• Etusivu
  • Kasvillisuus

Tomaatti kauden ykköskasvis

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.03.2013
20105_21844.jpg

Ruokamaailman salsa ei ole tanssi eikä musiikkia, vaan se on kastike. Useimmiten salsa sisältää tomaattia, sipulia ja maustepaprikaa eli chiliä. Se on kuin hienoksi silputtua salaattia ja erittäin muuntautumiskykyinen.

Salsakastike on tyypillinen latinalaisen Amerikan grillijuhlien kastike. Esimerkiksi argentiinalaisissa asado- eli grillilihajuhlissa salsaa tarjoillaan erilaisina versioina. Salsakastike maistuu niin grillatun kokolihan, makkaran, kalan kuin kasvistenkin kanssa.

Salsan ainekset voi halutessaan ensin grillata tai savustaa, mutta raikkainta salsaa syntyy tuoreista aineista. Salsan seuraan kannattaa varata muhevaa leipää, jolla pyyhkimällä salsan saa lautaselta viimeiseen pisaraan. Hyvät salsaohjeet löytyvät tiedotteen reseptiosuudesta.

Leipää ja tomaattia

Vanhoista, tutuista tomaatin käyttötavoista kannattaa muistaa, kuinka hyvin tomaatti ja leipä sopivat yhteen. Kun asettelet ohuita tomaattisiivuja voidellun, minkä tahansa leipäviipaleen päälle, muodostuu näistä maultaan ja suutuntumaltaan loistava liitto. Leivän päällä tomaattia kerrotaan nautittavan kyllästymättä myös tomaattitarhoilla, joissa ollaan päivittäin tomaattien kanssa tekemisissä.

Italiassa suosittu alkupala on bruschetta, toscanalaisittain fettunta. Se tarkoittaa grillattua tai uunissa paahdettua leipäviipaletta, joka sivellään laadukkaalla oliiviöljyllä, maustetaan valkosipulilla ja suolalla ja päällysteeksi hienonnetaan tomaattia. Tomaattihakkelukseen lisätään muutama revitty basilikanlehti, suolaa ja mustapippuria. Yksinkertaista ja hyvää!

Italiasta on peräisin myös toinen helppo ja maistuva, leipää ja tomaattia sisältävä kesäruoka, nimittäin panzanella. Liota ensin leipäpaloja vedessä puolisen tuntia. Purista vesi pois ja lisää joukkoon runsaasti hienonnettua tomaattia, sipulia, kurkkua, basilikaa ja mausteeksi merisuolaa, viinietikkaa ja oliiviöljyä. Tämä käy terveellisestä välipalasta tai alkuruoasta grillin kuumetessa.

Suosikin paikalla kulutusluvuissa

Viimeisimpien kulutuslukujen mukaan tomaatti on kasvisten kunkku, sijalla yksi ennen kurkkua ja porkkanaa. Tomaattia syödään 11,9 kiloa henkeä kohden vuodessa eli melkein kilo kuukaudessa. Tämä ei ole lopulta kuitenkaan järin paljon, koska kolme tomaattia viikossa jättää vielä neljä tomaatitonta päivää. Tomaatin 21 prosentin osuus kasvisten kokonaiskulutuksesta on joka tapauksessa merkittävä, mutta se kertoo toisaalta, kuinka vähäistä kasvisten kulutus kaiken kaikkiaan on.

Kevätsesongin kasvisvalinnat

Alkukevät tarjoaa kasvikunnan tuoretuotteita melko niukasti. Tomaatit ja tuoreet kurkut yhdessä ruukkusalaattien ja yrttien, versojen ja itujen sekä viljeltyjen sienien kanssa pelastavat tilanteen.

Ensimmäisinä uuden kasvukauden merkkeinä toukokuussa saa jo esimakua tuoreesta raparperista ja ruohosipulista. Nyt herkutellaan myös valkoisella ja vihreällä parsalla ja luonnosta saatavilla nokkosilla ja korvasienillä. Kasvihuonemansikoita kypsyy toukokuun lopulla. Niitä voi maistella vaikka melonien kanssa ennen kirsikkakautta.

Toukokuussa grillauskausi pääsee kunnolla vauhtiin. Salsakastikkeiden lisäksi grilliaterialle kuuluvat grillatut tomaatit ja muut kasvikset. Kasvisvartaiden ohje alla toimii tilanteessa kuin tilanteessa grillin äärellä.

Tomaatti-korianterisalsa eli pebre
- chileläinen salsa kaiken grillatun lisäkkeeksi; sopii lihalle, kalalle, makkaralle, kasviksille, (5 – 6 hengelle)

5 keskikokoista tomaattia
1 iso sipuli
puoli ruukullista tuoretta korianteria
suolaa
mustapippuria
(pieni valkosipulinkynsi)

• Paloittele huuhdotut tomaatit melko pieniksi kuutioiksi. Kuori ja hienonna sipuli. Hienonna pieni nippu korianteria. Kuori ja hienonna halutessasi valkosipulinkynsi.
• Sekoita salsan ainekset kulhossa ja anna salsan tekeytyä tunnin ajan ennen tarjoamista.

Grillikauden kasvisvartaat12 kirsikkatomaattia
1 pieni kesäkurpitsa
1 rasia (150- 200 g) herkkusieniä
1 paprika
6 kypsää tai lähes kypsäksi keitettyä perunaa
noin 2 sipulia

Marinadiksi ja valeluun:
1,5 rkl balsamietikkaa
0,5 dl rypsiöljyä
suolaa
mustapippuria
hienonnettua timjamia tai muuta tuoreyrttiä

Lisäksi:
puisia tai metallisia grillivartaita

20105_21846.jpg
• Liota puisia grillivartaita puolisen tuntia vedessä, jotta ne kestävät kuumassa grillissä syttymättä tai käytä metallisia vartaita.
• Yhdistä marinadin ainekset kulhoon sekoittaen.
• Huuhtele vihannekset. Paloittele kesäkurpitsa vartaisiin sopiviksi lohkoiksi, samoin paprika, perunat ja sipulit. Varhaisperunat ja pienet nippusipulit voit käyttää kokonaisina tai puolikkaina.
• Lisää kasvikset kulhoon ja sekoita, jotta marinadi levittyy niille. Kasvikset voivat odottaa grillausta marinadissa esimerkiksi puolisen tuntia.
• Pujota kasvikset vartaisiin ja säästä kulhoon jäävä marinadi. Grillaa joko uunin grillivastusten alla tai ulkogrillissä keskilämmöllä välillä käännellen ja marinadilla sivellen.
• Tarjoa grillatun lihan, kalan tai makkaran kanssa niin, että vartaiden sisältö kattaa lautasesta kolme neljännestä.
Tiedotteen teksti, ruokaohjeet ja kuvausjärjestelyt: viestintäpäällikkö Pirjo Toikkanen/Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Teppo Johansson/Kotimaiset Kasvikset ry
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20241_83390.jpg
Viikon kysymys: Miksi keltainen vadelma marjoo lokakuussa?
Miksi keltainen vadelma tekee marjoja tässä vaiheessa vuotta, 14.10.? Ei ole marjonut aikaisemmin. Vaikuttaako, että viime vuonna peurat söivät kaikki uudet versot? Nyt viljelmä on aidattu.
20213_69590.jpg
Muokkaa pihasi muurikivillä: ohjeita onnistumiseen
Pihoja on erilaisia ja kahta täysin samanlaista pihaa ei oikeastaan edes ole. Piha voi olla suuri, pieni, tasainen tai siinä voi olla suuriakin korkeuseroja. Koosta riippumatta, toimiva piha kaipaa suunnitelmallista alueiden jakamista esimerkiksi erilaisten pihan pinnoitteiden avulla. Muurikivillä voi hallita pihan korkeuseroja tai tasaisella piha-alueella muurikivien avulla voit luoda korkeuseroja. Muurikivet myös tekevät pihasta näyttävän, mielenkiintoisen ja turvallisen.
202210_73683.jpg
Tunnetko maalajit?
Maalajit jaetaan kivennäismaalajeihin ja eloperäisiin maalajeihin. Kivennäismaalajit ovat muodostuneet kallioperästä. Eloperäiset maalajit ovat syntyneet kasvien ja pieneliöiden jäänteistä.
20144_38882.jpg
Magnolia on kevään kukkiva kaunotar
Herkän kaunis kukinta hurmaa kasvattajansaMoni kotipuutarhuri odottaa varhaiskeväällä jännityksellä magnoliansa heräämisen merkkejä. Sen keväinen, herkän kaunis kukinta onkin odotettu hetki ja palkitsee varmasti kasvattajansa! Magnoliat vaativat lämpimän ja suojaisen kasvupaikan - ja menestyvät lajista riippuen Etelä-Suomessa ja sisämaassa III-vyöhykkeellä asti. Kestävimpiä lajeja voi toki koettaa kasvattaa hieman pohjoisempanakin, hyvin suojaisessa paikassa ja talvella suojattuna. Magnolia on etenkin kukkiessaan niin kaunis, ettei sen lumovoiman edestä malta edes poistua! Kannattaa siis nähdä hieman vaivaakin sen viihtymisen ja talvehtimisen puolesta.Katso magnoliat Puutarha.netin Kasvikortistossa
20227_79062.jpg
Valinnan vaikeus
Mitä pitäisi ottaa huomioon, kun miettii puutarhaan uusia pensaita ja puita? Voiko hankkia vain "kaikkea kivaa" vai kannattaisiko asiaa miettiä hieman etukäteen?
20205_64683.jpg
Viherympäristöliitto tiedottaa koronan vaikutuksista viheralalla
Koronapandemia vaikuttaa nyt koko yhteiskunnassa. Viheralueiden käyttö on suurta ja niiden merkitys kaupunkilaisille on tärkeä poikkeustilanteessa. Suomalaiset ovat viettäneet ennätyspaljon aikaa lähiympäristössä, puistoissa ja ulkoilualueilla. Retkeily on lisääntynyt ja suosituimpien retkeilyalueiden ruuhkautuessa nuotiopaikkoja on jouduttu jopa sulkemaan.Kaupunkivihreän ihmiselle tuottamat monet hyödyt on jo laajasti tunnistettu. On tärkeää, että viheralueiden merkitys otetaan jatkossa vielä vahvemmin osaksi päätöksentekoa ja lainsäädäntöä. Viheralueisiin liittyvät tarpeet on turvattava esimerkiksi käynnissä olevassa maankäyttö- ja rakennuslain uudistuksessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton