• Etusivu
  • Kasvillisuus

Punajuuri – poimi talteen maut ja vitamiinit

Rakentajan toimitus
Päivitetty 21.08.2023
20238_79210.jpg

Keväällä kylvetyt punajuuret tuottavat satoa kesän alussa ja kesäkuussa kylvetyt punajuuret ovat erinomaisia talvisäilytykseen. (Kuva: Adobe Stock)

Syksy saapuu ja on aika kerätä kesän sadot talteen. Yksi syksyn herkuista on punajuuri (Beta vulgaris var. conditiva). Punajuurta voidaan käyttää monin eri tavoin. Säilömisen lisäksi sitä käytetään yleensä erilaisissa salaateissa ja laatikoissa. Punajuuri sopii kuitenkin hyvin myös suolaisiin ja makeisiin leivonnaisiin.

Toimituksessa kokeilimme Valion reseptillä punajuuri-suklaakakkua ja Pirkan punajuuripiirakkaa.

Vitamiinipommi

Punajuurella on monia terveysvaikutteita. Sen on todettu vilkastuttavan aivojen verenkiertoa ja vähentävän väsymystä. Se sisältää monipuolisesti kivennäisaineita kuten kaliumia, kalsiumia ja magnesiumia. Punajuuressa on myös runsaasti vitamiineja ja suomalaisille tärkeää folaattia.

Punajuuren versot ja kesällä nuoret naatit ovat syötäviä ja niitä voi käyttää kuten pinaattia. Energiaa punajuuresta saa saman verran kuin porkkanasta. Alle yksivuotiaille lapsille punajuurta ei kuitenkaan suositella, koska punajuuri kerää maaperästä helposti nitraatteja.

Kauniiden, värikkäiden lehtiensä ansiosta punajuuri sopii myös koristekasviryhmiin.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Punajuuren kasvatus ja hoito

Punajuuret viihtyvät avomaalla, joten niiden kasvatus on helppoa. Maan pH:n pitää olla kohdillaan ja punajuuri ei tykkää liian happamasta maasta. Liialliseen happamuuteen auttaa maan kalkitseminen. Siemenet kylvetään 2–4 cm syvyyteen ja ja riviväli 20–40 cm. Punajuuren voi kylvää huhtikuun lopulta alkaen, kunnes maan lämpötila on vähintään 5 °C. Jotkin lajikkeet voivat virittyä kukkaan jo ensimmäisenä kasvukautena, jolloin sato on hieman heikompi.

Ryppäissä kasvavia taimia harvennetaan 3–8 cm välein. Punajuuri tykkää kosteasta mullasta, joten kannattaa muistaa kastelu kuivina poutakausina.

Keväällä kylvetyt punajuuret tuottavat satoa kesän alussa. Kesäkuussa kylvetyt punajuuret ovat erinomaisia talvisäilytykseen. Niiden voidaan antaa kasvaa ensimmäisiin pakkasiin asti, jolloin kuoresta tulee paksumpi ja talvisäilytysominaisuudet ovat erinomaiset. Monesti kuitenkin suositaan varastoitavien punajuurien sadonkorjuuta syyskuussa. Naatit listitään juurta vahingoittamatta, mutta "häntää" ei saa katkaista. Punajuuren paras varastointilämpötila on 2–4 astetta. Ilmankosteuden tulee olla riittävä, koska liian kuivassa ne nahistuvat.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Punajuuripiirakka

Pohja

2 dl vehnäjauhoja
1 dl grahamjauhoja
100 g voita tai leivontamargariinia
3–4 rkl kylmää vettä

Täyte

3–4 (n. 400 g) punajuurta
1 pkt (125 g) sinihomejuustoa
2 tlk (à 200 g) kermaviiliä
3 kananmunaa
2 rkl omenaviinietikkaa
½ tl timjamia
½ tl mustapippuria

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Sekoita jauhot ja kylmä rasva monitoimikoneen kulhossa ryynimäiseksi seokseksi. Lisää vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi taikinaksi. Painele taikina jauhotetuin käsin piirasvuoan (⌀ 26 cm) pohjalle ja reunoille. Siirrä pohja hetkeksi jääkaappiin. Tue pohjan reunat alumiinifoliosuikaleilla ja pistele pohja. Paista 200-asteisen uunin alaosassa noin 15 minuuttia.

Pese ja kuori punajuuret. Raasta punajuuret monitoimikoneessa keskikokoisella raastinterällä. Sekoita keskenään kermaviili, munat, omenaviinietikka, timjami, mustapippuri ja punajuuriraaste. Poista foliosuikaleet puolikypsältä piiraspohjalta. Kaada täyte vuokaan. Murenna pinnalle sinihomejuustoa.

Jatka paistamista 200-asteisen uunin alaosassa noin 50 minuuttia. Peitä pinta foliolla kypsennyksen loppuvaiheessa, jos pinta näyttää tummuvan liikaa. Tarjoa punajuuripiiras haaleana raikkaan vihersalaatin kanssa.

Punajuuri-suklaakakku

4 (600 g) punajuurta
250 g voita
4 dl sokeria
4 kananmunaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
200 g taloussuklaata rouhittuna
3 rkl kaakaojauhetta
2 tl ruokasoodaa
2 tl vaniljasokeria

Kuorrutus

200 g tummaa suklaata
100 g voita
½ dl vettä

Vuokaan

voita
korppujauhoja

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Kuori punajuuret ja halkaise neljään osaan. Keitä punajuurilohkoja noin 30 minuuttia tai kunnes ovat kypsyneet pehmeiksi. Valuta hyvin siivilässä. Soseuta yleiskoneessa tai varovasti sauvasekoittimella. Jäähdytä.

Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen joukkoon koko ajan vatkaten. Lisää lopuksi jäähtynyt punajuurisose.
Sekoita kuivat aineet ja suklaarouhe keskenään. Kääntele seos varovasti punajuuritaikinaan. Kumoa valmis taikina voideltuun ja korppujauhotettuun Ø 24 cm kakkuvuokaan. Kypsennä uunin keskiosassa 175 asteessa 55 minuuttia tai kunnes kypsä. Anna kakun jäähtyä ennen kumoamista.

Kuorrutus

Sulata kaikki ainekset vesihauteessa. Levitä hieman jäähtynyt kuorrutus kakulle lastan avulla. Anna kakun levätä kylmässä ainakin tunnin ennen tarjoilua.

Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20216_71363.jpg
Mitä on bokashointi?
Japanin kielestä lainattu sana "bokashi" tarkoittaa fermentoitunutta orgaanista jätettä. Fermentointi taas tarkoittaa puolestaan hapettomassa tilassa tapahtuvaa maitohappokäymistä. Maitohappokäymisessä hyödynnetään maitohappobakteereita, hiivoja, entsyymisieniä ja muita pieneliöitä.Ilmatiiviissä bokashiastiassa biojäte fermentoidaan sekoittamalla biojätteen joukkoon EM-mikrobiseosta (effective micro-organism) eli bokashirouhetta. Bokashirouhe sisältää juuri edellä mainitut ja maaperälle hyväksi havaitut bakteerit, hiivat ja pieneliöt. Rouhe kehitettiin Japanissa 1970-luvulla kehitetty seos.
20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
20238_59603.jpg
Herkullinen tatti herkkutatti
Kauppasienten ehdoton ykkönen herkkutatti (Boletus edulis) ilmestyy poimittavaksi toisinaan heti kesäkuussa, ja satoa voi poimia lokakuulle asti. Parasta poiminta-aikaa elellään elo- ja syyskuussa.Sieni antaa satoa lähes joka vuosi runsaanlaisesti. Aivan ensimmäisiä tatteja kannattaa katsastaa metsän kulkureittien varsilta sekä suurten kuusien juurilta. Tatit ovat paikkauskollisia – yleensä.Kova kasvualusta on näiden tattien mieleen. Sienten määrässä on vuosittain suuria eroja. Satokauden lopulla tatteja löytynee vielä kuivista mäntymetsistä.
20202_62802.jpg
Pihasta omannäköinen puutarha
Miten saisi toiveista totta ja pihasta puutarhan? Mistä pitäisi aloittaa? Kasvit ovat toki tärkeässä osassa, mutta tarvitaan näkemystä pihan eri toimintojen yhdistelyyn ja sijoitteluun aina sisääntulosta oleskeluun, leikkiin, pysäköintiin tai pyykinkuivatukseenkin. Ammattilainen suunnittelee pihan eri elementit yhtenäiseksi ja toimivaksi kokonaisuudeksi.
20226_78818.jpg
Amppelikukkia moneen makuun
Amppelikukkia voit siirrellä tarpeen mukaan paikasta toiseen, nostaa hallaöiksi sisälle ja niillä voit tuoda kukkaloistoa sinne, minne muita kasveja ei voi laittaa. Amppelikukilla saat kesäistä hehkua myös ylemmäs, katseen korkeudelle – ne näkyvät myös pitemmälle.
20214_70196.jpg
Pienikin parvekeistutus auttaa pölyttäjähyönteisiä
Kukasta toiseen lentävät pörriäiset kaipaavat tukeasi. Auttaminen onnistuu myös parvekkeella.Pölyttäjähyönteisten määrä on pitkään laskenut. Suomen tilanne ei ole aivan yhtä paha kuin Keski- ja Etelä-Euroopassa, mutta myös täällä erilaisten hyönteisten määrä on laskenut niiden elinolojen kaventuessa. Kasvien pölyttämisen lisäksi hyönteiset kierrättävät ravinteita ja pitävät kurissa tuhoeläinkantoja. Pienikin teko auttaa pölyttäjien hyvinvoinnin lisäämiseksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton