• Etusivu
  • Kasvillisuus

Magnolia on keväinen kaunotar

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.06.2018
20144_38882.jpg

Japaninmagnolia

Herkän kaunis kukinta hurmaa kasvattajansa

Moni kotipuutarhuri odottaa varhaiskeväällä jännityksellä magnoliansa heräämisen merkkejä. Sen keväinen, herkän kaunis kukinta onkin odotettu hetki ja palkitsee varmasti kasvattajansa! Magnoliat vaativat lämpimän ja suojaisen kasvupaikan - ja menestyvät lajista riippuen Etelä-Suomessa ja sisämaassa III-vyöhykkeellä asti. Kestävimpiä lajeja voi toki koettaa kasvattaa hieman pohjoisempanakin, hyvin suojaisessa paikassa ja talvella suojattuna. Magnolia on etenkin kukkiessaan niin kaunis, ettei sen lumovoiman edestä malta edes poistua! Kannattaa siis nähdä hieman vaivaakin sen viihtymisen ja talvehtimisen puolesta.

Katso magnoliat Puutarha.netin Kasvikortistossa

Japaninmagnolia

(Magnolia kobus)

Japaninmagnolia on kesävihanta puu tai pystykasvuinen pensas. Se kukkii ennen lehtien puhkeamista valkoisin ja tuoksuvin, suurin (10-15 cm) ja tähtimäisin kukin. Soikeat teräväkärkiset suurehkot lehdet. Punaiset tuppilohedelmät. Lajista kasvaa hitaasti, mutta varmasti 5-8 m korkeaksi, pystykasvuiseksi puuksi. Japaninmagnolia on keväällä kukkivista magnolioistamme talvenkestävin, vaikka ankarina talvina niitäkin on paleltunut. Tuoksuvasta kukkaloistosta unelmoivien ei siis tarvitse tyytyä pelkästään unelmiin; ainakaan vyöhykkeillä I-III.

Tarhamagnolia ‘Leonard Messel’

(Magnolia x loebneri ’Leonard Messel’)

Leonard Messel on tiheäkasvuinen ja keskikokoinen, 3-4 metrin korkuinen pensas. Vaaleanpunaiset, tähtimäiset kukat puhkeavat toukokuun alussa yhtä aikaa lehtien kanssa.
Tämä on yksi kestävimmistä ja kauneimmista lajikkeistamme.
Menestymisvyöhykkeet I-II.

Magnolia Leonard Messell
Magnolia Leonard Messell

Tarhamagnolia ‘Merrill’

(M. x loebneri ‘Merrill’)

Merrill on valkokukkainen, kestävä ja keskikokoinen tarhamagnolia, joka kasvaa noin 3 metriä korkeaksi pensaaksi. Suuret maljamaiset kukat ovat tuoksuvia ja erittäin kauniita. Merrill kukkii runsaasti toukokuun alussa ennen lehtien puhkeamista. Kukinta alkaa jo hyvin nuorella iällä. Tämä upea lajike on osoittautunut talvenkestäväksi Etelä-Suomessa. Menestymisvyöhyke I.

Magnolia Merrill
Magnolia Merrill

Pensasmagnolia

(Magnolia sieboldii)

Pensasmagnolialla on nuokkuvat, puhtaanvalkoiset, isot ja melonintuoksuiset kukat. Kukkii kesäkuusta jopa elokuuhun saakka. Kasvutavaltaan leveä pensas. Viihtyy ja kukkii parhaiten puolivarjoisessa paikassa, kosteassa ja happamassa maassa. Arka kuivumiselle.
Talvenkestävä magnolialaji Suomessa, menestymisvyöhyke I-III.

Pensasmagnolia
Pensasmagnolia

Tähtimagnolia ‘Royal Star’

(Magnolia stellata ´Royal Star´)

Tähtimagnolia‘Royal Star’ on suosittu lajike. Se on 2-3 metriä korkea, tiheäkasvuinen pensas, joka kukkii ennen lehtien puhkeamista toukokuun alussa. Tähtimäiset kukat ovat nuppuvaiheessa vaaleanpunaisia ja muuttuvat avauduttuaan valkoisiksi. Kukat suuret ja tuoksuvat.
‘Royal Star’ on menestynyt hyvin lounaisrannikolla ja saaristossa. Menestymisvyöhyke I.

Magnolia Royal Star
Magnolia Royal Star

Sihteerikkömagnolia ‘Susan’

(Magnolia liliiflora ‘Susan’ )

Susan kuuluu amerikkalaisiin "tyttömagnolioihin" ja onkin yksi kauneimmista lajikkeistamme. Maljamaiset, suuret ja purppuranpunaiset kukat puhkeavat toukokuun alussa lehtien puhjetessa. Kukinta jatkuu useita viikkoja. Tälle kaunottarelle kannattaa varata puutarhan suojaisin paikka. Se on myös erinomainen ehdokas ruukkupuukasvatukseen.
‘Susan’ on menestynyt lupaavasti saaristossa sekä lounaisrannikolla. Menestymisvyöhyke I.

Magnolia Susan
Magnolia Susan
Huomio

Huomio

Vinkkejä magnolian istutukseen ja hoitoon;

- Valitse magnolian istutuspaikka huolella. Ne viihtyvät parhaiten muiden puiden latvusten alla suojassa kylmiltä tuulilta ja paahteelta. Kasvupaikan tulee siis olla mahdollisimman suojaisa ja lämmin. Kaikki Suomessa hyvin menestyneet magnoliat kasvavat tällaisilla paikoilla rakennusten seinustoilla tai lämpimillä rinteillä.

- Magnolia ei siedä karsimista tai siirtelyä, joten jätä sen ympärille kasvutilaa.

– Magnolia viihtyy parhaiten tuoreessa ja syvämultaisessa, lievästi happamassa (pH 5-6) maassa. Maan tulisi olla myös kuohkeaa ja hyvin vettä läpäisevää. Jäykässä savimaassa magnoliat eivät viihdy.

- Istuta varhain keväällä entiseen kasvusyvyyteensä. Istutus hieman kumpuun, ettei vesi jää makaamaan juurille.

- Magnoliaa ei tarvitse leikata - eikä kalkita. Sen juuristo on herkkä kuivuudelle ja liialliselle märkyydelle (etenkin talvella).

- Magnolia on pintajuurinen, joten vältä kaivamista ja kitkemistä magnolian läheisyydessä.

- Maahan on hyvä lisätä vuosittain runsaasti eloperäistä ainesta (lehtiä, kompostia). Juuristoalue on hyvä myös pitää katettuna (pidättää kosteutta ja vähentää haihtumista).

- Etenkin alkuvuosina kannattaa kuivimpina kausina huolehtia pensaiden kastelusta.

- Syyslannoite parantaa talvenkestoa.

- Talvisuojauksen voi tehdä esimerkiksi havuilla. Menestymisvyöhykkeen äärirajoilla kannattaa talvisuojaukseen panostaa enemmänkin.

Katso magnoliat Puutarha.netin Kasvikortistossa

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20099_18633.jpg
Härkäpavussa runsaasti valkuaista
Härkäpapu (Vicia faba) on yksi vanhimmista viljelykasveista ja luultavasti maailman ensimmäinen viljelty palkokasvilaji. Se sisältää runsaasti valkuaisaineita. Härkäpapua on Suomessa aiemmin käytetty lähinnä ihmisravintona toisin kuin eteläisemmissä maissa, joissa se on ollut myös tärkeä rehukasvi. Pitkän tauon jälkeen härkäpapua on jälleen alettu viljellä Suomessa. Härkäpapu onkin maukas ja hyvä kotimaisen kasviproteiinin lähde. Luomutilat tuottavat sitä jonkin verran rehuksi.
20228_79337.jpg
Viikon kysymys: Onnistuuko vanhojen kuusien pelastaminen?
Naapurissa rakennetaan. Maansiirtotöissä vaurioitui meidän puolemme kuusien juuria. Haluamme pelastaa komeat kuuset (vanha kuusiaita, noin 10 metriä korkea). Mitä voimme tehdä? Suurin osa juurista vaurioitumatta, joten toivomme, että peli ei ole menetetty. Laitammeko lannoitetta, havumultaa?
20214_70345.jpg
Lippu salkoon
Taloyhtiöissä liputus on monesti kirjattu kiinteistöhuoltosopimukseen, mutta liputusvuorot voidaan myös jakaa asukkaiden kesken. Milloin liputetaan ja mitä siitä on säädetty?
202211_79999.jpg
Maanpeittokasvi nurmikolla? Asiantuntija vastaa
Olen tekemässä rivitalon pihan muutostöitä ja meillä on jostain tullut nurmikolle matala kasvi, joka leviää versoilla maata pitkin. Pitäisikö poistaa koko nurmialue, sitä on n. 2 neliötä, vai annetaanko sen vain levitä? Kasvi tuli 2 vuotta sitten kukkien sekaan.
20176_49412.jpg
Esikasvata uudet perunat juhannuspöytään
Perunan esikasvattaminen aikaistaa ensimmäistä sadonkorjuuta parilla viikolla. Laita huhtikuun alussa kiinteämaltoista perunalajiketta Grobiootti Taimimultaan ja saat nautiskella juhannuksena itse kasvatetuista varhaisperunoista. Lajikkeista Siikli ja Ariel ovat herkullisia ja sopivat hyvin esikasvatettavaksi.
202312_83331.jpg
Viikon kysymys: Milloin vanhan syreenin voi jakaa?
Meillä on omakotitalon pihalla seinän vierustalla vanha syreeni, mikä on alkanut osittain kuolla ja uusia vesoja pukkaa ympärille.Osittain vanhaa syreenin kasvua tunkee katolle ja on seinässä kiinni, tämä pitäisi poistaa. Haluaisimme säilyttää tästä pensaasta osan, jotta isän istuttamasta syreenistä jäisi hieno pensas paikalleen (isäni oli ammattipuutarhuri). Ongelmana on myös, että syreenin juurelle on pesiytyny koiran- tai puistopökkösieni (en ole varma kumpi). Haluamme poistaa maan kokonaan pensaan alta ja varoalueelta. Sieni on inhottava ja leviää kovaa vauhtia. Miten ja missä vaiheessa voisimme ottaa talteen syreeniä ja saada uuden kasvun pensaalle, puhdistetussa maassa? Miten tässä pitäisi toimia?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton