• Etusivu
  • Kasvillisuus

Laikkuvehka (Aglaonema)

Rakentajan toimitus
Päivitetty 06.02.2024
20238_52209.jpg

(Kuva: Puutarha.net)

Laikkuvehkat (Aglaonema) ovat helppohoitoisia, suurilehtisiä ja reheviä kasveja, joiden väreissä on upeita kontrasteja. Kaiken tämän lisäksi se on vielä tehokas huoneilman puhdistaja. Sitkeistä laikkuvehkoista on tullut markkinoille hyvin monennäköisiä ja -värisiä lajikkeita; löytyy laikukkaita, juovikkaita ja eri värein täplikkäitä lajikkeita. Eri lajikkeiden hoidossa on hieman erojakin.

Laikkuvehkan kasvutapa on ruusukemainen. Isot, soikeat ja teräväkärkiset lehdet ovat laikukkaat tai täplikkäät. Kasvi kukkii kotioloissa hyvin harvoin. Pitkän kukkavanan päässä on melko vaatimaton tähkämäinen, keltainen kukinto ja valkoinen suojuslehti. Joihinkin vehkoihin tulee myös punaisia tai keltaisia, myrkyllisiä marjoja.

Hidaskasvuinen laikkuvehka voi aikaa myöten kasvaa hyvinkin suureksi. Laikkuvehkaa voi lisätä jakamalla tai sivuversoista. Se voi myös kasvattaa pitkän kaljun varren, jonka päässä on tupsu. Vehkan voi tällöin nuorentaa leikkaamalla latvan lehtitupsun irti ja istuttamalla se omaan ruukkuunsa. Vanhemmat kasvit tekevät myös tyvelleen poikasia, jotka voi siirtää omaan ruukkuunsa. Juurtuva laikkuvehka on herkkä mätänemään, joten vedessä sitä ei kannata juurruttaa. Parhaiten toimii tasaisen kosteana pidetty perliitin ja kukkamullan seos.

<p data-block-key="6uzte">Aglaonema &#x27;Silver Bay&#x27; (Kuva: Adobe Stock)</p>
Aglaonema 'Silver Bay' (Kuva: Adobe Stock)

Laikkuvehkan suku sisältää parikymmentä, pääasiassa Etelä-Aasiasta peräisin olevaa lajia. Laikkuvehkat sekoitetaan usein kirjovehkoihin (Dieffenbachia); nimensä lisäksi ne ovat hyvin samannäköisiä ja erottaminen voikin olla hankalaa. Molemmista suvuista on markkinoille tullut toinen toistaan erikoisempia risteymiä ja lajikkeita. Yleisesti ottaen harmaanvihreät, kapeammat ja suipot lehdet kuuluvat laikkuvehkoille – keltakuvioiset, leveämmät ja pyöreämmät lehdet puolestaan kirjovehkoille. Mutta tästäkin säännöstä löytyy poikkeuksia.

<p data-block-key="tqycx">Laikkuvehkan erilaisia lehtiä. (Kuva: Adobe Stock)</p>
Laikkuvehkan erilaisia lehtiä. (Kuva: Adobe Stock)

Laikkuvehka on vähään tyytyväinen

Laikkuvehka on helppo, kestävä ja vähään tyytyvä huonekasvi. Se viihtyy hyvin vähässä valossa ja kärsii vain kirkkaasta paisteesta. Laikkuvehka menestyy jopa keinovalossa huoneen perällä; riittävässä hajavalossa lehdet kehittyvät kauneimmiksi. Pohjoisikkuna on sille hyvä ympäri vuoden.

Useista vehkasukulaisistaan poiketen laikkuvehka ei tarvitse yhtä paljon kastelua, vaan vaatii kuivahduksen kasteluiden välissä. Pintamullan tulee olla selvästi kuiva, kun kastelee laikkuvehkaa uudelleen. Myöskään kuiva huoneilma ei laikkuvehkaa haittaa, eikä se siten suuremmin hyödy sumuttelustakaan. Talvella kastelu entistä harvemmin. Laikkuvehka hyötyy runsaasta lannoituksesta, mutta pärjää vähemmälläkin; silloin se vain kasvaa entistä hitaammin. Erityisesti kuparin puute saattaa aiheuttaa lehtien haalistumista ja nuorten lehtien kitukasvuisuutta ja epämuodostumista. Varsinkin tummanvihreätäpläinen 'Fransher' kärsii herkästi kuparin puutteesta. Tällöin hivenainelannoitus voi olla tarpeen.

Trooppisena kasvina laikkuvehka ei siedä kylmää. Erityisesti perinteinen kirjolaikkuvehka 'Silver Queen' on kaikkein kylmänarin. Uudemmat lajikkeet kestävät lämpötilan tasaista laskua paremmin. Tavallinen huonelämpötila on laikkuvehkalle sopiva eikä se moiti lämpöpatterin läheisyyttä.

Kasvualustan tulee olla multava ja ilmavaa sekä vettä läpäisevää. Kukkamullan läpäisevyyttä voi parantaa vaikka ruukkusoran avulla. Laikkuvehkalle riittää uudelleenistutus 2–3 vuoden välein kevättalvella. Laikkuvehka sopeutuu myös vesiviljelyyn erittäin hyvin.

Lajeja ja lajikkeita:

malakanlaikkuvehka (Aglaonema commutatum var. robustum)
borneonlaikkuvehka (Aglaonema costatum)
hopealaikkuvehka (Aglaonema crispum)
kiinanlaikkuvehka (Aglaonema modestum)
kiiltolaikkuvehka (Aglaonema nitidum)
kirjolaikkuvehka (Aglaonema Nitidum-ryhmä)
sumatranlaikkuvehka (Aglaonema pictum)

<p data-block-key="p0mtf">Aglaonema &#x27;Maria&#x27; (Kuva: Adobe Stock)</p>
Aglaonema 'Maria' (Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="0w3gi">Aglaonema crispum (Kuva: Adobe Stock)</p>
Aglaonema crispum (Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="hko2j">Aglaonema costatum (Kuva: Adobe Stock)</p>
Aglaonema costatum (Kuva: Adobe Stock)
<p data-block-key="1k8hd">Aglaonema pictum &#x27;Tricolor&#x27; (Kuva: Adobe Stock)</p>
Aglaonema pictum 'Tricolor' (Kuva: Adobe Stock)

Useampien vehkojen tapaan laikkuvehkakin on kokonaan myrkyllinen; kasvinesteet sisältävät ihoa ja suuta ärsyttäviä oksalaattikiteitä. Lievästi myrkyllinen laikkuvehka ei kuitenkaan ole yhtä myrkyllinen kuin kirjovehka, joka voi syötynä polttaa jopa reikiä mahalaukkuun.

Ohje

Ohje

Tiesitkö?

Useampien vehkojen tapaan laikkuvehkakin on kokonaan myrkyllinen; kasvinesteet sisältävät ihoa ja suuta ärsyttäviä oksalaattikiteitä. Lievästi myrkyllinen laikkuvehka ei kuitenkaan ole yhtä myrkyllinen kuin kirjovehka, joka voi syötynä polttaa jopa reikiä mahalaukkuun.

Kasvillisuus
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton