• Etusivu
  • Hoitotyöt

Kodin vihersisustus

Rakentajan toimitus
Päivitetty 17.08.2023
20238_82816.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Huonekasvit antavat meille mahdollisuuden nauttia ympärivuotisesta vihreydestä. Vihreät kasvit lisäävät asunnon kodikkuutta ja luovat viihtyvyyttä. Viherkasvien ilmaa puhdistavat kyvyt ovat niin ikään yksi hyvä syy hankkia niitä kotiin.

Ruukut valitaan niin, että ne sopivat yhteen kodin tyylin, huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Valolla ja peileillä voi tehostaa ja monistaa kasvien vaikutelmaa.

Helppoa ja näyttävää

Alokasia (Alocasia) eli juurakkovehka on helppo ja näyttävä viherkasvi. Se viihtyy hajavalossa eikä siedä kesällä paahtavaa aurinkoa. Kasvualusta pidetään tasakosteana eli kastellaan kerralla perusteellisesti ja annetaan hiukan kuivahtaa. Talvella on kuitenkin varottava ylikastelua. Alokasian kasvineste voi aiheuttaa paikallisia iho- ja silmä-ärsytysoireita, joten sen turhaa koskettelua kannattaa välttää.

Alokasian lehdet ovat erittäin näyttävät. (Kuva: Adobe Stock)
Alokasian lehdet ovat erittäin näyttävät. (Kuva: Adobe Stock)

Takuuvarmat juorut

Juorut (Tradescantia) ovat takuuvarmoja viherkasveja. Monenkirjavat juorut ovat viherkasveista vaatimattomimpia ja helppohoitoisimpia. Ne viihtyvät valosta varjoon ja kestävät ajoittaista kuivuuttakin. Värikkäillä lajikkeilla lehtien väritys on yleensä voimakkainta suoranaiselta auringonpaisteelta suojatussa kasvupaikassa. Juoruja kastellaan kerralla runsaasti, ja kasvualustan annetaan hiukan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua. Koska juorut ovat voimakaskasvuisia, niille voi antaa lannoitetta myös talven aikana. Juorut kannattaa uusia pistokkaista muutaman vuoden välein, kun kasvi alkaa näyttää resuiselta.

Kirjojuoru (Kuva: Adobe Stock)
Kirjojuoru (Kuva: Adobe Stock)
Juorut ovat nopeakasvuisia ja helppohoitoisia. Purppurajuoru. (Kuva: Adobe Stock)
Juorut ovat nopeakasvuisia ja helppohoitoisia. Purppurajuoru. (Kuva: Adobe Stock)

Vaatimaton vehreyttäjä

Laikkuvehkat (Aglaonema) ovat helppoja ja vaatimattomia peränurkan vehreyttäjiä. Ne ovat valon suhteen vaatimattomia kasveja, ja auringonpaahteessa niiden lehtiin tuleekin helposti polttovioituksia. Laikkuvehkan kasvualusta tulee pitää tasakosteana. Talvella kasteluväliä voi pidentää kasvin vedenkulutuksen vähentyessä. Laikkuvehkaa jaetaan aika ajoin juurakkoa halkomalla.

Lue lisää laikkuvehkasta.

Laikkuvehkat tuovat kotiin runsaasti vihreyttä. (Kuva: Adobe Stock)
Laikkuvehkat tuovat kotiin runsaasti vihreyttä. (Kuva: Adobe Stock)

Huoneen väriläiskä

Ihmepensas (Codiaeum variegatum var. pictum) eli krootoni vaatii viihtyäkseen paljon valoa ja sietää jopa suoranaista aurinkoa. Valoisassa paikassa lehtien väritys on voimakkainta. Etenkin talvella ihmepensas kannattaa sijoittaa ikkunan läheisyyteen vedottomaan paikkaan, sillä vähässä valossa se pudottaa helposti lehtiään. Ihmepensasta kastellaan kerralla runsaasti ja annetaan pintamullan hiukan kuivahtaa ennen seuraavaa kastelua. Talvella kasteluväliä voi pidentää, ja kasvia on hyvä sumuttaa kuivassa huoneilmassa. Kasvi kasvattaa haaroja vanhetessaan. Kasvineste voi aiheuttaa paikallisia ärsytysoireita.

Ihmepensas koreilee kirjavilla lehdillään. (Kuva: Adobe Stock)
Ihmepensas koreilee kirjavilla lehdillään. (Kuva: Adobe Stock)

Hauska paksujalka

Paksujalat (Pachypodium) ovat hauskoja "pikkupalmuja". Paksujalat vaativat paljon valoa. Kasvukaudella ne vaativat myös runsasta kastelua, jolloin kasvualustan annetaan kuivahtaa vain kevyesti. Syksyn ja kevään aikana kastelua on hyvä vähentää huomattavasti. Vanhemmiten paksujalat vaipuvat ajoittain lepotilaan, minkä seurauksena kasvi alkaa pudottaa lehtiään. Tällöin kastelu tulee lopettaa kokonaan. Kastelu aloitetaan uudelleen vasta, kun uusia lehtiä alkaa ilmaantua.

Paksujalka on kasvimaailman käki; se osaa sylkäistä siemeniään piikkien alta naapuriruukkuihin. Sitä voi lisätä myös juurruttamalla rungosta haarautuneita versoja.

Paksujalka on näyttävä sisustuskasvi moderniin kotiin. (Kuva: Adobe Stock)
Paksujalka on näyttävä sisustuskasvi moderniin kotiin. (Kuva: Adobe Stock)
Hoitotyöt
sisustus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20143_38557.jpg
Ohutlevykiinnitykset
Särmä suomalainen seinätulppa GRIPPER™ sopii kaikkiin rakentamisen, remontoinnin ja sisustamisen yleisimpiin seinäkiinnityksiin. GRIPPER™ toimii kaikissa seinämateriaaleissa ja -rakenteissa. Lo-Vis – mikrokaulus pitää tulpan optimaalisessa asennussyvyydessä pysyen itse piilossa ruuvin alla. DuPont™ Hytrel® -materiaalinsa ansiosta GRIPPER™ kestää pitkäaikaista kuormitusta, iskuja, kulumista, kosteutta, kemikaaleja, lämpötilan vaihteluja ja varastointia tavallisia tulppia paremmin.
20188_54298.jpg
Sisustajalle keraamisia unelmalaattoja lattiaan ja seiniin
Keraamisella laatalla on monia etuja, miksi se kannattaa valita kodin lattia- tai seinämateriaaliksi. Keraaminen laatta kestää erinomaisesti kovaakin kulutusta. Tästä syystä laatat ovat varsinkin lapsi- ja kotieläinperheiden suuressa suosiossa.Keraamisen laatan etuja ovat myös pinnan kestävyys sekä lämmön- ja kosteudensietokyky, unohtamatta tietysti sitä, että keraamiset laatat tuovat sisutukseesi laatua. Nykyisin laattoja löytyy vaateliaimpienkin sisustajien makuun, sillä erilaisia värejä, pinnan muotoja ja laattojen kokoja on valtavasti. Keraamiset laatat soveltuvat hyvin sekä lattia- että seinäpinnoiksi – ja kaikissa tiloissa.
202111_73507.jpg
Viikon sisustusidea: Näin tuot trendikästä rottinkia sisustukseen
Menneet vuosikymmenet ja niiden hittituotteet kiertävät sisustustrendeissä yhä uudelleen. Näin on käynyt myös 80-luvulla suursuosiota nauttineelle rottingille, joka on löytänyt jälleen tiensä suomalaiskoteihin. Katso vinkit, joiden avulla voit tuoda rottinkia onnistuneesti oman kotisi sisustukseen.
20222_76845.jpg
Kurkistus kevääseen - istuta ihanat pikkusipulit
Vaikka saammekin vielä nauttia ihanista, syksyisistä aurinkopäivistä, niin on aika suunnata katse jo kevättä kohti. Pitkän talven jälkeen pälvipaikoista pilkistelevät, ensimmäisten sipulikukkien vihreät versot ilahduttavat varmasti.
20204_64359.jpg
Kasvualustat ja katteet kesäpihaan
Pihaa viherrakennettaessa tulee huomioida eri kasvilajien vaatimukset kasvualustalle. Hyvä kasvualusta on ilmava ja ravinteikas, pidättää vettä, on sopivan hapan tai emäksinen sekä sisältää sopivia aktiivisia pieneliöitä. Kivennäisaineilla ja hiekalla saadaan kasvualustaan kestävää ja ilmavaa rakennetta sekä veden läpäisykykyä. Komposti lisää ravinteikkuutta ja turve veden- ja ravinteiden pidätyskykyä. Kaupallisesti valmistetuista kasvualustoista löytyy helposti eri käyttötarkoituksiin valmistettuja tuotteita aina laajoista nurmikkoalueista perennapenkkeihin, kasvihuoneisiin sekä ruukkukasvatukseen.
200611_1884.jpg
Kasvupaikka vaikuttaa kasvien valintaan
Puutarhaan istutettavat kasvit kannattaa valita kasvupaikan maaperän mukaan. On tärkeää ottaa huomioon mitkä kasveista ovat talvenkestäviä kyseisen paikan olosuhteissa. Esimerkiksi perennat kannattaa valita paikalla hyvin menestyvistä lajeista. Valinnassa on huomioitava myös kasville sopiva valon määrä.Perennoja voidaan lisätä jakamalla tai siemenistä ja ne istutetaan kukkatarhan eri puolille. Istuttamalla eri aikoina kukkivia perennoja omiksi ryhmiksi alueen eri puolille saadaan kukintaa koko kesäksi. Kukintaa saadaan runsaammaksi yksivuotisten kasvien avulla, sillä ne kukkivat koko kesän.Kasvatettaessa paljon hoitoa vaativia kasveja, kuten pitkälle jalostettuja ryhmäperennoja, ryhmäkasveja ja ryhmäruusuja, niille varataan oma paikkansa ja niitä hoidetaan asianmukaisesti. Puiden ja pensaiden alla sekä kukkatarhassa on hyvä käyttää katteita tai peittokasveja maata peittämässä, jolloin rikkakasveilla ei ole kasvutilaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton