• Etusivu
 • Hoitotyöt

Asiantuntija kertoo, millainen on hyvä kompostori

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.07.2023
20236_82369.jpg

(Kuva: Biolan)

Kompostoimalla saa hyvää, ravinteikasta ja ilmaista maanparannusainetta puutarhan kasveille – samalla säästämme ympäristöä kierrättämällä maatuvan jätteen sen syntypaikassa.

Markkinoilla on myynnissä monenlaista kompostoria ja kehikkoa, mutta millainen on hyvä kompostori? Siihen meille vastaa Riikka Kerttula Biolanilta.

Hyvä kompostori talousjätteille

– Ensimmäiseksi täytyy miettiä mitä kompostoidaan ja missä. Silloin, kun kompostoidaan ympäri vuoden, kompostorin on oltava kauttaaltaan lämpöeristetty. Talousjätettä syntyy ympäri vuoden ja siksi talousjätekompostorin täytyy olla eristetty ns. lämpökompostori.

 • Hyvä talousjätekompostori on eristetty seinistä, pohjasta ja kannesta eikä rakenteessa saa olla lämpövuotoja. Näin se toimii myös pakkasilla.
 • Kun kompostorin koko on mitoitettu oikein, se pysyy jatkuvasti toiminnassa. Yhden perheen käyttöön sopiva talousjätekompostorin koko on noin 200–300 litraa.
 • Kompostori, jossa on sisällä ilmanjakokanava, helpottaa oleellisesti käyttöä, koska kompostimassa sisään kulkeutuu happea ilman sekoittamista.
 • Alaluukullinen kompostori on helppo tyhjentää, koska päältä täytetään uutta jätettä, se kompostoituu matkalla ja alhaalta tyhjennetään valmista kompostia.
(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Hyvä puutarhakompostori

– Puutarhajätteelle riittää eristämätön kompostori, koska uutta jätettä ei synny talvella ja kompostointiprosessi saa hidastua talveksi.

 • Puutarhajätettä voi kompostoida eristämättömässä kompostorissa tai jopa lautakehikossa. Lautakehikon haittana on, että rankkasateet pääsevät huuhtelemaan ravinteita, tuulen mukana leviävät rikkakasvin siemenet pääsevät lentämään syntyvään kompostimultaan ja tuuli kuivattaa kompostimassaa. Kun kompostoidaan muovisessa puutarhakompostorissa, kompostoituminen on myös nopeampaa kuin pelkässä kehikossa.
 • Hyvässä puutarhakompostorissa on suuri kansi, jotta kompostorin sisältöä pääsee sekoittamaan esimerkiksi talikolla.
 • Jos puutarhakompostorissa kompostoidaan ruuantähteitä, esimerkiksi mökillä, niin kompostorissa täytyy olla pohja. Pohja estää jyrsijöiden pääsyn kompostoriin.
 • Puutarhakompostin pohjan on hyvä olla erillinen, jotta kompostikehikko voidaan nostaa kompostin päältä pois tyhjennysvaiheessa. Jos pohja on kiinteä, pitää komposti tyhjentää kannen kautta ja se on työlästä.
 • Puutarhakompostorin tulee olla hivenen kartion muotoinen, jotta se nousee helposti tyhjennysvaiheessa kompostikasan päältä.

Maisemakompostori


Biolanin maisemakompostori Kivi on tarkoitettu puutarha- ja keittiöjätteen kompostointiin omakotitaloissa ja vapaa-ajanasunnoilla. Reilun kokonsa ansiosta se soveltuu hyvin puutarhajätteen sekä kesämökin käymäläjätteen kompostointiin. Luonnonkiven värinen Maisemakompostori sulautuu osaksi ympäristöään ja sopii näin pieneenkin pihaan.

Maisemakompostori Kivi (Kuva: Biolan)
Maisemakompostori Kivi (Kuva: Biolan)

Perinteinen Puutarhakompostori


Biolan Puutarhakompostori on tarkoitettu puutarha- ja keittiöjätteen kompostointiin omakotitaloissa ja vapaa-ajanasunnoilla. Tilavalla n. 900 litran vetoisella kompostorilla jalostat kasvimaa- ja puutarhajätteet tehokkaasti muhevaksi kompostiksi. Suuri saranoitu kansi helpottaa kompostorin täyttöä. Tiivis rakenne ja säädettävä ilmanvaihto ehkäisevät kompostimassan kuivumista ja vähentävät siten kompostin hoitotarvetta.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Kuivakäymäläjätteiden kompostointi

 • Kompostikäymälästä tyhjennettävä jäte on niin sanottua puolivalmista kompostia, jota voi levittää koristekasvien katteeksi suoraan käymälästä. Kun käymäläkompostia annetaan ravintokasveille, suositellaan vähintään vuoden jälkikompostointia. Jälkikompostoinnin aikana komposti jäätyy vähintään kerran ja samalla hygienisoituu. Jälkikompostoinniksi riittää yksinkertaisimmillaan seisotus kasalla, joka on suojattu sadevesiltä.

– Kompostori valitaan siis käytön mukaan. Ympärivuotiseen talousjätteen kompostointiin sopii parhaiten laite, joka on lämpöeristetty myös pohjastaan, kun taas kesäisin käytettävä puutarhakompostori saa olla hyvinkin yksinkertainen.

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Ohje

Ohje

Biojätteen keräysvelvoite

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20232_80857.jpg
Kuusi ekovinkkiä syyspuutarhaan
Päivien lyhenemisestä kasvit tietävät talven lähestyvän. Ennen talven pakkasten tulemista on osa syystöistä tehtävä, mutta niissä kiirehtiminen voi olla kohtalokasta; etenkin lämpimänä syksynä. Kun vuosi on ollut lämmin ja kuiva, se on muuttanut monen kasvin kasvurytmiä.
202211_80003.jpg
Pihasyreeni kukkii ilman lehtiä? Asiantuntija vastaa
Noin viisi vuotta vanha pihasyreeni ei ole tehnyt tänä vuonna yhtään lehtiä, mutta kalju puu meinaa kuitenkin kukkia ihan mukavasti nupuista päätellen. Mitä ihmettä?
20094_16195.jpg
Pihakivillä toiminnallisuutta ja kauneutta pihaan
Hyvällä suunnittelulla pihasta saa lisää viihtyisää asuintilaa. Pihakivet ovat ihanteellinen pintamateriaali patioille ja terasseille. Keväällä lumi sulaa kivetykseltä nopeasti ja syksylläkin kivipinta tuntuu jalan alla lämpimältä. Sateen jälkeen pihakiveys kuivuu nopeasti. Pihakivi on oikea ratkaisu silloin kun haluaa pihasta näyttävän ja helppohoitoisen kymmeniksi vuosiksi.
20235_81966.jpg
Punanäppysieni ja uusi aita? Asiantuntija vastaa
Vanhassa pensasaidassamme oli punanäppysientä. Aita kaadettiin. Kannon tyngät jyrsittiin kantojyrsimellä. Aikeissa on laittaa tilalle aidanne. Onko punanäppysienen vuoksi vaihdettava multa? Vanha aita oli kiltotuhkapensasta, uuteen laitamme pihajasmiketta ja norjanangervoa ainakin.
20085_11226.jpg
Marketanpuistossa on piha- ja puistorakentamisen ideoita
Espoossa, Kehä III:n varrella sijaitseva Marketanpuisto on Suomen suurin näyttelypuisto. Se tarjoaa runsaasti ideoita pihan rakentajille ja kunnostajille. Sen lukuisat eri yritysten osastot ja näytepuutarhat antavat erinomaisen kuvan siitä, millaisia ratkaisuja suomalaisessa pihassa ja puutarhassa voi käyttää ja miten ne kestävät ajan hammasta aidossa ulkoympäristössä.
20218_72086.jpg
Mikä kuusiaitaa vaivaa?
Vuosia sitten huomasin, että kuusiaidan alaosassa oli kolme runkoa, jotka pysyivät samanlaisina aivan kuin homeisina pitkään. Pensas ei näyttänyt kärsivän. Viime kesänä samanlaisia runkoja alkoi näkyä enemmän. Mikähän niitä vaivaa ja olisiko jokin asia, millä leviämisen saisi loppumaan ja rungot tervehtymään?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton