• Etusivu
  • Kasvillisuus

Kasvisten sadonkorjuun juhlaa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 13.11.2019
20078_6418.jpg

Tänä kesänä kasvissatoa on saatu tasaiseen tahtiin. Säät pysyttelivät kesä- heinäkuun ajan sateisina ilman varsinaisia hellejaksoja, jotka olisivat ruuhkauttaneet satojen valmistumista. Kysynnän ja tarjonnan tasapaino on taannut hyvän kiertonopeuden ja kasvisten saatavuuden laadukkaina.

Elokuussa kasvistarjonta lisääntyy entisestään, kun aurinko kuun alussa pääsi hellimään kasvustoja. Sateiden kuuroluontoisuuden takia kasvikset eivät ole kärsineet märkyydestä. Porkkanoissa ei näy halkeilua ja muutkin juurekset ja sipulit ovat kasvaneet hyvin. Viime päivien poutasäät ovat tervetulleita, koska aurinko lisää kasviksiin makua.

Runsas ja maukas kasvistarjonta osuu sopivaan saumaan töihin, opintoihin ja harrastuksiin paluun kanssa. Makuaineiden lisäksi kasvikset ovat pullollaan jaksamisen kannalta tärkeitä vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita, kuituja sekä flavonoideja, joita kaikkia elimistö tarvitsee toimiakseen ja voidakseen hyvin. Nyt kasviksista kannattaa suorastaan tankata vastustuskykyä ja elinvoimaa! Yliannostuksen vaaraa ei ole.

Puoli kiloa päivässä


Tuttu rallatus 'Puoli kiloa päivässä' on ajankohtainen edelleen. Puoli kiloa kasviksia tarkoittaa vähimmäismäärää, joka kasviksia tulisi päivittäin syödä. Kerralla puolta kiloa ei tarvitse urakoida. Nauti kourallisen verran kasviksia - vaihdellen marjoja, hedelmiä, juureksia, sieniä, kaaleja, vihanneksia, sipuleita, palkokasveja, tuoreyrttejä ja versoja - kuusi kertaa päivässä osana aterioita ja välipaloja.

Voit nauttia kasviksia yhtä hyvin raakoina kuin kypsennettyinäkin.

Pidä kasviksia käyttövalmiina aina jää- ja viileäkaapissa tai keittiön pöydällä, jotta koululaiset ja lapsetkin niitä löytävät.

Kasvisten vaikutukset hyvään oloon ovat kiistattomat.

Avomaan kasvisten top 10 satomäärien mukaan (luvut ovat 1000 kg ja vuodelta 2006):

  • porkkana (56 365)
  • valkokaali (17 887)
  • sipuli (17 515)
  • punajuuri (12 942)
  • avomaan kurkku (12 683)
  • lanttu (10 171)
  • kiinankaali (5715)
  • tarhaherne (5177)
  • rapea keräsalaatti (4854)
  • kukkakaali (3604)
20078_6419.jpg

Mutta muista myös nämä:

  • Pavut ovat kauden tuote juuri nyt ja lisäävät suosiotaan myös Suomessa. Papuja on hyvin tarjolla ja ne ovat hyvälaatuisia. Keitä papuja palkoineen 10 minuuttia ja tarjoa lisäkkeenä tai osana ruokia.
  • Maissi tulee nyt läheltä ja maistuu makealta. Tiesitkö, että sokerimaissia voi syödä jopa sellaisenaan, raakana. Maissin tähkät voi pakastaakin raakoina. Maissi kypsyy suojalehdet poistettuina kiehuvassa vedessä 5 minuutissa ja mikrossa 3 minuutissa.
  • Tämän vuoden kyssäkaali on erityisen mehevää ja laadukasta. Eriväristen kukkakaalien saatavuus on parhaimmillaan. Lehtikaaliakin on tarjolla. Jos sille löytyy kysyntää, lähiviljely varmistuu tulevillekin vuosille.
  • Kesäkurpitsa ja avomaan kurkut kuuluvat elokuun herkkuihin. Viipaloi avomaan kurkkua vaikka voileiville. Maista nyt myös kotimaista lehtiselleriä. Jo sen tuoksu on erityisen raikas ja aromikas.
  • Avomaan salaattikausi jatkuu. Kokeile erikoissalaatteja rohkeasti näin salaattien juhlavuotena.
  • Kerro kauppiaalle tai myymälän hevi-osastosta vastaavalle, jos valikoimasta puuttuu jokin sesongin tuote. Kauppa pitää tarjolla ja tilaa sitä, mitä ostetaan. Anna kauppaan myös palautetta hevi-osaston tuotteiden laadusta aina, kun aihetta ilmaantuu. Esimerkiksi parsakaalin kylmäketjun tulee toimia asiakkaalle saakka.
Lähde: Kotimaiset Kasvikset ry
Kuvat: Teppo Johansson
Kasvillisuus
hyötykasvit
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_59081.jpg
Vinkit omenapuun valintaan ja hoitoon
Omenapuun valintaan kannattaa käyttää hetki aikaa löytääkseen omaan puutarhaan sopivan lajikkeen. Omenoiden maku, puun kasvupaikka, sadon ajankohta ja moni muu tekijä vaikuttavat oikean puun valintaan.
Valkoisessa omenapuun kukassa on kimalainen
Omenapuu sopii jokaiseen pihaan
Tarhaomenapuu (Malus domestica)Omenapuu on yksi helpoiten viljeltävistä hedelmäpuistamme. Se on sekä kaunis että erittäin hyödyllinen. Moninaiset kesä-, syys- ja talviomenalajikkeet takaavat juuri käyttötarkoitukseensa sopivan puun löytymisen. Lajikkeen valinta tehdään vyöhykkeiden ja käyttötarkoituksen mukaan. Harvat lajikkeet kuitenkaan menestyvät V-vyöhykettä pohjoisemmassa.Mielenkiintoinen vaihtehto on ns. hillittykasvuinen omenapuu, jonka kasvua hillitsee perusrungon pienuus. Nillä on melko pieni juuristo, joten ne pitää tukea. Omenat ovat jopa hieman suurempia, terveempiä ja värikkäämpiä kuin tavanomaisissa puissa. Hillittykasvuiset omenapuut ovat kuitenkin melko lyhytikäisiä verrattuna "perusomenapuihin".Pilariomenapuu sopii pikkuruiseenkin pihaan – vaikka kukkapenkkiin. Siinä omenat kasvavat lähelle runkoa ja se tuottaa satoa jo nuorena.Perheomenapuussa on samaan runkoon vartettu useita eri lajikkeita. Lajike, johon muut lajikkeet on vartettu, kasvaa usein voimakkaammin, ja heikommin kasvavat lajikkeet ovat joskus vaarassa kuivua pois.
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
20218_72211.jpg
Nauti oman pihan sadosta ja valmista herkullista omenapannukakkua
Pannari on varmasti jokaisessa perheessä yksi suurimmista herkuista. Mutta kyllästyttääkö perussetti; pannari ja hillo? Mitäpä jos maustaisimme pannarin esimerkiksi kauden hedelmillä? Omenapannukakku on hauska tapa tuunata tavallista pannarireseptiä. Pannari sopii nälästä riippuen korvaamaan ruokaa illalla, tai nälkäiselle nuorisolle välipalaksi sekä tietysti kaikille jälkiruoaksi.
Ämpäri täynnä mustaherukoita
Nyt on oikea aika säilöä musta- ja punaherukoita joko pakastimeen tai hilloiksi ja mehuiksi
Mehun keittäminen on yllättävän helppoa ja sitä voi valmistaa myös pakastetuista marjoista pitkin vuotta. Lisäksi smoothiet, marjasalaatit ja muut jälkiruoat ovat oivia käyttötapoja herukoille.
20233_67507.jpg
Tunnetko pihasi linnut?
Oletko vannoutunut lintubongari vai kuulutko joukkoon, joka tunnistaa ehkä muutaman yleisimmän kuten harakan ja talitintin? Tähän on nyt koottu tavallisimmin pihapiirissä tutuksi tulevia lintuja. Pesimäalueista sekä vuodenaikojen vaihteluista johtuen kaikkia lintuja ei aivan joka pihassa joka päivä näe.Mutta tehdäänpä linnut tutuksi:

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton