• Etusivu
 • Hoitotyöt

Mikä on Bokashi?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.04.2021
20213_68979.jpg

Bokashi – luonnollinen tapa tehostaa kasvua

Kotitalouksissa syntyy eloperäistä biojätettä keittiöstä noin 0,5 kg henkeä kohden viikossa. Kaikkiaan noin kolmasosa kaikesta kotitalousjätteestämme on biojätettä. Ympäristötietoiselle kuluttajalle löytyy tänä päivänä lukuisia vaihtoehtoja biojätteen kompostointiin. Kompostointi on kierrätystä sen alkuperäisimmässä muodossa: biojätteeseen sitoutuneet ravinteet saadaan kompostoimalla takaisin kiertoon maanparannusaineena kasvien käytettäväksi, olipa kyse sitten kasvimaasta tai koristeistutuksista. Kodin komposti siis palauttaa maahan sen mitä sieltä on otettu.

Kompostoinnin hyödyt

Sen lisäksi että kompostointi on ekologista, se tuo myös taloudellista säästöä kotitaloudelle.

Kun painava biojäte lajitellaan erikseen pois sekajätteestä, saadaan samalla säästöjä sekajätteen kuljetuskustannuksista.

Pois kuljetettavan jätteen kilomäärä laskee – siis jopa kolmanneksella - tai vastaavasti jäteastian tyhjennysväliä voi saada pidemmäksi. Lisäksi ostomullan ja lannoitteiden tarve kotitaloudessa vähenee, kun kotikompostista saadaan ravintorikasta muhevaa multaa.

Omakotiasujan on halutessaan helppo hankkia esimerkiksi joko tehdasvalmisteinen kompostori tai rakentaa sellainen itse. Varsinkin puutarhajätteen kompostointiin voi käsistään kätevä rakentaa kompostikehikon laudasta tai verkosta. Elintarvikejätteen eli biojätteen kompostointiin lienee vaivattominta kuitenkin käyttää valmisratkaisuja. Näin vältytään helpommin ongelmilta esim. jyrsijöiden kanssa. Markkinoilta löytyykin useita malleja eri valmistajilta.

Jäikö ruoantähteitä salaattia tehdessäsi - voit kompostoida ne Bokashissa.
Jäikö ruoantähteitä salaattia tehdessäsi - voit kompostoida ne Bokashissa.

Bokashi-kompostointi

Mikäli ison talouskompostorin hankinta ei ole ajankohtaista tai mahdollista, voi kompostointia harjoittaa myös pienimuotoisemmin. Bokashi-keittiökompostointi tuottaa ravintorikasta bokashi-kompostia läpi vuoden. Se toimii pienissäkin kotitalouksissa, joissa biojätteen määrä jää vähäisemmäksi.

Bokashi-kompostointimenetelmä on kotoisin Japanista, jossa sanapari boka shi tarkoittaa käynyttä eloperäistä ainetta. Bokashi-kompostoinnissa orgaaninen aine hapatetaan eli fermentoidaan ilmatiiviissä astiassa hajuttomasti. Fermentointi tapahtuu tiettyjen EM-mikrobien avulla (effective micro-organisms). Näitä luonnossa esiintyviä hyötymikrobeja ovat mm. maitohappo- ja fotosynteesibakteerit, hiiva- ja entsyymisienet sekä monet muut pieneliöt.

Hapatetut biojätteet sekoitetaan lopulta maahan, jossa ne hajoavat nopeasti maanparannusaineeksi. Bokashimulta on pH-arvoltaan neutraalia, mutta se on hyvin ravinteikasta – jo pienikin määrä antaa vauhtia kasvuun. Lisäksi bokashi-astian pohjaritilän alle valuvaa nestettä voi laimennettuna käyttää kasvien lannoitteeksi.
 • kaksi bokashi-ämpäriä tai aloituspakkaus. Bokashi-astian tulee olla ilmatiivis
 • pieni kannellinen astia päivittäisiä ruokajätteitä varten
 • ilmatiivis astia bokashirouheelle ja annostelija. Bokashirouhe sisältää tarvittavat EM-mikrobit.
 • lasta tms. biojätteen tasoittamiseen astiassa
 • kuppi suotonesteelle
 • tynnyri, palju tai saavi fermentoidun jätteen jälkikäsittelyyn eli multatehtaaksi

Ohje

Ohje

Tarvikkeet:

 • kaksi bokashi-ämpäriä tai aloituspakkaus. Bokashi-astian tulee olla ilmatiivis
 • pieni kannellinen astia päivittäisiä ruokajätteitä varten
 • ilmatiivis astia bokashirouheelle ja annostelija. Bokashirouhe sisältää tarvittavat EM-mikrobit.
 • lasta tms. biojätteen tasoittamiseen astiassa
 • kuppi suotonesteelle
 • tynnyri, palju tai saavi fermentoidun jätteen jälkikäsittelyyn eli multatehtaaksi

Rakenneleikkauskuva Bokashi-kompostoinnista
Rakenneleikkauskuva Bokashi-kompostoinnista

Miten Bokashi-kompostia käytetään ja täytetään?

Lähteet:

Hyötykasviyhdistys ry

Biolan Oy

Kirsi Tuominen: Kaikki kompostoinnista, Minerva Kustannus Oy

Hoitotyöt
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20226_65618.jpg
Marjapensaiden taudit ja tuholaiset kuriin
Herukoilla ja karviaisilla esiintyy useita eri virus-, bakteeri- ja sienitauteja. Niiden tunnistaminen on olennaista oikean torjuntakeinon valitsemiseksi.
20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!
20216_71363.jpg
Mitä on bokashointi?
Japanin kielestä lainattu sana "bokashi" tarkoittaa fermentoitunutta orgaanista jätettä. Fermentointi taas tarkoittaa puolestaan hapettomassa tilassa tapahtuvaa maitohappokäymistä. Maitohappokäymisessä hyödynnetään maitohappobakteereita, hiivoja, entsyymisieniä ja muita pieneliöitä.Ilmatiiviissä bokashiastiassa biojäte fermentoidaan sekoittamalla biojätteen joukkoon EM-mikrobiseosta (effective micro-organism) eli bokashirouhetta. Bokashirouhe sisältää juuri edellä mainitut ja maaperälle hyväksi havaitut bakteerit, hiivat ja pieneliöt. Rouhe kehitettiin Japanissa 1970-luvulla kehitetty seos.
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
20225_77855.jpg
Pihasuunnittelun vaiheet
Pihasuunnitelmalla tarkoitetaan yleensä suunnitelma-asiakirjoja, joiden perusteella ammattitaitoinen viherrakentaja pystyy rakentamaan sellaisen pihan, jonka asiakas ja suunnittelija ovat yhdessä hyväksyneet. Varsinaista pihasuunnitelmaa suppeampi idea- tai luonnossuunnitelma sopii silloin kun asiakas kaipaa ammattilaisen näkemystä ja suuntaviivoja pihansa rakentamiseen tai uudistamiseen, mutta aikoo toteuttaa työn itse.
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton