• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kompostorissa on kesä – talvellakin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 15.06.2023
20237_82666.jpg

(Kuva: Biolan)

Talvella komposti tarvitsee erityisen paljon energiaa ja ravinteita hajotustoiminnan ylläpitämiseksi.

Ohjeita talvikompostointiin:

– Kompostorin tulee olla kauttaaltaan lämpöeristetty.

– Biojätettä viedään kompostoriin mahdollisimman usein.

– Kuiviketta lisätään aina biojätteen viennin yhteydessä.

– Kompostoria tulee tyhjentää myös talvella! Jatkuvatoimisen kompostorin, kuten Biolan Pikakompostorin, pohjalla on kaikkein vanhin osa kompostimassaa. Se on käynyt läpi kuuman vaiheen ja on jo jäähtynyt. Kerralla tyhjennetään korkeintaan 1/3 kompostorin tilavuudesta.

– Jäähtynyttä kompostia voi virkistää tuomalla kompostoriin ulkopuolista energiaa:

  • Sekoita noin kolmeen litraan Biolan Talvikuiviketta 0,5−1 l kiehuvaa vettä tai esimerkiksi keiton ylimääräinen liemi. Sekoita tämä massa kompostin pintaosaan. Laita pinnalle vielä kerros kuiviketta.
  • Hautaa kompostin pintaosaan kuumalla vedellä täytetty iso vesiastia, esimerkiksi 10 l kanisteri. Vaihda kuumaa vettä kanisteriin muutaman päivän ajan.

Lue lisää kompostoinnista

Lisää vinkkejä talvikompostointiin

Biolan Talvikuivike

Biolan Talvikuivike on valmistettu suomalaisista raaka-aineista, kuituhampusta, havupuun kuoresta ja turpeesta. Kuivikkeessa hamppu ja turve imevät tehokkaasti kosteutta itseensä ja tasaavat kompostimassan kosteuseroja. Kuivikkeen sisältämä havupuun kuori pitää kompostimassan ilmavana, mikä on hajuttoman kompostoitumisen edellytys. Biolan Talvikuivikkeeseen on lisätty kompostoitumista nopeuttavaa typpeä. Typen lähteenä on kasviperäinen rypsirouhe.

Biolan Talvikuivikkeen pakkauskoko on 30 litraa. Talvikuiviketta on saatavana puutarha-, rauta- ja maatalouskaupoista. Tutustu myös muihin Biolanin kompostointitarvikkeisiin

Talvikuivike auttaa pitämään kompostoitumisen aktiivisena. (Kuva: Biolan)
Talvikuivike auttaa pitämään kompostoitumisen aktiivisena. (Kuva: Biolan)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20098_18333.jpg
Kotitalousvähennys pihan peruskorjaus- ja hoitotöistä
Kodin tai vapaa-ajan asunnon pihan kunnossapito- ja perusparannustyön kustannukset voi osittain vähentää verotuksessa, kun työt tekevä yritys kuuluu ennakkoperintärekisteriin. Pihan peruskorjaustöistä ja pihan hoidosta nimenomaan työn osuus kuuluu kotitalousvähennyksen piiriin.Työn teettäjä saa hyödyn veronpalautuksena tai hän voi hakea etukäteen muutosta ennakonpidätysprosenttiinsa. Verottaja tekee vähennyksen suoraan verosta.
20228_79413.jpg
Voiko poppelin hävittää suolalla? Asiantuntija vastaa
Poppelin voi hävittää, kun kuorii tyven huolellisesti nyt alkukesällä. Vuoden päästä sen voi kaataa. Mutta kuulin sellaisenkin konstin, että kun katkaistujen poppelien kannolle laittaa karkeata merisuolaa, ne kuolevat. Onko näin?
20236_82346.jpg
Siistit ja ekologiset kuivakäymälät
Nykyaikainen kuivakäymälä soveltuu sekä sisä- että ulkokäymäläksi mökille tai vakituiselle asunnolle. Kuivakäymälä on ympäristön ystävän valinta, sillä se ei tuhlaa puhdasta vettä eikä tuota jätevesiä puhdistettavaksi. Hyvällä kuivakäymälälaitteella voi parantaa myös vanhan käymälän käyttömukavuutta.Hyvin suunniteltu kuivakäymälä on siisti, hajuton, helppo tyhjentää ja ennen kaikkea mukava käyttää. Käymälän huolellinen valinta ja oikeat asennusratkaisut varmistavat sen moitteettoman toiminnan ja käyttömukavuuden.
20225_60018.jpg
Tiedätkö jokamiehenoikeutesi?
Auringonpaistetta, metsäpolkuja, herkullisia marjoja… Mutta saanko noukkia marjoja tai kerätä sieniä koriini? Voinko kirmata tuon metsän poikki, vaikka pienen puron äärelle? Saankohan onkia tässä?Kaikilla meillä on käytössämme jokaisenoikeudet ja -velvollisuudet (aiemmin jokamiehenoikeudet), mutta tiedämmekö varmasti mitä saamme tai emme saa tehdä?
202311_79767.jpg
Tähtianis tuo ruokaan lakritsan makua
Rusotähtianis (Illicium verum), tunnetummin tähtianis, on monelle tuttu jouluinen mauste. Tähtianiksen maku on pippurinen ja lakritsainen. Se on tavallista anista voimakkaampi. Se on lähtöisin Kiinasta ja Pohjois-Vietnamista. Se kuuluu kiinalaisen keittiön perusmausteisiin ja sitä käytetään myös lääkeaineena.
202110_73189.jpg
Itselle tai lahjaksi: näyttävä itse tehty Rosee-valaisin
Kuvan valaisin on tehty jo muutama vuosi sitten paikallisessa taitokeskuksessa, mutta se koristaa edelleen tasaisin väliajoin kodin keittiötä vuorotellen muiden värien kanssa. Kuvan lähettänyt henkilö kertoo innostuneensa valaisimien teosta niin paljon, että teki niitä muun muassa limen, mustan ja pinkin värisenä. Muutama on lähtenyt myös koristamaan sukulaisten koteja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton