7 tärkeää asiaa puutarhan syyshuollosta
Ja ensi kesänä puutarhasi on vieläkin kauniimpi!
Lannoita krysanteemit ja syksyiset kukkaistutukset aidolla vaaleanpunaisella GreenCare Puutarhan Kesällä.
Miten lisätä syyskukkien kukintaa, nurmikon hyvinvointia ja jopa ensi vuoden kukintaa sekä sadon määrää? Lue vinkit puutarhaan syyshuoltoon.
1. Näin saat syksyiset kukkaistutukset kestämään
Kaikki puutarhan syksyiset ruukkuistutukset kukoistavat syksyn lämmössä pidempään kasteluveteen sekoitettavan Puutarhan Kesän avulla. Monet syyskasvit ovat kukkivia ja niiden lehtiruusukkeet, kuten krysanteemi ja syklaami, sisältävät paljon nuppuja, joiden avautumiseen tarvitaan lämpöä, valoa, vettä ja ravinteita. Sijoita istutukset siis suojaisaan ja mahdollisimman lämpimään paikkaan lähelle rakennusta – ja jatka lannoittamista vaikka pakkasiin asti.
Ps. Vaikka samassa istutuksessa olisi kukkivan kasvin rinnalla jotakin kauden ikivihreää, kannattaa silti lannoittaa!
2. Voiko Puutarhan Syksyä käyttää edelleen?
GreenCaren Puutarhan Syksyä voi käyttää niin kauan, kuin lehdet ovat vihreät! Täysin typetön syyslannoite vaikuttaa kasvien tuleentumiseen ja talvenkestoon positiivisesti; sekoittamatta niiden luonnollista rytmiä.
GreenCaren Puutarhan Syksy sopii sekä hedelmäpuille että havuille. Puutarhan Syksy edistää myös syksyllä kehittyvien nuppuaiheiden kehittymistä ensi kesälle. Siksi esimerkiksi omenapuiden juuristoalueelle kannattaa annostella Puutarhan Syksyä. Levitä lannoitetta latvuksen kokoiselle alueelle puun alla. Lannoita myös pihan muut hedelmä- ja marjakasvit; näin varmistat ensi kauden herkullisen sadon!
Puutarhan Syksy sopii ravinnekoostumuksensa ansiosta myös happaman maan kasveille, jotka turhan helposti unohtuvat syyslannoituksen yhteydessä.
Syyslannoittaminen on kuin säästämistä! Keväällä hyväkuntoiset kasvit jatkavat kasvuaan siitä mihin syksyllä pääsivät.
3. Miten laitan nurmikon talvikuntoon?
Nurmikko jatkaa kasvuaan pisimpään syksyisessä puutarhassa. Siksi myös sen syksyinen lannoittaminen on perusteltua. Saadakseen tarvitsemansa ravinteet loppusyksyn kasvuun, annostele nurmikolle vielä kerran GreenCaren Nurmikon KevätKesä plussaa. Käytä 1/2 annosta normaalista hoitolannoitusmäärästä, koska kasvu ei ole yhtä kiivasta kuin kesällä. Mitä paremmassa kunnossa nurmikko jää lumen alle, sen terhakkaampana se keväällä lähtee kasvuun.
Hyvin ravittu syysnurmikko pidetään leikkaamalla oikean mittaisena. Syksyisin nurmikonleikkurin terää voi nostaa pykälän pari, mutta nurmikko ei saa jäädä liian pitkäksi viimeisen leikkuun jälkeen. Liian pitkäksi jäänyt syysnurmikko painuu lumen alla tiiviiksi matoksi ja se saattaa aiheuttaa korjattavia laikkuja kevääksi.
4. Huolehtiiko luonto kastelusta syksyllä?
Näin kuivan kesän jälkeen kannattaa auttaa luontoa kasteluhommissa, ellei taivaalta tule sadetta tasaisesti pitkin viikkoa.
Erityisesti uusille istutuksille on tärkeää, että kasvualusta kastuisi nyt syyskaudella syvältä. Tällöin juuret suuntaisivat syvemmälle multaan, eivätkä jää pintaan alttiiksi talven rasituksille. Yökosteuden ja satunnaisten sadepäivien ansiosta huolella kastellut multa-alueet pysyvät kosteina useita päiviä.
Lannoitteet, kuten Puutarhan Syksy ja Puutarhakalkki liukenevat tehokkaammin kasvien käyttöön, kun kasvualustan kastelusta huolehditaan. Erityisesti Puutarhan Syksyä annostellessa kannattaa kastella perään, jos säätiedotus ei lupaa kunnollista sadetta. Liukenemattomat rakeet eivät hyödytä kasveja tuleentumisessa. Ajoitus on tärkeää, jotta kasvit olisivat vielä vihreitä ja yhteyttäviä, kun syyslannoitteen ravinteet liukenevat kasvien juuriston käyttöön.
5. Voiko lehtiä laittaa kompostiin koko syksyn?
Syksyisiä lehtimassoja kannattaa kerätä pitkin syksyä kompostiin sitä mukaan, kun niitä varisee puista ja pensaista.
Sekoittele kompostia, kun lisäät sinne lehtiä; näin saat nopeammin maatuvan lehtikompostin, eivätkä lehdet ole keväällä kerroksittain eriasteisesti maatuneina.
GreenCare Ureahelmet nopeuttavat kompostin maatumista. Muista kastella kompostia maltillisesti helmien annostelun jälkeen. Voit myös ruiskuttaa kompostiin itse tekemääsi 5 % ureahelmiliuosta.
Ps. Kompostiin ei kannata viedä muumioituneita omenoita tai muumiotautisen omenapuun lehtiä, eikä myöskään tuleentuneita rikkakasveja siemenkotineen. Tavallinen lehtikomposti ei nimittäin kuumene riittävästi tuhotakseen sieni-itiöitä tai siemeniä.
6. Ureahelmet avuksi kasvitauteihin
Muumiotaudista kärsivien omenapuiden alle varisseita lehtiä voit ruiskuttaa GreenCare ureahelmistä valmistetulla 5 % liuoksella. Näin nopeutat lehtien maatumista ja estät muumiotaudin leviämistä hitaasti maatuvan lehtimassan suojissa.
Urearuiskutuksella vaikutat tulevien kasvukausien puhtaampaan omenasatoon. Toimenpide kannattaa tehdä joka syksy; muumiotaudin määrästä piittaamatta. On sitä sitten paljon tai vähän, toimenpiteellä on kauaskantoiset vaikutukset.
Urearuiskutus aktivoi sisältämänsä typen avulla pieneliötoiminnan ja kun lahottajat ovat aktiivisia, kasvintuhoajat vähenevät.
Puutarhaliikkeet tyhjentävät kasvukauden loppua kohti varastojaan. Käy katsomassa; hyvinvarustetuissa puutarhaliikkeissä on syyskesän huipputarjouksia GreenCaren tuotteista!
Ohje
7. Mistä saan tarvikkeet edullisesti?
Puutarhaliikkeet tyhjentävät kasvukauden loppua kohti varastojaan. Käy katsomassa; hyvinvarustetuissa puutarhaliikkeissä on syyskesän huipputarjouksia GreenCaren tuotteista!