Porkkanan taudit ja tuholaiset

Tuholaisten esiintymistä kannattaa tiiviisti seurailla ja ryhtyä torjuntatoimenpiteisiin välittömästi.
Porkkanaa kiusaavat muutamat kiusalliset taudit ja tuholaiset, vahingoittaen porkkanan massaa erilaisilla vaurioilla. Pahimmissa tapauksissa, sato on pilalla.
Porkkanakemppi
Porkkanakempin toukat ovat kellanvihreitä. Hyönteinen on parin millin mittainen ja myös kellanvihreä. Sillä on suuret, läpinäkyvät siivet ja se liikkuu hyppien. Porkkanan nuoret lehdet sykeröityvät ja juuriston kehitys hidastuu. Ennaltaehkäisynä sitä voidaan torjua levittämällä kasvuharso kylvöksen päälle. Harso antaa täydellisen suojan. Porkkanakemppi tuhotaan kemiallisesti.
Porkkanakärpänen
Porkkanakärpänen on kiiltävänmusta. Toukat ovat valkoisia, puolen sentin mittaisia ja rihmamaisia. Porkkanakärpäsen toukka kaivaa porkkanaan käytäviä pilaten juuren. Porkkanakärpänen talvehtii maassa kotelona, joten kasvupaikkaa kannattaa vaihtaa, jos tuholaista esiintyi viime kesänä. Harsolla voidaan ehkäistä kärpänen täysin. Kärpäset on tuhottava ennen munintaa kemiallisesti.
Harmaahome ja pahkahome
Harmaahome kehittää porkkanan päälle harmaan ja pölyävän homeen, kun taas pahkahome on valkoista ja pumpulimaista. Varo kolhimasta porkkanoita varastointivaiheessa. Niin kutsuttu varastotauti mädättää juuren tehokkaasti.
Ohje
Tiesitkö tätä porkkanoista?
Porkkanaan liittyy myös muita viljelyyn ja säilytykseen vaikuttavia tekijöitä:
Kasvupaikka ja viljelykierto
Porkkana viihtyy kevyessä, hyvin muokatussa ja kivettömässä maassa. Maan pH:n tulisi olla 6–6,5. Viljelykierto on tärkeää, sillä porkkanan taudit ja tuholaiset talvehtivat maassa. Samalla paikalla ei kannata viljellä porkkanaa peräkkäisinä vuosina.
Kastelu ja lannoitus
Porkkana tarvitsee tasaisen kosteuden itämisvaiheessa, mutta liiallinen kastelu voi aiheuttaa juuren halkeilua. Lannoituksessa tulee välttää liikaa typpeä, sillä se voi lisätä lehtien kasvua juuren kustannuksella.
Säilytys
Porkkanat kannattaa säilyttää viileässä, noin 0–2 asteessa ja korkeassa ilmankosteudessa, jotta ne eivät kuivu tai pehmene. Kolhiintuneet yksilöt kannattaa poistaa, sillä ne altistuvat herkemmin varastotaudeille.
Hyvällä viljelysuunnittelulla ja oikeilla hoitotoimenpiteillä porkkanasato säilyy terveenä ja maukkaana!
Aiheeseen liittyvää

Ohjeita omenapuun valintaan ja hoitamiseen

Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä

Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuista

Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua

Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
