• Etusivu
  • Kasvillisuus

Miten torjua kirvoja? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 22.01.2024
20239_83129.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kesällä pihallamme oli ensimmäistä kertaa kirvoja useassa paikassa. Lumipalloheisi oli kauttaaltaan kirvojen valloittama, samoin kormoskukka. Kuitenkin molemmat kukkivat runsaasti. Miten pystyy estämään kirvojen tulon? Yritin häätää niitä poistamalla kaikki varret, missä kirvat olivat, mutta huonolla menestyksellä.

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Kirvat kuuluvat luontoomme, joten niiden tuloa ei voi mitenkään kokonaan estää. Onneksi niitä voi torjua ja sitä kautta vähentää imentävaurioita, joita ne tekevät kasveihin.

Tärkein torjuntakeinoista on pitää kasvit hyväkuntoisina, sillä silloin ne selviävät parhaiten kirvojen hyökkäyksestä. Kuivuudesta tai ailahtelevasta kosteustilanteesta kärsivät kasvit ovat alttiimpia. Sopiva ravinnetilanne auttaa kasveja myös torjumaan tuholaisia. Liiallinen lannoitus on yhtä haitallista kuin liian vähäinen ravinnetilanne. Huonokuntoinen kasvi on kuin liikennemerkki, joka ohjaa tuholaiset luokseen.

On myös tehokasta pitää silmällä kirvojen saapumista ja ryhtyä torjuntaan, kun ne eivät vielä ole valloittaneet kasveja kauttaaltaan. Kannattaa tarkkailla alku- ja keskikesällä erityisesti pensaiden uusinta kasvustoa oksien kärjissä, lehtien alapintoja ja nuppuja, joissa on kirvojen mielestä mehukkainta kasvinestettä. Muurahaiset voivat paljastaa kirvat, sillä ne elävät symbioosissa. Jos näet muurahaisia kuljeksimassa kasvien varsissa ja nupuissa, siellä mitä luultavimmin on myös kirvoja. Alkuvaiheessa muutamat kirvat tai niiden munat ja toukat voi torjua ihan vain pyyhkäisemällä ne sormin pois.

Myrkyttömiä torjuntakeinoja ovat maitoliuos (puolet vettä, puolet rasvatonta maitoa) ja nokkosvesi (1 kg tuoreita nokkosia, 5 l haaleaa vettä, valmis vuorokauden päästä). Nesteen on osuttava kirvojen ja niiden toukkien päälle. Siksi aine ruiskutetaan suihkupullolla lehtiin kauttaaltaan, myös alapinnoille. Käsittelyjä pitää uusia muutaman päivän välein, mikäli uusia kirvoja on kuoriutunut munista.

Saatavilla on myös pyretriinipohjaisia torjunta-aineita, joita voi pienellä alalla käyttää. Tutustu sen käyttöohjeeseen ja noudata tarkasti. Haittapuolena on, että se tappaa myös puutarhan hyödylliset hyönteiset, jotka pitävät mm. kirvoja saaliinaan. Kirvoja popsivat monet muutkin kuin leppäkertut ja niiden toukat, esimerkiksi kukkakärpästen toukat ja pihtihäntäiset tai loispistiäiset. Monet pikkulinnut syöttävät kirvoilla poikasiaan. Luonnonmukaisuutta kannattaakin puutarhassa edesauttaa, sillä luonto itse pitää usein huolta sopivasta tasapainosta, vaikkakin puutarhassa luontoa täytyneekin aina vähän auttaa.

Puutarhamyymälä Muhevaisen banneri
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Ohje

Ohje

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?
20235_81975.jpg
Viikon kysymys: Miksi karjalanneito pudotti kukat ja nuput?
Miksi ostamani iso amppeli-karjalanneito pudotti kaikki kukkansa ja nuppunsa sen jälkeen, kun toin sen lasitetulle (etelään) parvekkeelleni? Muuten (varret ja lehdet) on hyvässä kunnossa ja oikein eläväinen. Ei ole paleltunut ja kasteltu on sopivasti. Tekeekö se vielä uusia kukkia?
20238_82911.jpg
Viikon kysymys: Miksi ison katajan oksat ruskettuvat?
Pihaporttimme pielissä oli 5 isoa katajaa ja kaksi pientä lisäistutuksena viime syksynä. Tänä kesänä yhden ison katajan oksissa on neulaset alkaneet ruskettua kokonaan. Samaa on jonkun verran levinnyt myös muihin katajiin. Usein oksissa on jonkin verran myös vihreitä neulasia muissa pikkuoksissa. En ole uskaltanut leikata ruskeita pois kun olen ajatellut vahingoittaako se puita enemmän. Ruskea neulasalue kuitenkin on pikkuhiljaa levinnyt kesän aikana.
202210_79867.jpg
Mikä tuhosi osan omenapuuta? Asiantuntija vastaa
Viime kesänä noin puolet nuorehkosta omenapuustani kuoli (kaksi haaraa). Lehdet kuivuivat ja putosivat pois, en nähnyt näkyviä tuholaisia. Ajattelin, että ehkä syynä oli vain kuivuus. Tänä keväänä varmistui, että oksat eivät enää herää henkiin vaan olivat kuivuneet, joten leikkasin ne pois. Samalla huomasin noin parin-kolmen millin pyöreitä reikiä oksissa. Onko jokin tuholainen porautunut oksiin ja aiheuttanut oksien kuoleman, ja onko koko puu (ja lähipuut) vaarassa?
202312_83334.jpg
Viikon kysymys: Menestyykö suomalainen mansikka Espanjassa?
Vuosi sitten toin tänne Espanjaan mansikan rönsyjä, joista talven aikana saimme mansikoita ihan mukavasti. Ystävällinen naapuri on kesän aikana kastellut niitä ja ne ovat hyvinvoivia ja vihreitä. Nyt kysymys kuuluu, mitä pitäisi tehdä, jotta tänäkin talvena saisimme mansikoita? Eli miten alan kukittamaan? Puutarhoissa täällä en ole nähnyt mansikan taimia, mutta keväällä kyllä mansikoita tulee myyntiin. Toki paikallinen puutarhuri osaisi neuvoa, mutta kieli ei taivu espanjaan.
202312_83331.jpg
Viikon kysymys: Milloin vanhan syreenin voi jakaa?
Meillä on omakotitalon pihalla seinän vierustalla vanha syreeni, mikä on alkanut osittain kuolla ja uusia vesoja pukkaa ympärille.Osittain vanhaa syreenin kasvua tunkee katolle ja on seinässä kiinni, tämä pitäisi poistaa. Haluaisimme säilyttää tästä pensaasta osan, jotta isän istuttamasta syreenistä jäisi hieno pensas paikalleen (isäni oli ammattipuutarhuri). Ongelmana on myös, että syreenin juurelle on pesiytyny koiran- tai puistopökkösieni (en ole varma kumpi). Haluamme poistaa maan kokonaan pensaan alta ja varoalueelta. Sieni on inhottava ja leviää kovaa vauhtia. Miten ja missä vaiheessa voisimme ottaa talteen syreeniä ja saada uuden kasvun pensaalle, puhdistetussa maassa? Miten tässä pitäisi toimia?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton