uudisrakennuksen tontti tai valmis puutarha, pieni rivitalon piha tai suurempi tontti, niin työtä, aikaa ja rahaa sen rakentaminen ja kunnossapito varmasti vaatii. Uudistontilla ja valmiissa puutarhassa lähtökohdat ovat tietenkin erilaiset, mutta tavoite on aina sama: pihan tulee olla toimiva ja turvallinen – ja tietenkin käyttäjiensä tarpeita vastaava. Tontin koolla ei näihin tavoitteisiin ole vaikutusta, vaan ne ovat samanlaiset niin isolla kuin pienelläkin tontilla; vain kustannusten määrä muuttuu.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton