• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kasvijätteet puutarhakompostiin

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.07.2023
20237_82668.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Syksy saa ajattelemaan kompostin tarpeellisuutta: kuihtuvia kasveja, lehtiä ja oksia on yllin kyllin. Maatuvat kasvinjätteet onkin näppärää viedä pihan perälle muuttumaan arvokkaaksi mullaksi tai katteeksi, eikä täyttämään roskista tai viereistä tyhjää tonttia. Näin vähennät jätehuollon kustannuksia ja saat hyvän mielen sekä ilmaista maanparannusainetta.

Sairaat kasvinosat ja rikkakasvien siemenet vaativat tuhoutuakseen lämpöä (yleensä 55 °C), joten ne kannattaa kompostoida vain hyvin toimivassa kompostissa tai ei ollenkaan. Huonosti kompostoituneet taudinaiheuttajat nimittäin palaavat uuden mullan mukana puutarhaan. Niinpä kompostoriin ei saa laittaa juolavehnän tai muiden monivuotisten rikkojen siemeniä, peruna-ankeroisen saastuttamaa multaa tai mukuloita, kaalikärpäsen, sipulikärpäsen tai porkkanakärpäsen vioittamia kasveja, möhöjuurisia juuria tai multaa, pahkamätäisiä sipuleita, rengasmätäisiä perunoita eikä juureskellarin jätteitä keväällä. Kompostiin ei myöskään saa lisätä tuhkaa tai kalkkia, jotka muuttavat kompostin liian emäksiseksi.

Mitä puutarhakompostiin?

Kaikki terveet kasvinosat:

  • puunlehdet
  • naatit
  • ruohonleikkuujätteet
  • silputut oksat ja kukkavarret
  • kuivatut rikkaruohot

Lisäksi ne talouden biojätteet, jotka eivät houkuttele jyrsijöitä:

  • kukkamullat ja kasvinjätteet
  • kasvisten kuoret
  • sienien ja marjojen perkuujätteet
  • lakaisutomu
(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Muumiotautiset omenat, rupiset perunan mukulat, ruostetautiset lehdet, lehtilaikkutautiset, harmaahomeiset ja nukkaäkämäpunkin vioittamat kasvit sekä herukan ja karviaisen toukkaiset ja kirvaiset osat voi laittaa lämpökompostoriin sellaisenaan.

Silputtuna tai peitettynä voi kompostoida äkämäpunkkiset herukan oksat, punkkiset mansikan osat, härmäiset kasvit sekä ruttoiset ja viroottiset perunat.

Syksyiset lehdet ja kasvijätteet tiivistyvät helposti, joten muista lisätä joukkoon oksasilppua tai komposti- ja huussikuiviketta. Puutarhajätteessä on usein niukasti typpeä, jolloin hajotus hidastuu ja kompostin lämpötila laskee. Etenkin lehtien kompostoinnissa kannattaa käyttää lisäravinteita kompostoitumisen nopeuttamiseksi. Esimerkiksi Biolan Luonnonlannoitteesta tai Biolan Kompostiherätteestä saadaan kompostiin vaivattomasti lisäravinteita, jotka nopeuttavat kompostin valmistumista ja parantavat kompostimullan laatua.

Kompostiherätettä tai luonnonlannoiterakeita lisätään kompostoitavan massan joukkoon. Myös kuivakäymälän jätteet sopivat hyvin ravinnelisäksi puutarhakompostiin. (Kuva: Biolan)
Kompostiherätettä tai luonnonlannoiterakeita lisätään kompostoitavan massan joukkoon. Myös kuivakäymälän jätteet sopivat hyvin ravinnelisäksi puutarhakompostiin. (Kuva: Biolan)

Puutarhakompostorin sisältö jäätyy yleensä talvella. Jäätyminen ei pilaa kompostia, vaan lahoaminen alkaa taas keväällä kompostin sulettua. Talveksi puutarhakompostorin ympärille voi kuitenkin kerätä lunta lämpöeristeeksi.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_82622.jpg
Onko höyhenpensas pupujen herkkua? Asiantuntija vastaa
Olen istuttanut höyhenpensaan, kuuluuko se pupujen ruokalistaan?
20213_13513.jpg
Kuinka hyvin tunnet erilaiset salaatit?
Kevyttä, herkullista ja ravitsevaa – sitä on salaatti. Useimpia salaatteja voit kasvattaa kotona ulkona tai talvella sisätiloissa. Yhdistele erilaisia salaattimakuja ja löydä oma vihreä cocktailisi.
20146_39912.jpg
Valokate on tiivis suoja vaikka kesäkeittiölle
Valokate kuistille, terassille, autokatokseen, pihavarastoon, liikerakentamiseen…Fastlock Uni on tiivis ja kestävä valokate, joka suojaa sateelta, mutta päästää luonnonvalon läpi. Se on jokaista yksityiskohtaa myöten laatutyötä: helposti asennettava, putkisaumojen ansiosta taatusti tiivis ja ulkonäöltään elegantti.
20237_82483.jpg
Jasmike (Philadelphus)
Jasmikkeet (Philadelphus) ovat kasvisuku, johon kuuluu noin 60 lajia 1–6 m korkeita pensaita. Monia näistä pensaista viljellään koristekasveina. Korkeahkot jasmikkeet soveltuvat niin yksittäiskasveiksi, suojapensaiksi kuin aidanteiksikin. Pohjois-Euroopassa tunnetuimpia ovat pihajasmike, hovijasmike ja puistojasmike.
Kukkia ja yrttejä ruukuissa
Ryhdy ruukkupuutarhuriksi
Hyötykasviharrastus on edelleen megatrendi niin meillä kuin muualla. Eikä ihme. Silmänilon lisäksi kasvit tarjoavat myös makunautintoja. Parvekepuutarhan sadot eivät ole suuria, mutta sitäkin tuoreempia ja maukkaampia. Parvekkeelle voi loihtia vihreän keitaan pelkistä hyötykasveista tai vehreyden sekaan voi lisätä väri-ilottelua käyttämällä kesäkukkia.Ahkerimmat parvekepuutarhurit pääsevät nauttimaan kasveista jo keväällä. Esimerkiksi orvokit, esikot, kaunokaiset, lemmikit, jaloleinikit ja muratit kestävät muutaman asteen yöpakkasia. Yksittäiset ruukut ja amppelit on helppo nostaa sisälle, jos ilma yllättäen kylmenee.Syötävän hyvää nopeastiParvekekasvatukseen sopivia hyötykasveja on paljon, eikä mikään estä tekemästä mielenkiintoisia kokeiluja. Aina ei edes tarvitse aloittaa ihan alusta.
202210_79864.jpg
Hopeakuusen leikkaaminen? Asiantuntija vastaa
Istutin hopeakuusen taimen viime kesänä ajatuksella, että en anna sen kasvaa monta metriä korkeaksi. Voinko siis napsia uudesta kasvusta vähän pois jo nyt puun ollessa pieni, ja latvan katkaisen, kun kuusi on mielestän sopivan korkuinen. Tarkoitus siis saada tuuhea ja matala puu. Onnistuuko tällä menetelmällä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton