TAKAISIN

Herukoiden ja karviaisten leikkaaminen

Päivitetty: 21.9.2023

Tarkista uusien taimien leikkaustarve ja tee istutusleikkaus tarvittaessa. Istutusleikkaus tehdään aina keväällä, jolloin se edistää mainiosti pensaan juurtumista ja haaroittumista. Karviais- ja herukkapensaissa pitäisi olla ainakin viisi vahvaa oksaa, jotka leikataan ennen istutusta 15 sentin pituisiksi, terveen silmun yläpuolelta. Vioittuneet ja erittäin ohuet versot leikataan kokonaan pois. Jos taimi on jo hyvin haaroittunut, sitä ei tarvitse leikata.

(Kuva: Adobe Stock)(Kuva: Adobe Stock)

Hoitoleikkaus

Pensaat leikataan keväällä ennen silmujen puhkeamista tai syksyllä sadonkorjuun jälkeen. Syysleikkausta ei saa jättää liian pitkälle syksyyn, jotta leikkuuhaavat ehtivät parantua ennen talvea. Leikkaaminen kannattaa aloittaa poistamalla kuivuneet, repeilleet, maahan painuneet sekä liian kauas nousseet versot. Seuraavaksi poistetaan vanhimpia versoja. Ne tunnistaa tummemmasta väristä ja mahdollisesta kuoren hilseilystä ja lohkeilusta.

Poistettavat versot leikataan maan tasalta saakka – ei siis jätetä lahoavia oksatappeja, jotka voivat myöhemmin levittää sienitauteja. Uudempia, heikompia versoja voi myös lyhentää ensimmäisen silmun yläpuolelta. Pensasta leikataan kerralla vain noin 1/6 sen koosta, jotta se säilyttäisi elinkelpoisuutensa ja satoisuutensa. Leikkauksen jälkeen pensaaseen pitää jäädä n. 7 vahvinta, uutta versoa ja n. 20 eri-ikäistä vahvaa versoa. Raivaus- eli voimasakset ovat kätevä työväline vanhoja, paksuja versoja pensaan keskeltä poistettaessa.

Viher- ja mustaherukka tuottavat parhaan sadon 4-vuotiailla tai sitä nuoremmilla versoilla. Tätä vanhemmat versot kannattaa leikata pois, jotta uutta satoa tuottavaa versostoa pääsee kasvamaan. Puna- ja valkoherukka muodostavat kukka-aiheet kolmannen vuoden versoihin eli se tuottaa vanhemmilla versoilla satoa, ja näin ollen sen hoitoleikkaukset voidaan aloittaa pensaiden ollessa 6-7 vuotta vanhoja. Karviaiset leikataan kuten puna- ja valkoherukat.

Punaherukka (Kuva: Pixabay)Punaherukka (Kuva: Pixabay)
VINKKI: Leikattuja versoja ei kannata heittää heti pois, vaan niitä voi lyhentää ja viedä sisälle maljakkoon. Ne puhkeavat sisällä lämpimässä pian lehteen ja kukkaan.

Esimerkki: vanhojen pensaiden harvennus

Esimerkkikohteessa oli kaksi punaherukkaa ja kaksi karviaispensasta, jotka olivat saaneet kasvaa vapaasti useamman kymmenen vuoden ajan. Satoa etenkin herukkapensaat tuottivat yhä kiitettävästi, mutta kooltaan pensaat olivat valtavia. Sadon kerääminen sekä nurmikonleikkuu olivat jo hankalia suorittaa ja karviaset olivat voimakkaasti jäkälöityneet ja kaljuuntuneet.

Sadonkorjuun jälkeen ja lehtien jo hieman tuleennuttua olikin oiva hetki päästää puutarhuri työkaluineen kasvustojen kimppuun.
 

Vuosikymmenet vapaasti kasvaneet pensaat. (Kuva: Puutarha.net)Vuosikymmenet vapaasti kasvaneet pensaat. (Kuva: Puutarha.net)

Puutarhurimme joutui kirjaimellisesti uppoutumaan työhön, sillä pensaat olivat todella kookkaita. Herukkapensaita tulisi harventaa säännöllisesti, joten näiden pensaiden harventaminen kävi kyllä työstä. Maaperä on kuitenkin selvästi hyvänlaatuista ja lämpimän sekä kuivan kesänkin jälkeen kaikki kasvoi tontilla rehevänä ja vihreänä. Hyvässä maassa hoitamattomat herukkapensaatkin olivat säilyneet satoisina ja hyvässä voinnissa.

Puutarhuri työssä. (Kuva:Puutarha.net)Puutarhuri työssä. (Kuva:Puutarha.net)

Esimerkkikohteen kasvustoja harvennettiin voimakkaasti, jotta saataisiin pensaille lisää uutta, voimakasta kasvua. Herukkapensaiden paksuja oksanhaaroja poistettiin mahdollisimman läheltä maanpintaa. Karviaispensaat olivat jo hyvin jäkälöityneitä ja vähälehtisiä, joten niitäkin harvennettiin reilusti. Jäljelle jätettiin nuorempia ja hyvävointisen näköisiä versoja. Ravinteikkaan kasvualustan ja voimakkaan leikkauksen takia ensi syksynä/seuraavana keväänä voikin olla tarvetta harventaa uutta kasvustoa.

Pensaat voimakkaan harventamisen jälkeen. Nyt pääsee ruohonleikkurillakin kiertämään. (Kuva: Puutarha.net)Pensaat voimakkaan harventamisen jälkeen. Nyt pääsee ruohonleikkurillakin kiertämään. (Kuva: Puutarha.net)

Lisää mielenkiintoista luettavaa

Lisää pihan kasvien leikkaamisesta:
Pensasaidan leikkaaminen
Omenapuun leikkaaminen

Lisää tietoa hyötypuutarhan kasveista löydät Kasvikortistosta

Hedelmä- ja marjakasveista on viestiketjunsa myös Keskustelupalstalla.