• Etusivu
  • Kasvillisuus

Magnolia on keväinen kaunotar

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.06.2018
20144_38882.jpg

Japaninmagnolia

Herkän kaunis kukinta hurmaa kasvattajansa

Moni kotipuutarhuri odottaa varhaiskeväällä jännityksellä magnoliansa heräämisen merkkejä. Sen keväinen, herkän kaunis kukinta onkin odotettu hetki ja palkitsee varmasti kasvattajansa! Magnoliat vaativat lämpimän ja suojaisen kasvupaikan - ja menestyvät lajista riippuen Etelä-Suomessa ja sisämaassa III-vyöhykkeellä asti. Kestävimpiä lajeja voi toki koettaa kasvattaa hieman pohjoisempanakin, hyvin suojaisessa paikassa ja talvella suojattuna. Magnolia on etenkin kukkiessaan niin kaunis, ettei sen lumovoiman edestä malta edes poistua! Kannattaa siis nähdä hieman vaivaakin sen viihtymisen ja talvehtimisen puolesta.

Katso magnoliat Puutarha.netin Kasvikortistossa

Japaninmagnolia

(Magnolia kobus)

Japaninmagnolia on kesävihanta puu tai pystykasvuinen pensas. Se kukkii ennen lehtien puhkeamista valkoisin ja tuoksuvin, suurin (10-15 cm) ja tähtimäisin kukin. Soikeat teräväkärkiset suurehkot lehdet. Punaiset tuppilohedelmät. Lajista kasvaa hitaasti, mutta varmasti 5-8 m korkeaksi, pystykasvuiseksi puuksi. Japaninmagnolia on keväällä kukkivista magnolioistamme talvenkestävin, vaikka ankarina talvina niitäkin on paleltunut. Tuoksuvasta kukkaloistosta unelmoivien ei siis tarvitse tyytyä pelkästään unelmiin; ainakaan vyöhykkeillä I-III.

Tarhamagnolia ‘Leonard Messel’

(Magnolia x loebneri ’Leonard Messel’)

Leonard Messel on tiheäkasvuinen ja keskikokoinen, 3-4 metrin korkuinen pensas. Vaaleanpunaiset, tähtimäiset kukat puhkeavat toukokuun alussa yhtä aikaa lehtien kanssa.
Tämä on yksi kestävimmistä ja kauneimmista lajikkeistamme.
Menestymisvyöhykkeet I-II.

Magnolia Leonard Messell
Magnolia Leonard Messell

Tarhamagnolia ‘Merrill’

(M. x loebneri ‘Merrill’)

Merrill on valkokukkainen, kestävä ja keskikokoinen tarhamagnolia, joka kasvaa noin 3 metriä korkeaksi pensaaksi. Suuret maljamaiset kukat ovat tuoksuvia ja erittäin kauniita. Merrill kukkii runsaasti toukokuun alussa ennen lehtien puhkeamista. Kukinta alkaa jo hyvin nuorella iällä. Tämä upea lajike on osoittautunut talvenkestäväksi Etelä-Suomessa. Menestymisvyöhyke I.

Magnolia Merrill
Magnolia Merrill

Pensasmagnolia

(Magnolia sieboldii)

Pensasmagnolialla on nuokkuvat, puhtaanvalkoiset, isot ja melonintuoksuiset kukat. Kukkii kesäkuusta jopa elokuuhun saakka. Kasvutavaltaan leveä pensas. Viihtyy ja kukkii parhaiten puolivarjoisessa paikassa, kosteassa ja happamassa maassa. Arka kuivumiselle.
Talvenkestävä magnolialaji Suomessa, menestymisvyöhyke I-III.

Pensasmagnolia
Pensasmagnolia

Tähtimagnolia ‘Royal Star’

(Magnolia stellata ´Royal Star´)

Tähtimagnolia‘Royal Star’ on suosittu lajike. Se on 2-3 metriä korkea, tiheäkasvuinen pensas, joka kukkii ennen lehtien puhkeamista toukokuun alussa. Tähtimäiset kukat ovat nuppuvaiheessa vaaleanpunaisia ja muuttuvat avauduttuaan valkoisiksi. Kukat suuret ja tuoksuvat.
‘Royal Star’ on menestynyt hyvin lounaisrannikolla ja saaristossa. Menestymisvyöhyke I.

Magnolia Royal Star
Magnolia Royal Star

Sihteerikkömagnolia ‘Susan’

(Magnolia liliiflora ‘Susan’ )

Susan kuuluu amerikkalaisiin "tyttömagnolioihin" ja onkin yksi kauneimmista lajikkeistamme. Maljamaiset, suuret ja purppuranpunaiset kukat puhkeavat toukokuun alussa lehtien puhjetessa. Kukinta jatkuu useita viikkoja. Tälle kaunottarelle kannattaa varata puutarhan suojaisin paikka. Se on myös erinomainen ehdokas ruukkupuukasvatukseen.
‘Susan’ on menestynyt lupaavasti saaristossa sekä lounaisrannikolla. Menestymisvyöhyke I.

Magnolia Susan
Magnolia Susan
Huomio

Huomio

Vinkkejä magnolian istutukseen ja hoitoon;

- Valitse magnolian istutuspaikka huolella. Ne viihtyvät parhaiten muiden puiden latvusten alla suojassa kylmiltä tuulilta ja paahteelta. Kasvupaikan tulee siis olla mahdollisimman suojaisa ja lämmin. Kaikki Suomessa hyvin menestyneet magnoliat kasvavat tällaisilla paikoilla rakennusten seinustoilla tai lämpimillä rinteillä.

- Magnolia ei siedä karsimista tai siirtelyä, joten jätä sen ympärille kasvutilaa.

– Magnolia viihtyy parhaiten tuoreessa ja syvämultaisessa, lievästi happamassa (pH 5-6) maassa. Maan tulisi olla myös kuohkeaa ja hyvin vettä läpäisevää. Jäykässä savimaassa magnoliat eivät viihdy.

- Istuta varhain keväällä entiseen kasvusyvyyteensä. Istutus hieman kumpuun, ettei vesi jää makaamaan juurille.

- Magnoliaa ei tarvitse leikata - eikä kalkita. Sen juuristo on herkkä kuivuudelle ja liialliselle märkyydelle (etenkin talvella).

- Magnolia on pintajuurinen, joten vältä kaivamista ja kitkemistä magnolian läheisyydessä.

- Maahan on hyvä lisätä vuosittain runsaasti eloperäistä ainesta (lehtiä, kompostia). Juuristoalue on hyvä myös pitää katettuna (pidättää kosteutta ja vähentää haihtumista).

- Etenkin alkuvuosina kannattaa kuivimpina kausina huolehtia pensaiden kastelusta.

- Syyslannoite parantaa talvenkestoa.

- Talvisuojauksen voi tehdä esimerkiksi havuilla. Menestymisvyöhykkeen äärirajoilla kannattaa talvisuojaukseen panostaa enemmänkin.

Katso magnoliat Puutarha.netin Kasvikortistossa

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

14_P_77005.jpg
Pihakasveista kysyttyä
Miten siirtää havupuita? Millainen pensasaita sopii näkösuojaksi? Miten leikata pihasyreeni ja istuttaa tuija? Puutarha.netin asiantuntijat vastaavat muiden muassa näihin Ilta-Sanomien lukijoita askarruttaneisiin kysymyksiin.*Kysymyksiä ja vastauksia voit käydä lukemassa Puutarha.netin Kysy, niin vastaamme -palstalla.Voit esittää myös oman kysymyksesi! Palvelun käyttö edellyttää kirjautumista.* Kysymykset vastauksineen julkaistu Ilta-Sanomien verkkosivulla.
20227_72688.jpg
Kehäkukat kukkivat pitkälle syksyyn
Helppohoitoinen ja kaunis kehäkukka sopii niin kukkamaahan, kasvimaalle kuin maljakkoonkin. Voit kylvää kehäkukan siemeniä pitkin kesää – ja muokattuun maahan myös syksyllä.
20216_71292.jpg
Osallistu haitallisten vieraslajien pysäyttämiseen
Suomen ympäristökeskus, Luonnonvarakeskus ja Suomen luonnosuojeluliitto tiedottavat
20222_76758.jpg
Huonekasvien jakaminen on mukavaa puuhaa
Kun kasvi on liian suuri tai alkaa ränsistyä, on aika jakaa se. Näin saa myös varmasti emoyksilön kaltaisen "jälkeläisen". Esimerkiksi keltareuna-anopinkielestä (Sansevieria trifasciata ’Laurentii’) tulee kokonaan vihreä lajin alkuperäisen värityksen mukaisesti, kun sitä lisää lehtipistokkaasta. Jakamalla kasvin väritys pysyy oikeana.
20227_77188.jpg
Omenapuiden leikkaaminen
Omenapuu, jota ei leikata, tulee pian liian tiheäksi ja tuottaa huonompaa satoa. Tiiviissä kasvustossa taudit alkavat vaivaamaan eikä valoa pääse riittävästi latvuksen sisälle. Omenapuu kasvaa nopeasti myös liian korkeaksi, jolloin sadonkorjuu hankaloituu.
201410_41406.jpg
Tunnetko annoonan?
(Annona cherimoia)Tunnetko tämän hedelmän?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton