TAKAISIN

Miten hävitit tuholaiset?
–Kilpailuun osallistuneiden parhaat vinkit

Julkaistu: 29.9.2020

Kysyimme lukijoiltamme hyviä vinkkejä, miten hävittää tuholaiset puutarhasta. Kilpailuun osallistujat olivat löytäneet innovatiivisia ja erikoisiakin ratkaisuja hävittää haitallisia tuholaisia. Tässä muutamia vinkkejä kilpailuun osallistuneilta.

puutarhan tuholaisten hävittäminen-1600x900

Apua muumiotautiin

Olen useana syksynä torjunut muumiotautia omenapuusta kastelemalla pudonneet lehdet 5 % urealiuoksella. Ruokalusikallinen ureaa kymmenen litran kastelukannuun ja suihkuttelu lehtien päälle. Ehkä se on hieman auttanut.
Tuntuu, että se toimii myös lannoitteena ja lisää melko haasteellisessa paikassa olevan puun omenasatoa ainakin joinakin kesinä. Urea on kyllä vuosien varrella kovettunut niin, että sitä saa jäähakulla hakata. Siitä huolimatta olen yrittänyt hyödyntää sitä myös nurmikon lannoituksessa torjuakseni sammalta.
- Sirkka-Liisa, Joensuu

Muumiotaudista omenapuussani (valkeakuulas) pääsin eroon, kun harvensin ja poistin ympärillä olevat pensaat. Tämä loi paremmat olosuhteet ja kiertävän ilman omenapuun pienilmastolle. Tuuli ja ilmankierto vaikuttivat niin, että muumiotauti ei saastuttanut omenia.
- nimim. Omenansyöjä

muumio-omena-1600x900

Keltiäiset, muurahaiset ja liljakukot

Puutarhavadelmiin tuli ikävästi keltiäisiä. Aloin kerätä kahvinporoja ja ripottelin niitä vadelmien juurille. Keltiäiset hävisivät.
- Maija, Jyskä

Liotan nokkosia kastelu vedessä ja on tehonnut. Jos luumupuihin on tullut kirvoja, suihkutan puita vesisuihkulla joka päivä niin kirvat kyllä häviää.
-Irene, Visuvesi

Muurahaisten pesän rakentelu loppui ja muurahaiset lähtivät, kun laitoin soodaa pesän päälle.
- Keijo, Vantaa

Etanoiden hävittäminen

Keräsin kaikki löytämäni kotilot joka päivä astiaan, jossa oli etikkaa pohjalla. Sateen jälkeen niitä oli helppo löytää. Kotilo kuoli heti ja kun olin kerännyt kaikki isot ja pienet, ne vähenivät huomattavasti ja seuraavana kesänä niitä ei löytynyt montaakaan. Tyhjensin astian joka päivä kompostikasaan, jossa kotilot ennen viihtyi mutta nämä ” marinoidut” kuolleet lajitoverit näköjään karkotti elävät, eikä niitä näkynyt enää.
- nimim. Puutarhatonttu

etanat-ja-kotilot-750x422

Kesän alusta pitkälle syksyyn jatkuu sama uurastus. Aamulla pihalle, kippo ja lusikka käteen ja kiertämään tonttia. Sateen jälkeen tulos on varma: espanjansiruetanoita, kesällä myös aikuisia, muina aikoina poikasia. Kaikki kivet on kirjaimellisesti käännettä-vä, samoin laudat - missä kosteaa, siellä etanoita.
Erityisen mieluusti ne asettuvat katteiden sekaan ja liepeiden alle - naapurin maanpeittokankaiden reunat ovat varma nakki. Lehtikompostimme aluskankaan reunat tarkistan kierroksen alussa ja lopussa; aina löytyy. Pihanurmella mönkivät ja parittelevat isot möhköleet eivät mieltä lämmitä: kippoon vain. Joskus kaivellessa löytyy pesä, pyöreät valkoiset munat täytyy kerätä tarkoin. Kun kierros on tehty - tunti siinä helposti vierähtää - on kuuman kylvyn aika, kiehuvaa vettä kylliksi niin kelpaavat aikanaan kompostoriin hajotettaviksi.
- Marjatta, Helsinki

Kuunlilja on joutunut etanoiden syötäväksi. Laitoin kahvipurua kukan juurille. Nyt etanat ovat valinneet toisen paikan.
- Jaana, Vantaa

Hus kirvat!

Tänä vuonna chilejä on kypsynyt erittäin paljon. Kirvat katosivat köynnösruusuista, kun sumutin niitä omatekoisella sumutteella. Pilkoin sumutinpulloon veden sekaan chiliä ja annoin tekeytyä muutaman päivän. Haju oli aika voimakas, lantamainen, joten ennen puutarhajuhlia en suosittele sumuttamaan kasveja, ellet halua karkottaa vieraitakin.
- nimim. Ruusunen

Nokkosvettä kirvoille.
- Kari, Äänekoski

kirvat-750x422

Voihan siinä käydä näinkin...

Naapuri ei leikannut pitkää nurmikkoaan eikä hillinnyt koiriensa, eikä ruusupensaidensa vaeltamista meidän tontillemme ja kotiloetanat valloittivat lopulta meidänkin tonttimme. Joku kaksijalkainen varasti kukkiamme oikein lapion kanssa, samoin ruukkuperunat katosivat. Jonkun poni karkasi pihaamme riehumaan, jänikset söivät omenapuuntaimet ja fasaani popsivat pois kukkasipulit... Toivotonta. Siksipä myimme koko talon seuraavalle ja toivotimme onnea matkaan.
- U., Kerava

Hävitin omenapuun koska kaikki omenat olivat muumioita.
- Jukka, Vanha-Ulvila

Ostoksille Eurogardeniin

Kaikki Esbaun maahantuomat luonnonmukaiset puutarhanhoitoon tarkoitetut aineet ja tarvikkeet saat kätevästi Eurogardenin verkkokaupasta. Käy tutustumassa laajaan tarjontaan

OSTA VERKKOKAUPASTA