• Etusivu
  • Kasvillisuus

7 tärkeää asiaa puutarhan syyshuollosta

Ja ensi kesänä puutarhasi on vieläkin kauniimpi!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 24.01.2024
20209_66575.jpg

Lannoita krysanteemit ja syksyiset kukkaistutukset aidolla vaaleanpunaisella GreenCare Puutarhan Kesällä.

Miten lisätä syyskukkien kukintaa, nurmikon hyvinvointia ja jopa ensi vuoden kukintaa sekä sadon määrää? Lue vinkit puutarhaan syyshuoltoon.

1. Näin saat syksyiset kukkaistutukset kestämään

Aito vaaleanpunainen GreenCaren Puutarhan Kesä kukittaa myös syksyn kukkia.
Aito vaaleanpunainen GreenCaren Puutarhan Kesä kukittaa myös syksyn kukkia.

Kaikki puutarhan syksyiset ruukkuistutukset kukoistavat syksyn lämmössä pidempään kasteluveteen sekoitettavan Puutarhan Kesän avulla. Monet syyskasvit ovat kukkivia ja niiden lehtiruusukkeet, kuten krysanteemi ja syklaami, sisältävät paljon nuppuja, joiden avautumiseen tarvitaan lämpöä, valoa, vettä ja ravinteita. Sijoita istutukset siis suojaisaan ja mahdollisimman lämpimään paikkaan lähelle rakennusta – ja jatka lannoittamista vaikka pakkasiin asti.

Ps. Vaikka samassa istutuksessa olisi kukkivan kasvin rinnalla jotakin kauden ikivihreää, kannattaa silti lannoittaa!

2. Voiko Puutarhan Syksyä käyttää edelleen?

GreenCaren Puutarhan Syksyä voi käyttää niin kauan, kuin lehdet ovat vihreät! Täysin typetön syyslannoite vaikuttaa kasvien tuleentumiseen ja talvenkestoon positiivisesti; sekoittamatta niiden luonnollista rytmiä.

GreenCaren Puutarhan Syksy sopii sekä hedelmäpuille että havuille. Puutarhan Syksy edistää myös syksyllä kehittyvien nuppuaiheiden kehittymistä ensi kesälle. Siksi esimerkiksi omenapuiden juuristoalueelle kannattaa annostella Puutarhan Syksyä. Levitä lannoitetta latvuksen kokoiselle alueelle puun alla. Lannoita myös pihan muut hedelmä- ja marjakasvit; näin varmistat ensi kauden herkullisen sadon!

GreenCaren Puutarhan Syksy hyödyttää omenapuitakin.
GreenCaren Puutarhan Syksy hyödyttää omenapuitakin.

Puutarhan Syksy sopii ravinnekoostumuksensa ansiosta myös happaman maan kasveille, jotka turhan helposti unohtuvat syyslannoituksen yhteydessä.

Syyslannoittaminen on kuin säästämistä! Keväällä hyväkuntoiset kasvit jatkavat kasvuaan siitä mihin syksyllä pääsivät.

3. Miten laitan nurmikon talvikuntoon?

Nurmikko jatkaa kasvuaan pisimpään syksyisessä puutarhassa. Siksi myös sen syksyinen lannoittaminen on perusteltua. Saadakseen tarvitsemansa ravinteet loppusyksyn kasvuun, annostele nurmikolle vielä kerran GreenCaren Nurmikon KevätKesä plussaa. Käytä 1/2 annosta normaalista hoitolannoitusmäärästä, koska kasvu ei ole yhtä kiivasta kuin kesällä. Mitä paremmassa kunnossa nurmikko jää lumen alle, sen terhakkaampana se keväällä lähtee kasvuun.

Hyvin ravittu syysnurmikko pidetään leikkaamalla oikean mittaisena. Syksyisin nurmikonleikkurin terää voi nostaa pykälän pari, mutta nurmikko ei saa jäädä liian pitkäksi viimeisen leikkuun jälkeen. Liian pitkäksi jäänyt syysnurmikko painuu lumen alla tiiviiksi matoksi ja se saattaa aiheuttaa korjattavia laikkuja kevääksi.

Nurmikko kasvaa vielä syksylläkin.
Nurmikko kasvaa vielä syksylläkin.

4. Huolehtiiko luonto kastelusta syksyllä?

GreenCaren Puutarhan Syksy parantaa talvenkestoa ja lisää tulevan kesän kukintaa!
GreenCaren Puutarhan Syksy parantaa talvenkestoa ja lisää tulevan kesän kukintaa!

Näin kuivan kesän jälkeen kannattaa auttaa luontoa kasteluhommissa, ellei taivaalta tule sadetta tasaisesti pitkin viikkoa.

Erityisesti uusille istutuksille on tärkeää, että kasvualusta kastuisi nyt syyskaudella syvältä. Tällöin juuret suuntaisivat syvemmälle multaan, eivätkä jää pintaan alttiiksi talven rasituksille. Yökosteuden ja satunnaisten sadepäivien ansiosta huolella kastellut multa-alueet pysyvät kosteina useita päiviä.

Lannoitteet, kuten Puutarhan Syksy ja Puutarhakalkki liukenevat tehokkaammin kasvien käyttöön, kun kasvualustan kastelusta huolehditaan. Erityisesti Puutarhan Syksyä annostellessa kannattaa kastella perään, jos säätiedotus ei lupaa kunnollista sadetta. Liukenemattomat rakeet eivät hyödytä kasveja tuleentumisessa. Ajoitus on tärkeää, jotta kasvit olisivat vielä vihreitä ja yhteyttäviä, kun syyslannoitteen ravinteet liukenevat kasvien juuriston käyttöön.

5. Voiko lehtiä laittaa kompostiin koko syksyn?

Syksyisiä lehtimassoja kannattaa kerätä pitkin syksyä kompostiin sitä mukaan, kun niitä varisee puista ja pensaista.
Sekoittele kompostia, kun lisäät sinne lehtiä; näin saat nopeammin maatuvan lehtikompostin, eivätkä lehdet ole keväällä kerroksittain eriasteisesti maatuneina.

GreenCare Ureahelmet nopeuttavat kompostin maatumista. Muista kastella kompostia maltillisesti helmien annostelun jälkeen. Voit myös ruiskuttaa kompostiin itse tekemääsi 5 % ureahelmiliuosta.

Ps. Kompostiin ei kannata viedä muumioituneita omenoita tai muumiotautisen omenapuun lehtiä, eikä myöskään tuleentuneita rikkakasveja siemenkotineen. Tavallinen lehtikomposti ei nimittäin kuumene riittävästi tuhotakseen sieni-itiöitä tai siemeniä.

6. Ureahelmet avuksi kasvitauteihin

Muumiotaudista kärsivien omenapuiden alle varisseita lehtiä voit ruiskuttaa GreenCare ureahelmistä valmistetulla 5 % liuoksella. Näin nopeutat lehtien maatumista ja estät muumiotaudin leviämistä hitaasti maatuvan lehtimassan suojissa.

Urearuiskutuksella vaikutat tulevien kasvukausien puhtaampaan omenasatoon. Toimenpide kannattaa tehdä joka syksy; muumiotaudin määrästä piittaamatta. On sitä sitten paljon tai vähän, toimenpiteellä on kauaskantoiset vaikutukset.

Urearuiskutus aktivoi sisältämänsä typen avulla pieneliötoiminnan ja kun lahottajat ovat aktiivisia, kasvintuhoajat vähenevät.

GreenCare Ureahelmet nopeuttavat maatumista.
GreenCare Ureahelmet nopeuttavat maatumista.

Puutarhaliikkeet tyhjentävät kasvukauden loppua kohti varastojaan. Käy katsomassa; hyvinvarustetuissa puutarhaliikkeissä on syyskesän huipputarjouksia GreenCaren tuotteista!

Ohje

Ohje

7. Mistä saan tarvikkeet edullisesti?

Puutarhaliikkeet tyhjentävät kasvukauden loppua kohti varastojaan. Käy katsomassa; hyvinvarustetuissa puutarhaliikkeissä on syyskesän huipputarjouksia GreenCaren tuotteista!

GreenCaren Nurmikon KevätKesä Plus sopii käytettäväksi nurmikolla syksylläkin!
GreenCaren Nurmikon KevätKesä Plus sopii käytettäväksi nurmikolla syksylläkin!
Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20225_77855.jpg
Pihasuunnittelun vaiheet
Pihasuunnitelmalla tarkoitetaan yleensä suunnitelma-asiakirjoja, joiden perusteella ammattitaitoinen viherrakentaja pystyy rakentamaan sellaisen pihan, jonka asiakas ja suunnittelija ovat yhdessä hyväksyneet. Varsinaista pihasuunnitelmaa suppeampi idea- tai luonnossuunnitelma sopii silloin kun asiakas kaipaa ammattilaisen näkemystä ja suuntaviivoja pihansa rakentamiseen tai uudistamiseen, mutta aikoo toteuttaa työn itse.
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
20218_72067.jpg
Siementen kylväminen on hauskaa
Useimmat monivuotiset kasvit kukkivat vasta kylvöä seuraavana vuonna, jotkut aikaisin kylvettyinä jo samana kesänä. Yleensä perennat kylvetään maalis-heinäkuussa, mutta yhtä hyvin ne voi kylvää juuri ennen talven tuloa!
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.
202212_45234.jpg
Miltä puutarhasi näyttää talvella?
Kylmenevät ilmat ja lyhenevät päivät sekä tuuli, sade ja lumi ajavat ahkerimmatkin kotipuutarhurit talven tullen sisätiloihin. Kuluneen puutarhakauden muistot ja mielikuvat ovat vielä tuoreena muistissa, joten niitä kannattaa nyt hyödyntää. Talvi on hyvää aikaa suunnitella omaa puutarhaa ja miettiä tulevan kasvukauden projekteja ja hankintoja.Puutarha.netistä löytyy tietoa pihan suunnittelusta, rakentamisesta ja eri vaihtoehdoista sekä tietenkin kasveista. Talven hiljaisina hetkinä kannattaa hyödyntää esimerkiksi Keskustelupalstaa,josta löytyy mukavaa luettavaa ja samanhenkistä seuraa miltei vuorokaudenajasta riippumatta.
20226_78818.jpg
Amppelikukkia moneen makuun
Amppelikukkia voit siirrellä tarpeen mukaan paikasta toiseen, nostaa hallaöiksi sisälle ja niillä voit tuoda kukkaloistoa sinne, minne muita kasveja ei voi laittaa. Amppelikukilla saat kesäistä hehkua myös ylemmäs, katseen korkeudelle – ne näkyvät myös pitemmälle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton