• Etusivu
  • Kasvillisuus

Onko tämä tuholaiskasvi? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 22.01.2024
20228_79299.jpg

Lukijan kuva kysymykseen.

Puutarhan reunaan ilmestyi kasvi, joka levitäytyy kovasti ympäristöön ja muodostaa yhtenaisen maton maahan. Se valtaa alaa jopa muiden kasvien, esimerkiksi nokkosten alla. Mitä se on ja mitä sille voidaan tehdä?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Kyseessä on maahumala, Glechoma hederacea. Se on vanha rohdoskasvi, jota nyttemmin käytetään koristekasvina. Aika usein se kasvaa karkulaisena pientareilla ja lehtomaisissa paikoissa. Se leviää tehokkaasti pintarönsyillään ja viihtyy hyvin myös varjossa. Aurinkoisessa ja kuivassa se ei niinkään viihdy.

Pienet, huulikukkaiset, lilat tai siniset kukat tekevät vain vähän siemeniä, joten pihallasi leviävä voi hyvinkin olla geneettisesti samaa yksilöä. Toki se juurtuu versoistaan maahan monesta kohtaa. Maahumala on monivuotinen eli perenna ja sen lehdet ovat osittain tai kokonaan talvenvihreitä.

Kitkeminen on tehokas tapa vähentää maahumalaa. Kun sitä poistaa juurineen mahdollisimman usein, se taantuu vähitellen. Mikäli kasvi kasvaa myös tontin ulkopuolella, pitäisi se poistaa sieltäkin, jos sen ei haluta uudelleen pyrkivän puutarhaan. Jos maahumala on levinnyt kovin laajalle ja kitkeminen ei onnistu, hyvä tapa on peittää kasvusto maakankaalla, muovilla tai pressulla ja antaa sen taantua itsekseen. Huono puoli tässä on se, että peitteen pitää olla paikoillaan pitkään, vähintään koko kasvukauden, ehkä toisenkin.

20224_77648.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Ohje

Ohje

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista - ja jäsenyyshän on aivan ilmaista! Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa - sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Muhevainen pihasuunnittelu
Pihasta puutarhaksi hyvällä suunnittelulla
Pihasuunnitelmaa pidetään kalliina ylellisyystuotteena, vaikka kyseessä on tärkeä pihan rakentamista ohjaava ja helpottava työkalu. Suunnittelussa asiakkaan hajanaiset ajatukset ja toiveet jalostetaan toimivaksi kokonaisuudeksi.
20174_48967.jpg
Puutarhassa ovat oikeat kasvit paikoillaan
Ollakseen viihtyisä piha tarvitsee lattian, seinät ja katon, aivan kuten sisätilatkin. Mittakaava ulkotiloissa vain on huomattavasti suurempi. Puut tuovat puutarhaan kaivattua korkeusvaihtelua ja katosmaista tunnelmaa.
20175_49247.jpg
Havukasvit pihan suunnittelussa
Jos kasvivalikoimasta puuttuvat havukasvit, saattaa kesällä rehevä puutarha muuttua syksyn tullen tyhjäksi ja autioksi. Ikivihreät kasvit ryhdistävät pihaa ja etenkin talvella ne tuovat pihaan kaivattua vehreyttä!Puutarhamyymämälä Muhevaisella kasvivalikoimaa riittää
20208_66096.jpg
Kaunista pihaasi - istutuskausi jatkuu astiataimilla
Astiataimi on ruukussa tai pussissa kasvatettu taimi. Juuripaakku pysyy kasassa, kun astia poistetaan. Taimia ei yleensä tarvitse leikata, koska ne ovat jo hyvin haarottuneita. Istutusaika on koko sulan maan ajan, roudan sulamisesta maan jäätymiseen. Astiataimilla saat heti vihreää ja kukkivaa ilmettä pihaasi.
20213_69446.jpg
Miltä kuulostaisi mämmivohvelit ja tyrnivalkosuklaajuustokakku?
Meillä kaikilla on lupa herkutella, varsinkin pääsiäisenä. Monen pääsiäispöytään kuuluvat muun muassa mämmi, suklaa eri muodoissa, lammas- ja karitsaruuat, raikkaat kevään sitrusherkut ja maukkaat rahkapullat. Ole tänä vuonna rohkea ja kokeile jotakin aivan uutta. Nappaa tästä ohje esimerkiksi mämmivohveleihin, tyrni-valkosuklaajuustokakkuun tai pienellä lisämausteella varustettuun pashakakkuun.
20127_31708.jpg
Heinäkuun kaunein kukka
Kuvasimme heinäkuun alussa kesän kauneimpia, kukkivia kasveja ja kokosimme niistä finalistit äänestystä varten. Viime viikkojen ajan heinäkuun finalistien kesken oli käynnissä äänestys, jossa ääniä sateli kesäkuiseen tapaan kaikille kuvatuille kasveille. Kuitenkin huiman äänisaaliin (53 % annetuista äänistä) kerännyt voittaja erottui heti äänestyksen alusta alkaen.Kaikkien heinäkuun kauneinta äänestäneiden kesken arvotaan 50 euron arvoinen taimilahjakortti Rengon Taimitarhalle. Heidän runsaista valikoimistaan löytyy varmasti mieluisia lajeja voittajan puutarhaan!Voittajaan otetaan yhteyttä tämän viikon aikana - oletkohan se juuri Sinä? Kiitos kaikille äänestäjille.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton