• Etusivu
  • Hoitotyöt

Milloin kompostimulta on sopivaa käytettäväksi maanparannukseen?

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.07.2023
20237_44566.jpg

(Kuva: Biolan)

Puutarha- ja talousjätekomposti on erinomaista maanparannusainetta. Perinteisesti kompostimulta katsotaan valmiiksi, kun kaikki jätteet ovat maatuneet tummanruskeaksi, tuoksuvaksi humukseksi. Tähän kuluu 1–3 vuotta kompostoinnin aloittamisesta.

Kypsäkään komposti ei sovellu aivan sellaisenaan kasvualustaksi, vaan se tulee aina sekoittaa vanhaan tai uuteen kasvualustaan. Voit parantaa kompostimullan ominaisuuksia sekoittamalla sitä esimerkiksi seuraavasti: 3 osaa lannoitettua kasvuturvetta ja 1 osa kypsää kompostia.

Lue lisää:Näin testaat, milloin kompostimulta on riittävän kypsää.

Puolivalmistakin kompostia voi kuitenkin muokata maahan syksyllä tai käyttää kesällä katteena puiden, pensaiden ja perennojen juurella. Puolivalmis komposti eli katekomposti on karkeahkoa, pieneliötoimintaa elävöittävää maanparannusainetta. Se sisältää vielä paljon hajotettavaa ainesta ja houkuttelee kasvimaallesi maan omia pieneliöitä, kuten kastematoja. Katekompostin käytössä on tärkeätä muistaa, että se vaatii edelleen happea loppuhajoamiseensa. Sitä ei saa haudata syvälle maahan esim. kukkapenkin pohjalle, vaan se jätetään maan pinnalle parin kolmen sentin kerrokseksi.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Puutarhassa lannoitteita tarvitaan korvaamaan ne ravinteet, jotka poistuvat maasta sadonkorjuun ja haravoitavien lehtien mukana. Puutarha- ja talousjätekompostin ravinnepitoisuus on yleensä niin alhainen, ettei se yksinään riitä paljon ravinteita vaativien puutarhakasvien lannoitukseen.

Hoitolannoitukseenkäytetäänkin esimerkiksi luonnonlannoitteita. Luonnonlannoitteiden etuna on, että ne vilkastuttavat maaperän pieneliötoimintaa ja parantavat siten kasvualustan rakennetta.

Syyskesällä, kun monivuotiset kasvit valmistautuvat talveen, ei anneta enää typpipitoisia lannoitteita. Monivuotisten kasvien talvehtiminen ja seuraavan vuoden kukoistus varmistetaan elo-syyskuussa annettavalla ajankohtaan sopivalla lannoitteella.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20124_30315.jpg
Näin perustat kukkaniityn - OSA 4/5
OSA 4: Niityn kehitysKärsivällisyys on tarpeen, sillä niittykukat kehittyvät hitaasti; ensimmäisenä kesänä saattaa vasta taimettuminen tapahtua. Yksivuotiset kukat kukkivat toki jo 1. kesänä, mutta monivuotiset aloittelevat kukinnan vasta 2.-3. kesänä.Kukkaniityn kehittymiseen vaikuttavat mm. kasvualustan laatu, kylvöaika, säätilat ja niiden vaihtelut, hoito, niityn kasvillisuus ja kasvien välinen kilpailu.Alla olevista kuvapareista näet kuivan sekä tuoreen niityn kehittymisen kolmena ensimmäisenä elinvuotenaan...
202110_72859.jpg
Roosa nauhan suunnitteli maailmanmestari
Syöpäsäätiön Roosa nauha -keräys tukee rintasyöpätutkimuksen lisäksi myös muiden syöpien tutkimusta. Tämän vuoden teemana ovat suolistosyövät. Keräyksellä tavoitellaan vähintään kolmen ja puolen miljoonan euron pottia suomalaiselle syöpätutkimukselle. Roosa nauhan on suunnitellut ammattinyrkkeilyn maailmanmestari Eva Wahlström, joka uskoo, että rajat eivät ole meitä varten.
20221_75509.jpg
Maukkaat reseptit sipulille
Olipa mielessä keitto tai pataruoka, vokki tai uuniruoka, ruokaisa salaatti tai pastaruoka, aina kokkaus alkaa sipulin pilkkomisesta. Ilman sipulia keittiössä ei selviä. Tammikuussa eletään blinikautta. Raaka, huolellisesti terävällä veitsellä hienonnettu sipuli on herkkua blinin päällä yhdessä smetanan, mädin ja pippurin kanssa. Samaan tapaan sipulisilppu sopii myös hernekeiton päälle.
Piirretty lehtikompostori
Lisäpotkua kompostiin
Kokematon kompostoija kaipaa vinkkejä kompostoinnin tehostamiseen - eli miten saisi potkua kompostoitumiseen? Mitä komposti vaatii toimiakseen hyvin?Hyvin toimiakseen komposti vaatii jätteen lisäksi sopivan seosaineen. Se pitää kompostin kuohkeana ja sitoo hajuja ja ylimääräistä kosteutta. Ravinneköyhää puutarhajätettä kompostoitaessa saattaa myös ravinnelisäys jätteen joukkoon olla tarpeen.
20185_52987.jpg
Pidetään huolta maasta
Pidetään hyvää huolta maasta - sieltä kasvit saavat voimansaPuutarhuri ihailee usein maanpäällistä kasvua ja nauttii sen kauneudesta ja sadosta. Kuitenkin kaikki se, mitä tapahtuu pinnan alla, on yhtä tärkeää kuin maanpäällinen kasvu. Jopa puolet kasvin biomassasta tekee työtä maan alla. Maan kasvukunnon ylläpitäminen ja sen parantaminen ovat myös kotipuutarhurin tärkeimpiä tehtäviä. Tehoviljelyssä maan kunto saatetaan unohtaa, mutta puutarhurin tärkein tehtävä on siirtää maa hyväkuntoisena sukupolvelta toiselle.Puutarhaa kannattaa rakentaa aina luonnon ehdoilla. Hyvän puutarhan rakentaminen aloitetaan maan kasvukunnon huolehtimisesta. Kun maa on elinvoimaista, kasvit viihtyvät siinä hyvin. Ne saavat helposti tarvitsemansa veden, ravinteet ja muut hyötyaineet. Lisäksi hyvässä maassa juurten on helppo kasvaa ja kasvi ankkuroituu vahvasti kasvupaikalleen.Luonnollisen maan tärkein ominaisuus on kyky pidättää riittävästi vettä ja ravinteita. Se luovuttaa niitä kasvien tarpeisiin, jolloin ravinteiden osalta puhutaan kationien vaihtokapasiteetista. Hyvä maa sisältää riittävästi ilmatilaa ja huokosia, jotta juuristo saa tarvitsemaansa happea käyttöönsä. Ilmavassa maassa myös kasvien hiusjuurien on helppo kasvaa ja edetä syvemmälle kasvualustaan, jolloin kasvi pysyy tukevasti paikallaan ja saa laajalta alalta käyttöönsä sekä vettä että ravinteita.
202112_73997.jpg
Suomalaisten suosikkiomena
Suomessa eniten viljelty omenalajike on Lobo. Lobo on Suomessa hyvin tunnettu omenalajike, jota voisi sanoa jo klassikoksi. Maultaan tämä omena on miellyttävän mieto, mutta aromikas. Kesän aurinkoiset sekä pitkät valoisat päivät ja syksyn viileä napakkuus saavat aikaan omenan miellyttävän maun.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton