• Etusivu
  • Hoitotyöt

Potkua kompostoitumiseen

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.07.2023
20237_23128.jpg

(Kuva: Biolan)

Hyvin toimiakseen komposti vaatii jätteen lisäksi sopivan seosaineen. Se pitää kompostin kuohkeana ja sitoo hajuja ja ylimääräistä kosteutta. Ravinneköyhää puutarhajätettä kompostoitaessa saattaa myös ravinnelisäys jätteen joukkoon olla tarpeen.

Kompostin seosaineet

Seosaineet ovat välttämättömiä erityisesti talousjätteen kompostoinnissa. Myös tiivistyvien puutarhajätteiden, ruohonleikkuujätteiden ja lehtien sekaan on hyvä laittaa karkeampaa ainesta. Yleisimmin käytettyjä seosaineita ovat seuraavat:

Oksahake
Silppuamalla tai hakettamalla saat pihasi risuista hyvää kompostin seosainetta. Hake pitää kompostin hyvin ilmavana. Oksahakkeesta muodostuu runsaasti humusta, joka tekee kompostista erittäin pitkävaikutteista maanparannusainetta.

Pihakarike
Haravointijätteet käyvät kompostin seosaineeksi, kunhan niiden seassa on karkeata ainesta kuten neulasia, heinää, sammalta ym. Erinomaista seosainetta on myös metsäpolkujen neulaskarike.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Sahanpuru
on yksinään liian hienojakoista. Sekoita se karkeamman seosaineen joukkoon.

Turve
imee tehokkaasti liiallista kosteutta ja hajuja. Ammoniakin hajun saat pois käyttämällä hapanta turvetta. Kompostissa käytettävän turpeen tulisi olla mahdollisimman karkeaa, lannoittamatonta ja kalkitsematonta. Yksinään turve on liian tiivistyvää, joten se kannattaa sekoittaa esim. oksasilpun tai kutterinlastun kanssa. Varmistu, että turve on melko kuivaa, ettei se talvella jäädy seosaineastiaan.

Kuorike
on kuivattua ja murskattua havupuun kuorta. Se on hyvä seosaine, jossa yhdistyvät turpeen hajunsitomiskyky ja hakkeen ilmavuus. Sitä käytetään etenkin käymälöissä, mutta myös talousjätekompostissa. Biolan Komposti- ja Huussikuivike on valmis kuivatusta kuorikkeesta ja turpeesta valmistettu seosaine.

Vanha komposti
käy seosaineeksi, mikäli siinä on jäljellä hajoamatonta karkeaa ainesta.

Kompostin ravinnetäydennys

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Talousjätekompostorissa voidaan kompostin toimintaa tehostaa muun muassa Biolan Kompostiherätteellä. Kompostiherätteen käytöstä on apua erityisesti talviaikaan ja uutta kompostia perustettaessa. Välttämätönta kompostiherätteen käyttö talousjätekompostissa ei ole.

Puutarhajätteessä on usein niukasti typpeä. Esimerkiksi Biolan Luonnonlannoitteesta tai Biolan Kompostiherätteestä saadaan kompostiin vaivattomasti lisäravinteita, jotka nopeuttavat kompostin valmistumista ja parantavat kompostimullan laatua.

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20232_56220.jpg
Huonekasvien kevät alkaa helmikuussa!
Vaikka ulkona olisi vielä pakkasta, niin lisääntynyt luonnonvalon määrä herättää huonekasvit kevääseen. Kasvun alkaessa on aika tehdä kasvien kevätsiivous ja -huolto. Mullanvaihto ja lannoituksen aloittaminen ovat nyt ajankohtaisia.
20238_82947.jpg
Mikä ötökkä jyrsii perunan varret? Asiantuntija vastaa
Mikähän ötökkä jyrsii perunan varret kokonaan? Samoin salaatin lehdet, rucolat, lehtikaalitkin saava kyytiä. Basilika menee yleensä keltaiseksi, josta näkee, että sekin on jonkun tuholaisen hallinnassa eikä niitä enää voi käyttää.
20237_80483.jpg
Katso vinkit talvikompostointiin
Kompostin lämpö syntyy kompostin pieneliöiden hajottaessa tuoretta jätettä. Kauttaaltaan hyvin lämpöeristetyssä kompostorissa pieneliöiden tuottama lämpö säilyy vuoden ympäri. Muutama vinkki auttaa pitämään kompostoitumisen vauhdissa pakkasessakin.
20232_47211.jpg
Syksyllä on hyvä aika istuttaa lisää kasveja puutarhaan
Syksy on hyvää istutusaikaa, koska syksyllä ilmankosteus on suuri eikä helle enää rasita kasveja. Syksyllä myös sataa luontaisesti enemmän kuin kesällä. Näin istutuksia tarvitsee kastella vähemmän kuin kuivaan aikaan. Astia- ja paakkutaimia voi istuttaa koko kasvukauden ajan. Kärhöjen, jaloruusujen, atsaleojen ja muiden talvenarkojen kasvien istutus siirretään mielellään kevääseen, jotta ne ehtivät juurtua kunnolla ennen maan jäätymistä.
202310_61179.jpg
Hilla, lakka, suomuurain
Rakkaalla lapsella on aina monta nimeä. Se sanonta pitää paikkansa myös tämän herkullisen marjamme kanssa; lakka eli hilla eli muurain (Rubus chamaemorus) on vatukoiden (Rubus) sukuun ja ruusukasvien (Rosaceae) heimoon kuuluva, ruohovartinen kasvi. Kasvin nimitys vaihtelee alueittain niin, että lakasta puhutaan perinteisesti Länsi-Suomessa ja hillasta Itä-Suomessa, Lakkaa sanotaan myös suomuuraimeksi, lintiksi ja valokiksi. Nimeä käytetään niin kasvista kuin sen tuottamasta heleän oranssista, mehukkaasta marjastakin.
202311_83297.jpg
Puut puutarhassa
Kasvaako jossain puu, jonka isoisäsi istutti? Tai saitko itse syntymälahjaksesi pihapuun? Oletteko seuranneet näiden puiden kasvua ja komistumista vuodesta toiseen – tai murehtineet sen hyvinvoinnin puolesta? Puut ovat pihan komistuksia, näyttäviä ja pitkäikäisiä. Niiden valintaan ja taimien istuttamiseen kannattaakin paneutua huolella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton