Kasvijätteet puutarhakompostiin ‒ Syksy saa ajattelemaan kompostin tarpeellisuutta
(Kuva: Adobe Stock)
Syksy saapuu, ja moni alkaa miettimään puutarhajätteiden hävittämistä kotipihastaan. Piha ja puutarha ovat täynnä kuihtuvia kasveja, lehtiä ja oksia yllin kyllin. Maatuvat kasvinjätteet ovatkin näppärää viedä pihan perälle muuttumaan arvokkaaksi mullaksi tai katteeksi, eikä täyttämään roska-astiaa tai viereistä tyhjää tonttia. Kompostoimalla jätteet vähennät jätehuollon kustannuksia ja saat hyvän mielen sekä ilmaista maanparannusainetta.
Sairaat kasvinosat ja rikkakasvien siemenet vaativat tuhoutuakseen lämpöä (yleensä 55 °C), joten ne kannattaa kompostoida vain hyvin toimivassa kompostissa tai ei ollenkaan. Huonosti kompostoituneet taudinaiheuttajat nimittäin palaavat uuden mullan mukana puutarhaan.
Niinpä kompostoriin ei saa laittaa juolavehnän tai muiden monivuotisten rikkojen siemeniä, peruna-ankeroisen saastuttamaa multaa tai mukuloita, kaalikärpäsen, sipulikärpäsen tai porkkanakärpäsen vioittamia kasveja, möhöjuurisia juuria tai multaa, pahkamätäisiä sipuleita, rengasmätäisiä perunoita eikä juureskellarin jätteitä keväällä. Kompostiin ei myöskään saa lisätä tuhkaa tai kalkkia, jotka muuttavat kompostin liian emäksiseksi.
Mitä puutarhakompostiin saa laittaa?
Puutarhakompostiin saa laittaa Kaikki terveet kasvinosat:
- puunlehdet
- naatit
- ruohonleikkuujätteet
- silputut oksat ja kukkavarret
- kuivatut rikkaruohot
Lisäksi puutarhakompostiin saa laittaa ne talouden biojätteet, jotka eivät houkuttele jyrsijöitä:
- kukkamullat ja kasvinjätteet
- kasvisten kuoret
- sienien ja marjojen perkuujätteet
- lakaisutomu
Muumiotautiset omenat, rupiset perunan mukulat, ruostetautiset lehdet, lehtilaikkutautiset, harmaahomeiset ja nukkaäkämäpunkin vioittamat kasvit sekä herukan ja karviaisen toukkaiset ja kirvaiset osat voi laittaa lämpökompostoriin sellaisenaan.
Silputtuna tai peitettynä voi kompostoida äkämäpunkkiset herukan oksat, punkkiset mansikan osat, härmäiset kasvit sekä ruttoiset ja viroottiset perunat.
Syksyiset lehdet ja kasvijätteet tiivistyvät helposti, joten muista lisätä joukkoon oksasilppua tai komposti- ja huussikuiviketta. Puutarhajätteessä on usein niukasti typpeä, jolloin hajotus hidastuu ja kompostin lämpötila laskee.
Etenkin lehtien kompostoinnissa kannattaa käyttää lisäravinteita kompostoitumisen nopeuttamiseksi. Esimerkiksi Biolan Luonnonlannoitteesta tai Biolan Kompostiherätteestä saadaan kompostiin vaivattomasti lisäravinteita, jotka nopeuttavat kompostin valmistumista ja parantavat kompostimullan laatua.
Puutarhakompostorin sisältö jäätyy yleensä talvella. Jäätyminen ei pilaa kompostia, vaan lahoaminen alkaa taas keväällä kompostin sulettua. Talveksi puutarhakompostorin ympärille voi kuitenkin kerätä lunta lämpöeristeeksi.