• Etusivu
  • Hoitotyöt

Pikakompostorilla voit aloittaa kompostoinnin milloin tahansa!

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.07.2023
20236_82369.jpg

(Kuva: Biolan)

Jätemaksut nousevat – kompostoimalla saat säästöä kotitalouksien jätemaksuihin. Biolan Pikakompostorin hyvä lämpöeristys ja patentoitu ilmanvaihtojärjestelmä pitää kompostoitumisen käynnissä myös talvella. Tämä tarkoittaa, että voit aloittaa kompostoinnin vaikka joulun välipäivinä. Säädettävän tuloilmaventtiilin ja lämpömittarin avulla voit helposti hallita kompostorin toimintaa jätemäärän ja olosuhteiden mukaan.

Biolan Pikakompostorin 220 litran tilavuus riittää suurenkin perheen keittiöjätteelle. Kompostorin sisällä kulkeva ilmanjakoputkisto tuo ilman kompostimassan keskelle. Näin palaminen on tehokasta, eivätkä kompostin reunaosat kuivu liiallisen ilmastuksen vuoksi. Se myös estää maatumattoman jätteen valumista alaspäin tyhjennyksen aikana. Umpinainen pohja sekä kumitiivistein tiivistetty kansi ja alaluukku estävät haittaeläinten pääsyn kompostoriin.

Tutkitusti toimiva Pikakompostori 220

Biolan Pikakompostori 220 on tehokas kompostori yhden perheen keittiöjätteen ympärivuotiseen kompostointiin. Lämpöeristetty rakenne ja patentoitu ilmanvaihtojärjestelmä tuottaa kompostia nopeasti ja takaa toimivuuden myös talvella. Kompostoitumisen ihmettä voi seurata lämpömittarista ja tyhjennysluukun kautta. Kompostori on saanut pohjoismaisen ympäristömerkin.

Pikakompostorin ominaisuuksia:

  • biojätteiden ympärivuotiseen kompostointiin
  • 1-6 henkilön käyttöön
  • säädettävä ilmanvaihto venttiili
  • patentoitu ilmanvaihtojärjestelmä
  • tehokas lämpöeriste, myös pohjassa
  • kannen muotoilu palauttaa tiivistyvän kosteuden massaan
  • tiivis rakenne estää haittaeläinten pääsyn

Oikein käytetty Pikakompostori ei juurikaan vaadi sekoittamista. Kompostorin ilmanvaihtojärjestelmä ja riittävä Komposti- ja Huussikuivikkeen käyttö pitävät kompostimassan sopivan kuohkeana.

Mitä talousjätekompostoriin laitetaan?

Talousjätekompostiin laitetaan kaikki biojätteet, kuten

  • hedelmien ja vihannesten kuoret
  • liha- ja kalajätteet ym. ruuan tähteet
  • kahvin ja teen porot suodatinpusseineen
  • pehmeät ja kosteat paperit
  • kananmunankuoret murskattuna
  • lemmikkieläinten jätökset
  • luonnonkuidut pieninä paloina
  • biohajoavat pussit jätteestä erillään tai aukinaisena
  • puutarhajätteet
  • kiinteä käymäläjäte

Älä laita kompostiin

  • hajoamattomia jätteitä, kuten muovia, lasia, kumia, nahkaa
  • myrkyllisiä aineita, kuten lahonsuoja- ja desinfiointiaineita, maaleja, liuottimia, bensaa, tupakantumppeja
  • pölynimurin pusseja
  • värillistä mainospaperia
  • suuria määriä paperia kerrallaan
  • tuhkaa tai kalkkia
(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Käyttöohjeet tulevat kompostorin mukana

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Tehokkaan kompostoitumisen perusvaatimukset ovat hapen ja ravinteiden riittävä saanti sekä sopiva kosteus ja lämpö. Pikakompostorin oikeanlainen käyttö mahdollistaa massan tehokkaan kompostoitumisen ja siten kompostorin miellyttävän käytön ja tyhjennyksen. Kompostoituminen käynnistyy kunnolla, kun kompostorissa on riittävästi, eli normaalisti ylemmän ilmakanavan korkeudelle saakka jätettä. Käynnistymisen jälkeen jäte saavuttaa katekompostivaiheen jo noin 5–8 viikossa. Tarkemmat käyttöohjeet tulevat kompostorin mukana.

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Ohje

Ohje

Biojätteen keräysvelvoite

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_64566.jpg
Perinnekasvi: Iltahelokki
Perinnekasvi puutarhasta toiseen -artikkelisarjassa esittelemme pihojemme kestäviä kasveja. Yksi niistä on iltahelokki(Oenothera biennis). Artikkelin lopusta pääset tutustumaan muihin perinnekasveihin ja lukemaan kaikki sarjan osat.
20228_79458.jpg
Sisävessa mökille: valitse uudenlainen kuivakäymälä käyttötarpeen mukaan
Oletko etsimässä toimivaa ja vaivatonta kuivakäymälää mökillesi? Onko pääsi ihan pyörällä kaikista markkinoiden tarjoamista vaihtoehdoista? Kuivakäymälällä tarkoitetaan käymäläratkaisua, jossa ei vettä käytetä lainkaan huuhteluun. Kuivakäymälätekniikoita ovat muun muassa erilaiset kompostoivat, erottelevat ja pakastavat käymälät, alipaine-wc sekä polttava käymälä. Kuten otsikossakin jo kerrottiin, kahdeksan kymmenestä mökkiläisestä löytää todennäköisesti itselleen sopivan vessan mökilleen Pikkuvihreän suosituimmista käymälämalleista. Pikkuvihreällä on yli 30 vuoden kokemus suomalaisista mökkivessoista ja huusseista, joten asiantuntija-apua kannattaa ehdottomasti hyödyntää omassa projektissaan.
20218_71990.jpg
Miten talvella?
Ilmassa on jo syksyn tuntua ja yöt viilenevät nopeasti. Kesän ruukuissa kasvaneet monivuotiset kasvit alkavat jo kellastuttaa lehtiään ja siirtymään talviunille. Miten niiden kanssa sitten tulisi toimia, että saisimme ne menemään talven yli ja kasvamaan ensi kesänä entistä muhkeampina? Lukijamme kysyykin:Miten saan ruukuissa kesän kasvaneet tuijat, runkohortensian, jalokärhöt ja runkoruusun kestämään talven yli?
202312_83343.jpg
Amppeli säästää tilaa
Amppeliin istuttaminen ei poikkea tavalliseen, lattialla seisovaan ruukkuun istuttamisesta. Pidä huoli, että amppelissa on pohjareiät, jotta ylimääräinen vesi pääsee valumaan juuriston ulottumattomiin. Useimmissa amppeleissa tulee aluslautanen mukana.
20236_26431.jpg
Käymälästä potkua puutarhaan
Kompostoinnin jälkeen käymäläjätteen voi käyttää maanparannuksessa. Suljetussa kompostorissa arvokkaat ravinteet ovat suojassa sadeveden huuhtelulta. Käymäläjäte soveltuu erinomaisesti kompostoitavaksi puutarhajätteen seassa Biolan Puutarhakompostorissa tai Biolan Maisemakompostori Kivessä. Ravinnepitoiset käymäläjätteet tasapainottavat hiilipitoista ja kuivaa puutarhajätekompostia.
20237_51951.jpg
Talousjätteet kompostoituvat tehokkaasti pikakompostorissa
Keskimäärin noin kolmasosa talousjätteestä on kompostikelpoista biojätettä. Keittiön biojäte on erinomaista kompostoitavaa, sillä se on monipuolista ravintoa komposti hajottajina toimiville luonnon pieneliöille. Keittiöstä kompostiin kelpaavat ruoantähteet, pilaantuneet elintarvikkeet, vihannesten ja hedelmien kuoret sekä pehmopaperit kostutettuina.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton