• Etusivu
  • Hoitotyöt

Milloin pihan puut ja pensaat pitäisi leikata?

Paras leikkausajankohta

Rakentajan toimitus
Päivitetty 22.02.2023
20232_68819.jpg

(Kuva: Adobe Stock)

Valon lisääntyessä ja ensimmäisten pisaroiden tipahdellessa auringon lämmittämistä jääpuikoista ampaisevat innokkaimmat kotipuutarhurit jo hakemaan sekatöörejään, oksasahojaan ja voimasaksiaan pihavarastosta. Mutta joko on oikeasti hyvä aika leikata? Mistä kannattaisi aloittaa?

Varhain kevättalvella vuotavat lajit

Vuodet ovat erilaisia ja joskus kevät saapuu tasaisesti lämmeten – toisinaan saattaa takatalvi pakkasineen vielä yllättää. Myös kasvit ovat erilaisia; jotkut ovat herkempiä kuin toiset. Periaate on, että ensimmäisenä leikataan runsaasti vuotavat lajit, kuten luumut, kirsikat, koivut, vaahterat ja hevoskastanjat. Nämä tulee leikata suojasäällä, hyvin varhain kevättalvella (helmi-/maaliskuulla) tai vaihtoehtoisesti loppukesällä (elokuussa). Myös kuuset ja kuusiaidat leikataan kevättalvella.

Kuusiaidan leikkaaminen

Muiden puiden ja pensaiden leikkaamisen kanssa ei niin kiirettä tarvitsekaan pitää, vaan leikkauspuuhia voi rauhassa lykätä maalis-huhtikuulle tai vaikka toukokuulle saakka. Liian aikaisin leikattuihin pintoihin esimerkiksi sienitaudit voivat iskeä helpommin kuin keväällä kuivalla säällä leikattuun pintaan.

Tee kevätleikkaus; hanki kunnon välineet ja opettele oikeat leikkaustavat. (Kuva: Puutarha.net)
Tee kevätleikkaus; hanki kunnon välineet ja opettele oikeat leikkaustavat. (Kuva: Puutarha.net)

Ennen silmujen puhkeamista kaikki muut

Kun pakkaset ovat varmasti ohi ja lämpötila siirtynyt jo pysyvästi plussan puolelle, niin on aika ryhtyä oikein urakalla siistimään pihan puita ja pensaita. Parhain hetki on yleensä maalis-huhtikuun poutainen päivä. Olisi hyvä, jos poutaisia, kuivattavia päiviä olisi ollut jo muutama ja sään odotettaisiin sellaisena jatkuvankin. Leikkaamisen voi jättää myös myöhempään ajankohtaan, kunhan tekee sen ennen kuin silmut puhkeavat.

Lue tarkempia ohjeita tästä:
Näin leikkaat puita ja pensaita
Omenapuun leikkaus

Juhannukseen mennessä?

Juhannus on vuorimännynleikkaamiseen liittyvä merkkipaalu. Jos haluat pitää vuorimännyn kasvun tiiviinä ja lyhyenä, niin katkaise vuosikasvut juhannukseen mennessä. Vuosikasvu on siinä vaiheessa vielä niin pehmeää, että se taittuu ihan käsin taivuttamalla. Jätä hieman uutta kasvua kuitenkin aina jäljelle.

Kukinnan jälkeen leikattavia

Edellisen vuoden versoilla kukkivat lajit kannattaa leikata vasta kukintansa jälkeen, jotta ne ehtivät muodostaa uudet kukkasilmut seuraavan kesän kukintaa varten. Jos siis haluat pitää siistinä norjanangervon, idänvirpiangervon, alppikärhön tai vaikka juhannusruusun,niin harvenna ja poista vanhoja oksia maata myöten vasta kukinnan päätyttyä. Myös tuomipihlajia voit leikata kukinnan jälkeen (toki varhaiskevään ohella).

Entä rehottava pensasaita?

Lehtipensasaidan kasvun voimakkuus sanelee leikkausten ajankohdat: varhaiskevätleikkauksen lisäksi tehdään hoitoleikkaus joko kerran kesässä (heinäkuussa) tai kahdesti kesässä (kesäkuussa ja elokuussa).
Aidan leveys ja korkeus pyritään pitämään mahdollisimman vakiona eli saman kesän ruohomaista kasvua jätetään vain pari senttiä. Keväällä voi lisäksi korjailla edellisen kesän leikkausjälkeä.

Tarkemmin pensasaidan leikkaamisesta

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Loppukesällä/syksyllä leikattavia

Kuusiaitaa on perinteisesti leikattu kevättalvella, suojasäällä, ennen uuden kasvun alkua. Nykyään kuusiaitaa leikataan usein myös loppukesällä heinä-elokuussa, kun uudet vuosikasvaimet ovat terhakoituneet ja suoristuneet. Leikata voi tarpeen vaatiessa myös syksyllä.

Ne runsaasti mahlaa vuotavat kasvit (mm. kirsikat, luumut, tuomet, koivut, vaahterat ja hevoskastanjat) voi siis leikata myös loppukesällä elokuussa tai silloin kevättalvella. Kuolleet ja sairaat oksat voi leikata milloin tahansa.
Syksyllä leikataan myös mm. viiniköynnös; lue lisää viiniköynnöksen leikkaamisesta.

Muista, että syksyllä ja talvella sienitaudit kuitenkin iskevät leikkuupintoihin helpommin kuin kuivalla säällä keväisin.

  • Kukinta paranee, koska versot saavat tilaa ja valoa enemmän.
  • Sadon määrä lisääntyy kukinnan paranemisen myötä.
  • Ilmankierto paranee ja kasvi pysyy terveempänä.
  • Kasvu kiihtyy, sillä leikkaus kiihdyttää versojen kasvua.
  • Kasvu pysyy kurissa leikkaamalla.

Kaiken lisäksi säännöllisesti hoitoleikatut puut ja pensaat ovat huomattavasti siistimmän näköiset ja antavat myös huolitellun vaikutelman koko kiinteistöstä.

Ohje

Ohje

Miksi pitäisi leikata?

  • Kukinta paranee, koska versot saavat tilaa ja valoa enemmän.
  • Sadon määrä lisääntyy kukinnan paranemisen myötä.
  • Ilmankierto paranee ja kasvi pysyy terveempänä.
  • Kasvu kiihtyy, sillä leikkaus kiihdyttää versojen kasvua.
  • Kasvu pysyy kurissa leikkaamalla.

Kaiken lisäksi säännöllisesti hoitoleikatut puut ja pensaat ovat huomattavasti siistimmän näköiset ja antavat myös huolitellun vaikutelman koko kiinteistöstä.

Muuta mielenkiintoista:

Hedelmäpuista kysyttyä

Kasvikortistossajo yli 1400 Suomessa menestyvää kasvilajia ja -lajiketta.

Keskustelupalstallaviestiketjuja miltei aiheesta kuin aiheesta; lue ja osallistu.

Hoitotyöt
kasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_71255.jpg
Tuomipihlaja - satoisa, kaunis, peittävä ja näyttävä
Tuomipihlajat (Amelanchier) on ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva suku, jonka lajeista suurin osa kasvaa alkuperäisenä Pohjois-Amerikan lauhkealla vyöhykkeellä. Monia tuomipihlajalajeja käytetään koriste- tai marjakasveina myös Suomessa.
202211_80117.jpg
Viikon kysymys: Mikä kuvassa oleva kukka on?
Tämä on kasvaa Oulussa. En löytänyt netistä hakusanalla "punainen kukka".
20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20235_81644.jpg
Lannoitteena koiran uloste? Asiantuntija vastaa
Naapurin lannoittaa rajallamme olevaa orapihlajaaaitaa koirien ulosteilla. Onkohan tämä oikeaoppista lannoitusta?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton