TAKAISIN

Herukoiden ja karviaisten leikkaaminen

Julkaistu: 11.6.2018
Tarkista uusien taimien leikkaustarve ja tee istutusleikkaus tarvittaessa. Istutusleikkaus tehdään aina keväällä, jolloin se edistää mainiosti pensaan juurtumista ja haaroittumista. Karviais- ja herukkapensaissa pitäisi olla ainakin viisi vahvaa oksaa, jotka leikataan ennen istutusta 15 sentin pituisiksi, terveen silmun yläpuolelta. Vioittuneet ja erittäin ohuet versot leikataan kokonaan pois. Jos taimi on jo hyvin haaroittunut, sitä ei tarvitse leikata.

Lue lisää:
Yleistä hyötykasveista

Hoitoleikkaus

Pensaat leikataan keväällä ennen silmujen puhkeamista tai syksyllä sadonkorjuun jälkeen. Syysleikkausta ei saa jättää liian pitkälle syksyyn, jotta leikkuuhaavat ehtivät parantua ennen talvea. Leikkaaminen kannattaa aloittaa poistamalla kuivuneet, repeilleet, maahan painuneet sekä liian kauas nousseet versot. Seuraavaksi poistetaan vanhimpia versoja. Ne tunnistaa tummemmasta väristä ja mahdollisesta kuoren hilseilystä ja lohkeilusta.
 

Vanha, halkeillut ja uudempi, ehjä mustaherukan verso.Vanha, halkeillut ja uudempi, ehjä mustaherukan verso.
Vanhat versot poistetaan aivan maata myöten - ei jätetä tappeja.Vanhat versot poistetaan aivan maata myöten - ei jätetä tappeja.
Poistettavat versot leikataan maan tasalta saakka - ei siis jätetä lahoavaia oksatappeja, jotka voivat myöhemmin levittää sienitauteja. Uudempia, heikompia versoja voi myös lyhentää ensimmäisen silmun yläpuolelta. Pensasta leikataan kerralla vain noin 1/6 sen koosta, jotta se säilyttäisi elinkelpoisuutensa ja satoisuutensa. Leikkauksen jälkeen pensaaseen pitää jäädä n. 7 vahvinta, uutta versoa ja n. 20 eri-ikäistä vahvaa versoa. Raivaus- eli voimasakset ovat kätevä työväline vanhoja paksuja versoja pensaan keskeltä poistettaessa.

Viher- ja mustaherukka tuottavat parhaan sadon 4 -vuotiailla tai sitä nuoremmilla versoilla. Tätä vanhemmat versot kannattaa leikata pois, jotta uutta satoa tuottavaa versostoa pääsee kasvamaan. Puna- ja valkoherukka muodostaa kukka-aiheet kolmannen vuoden versoihin eli se tuottaa vanhemmilla versoilla satoa, ja näin ollen sen hoitoleikkaukset voidaan aloittaa pensaiden ollessa 6-7 vuotta vanhoja. Karviaiset leikataan kuten puna- ja valkoherukat.

VINKKI: Leikattuja versoja ei kannata heittää heti pois, vaan niitä voi lyhentää ja viedä sisälle maljakkoon. Ne puhkeavat sisällä lämpimässä pian lehteen ja kukkaan!
 

PunaherukkaPunaherukka

Lisää mielenkiintoista luettavaa...

Lisää pihan kasvien leikkaamisesta:
- Näin leikkaat puutarhassa
- Kuusiaidan leikkaaminen
- Pensasaidan leikkaaminen
- Omenapuun leikkaaminen

Lisää tietoa hytöupuutarhan kasveista löydät Kasvikortistosta

Hedelmä- ja marjakasveista on viestiketjunsa myös Keskustelupalstalla!