• Etusivu
  • Kasvillisuus

Lasitetulla terassilla lisää ihania hetkiä mökkielämään

Ja lisätilaa kasveille ja yrteille

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Lumon Suomi Oy
Päivitetty 06.09.2022
20224_77766.jpg

Veden äärellä ja puiden läheisyydessä sijaitseva mökki on altis vuodenaikojen vaihteluille.

Suomalaisille kesä ja mökki kuuluvat vahvasti yhteen ja mökkikauden alkaminen on monelle vuoden kohokohta. Mökkikaudesta kannattaakin ottaa kaikki irti, sillä talven pimeydessä on ihana muistella mökkiterassilla juotuja aamukahveja tai keskiyön auringon ihastelua. Toisinaan lyhyestä kesästä jää päällimmäisenä mieleen hankala sää – äkillisen sadekuuron pilaama ruokailuhetki tai terassille tuulen mukana ajautuvat risut, lehdet ja siitepölyt. Kuulostaako liiankin tutulta?

Lasitettu terassi ei ole pelkästään omakotitaloasumisen arjen luksusta, vaan terassilasit voi yhtä lailla asentaa myös mökille tai vapaa-ajan asunnolle. Mökkeilystä voi nauttia aivan uudella tavalla, kun lasitus luo terassista luonnonläheisen ja suojaisan lisätilan, jossa on mukava ruokailla, rentoutua ja harrastaa.

Mökkeilijän opas terassilasien hankintaan

Terassilasitus antaa suojaa ja helpottaa terassin kunnossapitoa

Lasitus on parhaimmillaan pitkäaikainen suoja mökin rakenteille – terassia ei esimerkiksi tarvitse öljytä vuosittain. Rakenteet säilyvät hyvässä kunnossa pitkään ja terassilasit ovatkin huoleton ratkaisu mökin kunnossapitoa ajatellen.

Lasituksella suojaat mökkiterassin esimerkiksi siitepölyltä, puista putoavilta lehdiltä ja syksyn sateilta. Siitepöly saattaa olla mökkielämän varjopuolia, mutta lasitettu terassi suojaa allergikkoakin. Myös terassikalusteet ja niiden pehmusteet säilyvät siisteinä ja puhtaina ilman jatkuvaa siivousta.

20223_77333.jpg

Lasitukset suojaavat erinomaisesti mökin rakenteita säältä. Lasituksen ansiosta lumi, jää ja vesi eivät pääse pilaamaan terassin pinnoitteita tai tuomaan vaurioita. Terassilasit ovat liki huoltovapaa tuote, joista ei tarvitse huolehtia talviaikanakaan.

Lasitetulla terassilla viihtyvät niin ihmiset kuin hyötykasvitkin

Lasitetulla terassilla menestyvät mainiosti lukuisat hyötykasvit, kuten amppelimansikka, marjatomaatit, pienihedelmäinen kurkku, kurpitsa, meloni, paprika, salaatit sekä tietysti yrtit ja vihanneskrassi. Isompaan laatikkoon tai sankoon voi perustaa vaikka pienen peruna- tai porkkanamaan.

Kokeilehan näitä:

Amppelitomaatti:

Amppelitomaatti vaatii sellaisen kasvupaikan, että versot pääsevät kasvamaan alaspäin. Lannoitteeksi sopivat kasteluveteen täysin liukenevat moniravinteiset jauhemaiset lannoitteet. Voit sekoittaa lannoitetta kasteluveteen joka kastelukerralla (hyvin mieto liuos) tai kastella vahvemmalla kasteluliuoksella kerran viikossa. Tomaatin lannoitus saa olla kaliumvoittoista eli kaliumia enemmän suhteessa typpeen. Ravinnesuhteet löytyvät lannoiteastian tai -säkin kyljestä. Kanankakkarakeet ja muut orgaaniset lannoitteet sopivat amppelitomaatin peruslannoitteiksi siinä vaiheessa, kun taimet istutetaan amppeleihin.

Perunat: Miltä maistuisivat uudet perunat juhannukseksi omalta lasiterassilta? Ne onnistuvat itse asiassa kohtuullisen helposti. Tilavaan sankoon tai laatikkoon tarvitaan vähintään 20 cm kuohkeaa turvemultaa pohjalle. Sisällä valossa huhti-toukokuussa 2–3 viikkoa idätetty peruna laitetaan laatikkoon multaseoksen päälle ja peitetään hyvin sekä kastellaan kevyesti. Kahdessa kuukaudessa pienet perunat ovat valmiita, kolmessa kuukaudessa peruna pääsee lopulliseen sadonkorjuukokoonsa. Pidä astia koko ajan lämpimässä.

Jos haluat isomman sadon, voit laittaa useampia mukuloita itämään 30‒40 cm välein. Älä kastele multaa liikaa! Peittele varsia pari kertaa kasvukauden aikana mullalla. Muoviämpärin kokoinen (5–10 l) astia mahdollistaa 1–2 kilon perunasadon.

Yrtit: Perinteisten maustekasvien eli mm. mäkimeiramin, maustekirvelin, kesäkyntelin ja päivittäiseen ruoanlaittoon suositeltavan persiljan siemenet voit kylvää ruukkuihin jo huhtikuussa. Terassille (tai parvekkeelle) ne siirretään touko-kesäkuun vaihteessa.

Kannattaa tutustua myös erikoisuuksiin: intiansitrusheinä eli sitruunaruoho, punahierakka eli viinisuolaheinä sekä erilaiset basilikat ja timjamit ovat kokeilemisen arvoisia ja menestyvät mainiosti aurinkoisella paikalla lasiterassilla.
Satoa yrteistä voit korjata muutaman viikon kuluttua taimettumisesta. Leikkaaminen kiihdyttää niiden kasvua ja tekee niihin uusia haaroja eli tuottaa vielä runsaamman sadon. Kun yrtit pääsevät kukkimisvaiheeseen, niiden paras aromiaika on ohi.

Lasiterassi – kesäloman sadepäivien pelastus

Terassilasien myötä vuodenaikojen vaihtelu tarkoittaa mökillä muutakin kuin vaivalloista siivousurakkaa. Pihapiirin haravoimisen päätteeksi onkin ihanaa levähtää lasitetun terassin suojaan ihastelemaan luonnon värejä. Viileä syysilta ei pääse pistelemään sormia, kun kahvin saa juoda lämpimällä terassilla. Kun mökillä on terassi ja vieläpä lasitettu sellainen, on mökkeilystä nauttiminen entistäkin helpompaa pitkälle syksyyn saakka.

Hämärtyvät syysillat muuttuvat houkutteleviksi, kun lasitetun terassin sisustaa tunnelmalliseksi oleskelutilaksi. Pehmeät kestosuosikit, kuten lyhdyt ja lampaantaljat, tekevät terassista viihtyisän miljöön, jonne voi kutsua ystävätkin viettämään iltaa.

Lisäksi vuodenaikojen vaihtuessa säästyt monelta työläältä toimenpiteeltä. Esimerkiksi terassikalusteita ei tarvitse syksyn tullen siirtää varastoon tai suojata, sillä ne säilyvät lasitetulla terassilla läpi talven ja ovat kevään tullen heti valmiina ottamaan mökkikauden vastaan.

Lasitetun terassin myötä viihdyt mökilläsi entistä paremmin jo kevään ensihetkistä aina pitkälle syksyyn. Siellä eivät sään vaihtelut häiritse leppoisia lukuhetkiä tai yhteisiä ruokailuja, vaan lasitettu terassi on kuin yksi lisähuone. Koleat tai sateiset kesäpäivätkään eivät pääse pilaamaan odotettua kesälomaa, vaan lasitetulla terassilla voi aina nautiskella grillin antimista ja tuoreista mansikoista!

Haluaisitko lisätietoa? Lumonin asiantuntijat auttavat mielellään

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Lumon Suomi Oy
Kasvillisuus
hyötykasvit
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20142_37820.jpg
Terassi suojaan talven lumilta - Nyt -15%
Aloita varaamalla ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäyntiTilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti parvekelasituksestaTilaa ilmainen suunnittelu- ja kustannusarviokäynti terassilasituksesta
20144_38709.jpg
Lasitetulla parvekkeella ja terassilla on jo kesä!
Parvekelasitus ja lasitettu terassi antavat lisää viihtyisää asuintilaa. Lasitus suojaa sateelta ja lumelta sekä lenteleviltä roskilta. Melu vähenee ja sisustettavuus paranee. Energiaa säästyy ja pinnat pysyvät siisteinä. Remonttivälit pitenevät. Muunna lasitettu parveke ja terassi sellaiseksi, josta olet aina haaveillut: juhlien pitopaikaksi, harrastetilaksi, pikkupuutarhaksi, lukunurkaksi… Anna mielikuvituksesi lentää.Lue lisää terassilasituksesta
20145_39420.jpg
Parvekelasituksella mukavaa lisätilaa
Parvekelasitus ja lasitettu terassi antavat lisää viihtyisää asuintilaa. Lasitus suojaa sateelta ja lumelta sekä lenteleviltä roskilta. Melu vähenee ja sisustettavuus paranee. Energiaa säästyy ja pinnat pysyvät siisteinä. Remonttivälit pitenevät. Muunna lasitettu parveke ja terassi sellaiseksi, josta olet aina haaveillut: juhlien pitopaikaksi, harrastetilaksi, pikkupuutarhaksi, lukunurkaksi… anna mielikuvituksesi lentää.Lue lisää terassilasituksesta
20209_66798.jpg
Puut ovat pihapiirin ydin
Puut tekevät puutarhan, antavat puutarhalle muodon ja liittävät puutarhan ympäröivään maisemaan. Puutarhaan puut valitaan kasvupaikkavaatimustensa, kokonsa, muotonsa, värityksensä sekä käyttötarkoituksensa mukaan.
20209_66575.jpg
7 tärkeää asiaa puutarhan syyshuollosta
Miten lisätä syyskukkien kukintaa, nurmikon hyvinvointia ja jopa ensi vuoden kukintaa sekä sadon määrää? Lue vinkit puutarhaan syyshuoltoon.
20225_77855.jpg
Pihasuunnittelun vaiheet
Pihasuunnitelmalla tarkoitetaan yleensä suunnitelma-asiakirjoja, joiden perusteella ammattitaitoinen viherrakentaja pystyy rakentamaan sellaisen pihan, jonka asiakas ja suunnittelija ovat yhdessä hyväksyneet. Varsinaista pihasuunnitelmaa suppeampi idea- tai luonnossuunnitelma sopii silloin kun asiakas kaipaa ammattilaisen näkemystä ja suuntaviivoja pihansa rakentamiseen tai uudistamiseen, mutta aikoo toteuttaa työn itse.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton