• Etusivu
  • Hoitotyöt

Syksyn puutarhajäte hyötykäyttöön

Rakentajan toimitus
Päivitetty 20.07.2023
20237_44479.jpg

Suurin osa syksyllä kertyvästä piha- ja puutarhajätteestä kelpaa kompostoitavaksi. (Kuva: Biolan)

Syksyn lehdet ja muu puutarhajäte voidaan hävittää omalla tontilla kompostoimalla. Kompostoinnin aikana jätteestä kypsyy erinomaista maanparannusainetta omassa puutarhassa käytettäväksi. Puutarhajätteet, kuten lehdet, haravointijäte, naatit, risut ja leikkuujäte on helppo kompostoida eristämättömässä kompostorissa, kehikossa tai aumassa.

– Aloita puutarhakompostin rakentaminen laittamalla pohjalle haketta, oksasilppua, kuoriketta tai pieniä risuja turvaamaan kompostin ilmansaanti. Kasaa komposti kerroksittain: vuorotellen typpipitoisia vihreitä kasvinosia, haravointijätettä ja ilmavuutta lisäävää oksasilppua. Puolivalmis talousjätekomposti on hyvä lisä puutarhakompostiin ja sitä voidaan laittaa ohuina kerroksina muun jätteen kanssa vuorotellen, opastaa Biolanin puutarhaneuvoja Riikka Kerttula.

Muista kastella puutarhakompostia

(Kuva: Biolan)
(Kuva: Biolan)

Puutarhajätteessä on itsessään hajotustyötä tekeviä bakteereja, sieniä ja sädesieniä. Lisäksi hajotustyössä on mukana lieroja ja runsas joukko erilaisia pieneliöitä. Pieneliöiden hajottaessa puutarhajätettä muodostuu vesihöyryä, hiilidioksidia, ravinteita, lämpöenergiaa ja maan viljavuudelle tärkeää humusta.

Kompostijätteen lahoamista nopeutetaan lisäämällä pieneliöiden ravinnoksi joko kompostiherätettä tai kanankakkarakeita. Etenkin kuivat lehdet, oljet ja muu lehtivihreätön materiaali vaativat kompostoituakseen lisäravinteita.

Puutarhajäte voi olla kuivaa, jolloin se kaipaa kastelua. (Kuva: Biolan)
Puutarhajäte voi olla kuivaa, jolloin se kaipaa kastelua. (Kuva: Biolan)

Toiminnallaan pieneliöt tuottavat kompostiin lämpöä. Mitä lämpimämpi komposti on, sitä nopeammin puutarhajäte hajoaa. Pieneliöiden tuottama lämpö saadaan säilymään kompostissa paremmin, jos kompostoidaan kompostorissa. Mitä paksumpi eriste kompostorissa on, sitä tasaisemmin kompostimassa lämpenee eikä ulkoilman lämpötila vaikuta kompostin lämpötilaan.

Kastelemalla varmistetaan, että kompostista tulee sopivan kostea. Kuiva jäte ei lahoa, kun taas liika märkyys estää ilmankierron kompostissa, jolloin jäte alkaa mädäntyä. Oikea kosteus voidaan todeta, kun 10–20 cm syvyydestä otetaan kourallinen kompostia ja puristetaan sitä nyrkissä. Kompostimassasta tulisi irrota muutama tippa vettä.

Puutarhajätteen muhiminen mullaksi vie 1–2 vuotta. Kompostointia helpottaa, jos käytössä on kaksi kompostoria; toista täytetään ja toinen saa muhia rauhassa.

Tautiset kasvinosat laitetaan lämpökompostoriin

Kasvinosat, joissa on havaittavissa kasvitauteja tai tuholaisia, on turvallisinta kompostoida puutarhakompostorin sijaan lämpökompostorissa. Näin varmistutaan, että taudinaiheuttajat ja tuholaiset tuhoutuvat eivätkä leviä syntyvän kompostimullan kautta uudelleen puutarhaan.

Toimivaan lämpökompostoriin saa laittaa:

  • muumiotautisia omenoita
  • rupisia perunan mukuloita
  • ruostetautisia herukan ja pihlajan lehtiä
  • lehtilaikkutautisia ja harmaahomeisia kasveja
  • herukan ja karviaisen toukkia ja kirvaisia versoja ja lehtiä
  • nukkaäkämäpunkin vioittamia lehtiä
  • äkämäpunkkisia herukan oksia
  • punkkisia mansikkapensaita ja rönsyjä
  • härmäisiä lehtiä ja versoja
  • ruttoisia ja viroottisia perunan mukuloita

– On tärkeää, että kasvitautien ja tuhoeläinten vaivaamat kasvinosat laitetaan nimenomaan lämpökompostoriin. Silppua ja peitä ne kompostimassaan, jotta hajoaminen lähtee nopeasti käyntiin, kiteyttää Kerttula.

Biolan kompostiheräte nopeuttaa kompostoitumista ja parantaa syntyvän mullan laatua. Kuvassa Biolan Pikakompostori 220eco. Lämpökompostoriin voi laittaa myös osan sellaisesta puutarhajätteestä, joka ei puutarhakompostoriin sovellu. (Kuva: Biolan)
Biolan kompostiheräte nopeuttaa kompostoitumista ja parantaa syntyvän mullan laatua. Kuvassa Biolan Pikakompostori 220eco. Lämpökompostoriin voi laittaa myös osan sellaisesta puutarhajätteestä, joka ei puutarhakompostoriin sovellu. (Kuva: Biolan)
  • möhöjuurisia juuria tai multaa
  • kaali-, sipuli-, tai porkkanakärpäsen vioittamia juurakoita ja sipuleita
  • peruna-ankeroisen saastuttamia mukuloita tai multaa
  • pahkamätäisiä sipuleita
  • rengasmätäisiä perunoita
  • juureskellarin jätteitä keväällä
  • juolavehnän tai muiden monivuotisten rikkakasvien juuria ja siemeniä
Ohje

Ohje

Älä laita kompostoriin

  • möhöjuurisia juuria tai multaa
  • kaali-, sipuli-, tai porkkanakärpäsen vioittamia juurakoita ja sipuleita
  • peruna-ankeroisen saastuttamia mukuloita tai multaa
  • pahkamätäisiä sipuleita
  • rengasmätäisiä perunoita
  • juureskellarin jätteitä keväällä
  • juolavehnän tai muiden monivuotisten rikkakasvien juuria ja siemeniä
Hoitotyöt
tuholaiset
komposti
rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20226_78662.jpg
Hedelmäpuiden tauteja ja tuholaisia
Runsaan ja herkullisen hedelmäsadon saavuttamiseksi, hedelmäpuiden tulisi olla terveitä. Torju siis taudit ja tuholaiset ajoissa, ettei sato kärsi tai pahimmassa tapauksessa hedelmäpuu kuole.
20148_40474.jpg
Rakentamisen eri toteutustapoja
Rakentamisessa on nykyään tarjolla useita eri vaihtoehtoja toteutustavoille. Usein rakennusalaan enemmän perehtyneet päätyvät valitsemaan hartiapankkirakentamisen eli rakentavat talonsa alusta loppuun itse ja niin paljon kuin mahdollista. Muita toteutustapavaihtoehtoja ovat mm. avaimet käteen, jossa nimensä mukaisesti on valittu valmis talopakettiratkaisu sekä urakkapohjainen rakentaminen, joka taas jakautuu oman itsensä sisällä mahdollisiin pienempiin kokonaisuuksiin kuten esimerkiksi kokonaisvastuu-urakointiin, tavoitehintaurakkaan, erikoistyöurakoihin ja niin edelleen.
20127_31695.jpg
14. Pilariperustus
YleistäSoklex -pilarimuoteilla valetut peruspilarit soveltuvat käytettäväksi kellarittomissa rakennuksissa kuten loma-asunnoissa. Myös omakotitalon kuistin ja terassin pilarit on helpointa valaa pilarianturamuoteilla. Sokkelipilastereita ja sokkelianturapilastereita tarvitaan perustuksissa, kun halutaan kantaville pilareille lisäpinta-alaa kantavuutta ja asennusta varten. Etenkin hyvin kantavalle maapohjalle tai kalliolle perustettaessa voidaan käyttää pilariperustusta ja esimerkiksi silloin, kun perustus on vietävä syvälle maahan. Pilariperustuksessa koko rakennuksen aiheuttama rasitus siirtyy pilareitten kautta anturoille ja niistä maapohjalle. Se sopii erityisesti paikkoihin, joissa sokkeliperustuksen teko on maaston ja maaperän johdosta vaikeaa. Pilariperustuksessa ei tarvitse yleensä tehdä maankaivuuta koko rakennuspohjan alueella. Pilareitten koko ja pilariväli määräytyvät rakenteiden aiheuttamista kuormista.
20218_71990.jpg
Miten talvella?
Ilmassa on jo syksyn tuntua ja yöt viilenevät nopeasti. Kesän ruukuissa kasvaneet monivuotiset kasvit alkavat jo kellastuttaa lehtiään ja siirtymään talviunille. Miten niiden kanssa sitten tulisi toimia, että saisimme ne menemään talven yli ja kasvamaan ensi kesänä entistä muhkeampina? Lukijamme kysyykin:Miten saan ruukuissa kesän kasvaneet tuijat, runkohortensian, jalokärhöt ja runkoruusun kestämään talven yli?
20231_80609.jpg
Kukkivia huonekasveja moneen makuun
Kasveilla lisäät kotisi viihtyvyyttä. Viherkasvien ohella kukkivat ruukkukasvimme palkitsevat hoitajansa ihastuttavilla kukillaan. Tunnetko kukkivat ruukkukasvit? Osaatko hoitaa niitä? Valikoiman runsaudesta johtuen keskitymme muutamiin yleisempiin kukkiviin huonekasveihin ja tietoa on jaettu useampaan osaan.
202012_67799.jpg
Puuroja moneen makuun
Uusi vuosi ja uudet kujeet! Moni teki varmasti taas jokavuotisen lupauksensa uudesta arjesta, kevyemmästä ruokavaliosta ja tavoitteesta nauttia elämästä pienin lisämaustein. Mitäpä jos aloittaisimmekin pienellä muutoksella ja kokeilisimme uudenlaisia puuroja?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton