• Etusivu
  • Kasvillisuus

Porkkanan taudit ja tuholaiset

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.06.2022
20226_78647.jpg

Tuholaisten esiintymistä kannattaa tiiviisti seurailla ja ryhtyä torjuntatoimenpiteisiin välittömästi.

Porkkanaa kiusaavat muutamat kiusalliset taudit ja tuholaiset, vahingoittaen porkkanan massaa erilaisilla vaurioilla. Pahimmissa tapauksissa, sato on pilalla.

Porkkanakemppi

Porkkanakempin toukat ovat kellanvihreitä. Hyönteinen on parin millin mittainen ja myös kellanvihreä. Sillä on suuret, läpinäkyvät siivet ja se liikkuu hyppien. Porkkanan nuoret lehdet sykeröityvät ja juuriston kehitys hidastuu. Ennaltaehkäisynä sitä voidaan torjua levittämällä kasvuharso kylvöksen päälle. Harso antaa täydellisen suojan. Porkkanakemppi tuhotaan kemiallisesti.

Porkkanakärpänen

Porkkanakärpänen on kiiltävänmusta. Toukat ovat valkoisia, puolen sentin mittaisia ja rihmamaisia. Porkkanakärpäsen toukka kaivaa porkkanaan käytäviä pilaten juuren. Porkkanakärpänen talvehtii maassa kotelona, joten kasvupaikkaa kannattaa vaihtaa, jos tuholaista esiintyi viime kesänä. Harsolla voidaan ehkäistä kärpänen täysin. Kärpäset on tuhottava ennen munintaa kemiallisesti.

Harmaahome ja pahkahome

Harmaahome kehittää porkkanan päälle harmaan ja pölyävän homeen, kun taas pahkahome on valkoista ja pumpulimaista. Varo kolhimasta porkkanoita varastointivaiheessa. Niin kutsuttu varastotauti mädättää juuren tehokkaasti.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20132_33852.jpg
Tunnetko eri tomaattilajikkeet?
Tutuin tomaatti on punainen, mutta on myös keltaisia ja oransseja tomaatteja.Lajikkeita riittää valtavasta pihvitomaatista pieniin kirsikkatomaatteihin.Makupommi toimii sellaisenaan ja salaateissa, grillattuna, haudutettuna, täytettynä…Lue lisää tomaatista Kasvikortistossa- tai Keskustelupalstalta!
20234_81553.jpg
Viikon kysymys: Miten saisin tuija-aidan tuuheammaksi?
Naapurin ja meidän tonttimme välissä on tuija-aita, joka nyt on parikymmentä vuotta vanha. Korkeus noin kuusi metriä. Lajikkeesta ei ole tietoa. Aita on nyt hyvin harva alhaalta. Saako sitä jollain keinolla tuuheutumaan?
20232_69131.jpg
Hyötykasviviljely
Ei ole välttämätöntä omistaa pihaa tai viljelypalstaa, pienimuotoista hyötykasviviljelyä voi harrastaa myös parvekkeella ja ikkunalaudalla.Siementoimittajat ovat panostaneet hyötykasviviljelyyn ja myös ruukkuviljelijää hemmotellaan mitä moninaisimmilla lajikkeilla. Myös tomaatti- ja chiliharrastuksen lisääntyminen näkyy monipuolistuvana siemenvalikoimana.
14_P_77005.jpg
Kysymyksiä nurmikosta
Apua, sammal valtaa pihan? Miten siitä päästä eroon? Entä millainen apulanta sopii nurmikolle? Puutarha.netin asiantuntijat vastaavat muiden muassa näihin Ilta-Sanomien lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.*Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla. Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.* Kysymykset vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.
20239_60083.jpg
Maukas marja-aronia <i>(Aronia Prunifolia-ryhmä)</i>
Aroniatovat erinomaisia monikäyttökasveja. Ne sopivat parhaiten vapaasti kasvaviin aidanteisiin ja pensasryhmiin. Pienellä tontilla jo yksi pensas saattaa riittää. Alkukesää ne koristavat valkoisella, miedosti tuoksuvalla huiskilokukinnallaan ja kiiltävällä, tummanvihreällä lehdistöllään. Aroniat ovat kuitenkin komeimmillaan syksyllä, kun lehdet saavat hehkuvan punaisen tai oranssinkeltaisen ruska-asunsa.
20235_81635.jpg
Viikon kysymys: Mikä vaivaa porkkanoita?
Mikä porkkanoita vaivaa, kun kaikista porkkanoista kasvavat tämän näköisiä? Porkkanat haaroittuvat ja juurissa on nystyröitä. Porkkanoiden varret ovat vihreät ja kasvavat voimakkaasti. Kasvu näyttää siis hyvältä, kunnes porkkanat nostaa maasta. Silloin pettymys on suuri, kun ei porkkanoissa ole juuri syötävää. Samassa kasvimaassa perunat ja punajuuret kasvavat hyvin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton