• Etusivu
  • Hoitotyöt

Asiantuntija kertoo, millainen on hyvä kompostori

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.07.2023
20236_82369.jpg

(Kuva: Biolan)

Kompostoimalla saa hyvää, ravinteikasta ja ilmaista maanparannusainetta puutarhan kasveille – samalla säästämme ympäristöä kierrättämällä maatuvan jätteen sen syntypaikassa.

Markkinoilla on myynnissä monenlaista kompostoria ja kehikkoa, mutta millainen on hyvä kompostori? Siihen meille vastaa Riikka Kerttula Biolanilta.

Hyvä kompostori talousjätteille

– Ensimmäiseksi täytyy miettiä mitä kompostoidaan ja missä. Silloin, kun kompostoidaan ympäri vuoden, kompostorin on oltava kauttaaltaan lämpöeristetty. Talousjätettä syntyy ympäri vuoden ja siksi talousjätekompostorin täytyy olla eristetty ns. lämpökompostori.

  • Hyvä talousjätekompostori on eristetty seinistä, pohjasta ja kannesta eikä rakenteessa saa olla lämpövuotoja. Näin se toimii myös pakkasilla.
  • Kun kompostorin koko on mitoitettu oikein, se pysyy jatkuvasti toiminnassa. Yhden perheen käyttöön sopiva talousjätekompostorin koko on noin 200–300 litraa.
  • Kompostori, jossa on sisällä ilmanjakokanava, helpottaa oleellisesti käyttöä, koska kompostimassa sisään kulkeutuu happea ilman sekoittamista.
  • Alaluukullinen kompostori on helppo tyhjentää, koska päältä täytetään uutta jätettä, se kompostoituu matkalla ja alhaalta tyhjennetään valmista kompostia.
(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Hyvä puutarhakompostori

– Puutarhajätteelle riittää eristämätön kompostori, koska uutta jätettä ei synny talvella ja kompostointiprosessi saa hidastua talveksi.

  • Puutarhajätettä voi kompostoida eristämättömässä kompostorissa tai jopa lautakehikossa. Lautakehikon haittana on, että rankkasateet pääsevät huuhtelemaan ravinteita, tuulen mukana leviävät rikkakasvin siemenet pääsevät lentämään syntyvään kompostimultaan ja tuuli kuivattaa kompostimassaa. Kun kompostoidaan muovisessa puutarhakompostorissa, kompostoituminen on myös nopeampaa kuin pelkässä kehikossa.
  • Hyvässä puutarhakompostorissa on suuri kansi, jotta kompostorin sisältöä pääsee sekoittamaan esimerkiksi talikolla.
  • Jos puutarhakompostorissa kompostoidaan ruuantähteitä, esimerkiksi mökillä, niin kompostorissa täytyy olla pohja. Pohja estää jyrsijöiden pääsyn kompostoriin.
  • Puutarhakompostin pohjan on hyvä olla erillinen, jotta kompostikehikko voidaan nostaa kompostin päältä pois tyhjennysvaiheessa. Jos pohja on kiinteä, pitää komposti tyhjentää kannen kautta ja se on työlästä.
  • Puutarhakompostorin tulee olla hivenen kartion muotoinen, jotta se nousee helposti tyhjennysvaiheessa kompostikasan päältä.

Maisemakompostori


Biolanin maisemakompostori Kivi on tarkoitettu puutarha- ja keittiöjätteen kompostointiin omakotitaloissa ja vapaa-ajanasunnoilla. Reilun kokonsa ansiosta se soveltuu hyvin puutarhajätteen sekä kesämökin käymäläjätteen kompostointiin. Luonnonkiven värinen Maisemakompostori sulautuu osaksi ympäristöään ja sopii näin pieneenkin pihaan.

Maisemakompostori Kivi (Kuva: Biolan)
Maisemakompostori Kivi (Kuva: Biolan)

Perinteinen Puutarhakompostori


Biolan Puutarhakompostori on tarkoitettu puutarha- ja keittiöjätteen kompostointiin omakotitaloissa ja vapaa-ajanasunnoilla. Tilavalla n. 900 litran vetoisella kompostorilla jalostat kasvimaa- ja puutarhajätteet tehokkaasti muhevaksi kompostiksi. Suuri saranoitu kansi helpottaa kompostorin täyttöä. Tiivis rakenne ja säädettävä ilmanvaihto ehkäisevät kompostimassan kuivumista ja vähentävät siten kompostin hoitotarvetta.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Kuivakäymäläjätteiden kompostointi

  • Kompostikäymälästä tyhjennettävä jäte on niin sanottua puolivalmista kompostia, jota voi levittää koristekasvien katteeksi suoraan käymälästä. Kun käymäläkompostia annetaan ravintokasveille, suositellaan vähintään vuoden jälkikompostointia. Jälkikompostoinnin aikana komposti jäätyy vähintään kerran ja samalla hygienisoituu. Jälkikompostoinniksi riittää yksinkertaisimmillaan seisotus kasalla, joka on suojattu sadevesiltä.

– Kompostori valitaan siis käytön mukaan. Ympärivuotiseen talousjätteen kompostointiin sopii parhaiten laite, joka on lämpöeristetty myös pohjastaan, kun taas kesäisin käytettävä puutarhakompostori saa olla hyvinkin yksinkertainen.

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Ohje

Ohje

Biojätteen keräysvelvoite

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202211_80262.jpg
Tulppaaneita kuunliljojen sekaan? Asiantuntija vastaa
Minulla on vanhassa isossa kukkapenkissä tällä hetkellä vain kuunliljaa, joka ponnistaa ylös maasta todella myöhään, vasta kesäkuun alussa. Haluaisin laittaa penkkiin todennäköisesti tulppaaneja ns. rykelmittäin. Kuunliljapenkissä on vanhaa multaa. Mitä minun tulee huomioida istuttamisessa ja mullan suhteen? Lannoitetta ja jos niin mitä ja miten?Istuttaminen tulee olemaan haastavaa, kun kuunliljojen isot lehdet ovat levittäytyneet pitkälle. Vinkkejä? Voiko lehtiä leikata, jotta näkee välit, jonne tulppaanit istutetaan? Milloin on hyvä aika istuttaa? Jos istutan rykelmiä, niin miten lähekkäin sipuleja voi laittaa?
202211_80009.jpg
Istutuskuoppa sepeliin? Asiantuntija vastaa
Salaojaremontin takia pihalla on syvälti ja laajalti sepeliä. Istutuskuopan multa ei pysy, vaan valuu pois. Mikä on paras kuopan vuorauspeite: suodatuskangas, maisemointikangas, juurimatto? Minulla on jo maisemointikangasta, käykö se? Mitä ohjeita kuopan tekemiseen/pysymiseen auki mullalla täytettäessä? Pitääkö jotain muuta ottaa huomioon?
20101_19785.jpg
Kylvöastioissa on valinnanvaraa
Taimikasvatukseen on tarjolla runsaasti erilaisia valmiita kylvölaatikoita ja -ruukkuja. Osa on muovisia, osa valmistettu maatuvasta turpeesta. Toki taimikasvatus onnistuu tavallisessa muoviastiassa tai styroxlaatikossakin. Astian kanneksi on hyvä laittaa kelmua tai joku läpinäkyvä levy. Kanteen tiivistyvä vesi poistetaan aika ajoin. Astian voi myös laittaa muovipussiin, joka suljetaan ja johon tehdään ilmareikiä. Kannellisessa altakasteluruukustossa saadaan kosteusolot pysymään kaikkein tasaisimpana. Tasainen kosteus onkin erittäin tärkeää, koska kuivahtaneet pikkutaimet eivät yleensä selviä.Jotkut siemenet itävät pimeässä (esim. kurpitsa), joten kylvöksen peitoksi voi laittaa vaikka sanomalehden. Nyrkkisääntönä on, että siementen päälle tulee vain siemenen koon verran multaa, hiekkaa, tai perliittiä. Pieniä siemeniä ei aina peitetä ollenkaan.
19_P_130580_1.jpg
Näin saat luumu- tai kriikunapuun leviämisen kuriin
Tämmöiset puut, jotka tekevät valtavasti juurivesoja, ovat tietysti tosi ongelmallisia. Niin kauan kun juurivesat ovat nurmikolla, tekee nurmikon leikkuri työnsä ja ne eivät pääse kasvamaan. Juurivesat ovat kyllä aika hanakoita kasvamaan ja niiden kanssa saa olla tarkkana, mutta nurmikon leikkaaminen pitää ne kyllä aisoissa.Entäs sitten, jos ne pääsevät sinne kukkapenkkiin? Sepä onkin ongelmallisempaa. Siihen ei ole oikeastaan mitään muuta apua kuin sitkeä leikkaaminen. Eli aina kun uusi juurivesa lähtee puskemaan päätänsä, niin naps poikki.Näihin ei voi käyttää esimerkiksi glyfosaattia, eli Roundupia tai tämän tyyppistä ainetta. Jos sitä laittaa juurivesoihin, se kulkeutuu myös emopuuhun, joka saattaa kokonaan sitten menehtyä.Ainoastaan leikkaaminen auttaa näihin. Toki siinä vaiheessa kun istutetaan puuta, voi siihen ympäröivään maastoon laittaa juuriestemattoa, jonka läpi nämä juurivesat eivät pääse. Ja sen täytyy olla nimenomaan juuriestemattoa. Mikään suodatinkangas ei pidättele juurivesoja. Ne puskevat sieltä kyllä läpi.
20234_70953.jpg
Saako nämä puut kaataa pois pihasta?
Pihassa kasvavat puut herättävät tunteita. Yhdelle pihapuut ovat tärkeä viihtyvyystekijä ja yhteys luontoon, kun taas toista ärsyttävät isot oksat ja syksyllä varisevat lehdet. Rakennusjärjestys velvoittaa kiinteistön haltijaa valvomaan puiden kuntoa. Missä tapauksessa puunkaatoa pihasta pitäisi harkita?
20204_63843.jpg
Kauniit kukkakimput pääsiäiseen
Pääsiäinen on yksi tärkeä sesonki puutarhojen ja kukkakauppojen vuosikalenterissa. Vaikka elämme poikkeusolosuhteissa, kannattaa nyt varsinkin olla tukemassa paikallisia puutarhoja ja kukkakauppoja, ja samalla saada ihanaa piristystä ja iloa kotiin kukkasien muodossa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton