• Etusivu
  • Rakentaminen

Siistit ja ekologiset kuivakäymälät

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.06.2023
20236_82346.jpg

(Kuva: Biolan)

Nykyaikainen kuivakäymälä soveltuu sekä sisä- että ulkokäymäläksi mökille tai vakituiselle asunnolle. Kuivakäymälä on ympäristön ystävän valinta, sillä se ei tuhlaa puhdasta vettä eikä tuota jätevesiä puhdistettavaksi. Hyvällä kuivakäymälälaitteella voi parantaa myös vanhan käymälän käyttömukavuutta.

Hyvin suunniteltu kuivakäymälä on siisti, hajuton, helppo tyhjentää ja ennen kaikkea mukava käyttää. Käymälän huolellinen valinta ja oikeat asennusratkaisut varmistavat sen moitteettoman toiminnan ja käyttömukavuuden.

Hanki harkiten

Jo käymälää suunniteltaessa kannattaa miettiä, mitkä käymälän käyttöominaisuudet ovat itselle tärkeimmät. Käymälää valitessa kannattaa pohtia seuraavia seikkoja:

  • käymälän käytön helppous
  • mahdollinen sähkön tai veden tarve ja saatavuus
  • käymälän käyttäjämäärä
  • onko käymälä vain kesäkäytössä vai myös talvikäytössä
  • halutaanko käymälä asentaa ulkokäymäläksi vai sisätilojen yhteyteen
  • mitkä ovat käymälän huolto- ja tyhjennysratkaisut

Myös käymälän asennusseikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota jo käymälää hankittaessa, sillä eri käymälämallien asennusratkaisut, tilavaatimukset ja tyhjennysjärjestelyt vaihtelevat. Käymälän asennuksessa kannattaa noudattaa annettuja asennusohjeita.

Erotteleva Kuivikekäymälä

Nimensä mukaisesti Erotteleva Kuivikekäymälä erottelee virtsan kiinteästä jätteestä jo istuinosassa. Näin talteen kerätty virtsa on suhteellisen puhdasta ja se soveltuu laimennettuna lannoitekäyttöön. Kuivikesäiliössä on helppokäyttöinen kuivikkeen annostelija, joka toimii annostelijan nupista painaen, joten käymälän päivittäinen käyttö on siistiä ja mukavaa. Käymälä ei vaadi toimiakseen vesi- tai sähköliitäntää.

Käymäläsäiliöstä katolle asennettava tuuletusputki takaa huonetilan hajuttomuuden. Laitteen sileät muovipinnat on helppo pitää puhtaana. Istuinrenkaana on viileässäkin huonetilassa mukava lämpöistuin.

Erottelevan Kuivikekäymälän jätesäiliössä on kaksi erillistä sisäastiaa. Toisen astian täyttyessä toinen lepää käymäläsäiliön takaosassa. Sisäastioissa on tukevat kantosangat ja kannet, joten käymälän tyhjentäminen on helppoa ja kevyttä.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Runsaasti ravinteita ja erityisesti typpeä sisältävä neste voidaan hyödyntää typpilannoitteena sellaisenaan tai vedellä laimennettuna esim. nurmikolle, koristepensaille ja perennoille. Keväällä peruslannoituksen yhteydessä sitä voi käyttää myös kasvimaalle, mutta kasvukaudella sitä ei tule levittää lehtivihanneksille. Suositeltu varastoimisaika virtsalle on noin yksi vuosi ennen sen käyttöä puutarhassa.

Kasvillisuudelle virtsaa ei levitetä enää syksyllä, ettei monivuotisten kasvien valmistautumista talveen häiritä. Turvallinen laimennussuhde on 1:5, eli yksi litra laimennetaan viiteen litraan vettä. Laimentamatonta virtsaa voi myös käyttää, mutta levitysalue tulee kastella huolellisesti lannoituksen jälkeen lehtipoltteen estämiseksi.

Biolan Kompostikäymälä

Hajuton, siisti ja ympäristöystävällinen Biolan Kompostikäymälä on todellinen mukavuuslaitos, jonka voi asentaa myös vanhaan ulkohuussiin. Kompostikäymälä ei tarvitse toimiakseen vettä eikä sähköä. Kauttaaltaan lämpöeristetty 200 litran kompostisäiliö takaa jätteen nopean kompostoitumisen, ja siinä voidaan kompostoida myös keittiöjätettä. Tehokas ilmastointi pitää huonetilan hajuttomana, ja haihdutuksen ansiosta säiliön pohjalta kertyvän suotonesteen määrä on vähäinen.

Kompostin tyhjentäminen on siistiä ja kevyttä. Suoraan alaluukusta tyhjennetään vain valmista kompostia, eikä itse laitetta tarvitse siirtää. Käymälän kansi asettuu paikoilleen miten päin tahansa, joten sitä kääntämällä tyhjennysluukun saa osoittamaan haluamaansa suuntaan.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Yhden perheen mökkikäytössä kompostin tyhjennysväli voi olla peräti vuosi. Istuimena on mukavaksi muotoiltu, tukeva ja helposti puhdistettava Huussikka-lämpöistuin.

Biolan Kompostikäymälä toimitetaan täydellisenä, asennusvalmiina pakettina, joka sisältää kompostisäiliön ja istuinosan lisäksi ilmastointiputket, putkenhatun sekä tarvikkeet nesteen talteenottamiseksi. Jopa seosaine aloitusta varten kuuluu toimitussisältöön. Ainoastaan tuuletusputken läpivientitiiviste on itse hankittava kattomateriaalin mukaisesti.

Mistä hyvä kuivike koostuu?

Hyvä kuivike on riittävän karkeaa ja hyvin kosteutta imevää. Liian hienojakoiset kuivikkeet, kuten sahanpuru, turve, kutterinlastu tai kuivat lehdet, eivät toimi vaan tiivistyvät liikaa aiheuttaen kosteus- ja hajuongelmia. Oksasilppu puolestaan ei ime kosteutta riittävästi. Hapan kuivike peittää jätökset, sitoo tehokkaasti hajuja ja pitää jätemassan ilmavana, jolloin kompostoituminen voi alkaa jo käymälässä. Hyvä kuivike pitää käymälän siistinä ja tekee jätteestä miellyttävämpää tyhjentää.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Biolanin Komposti ja Huussikuivike on seosaine ja kuivike kompostointiin ja kompostikäymälöihin. Se on valmistettu kuivasta, puhtaasta havupuun kuoresta ja turpeesta. Huussikuivike antaa kompostille ilmavan rakenteen, mikä varmistaa tehokkaan ja hajuttoman kompostoitumisen.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202310_79697.jpg
Kotitalousvähennystä saa myös pihatöistä
Omakotitalon ja vapaa-ajanasunnon pihan kunnostamisen ja rakentamisen työkustannukset kuuluvat kotitalousvähennyksen piiriin. Piha-alueen peruskunnostamisen lisäksi myös vesijohtotyöt, viemäröinnit ja sähköistykset hyväksytään vähennykseen mukaan. Työn osuuden voi vähentää myös "ulkoistaessaan" pihan hoitamisen yritykselle.
20238_59603.jpg
Herkullinen tatti herkkutatti
Kauppasienten ehdoton ykkönen herkkutatti (Boletus edulis) ilmestyy poimittavaksi toisinaan heti kesäkuussa, ja satoa voi poimia lokakuulle asti. Parasta poiminta-aikaa elellään elo- ja syyskuussa.Sieni antaa satoa lähes joka vuosi runsaanlaisesti. Aivan ensimmäisiä tatteja kannattaa katsastaa metsän kulkureittien varsilta sekä suurten kuusien juurilta. Tatit ovat paikkauskollisia – yleensä.Kova kasvualusta on näiden tattien mieleen. Sienten määrässä on vuosittain suuria eroja. Satokauden lopulla tatteja löytynee vielä kuivista mäntymetsistä.
20238_60036.jpg
Kantarelli eli keltavahvero
Rakkaalla lapsella on monta nimeä, niinpä kantarelli eli keltavahvero tunnetaan myös keltasienenä sekä kanttarellina. Ensimmäisistä keltavahveroista voidaan päästä nautiskelemaan jo kesäkuulla, mikäli kosteutta on ollut tarpeeksi. Sen satokausi kestää lokakuulle asti.
202210_73683.jpg
Tunnetko maalajit?
Maalajit jaetaan kivennäismaalajeihin ja eloperäisiin maalajeihin. Kivennäismaalajit ovat muodostuneet kallioperästä. Eloperäiset maalajit ovat syntyneet kasvien ja pieneliöiden jäänteistä.
20237_82507.jpg
Viikon kysymys: Ongelmia ruusupavussa ja hopeaputouksessa
Miksiköhän ruusupavun taimien lehdistä osa käpristyy ja ruskettuu päistä, toiset taimet kuitenkin ovat virkeitä? Olen lannoittanut niitä kanankakasta tehdyllä lannoitevedellä muutaman kerran. Voisiko niitä lannoittaa joka kastelukerta vai onko liikaa?Miksiköhän sitten hopeaputous on niin kitukasvuinen tänä vuonna? Viime vuonna oli tosi komea, kun lannoitin kesäkukkalannotteella joka kerta. On istutettu kesäkukkamultaan, mutta halvempaan sellaiseen kuin viime vuonna, voisiko olla syy?
20192_56429.jpg
Korista lasiterassi kukkasin
Terassilasitus tuo arkeen uudenlaista mukavuutta ja pidentää terassin käyttöaikaa usealla kuukaudella. Lasitettu terassi toimii olohuoneen jatkeena ja tuo lisätilaa ruokailuhetkiin sekä illanviettoihin. Lasitus pitää lumen, vesisateen sekä siite- ja katupölyn loitolla ja suojaa myös terassin rakenteita ja kalusteita. Terassi toimii talvella hyvänä säilytyspaikkana, eikä lasituksen myötä tuuli pääse viilentämään sisätiloja. Lasiterassi vaikuttaa positiivisesti myös asunnon arvoon.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton