• Etusivu
  • Kasvillisuus

Miten torjua kirvoja? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Julkaistu 21.09.2023Päivitetty 22.01.2024
20239_83129.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Kesällä pihallamme oli ensimmäistä kertaa kirvoja useassa paikassa. Lumipalloheisi oli kauttaaltaan kirvojen valloittama, samoin kormoskukka. Kuitenkin molemmat kukkivat runsaasti. Miten pystyy estämään kirvojen tulon? Yritin häätää niitä poistamalla kaikki varret, missä kirvat olivat, mutta huonolla menestyksellä.

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Kirvat kuuluvat luontoomme, joten niiden tuloa ei voi mitenkään kokonaan estää. Onneksi niitä voi torjua ja sitä kautta vähentää imentävaurioita, joita ne tekevät kasveihin.

Tärkein torjuntakeinoista on pitää kasvit hyväkuntoisina, sillä silloin ne selviävät parhaiten kirvojen hyökkäyksestä. Kuivuudesta tai ailahtelevasta kosteustilanteesta kärsivät kasvit ovat alttiimpia. Sopiva ravinnetilanne auttaa kasveja myös torjumaan tuholaisia. Liiallinen lannoitus on yhtä haitallista kuin liian vähäinen ravinnetilanne. Huonokuntoinen kasvi on kuin liikennemerkki, joka ohjaa tuholaiset luokseen.

On myös tehokasta pitää silmällä kirvojen saapumista ja ryhtyä torjuntaan, kun ne eivät vielä ole valloittaneet kasveja kauttaaltaan. Kannattaa tarkkailla alku- ja keskikesällä erityisesti pensaiden uusinta kasvustoa oksien kärjissä, lehtien alapintoja ja nuppuja, joissa on kirvojen mielestä mehukkainta kasvinestettä. Muurahaiset voivat paljastaa kirvat, sillä ne elävät symbioosissa. Jos näet muurahaisia kuljeksimassa kasvien varsissa ja nupuissa, siellä mitä luultavimmin on myös kirvoja. Alkuvaiheessa muutamat kirvat tai niiden munat ja toukat voi torjua ihan vain pyyhkäisemällä ne sormin pois.

Myrkyttömiä torjuntakeinoja ovat maitoliuos (puolet vettä, puolet rasvatonta maitoa) ja nokkosvesi (1 kg tuoreita nokkosia, 5 l haaleaa vettä, valmis vuorokauden päästä). Nesteen on osuttava kirvojen ja niiden toukkien päälle. Siksi aine ruiskutetaan suihkupullolla lehtiin kauttaaltaan, myös alapinnoille. Käsittelyjä pitää uusia muutaman päivän välein, mikäli uusia kirvoja on kuoriutunut munista.

Saatavilla on myös pyretriinipohjaisia torjunta-aineita, joita voi pienellä alalla käyttää. Tutustu sen käyttöohjeeseen ja noudata tarkasti. Haittapuolena on, että se tappaa myös puutarhan hyödylliset hyönteiset, jotka pitävät mm. kirvoja saaliinaan. Kirvoja popsivat monet muutkin kuin leppäkertut ja niiden toukat, esimerkiksi kukkakärpästen toukat ja pihtihäntäiset tai loispistiäiset. Monet pikkulinnut syöttävät kirvoilla poikasiaan. Luonnonmukaisuutta kannattaakin puutarhassa edesauttaa, sillä luonto itse pitää usein huolta sopivasta tasapainosta, vaikkakin puutarhassa luontoa täytyneekin aina vähän auttaa.

20238_82909.jpg
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Tilaa uutiskirje

Ohje

Ohje

Tuleehan sinulle jo Puutarha.netin uutiskirje?

Puutarha.net -uutiskirje toimitetaan kahdesti viikossa, suoraan sähköpostiin.

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
viikon kysymys
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20224_77963.jpg
Minkä kokoisen istutuskuopan tuija tarvitsee? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kpl 2 m korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 m. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
20228_79406.jpg
Vinkkejä isojen timanttituijien istuttamiseen? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kappaletta kaksi metriä korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 cm. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
20239_83116.jpg
Viikon kysymys: Mikä päärynäpuuta vaivaa?
Mikä mahtaa vaivata päärynäpuuta, jossa lehdet ovat tummanpunaisia? Sellasia hieman purppuran värisiä. Tänä kesänä alkanut värjääntyä sellaiseksi ja vaikuttaa aika kuivuneelta, vaikka on saanut normaalisti vettä.
202211_80108.jpg
Pajuruoste? Asiantuntija vastaa
Olemme asuneet jokivarressa useita kymmeniä vuosia ja tänäkesänä kaikki rannan pajukot ovat ruskettuneet jo kesäkuun lopulla syksyn väreihin. Lähes kaikki lehdet ovat "ruosteessa". Mistä voisi johtua?
202211_80312.jpg
Mistä kukkakaupasta löytyy soilikkeja? Asiantuntija vastaa
Mikä kukkakauppa myy vanhanajan soilikkeja, sekä sinistä että valkoista? Asun Espoossa. Mutta mökki, jossa kesää vietämme, on Savonlinnassa, joten tältä väliltä kaupoissa voidaan käydä. Olen epätoivoisesti etsinyt muutaman vuoden. IIselläni aikoinaan soilikit kukoistivat ja lisääntyivät toistakymmentä vuotta. Kunnes...
19_P_130580_1.jpg
Näin saat luumu- tai kriikunapuun leviämisen kuriin
Tämmöiset puut, jotka tekevät valtavasti juurivesoja, ovat tietysti tosi ongelmallisia. Niin kauan kun juurivesat ovat nurmikolla, tekee nurmikon leikkuri työnsä ja ne eivät pääse kasvamaan. Juurivesat ovat kyllä aika hanakoita kasvamaan ja niiden kanssa saa olla tarkkana, mutta nurmikon leikkaaminen pitää ne kyllä aisoissa.Entäs sitten, jos ne pääsevät sinne kukkapenkkiin? Sepä onkin ongelmallisempaa. Siihen ei ole oikeastaan mitään muuta apua kuin sitkeä leikkaaminen. Eli aina kun uusi juurivesa lähtee puskemaan päätänsä, niin naps poikki.Näihin ei voi käyttää esimerkiksi glyfosaattia, eli Roundupia tai tämän tyyppistä ainetta. Jos sitä laittaa juurivesoihin, se kulkeutuu myös emopuuhun, joka saattaa kokonaan sitten menehtyä.Ainoastaan leikkaaminen auttaa näihin. Toki siinä vaiheessa kun istutetaan puuta, voi siihen ympäröivään maastoon laittaa juuriestemattoa, jonka läpi nämä juurivesat eivät pääse. Ja sen täytyy olla nimenomaan juuriestemattoa. Mikään suodatinkangas ei pidättele juurivesoja. Ne puskevat sieltä kyllä läpi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton