• Etusivu
  • Hoitotyöt

Täyden värintoiston led-valaisimet auttavat myös kasveja voimaan hyvin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Lamppukauppa Led Store Oy
Päivitetty 03.03.2023
202010_67046.jpg

Pimeään vuodenaikaan, kun luonnollista auringonvaloa ei ole tarpeeksi saatavissa, niin kasvit kuin ihmisetkin hyötyvät hyvälaatuisesta keinovalosta. Hyvälaatuisessa keinovalossa on myös kasvien tarvitsemia valoaallonpituuksia, kuten sinistä ja punaista. Kun valitset kotiin hyvälaatuiset valaisimet, voit vaikuttaa myös kasvien hyvinvointiin.

Kasvit tarvitsevat lisävaloa loppusyksystä lähtien

Biolanneuvoo kiinnittämään huomiota riittävään valon saantiin ja riittävään huonekosteuteen syyskuusta lähtien, kun kasvukausi vähitellen päättyy ja päivän pituus lyhenee alle 12 tuntiin. Valolla ja huonekosteudella on ratkaiseva vaikutus kasvien hyvinvointiin. Led-valo sopii kasvien lisävaloksi, sillä se ei tuota liikaa lämpöä, mikä kuivattaa kasvia.

Kauttaaltaan hyvälaatuisessa valaistuksessa myös kasvit voivat paremmin. Kun värintoistoindeksi on tarpeeksi korkea, oman kokemuksemme mukaan noin CRI 95 tai yli, niin myös punaiset ja siniset aallonpituudet ovat tarpeeksi hyvällä tasolla. Monet ihmiset haluavat sijoitella kasvit vapaasti, eivätkä niin, että sinipunaista valo tuottavan led-kasvivalon paikka määrittää sen, missä huonekasvit ovat. Tällöin korostuu koko asunnon hyvälaatuinen valaistus, toteaa LedStoren yrittäjä Janne Halttu.

Kuva 1. Kun valitaan hyvän värintoiston led-valot, niin kaikki huoneiston valot tukevat kasvien hyvinvointia.
Kuva 1. Kun valitaan hyvän värintoiston led-valot, niin kaikki huoneiston valot tukevat kasvien hyvinvointia.

Korkea värintoistoindeksi, eli CRI, on osoitus valon laadusta

Alla olevassa kuvassa huomataan, että värintoistoltaan korkealaatuisella ledillä CRI-arvo on lähellä sataa, eli niin sanottua täyden valospektrin värintoistoa. Värintoistoindeksi, CRI, muodostuu 15 vertailuvärin keskiarvosta, ja myös valaisimesta mitatut punaiset, siniset, keltaiset ja vihreät aallonpituudet ovat korkealla tasolla. Tämän voi huomata kotioloissa niin, että valaistavan kohteen värit toistuvat aitoina, ja oikean värisinä. Kasvit hyödyntävät valosta erityisesti punaisia ja sinisiä aallonpituuksia. Mittaustulos näyttää LedStoren tehokkaan 17W /m, 3500K led-nauhan R-arvot värintoistoindeksin ollessa 97. Asiasta enemmän täällä.

Kuva 2. LedStoren korkean värintoiston led-nauhan (17 W/m, 3500K, 24V) värintoistoindeksi, CRI on 97.
Kuva 2. LedStoren korkean värintoiston led-nauhan (17 W/m, 3500K, 24V) värintoistoindeksi, CRI on 97.

Kasvit monissa huonetiloissa, olohuone, keittiö, kylpyhuone ja kodinhoitohuone

Korkean värintoiston led-valoja on monen tyyppisiä. Led-alasvaloissa eli spoteissa, joita käytetään yleisvalaistukseen, on uusimmissa malleissa CRI 98 värintoisto, kuten korkeaan tilaan sopiva KANTTI 033 valkoinen, joka istuu hyvin vinoon kattoon suunnattavuutensa ansiosta.

Keittiössä hyvä värintoistoindeksi on miellyttävä silmälle ja hyvässä valossa myös viherkasvit viihtyvät. Vintage-valaisimeen on hankittu LedStoren korkean värintoistoindeksin E14 kynttilä, 3000K hehkulamppukantaiset polttimot.

Kuva 3. Korkean värintoistoindeksin led-spotit olohuoneessa. Katossa LedStoren malliston KANTTI 033 valkoinen.
Kuva 3. Korkean värintoistoindeksin led-spotit olohuoneessa. Katossa LedStoren malliston KANTTI 033 valkoinen.
Kuva 4. Värinokkosen värit tulevat kauniisti esiin korkean värintoistoindeksin led-valossa.
Kuva 4. Värinokkosen värit tulevat kauniisti esiin korkean värintoistoindeksin led-valossa.

Myös kylpyhuoneessa huonekasvit saattavat menestyä, jos valoa on saatavissa tarpeeksi. Kuvassa aloe veran kaverina HALO 600 valopeili sekä suunnattavat 033 valkoinen led-spotit, neutraalilla 4000K valon värisävyllä.

Kuva 5. Hyvälaatuisessa ja riittävässä valaistuksessa myös kasvit viihtyvät.
Kuva 5. Hyvälaatuisessa ja riittävässä valaistuksessa myös kasvit viihtyvät.

Selkeälinjaisissa ja vaaleissa tiloissa kasveilla saadaan mukavaa kodikkuutta. Led-nauhavalaistuksen korkea värintoistoindeksi auttaa osaltaan ylläpitämään kasvien vointia. Älykodeissa led-valaistuksen ohjauksen voi toteuttaa myös automaattiseksi, jolloin halutut valot voidaan pitää päällä vaikka 12 tuntia vuorokaudessa.

Led kuluttaa vain vähän virtaa esimerkiksi halogeeniin verrattuna, joten valaistuksen lisääminen ei välttämättä edes näy sähkölaskussa.

Kuva 6. Kasvit tuovat mukavaa ilmettä selkeälinjaisiin ja vaaleisiin tiloihin. Led-nauhavalaistus on helppo myös ohjelmoida valaisemaan juuri silloin, kuin halutaan.
Kuva 6. Kasvit tuovat mukavaa ilmettä selkeälinjaisiin ja vaaleisiin tiloihin. Led-nauhavalaistus on helppo myös ohjelmoida valaisemaan juuri silloin, kuin halutaan.
Ohje

Ohje

Kaikki artikkelissa mainitut valaisimet ovat nähtävissä Lamppukauppa Led Storen showroom-myymälässä Vantaan Koivuhaassa, jossa palvellaan sekä kuluttaja- että yritysasiakkaita ammattitaidolla. Tervetuloa!

Led-valoa verkkokaupassa ja Showroomissa

Artikkelin kirjoittaja on valaistusbloggari Sanna Salmela, joka on kirjoittanut blogia LedStorella jo vuodesta 2016. Sannalla on markkinoinnin, myynnin ja viestinnän taustaa jo vuodesta 2006 lähtien. Hän rakastaa sitä, kuinka artikkeli kerrallaan LedStore pystyy jakamaan valaistusosaamistaan ja vinkkejään suuren yleisön tietoon. LedStore avaa valon maailmaa ja mahdollisuuksia.

Lue lisää Sannan artikkeleita LedStoren blogista

Sanna Salmela, LedStore
Sanna Salmela, LedStore


Lamppukauppa Led Store Oy
Hoitotyöt
keittiö
suunnittelu
sähkö
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_80830.jpg
Pihan valaistus on kokonaisuus - led-valaisimilla onnistut
Kesäaikaan pihassa tarvitaan vain vähän lisävaloa, mutta ajankohta on otollinen pihan kunnostuksen yhteydessä tehtäville valaistusremonteille. Ympärivuotiseen käyttöön sopivat, kiinteästi paikoilleen asennettavat valaisimet on hyvä asentaa, kun muitakin maanmuokkauksia ja pihanrakennustöitä tehdään.
20208_65971.jpg
Monipuolinen pihan valaistus on leikkisä kokonaisuus
Toimivassa pihassa on tilaa monien asioiden tekemiseen. LedStoren valaisemassa pihassa valaistus on toteutettu monipuolisena kokonaisuutena, jossa vuorottelevat led-nauhavalaistus, led-seinävalot, pihapilarivalaisimet, spottivalaistus ja rappusvalaistus. Monipuolinen valaisimien käyttö vaikuttaa pihan tyylikkyyteen, tunnelmaan ja turvallisuuteen. Valaisimien väriksi on valittu musta, mikä sopii hienosti pihan rakenteisiin ja pintoihin. Valaistuksen säädettävyys ja himmennettävyys tuovat oman mukavuutensa valaistuksen käyttöön.
20235_81779.jpg
Led-innovaatio otti voiton maail­man suurim­massa suunnittelu­kilpailussa
Maailman suurimpana suunnittelukilpailuna tunnettu A' Design Award and Competition on palkinnut vantaalaisen LedStoren yrittäjän, Janne Haltun, Tunnelma CCT Led-spottituoteperheen suunnittelusta. A' Design Awards & Competitionin arvostettu palkintolautakunta palkitsi led-innovaation kuuluisalla A' Design Award palkinnolla valaisintuotteiden ja valaisimien suunnittelu -kategoriassa.
202211_80136.jpg
Tiesitkö tämän led-valojen yleisen puutteen? Hinnalla on merkitystä
Edullinen led-valo ei välttämättä toista lainkaan tiettyjä värisävyjä. Alan ammattilainen kertoo, miten valaistussuunnittelu toteutetaan onnistuneesti.
20229_79467.jpg
Led-valaistuksen suunnittelu on tärkeää - miksi?
Valaistussuunnittelu on yksi tärkeimmistä osa-alueista, kun suunnitellaan kodin remonttia tai rakentamista, eikä sitä ole järkevää jättää viime hetkeen. Harva onnistuu valaistuksen ostamisessa vain menemällä (verkko)kauppaan ja kasaamalla kärryn täyteen lamppuja ja valaisimia.Tässä artikkelissa kerrotaan, mitä valaistussuunnittelussa kannattaa huomioida, ja mitä hyötyä valaistussuunnittelusta on.
48_P_106547_1.jpg
Uusi asetus edellyttää rakennushankkeelta kosteudenhallintaselvitystä
Lupaa edellyttävälle rakennushankkeelle on laadittava kosteudenhallintaselvitys 1.1.2018 alkaen. Ympäristöministeriö hyväksyi asetuksen rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta tänään. Asetuksen tavoite on välttää rakentamisessa kosteudesta aiheutuvia haittoja."Kosteusvaurioiden aiheuttamat haitat ovat kansantalouden ja ihmisten terveyden kannalta merkittäviä. Jatkossa rakentamisen kosteudenhallintaa pystytään valvomaan paremmin", asunto-, energia- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen sanoo.Asetus noudattaa pitkälti nykyisiä määräyksiä (Rakentamismääräyskokoelman osa C2, 1998), jotka asetus korvaa. Asetuksessa on tarkennettu rakennuksen suunnitteluun ja rakentamiseen liittyviä säännöksiä, jotka ohjaavat kosteusteknisesti terveelliseen ja turvalliseen rakentamiseen.Jatkossa vaadittavan kosteudenhallintaselvityksen laajuus riippuu rakennushankkeen laadusta ja luonteesta, joten selvitys on erilainen erityyppisissä rakennushankkeissa. Selvityksessä arvioidaan koko hankkeen kriittiset kosteusriskit ja suunnitellaan toimet niiden torjumiseksi. Siinä kerrotaan muun muassa, miten rakennusaineita, -tuotteita ja -osia suojataan ja rakenteiden kuivuminen varmistetaan.Rakennushankkeen työmaan kosteudenhallintasuunnitelmassa on nimettävä henkilöt, jotka vastaavat työmaan kosteudenhallinnasta hankkeen eri vaiheissa. Kosteudenhallinnasta voi vastata esimerkiksi vastaava työnjohtaja tai erityisalan työnjohtaja.Asetusta sovelletaan uuden rakennuksen suunnitteluun ja rakentamiseen. Sitä sovelletaan myös rakennuksen laajennukseen, kerrosalaan laskettavan tilan lisäämiseen, korjaus- ja muutostyöhön ja rakennuksen käyttötarkoituksen muutokseen, jollei asetuksessa toisin mainita.Ympäristöministeriö julkaisee myöhemmin asetuksen tueksi annettavat ohjeet.YM:n asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta (pdf)Perustelumuistio. YM:n asetus rakennusten kosteusteknisestä toimivuudesta (pdf)

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton