• Etusivu
  • Hoitotyöt

Hyvä komposti ei synny vahingossa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.07.2023
20237_23134.jpg

Komposti lahottaa jätteen hajuttomasti. (Kuva: Biolan)

Tehokkaan kompostoitumisen perusvaatimukset ovat hapen ja ravinteiden riittävä saanti sekä sopiva kosteus ja lämpö. Happi erottaa toisistaan kompostin ja tunkion.

Komposti on ilmava kasa, jossa jäte hajoaa hajuttomasti lahoten. Tiivis ja hapeton läjä sen sijaan hajoaa mätänemällä, mikä aiheuttaa tunkion epämiellyttävän hajun.

Kompostori käytön mukaan

Jätemaksut nousevat – kompostoimalla saat säästöä kotitalouksien jätemaksuihin. Kompostoimalla säästät myös vaivaa, kun puutarhajätettä ei tarvitse viedä kaatopaikalle. Sen sijaan se muuttuu hyödylliseksi maanparannusaineeksi.

Lämpöeristetyssä talousjätekompostissa palaminen on nopeaa, minkä vuoksi kompostilla on suuri hapentarve.

Oikean seosaineen käyttö ja kompostin möyhiminen parantavat omalta osaltaan kompostin happiolosuhteita.

Mitä vähemmän käyttää seosainetta, sitä helpommin komposti tiivistyy ja sitä useammin se vaatii sekoittamista. Tarkoituksen mukainen kompostori helpottaa eloperäisten jätteiden hajotusta.

Kompostori valitaan käytön mukaan, ja yksi keskeinen kompostorin valintaan vaikuttava kysymys on eristämistarve. Ympärivuotiseen talousjätteen kompostointiin sopii parhaiten laite, joka on lämpöeristetty myös pohjastaan, kun taas kesäisin käytettävä puutarhakompostori saa olla hyvinkin yksinkertainen.

Jäte muuttuu kompostissa hyödylliseksi maanparannusaineeksi. (Kuva: Biolan)
Jäte muuttuu kompostissa hyödylliseksi maanparannusaineeksi. (Kuva: Biolan)

Keittiökomposti vaatii eristyksen

Talousjätekompostorin pitää olla tuhoeläintiivis ja ympärivuotisessa käytössä riittävästi lämpöeristetty. Nelihenkisen perheen kotitalousjätteelle riittää yleensä noin 200 litran kompostori. Liian pieni kompostori ei ehdi kompostoimaan taloudessa syntyviä jätteitä, kun taas liian iso ei pysy toiminnassa, jos jätteen määrä jää liian vähäiseksi.

Hyvässä talousjätekompostorissa jäte kompostoituu hyvin nopeasti. Talvella talousjätekompostorin lämpötilat laskevat ja hajoaminen hidastuu, etenkin, jos jätettä kertyy vähän.

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Ohje

Ohje

Biojätteen keräysvelvoite

Jätelaki uudistui ja sen myötä biojätteen keräysvelvoite laajenee heinäkuuhun 2024 mennessä yli 10 000 asukkaan taajamissa joka kiinteistöön – myös omakoti- ja vapaa-ajan asuntoihin. Vaihtoehtoina on hankkia kompostori tai tyhjennettävä biojäteastia, joko omaksi tai kimppaan naapureiden kanssa.

Biojäte on maatuvaa elintarvike- ja keittiöjätettä, jota syntyy päivittäin ruoanlaiton ja aterioinnin yhteydessä.

Puutarhajäte muhii mullaksi kannen alla

Puutarhakompostorin käyttö on helpointa, jos kompostoreita on kaksi. Toisen kompostin voi tällöin antaa rauhassa muhia valmiiksi sillä aikaa, kun toista käytetään uuden jätteen kompostointiin. Puutarhakompostissapuutarhajäte kypsyy kompostimullaksi noin 1-2 vuodessa.

Puutarhakompostoria hoidetaan samalla tavalla kuin kasakompostia. Kompostorin täyttäminen aloitetaan ilmavalla pohjakerroksella. Jätteitä lisätään kerroksittain sitä mukaa, kun niitä kertyy puutarhasta. Samalla huolehditaan kompostorin kosteudesta, kuohkeudesta ja ravinteiden riittävyydestä. Puutarhakompostissa erityisesti reunat kuivuvat herkästi, mutta kannellinen kompostori pidättää kosteutta paremmin kuin lautakompostori.

Puutarhakompostorin sisältö yleensä jäätyy talvella. Kompostorin ympärille voi halutessaan kerätä lämpöeristeeksi lunta. Jäätyminen ei kuitenkaan pilaa kompostia, vaan pieneliötoiminta alkaa jälleen keväällä kompostin sulaessa. Keväällä, kun aurinko alkaa lämmittää, puutarhakompostin voi herättää kaatamalla sinne pari ämpärillistä kuumaa vettä ja sekoittelemalla sitä.

Puutarhakompostori kannattaa sijoittaa pihalla suojaisaan paikkaan, johon ei kerry sulamisvesiä. (Kuva: Biolan)
Puutarhakompostori kannattaa sijoittaa pihalla suojaisaan paikkaan, johon ei kerry sulamisvesiä. (Kuva: Biolan)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202310_83186.jpg
Jaloruusujen talvisuojaus
Jaloruusut on vartettu kestävään perusrunkoon, jonka tarkoituksena on antaa aralle ruusulle talvenkestävyyttä. Jos jalo-osa kuitenkin paleltuu kokonaan, voi seurauksena olla perusrungon versojen valtaama ruusupenkki. Siksi talvisuojaukseen kannattaa kiinnittää huomiota.
19_P_130580_1.jpg
Näin saat luumu- tai kriikunapuun leviämisen kuriin
Tämmöiset puut, jotka tekevät valtavasti juurivesoja, ovat tietysti tosi ongelmallisia. Niin kauan kun juurivesat ovat nurmikolla, tekee nurmikon leikkuri työnsä ja ne eivät pääse kasvamaan. Juurivesat ovat kyllä aika hanakoita kasvamaan ja niiden kanssa saa olla tarkkana, mutta nurmikon leikkaaminen pitää ne kyllä aisoissa.Entäs sitten, jos ne pääsevät sinne kukkapenkkiin? Sepä onkin ongelmallisempaa. Siihen ei ole oikeastaan mitään muuta apua kuin sitkeä leikkaaminen. Eli aina kun uusi juurivesa lähtee puskemaan päätänsä, niin naps poikki.Näihin ei voi käyttää esimerkiksi glyfosaattia, eli Roundupia tai tämän tyyppistä ainetta. Jos sitä laittaa juurivesoihin, se kulkeutuu myös emopuuhun, joka saattaa kokonaan sitten menehtyä.Ainoastaan leikkaaminen auttaa näihin. Toki siinä vaiheessa kun istutetaan puuta, voi siihen ympäröivään maastoon laittaa juuriestemattoa, jonka läpi nämä juurivesat eivät pääse. Ja sen täytyy olla nimenomaan juuriestemattoa. Mikään suodatinkangas ei pidättele juurivesoja. Ne puskevat sieltä kyllä läpi.
20238_63821.jpg
Helmililja on varhainen kevätkukkija
Pitkän ja pimeän talven jälkeen sipulikukat luovat värikkyyttä silloin, kun perennat eivät vielä ole heränneet kasvuun ja puut ja pensaat ovat paljaita. Talvenkestävät helmililjat kukkivat toukokuussa.
20221_75480.jpg
Villiinny viherkatoista!
Viherkatoista on saatavilla monenlaista hyötyä ja huvia. Hulevesien hallintaan kuuluu osana sadeveden pidättäminen jo katoilla. Viherkattojen avulla voidaan pienentää valuntahuippuja, koska valunta viivästyy ja kokonaissadannasta jopa kaksi kolmasosaa pidättyy veden imeytyessä viherkattoon ja haihtuessa siitä takaisin ilmaan. Kukoistava Ketokaton suunnittelun tueksi on julkaistu uusi ohjeistus.
20228_79369.jpg
Mikä "viholainen" kiusaa marjapensasta? Asiantuntija vastaa
Mustaviinimarjapensaassa on ollut kahtena vuotena vaaleanvihreä toukka. Pensaat voivat hyvin, kunnes tulee raakileet, toukat ilmestyvät ja sen jälkeen ei tule marjoja, pensaiden lehdet käpristyvät ja kuivuvat. Toukkia on paljon lehtien pinnoilla. Miten saan ne hävitettyä?
202310_72374.jpg
Kasvuunlähdön varmistaminen
Puutarhamyymälät ja taimitarhat antavat yleensä kasvuunlähtötakuun. Mikäli ostettu taimi ei huolellisista istutus- ja hoitotoimista huolimatta herää kasvamaan, niin moni liike antaa kuittia ja kasvia (paakkuineen) vastaan uuden taimen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton