• Etusivu
  • Rakentaminen

Siistit ja ekologiset kuivakäymälät

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.06.2023
20236_82346.jpg

(Kuva: Biolan)

Nykyaikainen kuivakäymälä soveltuu sekä sisä- että ulkokäymäläksi mökille tai vakituiselle asunnolle. Kuivakäymälä on ympäristön ystävän valinta, sillä se ei tuhlaa puhdasta vettä eikä tuota jätevesiä puhdistettavaksi. Hyvällä kuivakäymälälaitteella voi parantaa myös vanhan käymälän käyttömukavuutta.

Hyvin suunniteltu kuivakäymälä on siisti, hajuton, helppo tyhjentää ja ennen kaikkea mukava käyttää. Käymälän huolellinen valinta ja oikeat asennusratkaisut varmistavat sen moitteettoman toiminnan ja käyttömukavuuden.

Hanki harkiten

Jo käymälää suunniteltaessa kannattaa miettiä, mitkä käymälän käyttöominaisuudet ovat itselle tärkeimmät. Käymälää valitessa kannattaa pohtia seuraavia seikkoja:

  • käymälän käytön helppous
  • mahdollinen sähkön tai veden tarve ja saatavuus
  • käymälän käyttäjämäärä
  • onko käymälä vain kesäkäytössä vai myös talvikäytössä
  • halutaanko käymälä asentaa ulkokäymäläksi vai sisätilojen yhteyteen
  • mitkä ovat käymälän huolto- ja tyhjennysratkaisut

Myös käymälän asennusseikkoihin kannattaa kiinnittää huomiota jo käymälää hankittaessa, sillä eri käymälämallien asennusratkaisut, tilavaatimukset ja tyhjennysjärjestelyt vaihtelevat. Käymälän asennuksessa kannattaa noudattaa annettuja asennusohjeita.

Erotteleva Kuivikekäymälä

Nimensä mukaisesti Erotteleva Kuivikekäymälä erottelee virtsan kiinteästä jätteestä jo istuinosassa. Näin talteen kerätty virtsa on suhteellisen puhdasta ja se soveltuu laimennettuna lannoitekäyttöön. Kuivikesäiliössä on helppokäyttöinen kuivikkeen annostelija, joka toimii annostelijan nupista painaen, joten käymälän päivittäinen käyttö on siistiä ja mukavaa. Käymälä ei vaadi toimiakseen vesi- tai sähköliitäntää.

Käymäläsäiliöstä katolle asennettava tuuletusputki takaa huonetilan hajuttomuuden. Laitteen sileät muovipinnat on helppo pitää puhtaana. Istuinrenkaana on viileässäkin huonetilassa mukava lämpöistuin.

Erottelevan Kuivikekäymälän jätesäiliössä on kaksi erillistä sisäastiaa. Toisen astian täyttyessä toinen lepää käymäläsäiliön takaosassa. Sisäastioissa on tukevat kantosangat ja kannet, joten käymälän tyhjentäminen on helppoa ja kevyttä.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Runsaasti ravinteita ja erityisesti typpeä sisältävä neste voidaan hyödyntää typpilannoitteena sellaisenaan tai vedellä laimennettuna esim. nurmikolle, koristepensaille ja perennoille. Keväällä peruslannoituksen yhteydessä sitä voi käyttää myös kasvimaalle, mutta kasvukaudella sitä ei tule levittää lehtivihanneksille. Suositeltu varastoimisaika virtsalle on noin yksi vuosi ennen sen käyttöä puutarhassa.

Kasvillisuudelle virtsaa ei levitetä enää syksyllä, ettei monivuotisten kasvien valmistautumista talveen häiritä. Turvallinen laimennussuhde on 1:5, eli yksi litra laimennetaan viiteen litraan vettä. Laimentamatonta virtsaa voi myös käyttää, mutta levitysalue tulee kastella huolellisesti lannoituksen jälkeen lehtipoltteen estämiseksi.

Biolan Kompostikäymälä

Hajuton, siisti ja ympäristöystävällinen Biolan Kompostikäymälä on todellinen mukavuuslaitos, jonka voi asentaa myös vanhaan ulkohuussiin. Kompostikäymälä ei tarvitse toimiakseen vettä eikä sähköä. Kauttaaltaan lämpöeristetty 200 litran kompostisäiliö takaa jätteen nopean kompostoitumisen, ja siinä voidaan kompostoida myös keittiöjätettä. Tehokas ilmastointi pitää huonetilan hajuttomana, ja haihdutuksen ansiosta säiliön pohjalta kertyvän suotonesteen määrä on vähäinen.

Kompostin tyhjentäminen on siistiä ja kevyttä. Suoraan alaluukusta tyhjennetään vain valmista kompostia, eikä itse laitetta tarvitse siirtää. Käymälän kansi asettuu paikoilleen miten päin tahansa, joten sitä kääntämällä tyhjennysluukun saa osoittamaan haluamaansa suuntaan.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Yhden perheen mökkikäytössä kompostin tyhjennysväli voi olla peräti vuosi. Istuimena on mukavaksi muotoiltu, tukeva ja helposti puhdistettava Huussikka-lämpöistuin.

Biolan Kompostikäymälä toimitetaan täydellisenä, asennusvalmiina pakettina, joka sisältää kompostisäiliön ja istuinosan lisäksi ilmastointiputket, putkenhatun sekä tarvikkeet nesteen talteenottamiseksi. Jopa seosaine aloitusta varten kuuluu toimitussisältöön. Ainoastaan tuuletusputken läpivientitiiviste on itse hankittava kattomateriaalin mukaisesti.

Mistä hyvä kuivike koostuu?

Hyvä kuivike on riittävän karkeaa ja hyvin kosteutta imevää. Liian hienojakoiset kuivikkeet, kuten sahanpuru, turve, kutterinlastu tai kuivat lehdet, eivät toimi vaan tiivistyvät liikaa aiheuttaen kosteus- ja hajuongelmia. Oksasilppu puolestaan ei ime kosteutta riittävästi. Hapan kuivike peittää jätökset, sitoo tehokkaasti hajuja ja pitää jätemassan ilmavana, jolloin kompostoituminen voi alkaa jo käymälässä. Hyvä kuivike pitää käymälän siistinä ja tekee jätteestä miellyttävämpää tyhjentää.

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Biolanin Komposti ja Huussikuivike on seosaine ja kuivike kompostointiin ja kompostikäymälöihin. Se on valmistettu kuivasta, puhtaasta havupuun kuoresta ja turpeesta. Huussikuivike antaa kompostille ilmavan rakenteen, mikä varmistaa tehokkaan ja hajuttoman kompostoitumisen.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_59611.jpg
Tyrnistä terveyttä
Alkuperäiseen kasvillisuuteemme kuuluva tyrni (Hippophae rhamnoides) on todellinen monikäyttöpensas. Sitä istutetaan niin terveellisten marjojen kuin hopeisen lehdistön ja maansitomiskyvynkin takia. Lisäksi kasvi menestyy karussakin maassa, eikä se kaipaa jatkuvaa leikkaamista. Kotimaiset tyrnilajikkeet menestyvät Pohjois-Suomessa asti ja ne ovat terveitä. Pensaat kasvavat 2–5 metriä korkeiksi, mutta niiden kasvutapa, tiheys ja piikkisyys vaihtelevat lajikkeen mukaan.
20_P_130640_1.jpg
Tyrnin lannoitus keväällä
Tyrni on ovela kasvi. Sillä on juuristossaan nystyröitä, joilla se pystyy keräämään maaperästä typpeä. Se on tietysti tyrnin kasvulle yksi edellytys. Eli sen lannoitustarve on vähän vähäisempi kuin muilla marjakasveilla. Toki voi antaa jotain marjalannosta, jossa on fosforia ja kaliumia sitten lisänä. Se varmasti edistää marjomisen määrää ja laatua.Tyrnille ehkä tärkeämpää on kuitenkin kalkitseminen. Se tykkää kalkitusta maasta. Joka kevät kannattaa antaa sille tujaus kalkkia. Ja sitten täytyy muistaa, että tyrnin kasvatuspaikan täytyy ehdottomasti olla aurinkoinen. Se rakastaa aurinkoa.
202211_80293.jpg
Luumupistiäinen pilaa hedelmän? Asiantuntija vastaa
Ovatko luumupistiäisen vioittamat luumut syötäviä?
202112_74149.jpg
Kuudetta kertaa järjestettävä Kinkkutemppu tukee joulun kiertotaloutta
Vain 10 % suomalaisista kokee ilmastokeskustelun vaikuttavan omaan tai perheen joulun viettoon. Tulos selviää tuhannelle suomalaiselle marraskuussa 2021 toteutetusta kyselytutkimuksesta*. Kinkkutempusta on muodostunut monille suomalaisille perinne, ja tänä vuonna jo kuudetta kertaa järjestettävä keräys käynnistyy perjantaina 17.12.2021. Tarkoituksena on kannustaa suomalaisia kotitalouksia keräämään ja kierrättämään joulukinkun ja muiden jouluruokien paistinrasvat hyödynnettäväksi Neste MY Uusiutuva Diesel™ -polttoaineen valmistuksessa. Tänä vuonna ympäri Suomen avataan lähes 300 keräyspistettä, jotka ovat avoinna aina 7.1.2022 saakka. Kiertotalousteko järjestetään 15 eri toimijan yhteishankkeena.
202210_79785.jpg
Näin saat hulevedet imeytymään
Huutaako sinun pihasi kauniita pihakivirakennelmia kukkaistutuksien lomaan, kivipolkuja tai oleskelualuetta? Kivinen muurikin kuulostaa kivalta. Suuntaa katseesi AKO Garden -tuotteisiin, jospa sieltä löytyisi tuotteet sinullekin?
20142_38104.jpg
Kasvinsuojeluainelainsäädäntö uudistui
Uudistunut laki kasvinsuojeluaineista toi mukanaan mm. asetukset koulutusohjelmasta ja integroidun torjunnan yleisistä periaatteista. Samalla kaikkien vanhojen kasvinsuojelututkintojen voimassaolo päättyi vuonna 2012. Kaikkien ammattikäyttäjien ja myyjien on suoritettava uusi kasvinsuojelututkinto 26.11.2015 mennessä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton