Mikäli ison talouskompostorin hankinta ei ole ajankohtaista tai mahdollista, kompostointia voi harjoittaa myös pienimuotoisemmin. Bokashi-keittiökompostointi tuottaa ravintorikasta bokashi-kompostia läpi vuoden. Se toimii pienissäkin kotitalouksissa, joissa biojätteen määrä jää vähäisemmäksi. Bokashi-kompostointimenetelmä on kotoisin Japanista, jossa sanapari boka shi tarkoittaa käynyttä eloperäistä ainetta. Bokashi-kompostoinnissa orgaaninen aine hapatetaan eli fermentoidaan ilmatiiviissä astiassa hajuttomasti.
Kerää päivittäin biojätteet kannelliseen pienempään astiaan pilkottuna noin parin sentin palasiksi.
Kaada pilkotut biojätteet korkeintaan kerran päivässä bokashi-astiaan, painele ja tiivistä tasaiseksi sekä ripottele bokashirouhetta päälle suhteessa 1 ruokalusikallinen / 1 litra biojätettä. Rouheen lisääminen kerrosten väliin nopeuttaa hajoamista. Aloittaessasi voit laittaa myös tyhjän astian pohjalle, esimerkiksi talouspaperin päälle, muutaman ruokalusikallisen rouhetta.
Biojätteiden lisäämisen jälkeen sulje kansi tiiviisti. Tarkista samalla, että astian alareunassa oleva hana on kiinni, jotta astia on ilmatiivis.
Säilytä bokashi-astia huoneenlämmössä.
Valuta hanasta astian alaosaan mahdollisesti kertyvää suotonestettä ulos noin 2–3 päivän välein.
Jatka tällä tavoin, kunnes bokashi-astia on täynnä.
Anna täyden astian seistä vielä vähintään kaksi viikkoa kantta avaamatta. Näin fermentoituminen jatkuu. Jatka suotonesteen poistoa hanasta entiseen tapaan. Kun jätät täyden astian fermentoitumaan, aloita toisen astian täyttäminen em. tavalla.
Aikaisintaan kahden viikon kuluttua tyhjennä astia eli fermentoitunut massa multatehtaaksi varaamaasi tynnyriin, paljuun tai saaviin ja jälkikäsittele se sekoittamalla huolellisesti massa käytettyyn tai muuten vähäravinteiseen multaan. Peittele lopuksi multakerroksella.
Huuhtele sekä bokashi-astia että sen välipohja vedellä ja aloita alusta.
kasviperäiset, hiilihydraattipitoiset biojätteet, kuten vihannesten ja hedelmien kuoret sekä viljatuotteet
vähäisiä määriä biojätteeksi jäänyttä lihaa tai maitotuotteita
kahvinporot eivät fermentoidu kunnolla, mutta voi silti laittaa
muu kuin biojäte
runsaasti lihaa tai kalaa
tuhka
isot luut
eläinten jätökset
nesteet
paperi: selluloosa ei fermentoidu
Kompostointi eri tavoin on osa luonnonmukaista ja ympäristöystävällistä elämäntapaa. Bokashi-kompostointi on ekoteko siinäkin mielessä, että se ei tuota hiilidioksidia tai metaania ilmakehään. Bokashin hiilijalanjälki on 25 kg/tonni (vrt. lämpökompostori 669 kg/tonni).
Mikä on Bokashi? Mistä siinä on kyse?
Tietoa Bokashista
Lähteet:
Hyötykasviyhdistys ry
Biolan Oy
Kirsi Tuominen: Kaikki kompostoinnista, Minerva Kustannus Oy