• Etusivu
  • Kasvillisuus

Magnolia on keväinen kaunotar

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.06.2018
20144_38882.jpg

Japaninmagnolia

Herkän kaunis kukinta hurmaa kasvattajansa

Moni kotipuutarhuri odottaa varhaiskeväällä jännityksellä magnoliansa heräämisen merkkejä. Sen keväinen, herkän kaunis kukinta onkin odotettu hetki ja palkitsee varmasti kasvattajansa! Magnoliat vaativat lämpimän ja suojaisen kasvupaikan - ja menestyvät lajista riippuen Etelä-Suomessa ja sisämaassa III-vyöhykkeellä asti. Kestävimpiä lajeja voi toki koettaa kasvattaa hieman pohjoisempanakin, hyvin suojaisessa paikassa ja talvella suojattuna. Magnolia on etenkin kukkiessaan niin kaunis, ettei sen lumovoiman edestä malta edes poistua! Kannattaa siis nähdä hieman vaivaakin sen viihtymisen ja talvehtimisen puolesta.

Katso magnoliat Puutarha.netin Kasvikortistossa

Japaninmagnolia

(Magnolia kobus)

Japaninmagnolia on kesävihanta puu tai pystykasvuinen pensas. Se kukkii ennen lehtien puhkeamista valkoisin ja tuoksuvin, suurin (10-15 cm) ja tähtimäisin kukin. Soikeat teräväkärkiset suurehkot lehdet. Punaiset tuppilohedelmät. Lajista kasvaa hitaasti, mutta varmasti 5-8 m korkeaksi, pystykasvuiseksi puuksi. Japaninmagnolia on keväällä kukkivista magnolioistamme talvenkestävin, vaikka ankarina talvina niitäkin on paleltunut. Tuoksuvasta kukkaloistosta unelmoivien ei siis tarvitse tyytyä pelkästään unelmiin; ainakaan vyöhykkeillä I-III.

Tarhamagnolia ‘Leonard Messel’

(Magnolia x loebneri ’Leonard Messel’)

Leonard Messel on tiheäkasvuinen ja keskikokoinen, 3-4 metrin korkuinen pensas. Vaaleanpunaiset, tähtimäiset kukat puhkeavat toukokuun alussa yhtä aikaa lehtien kanssa.
Tämä on yksi kestävimmistä ja kauneimmista lajikkeistamme.
Menestymisvyöhykkeet I-II.

Magnolia Leonard Messell
Magnolia Leonard Messell

Tarhamagnolia ‘Merrill’

(M. x loebneri ‘Merrill’)

Merrill on valkokukkainen, kestävä ja keskikokoinen tarhamagnolia, joka kasvaa noin 3 metriä korkeaksi pensaaksi. Suuret maljamaiset kukat ovat tuoksuvia ja erittäin kauniita. Merrill kukkii runsaasti toukokuun alussa ennen lehtien puhkeamista. Kukinta alkaa jo hyvin nuorella iällä. Tämä upea lajike on osoittautunut talvenkestäväksi Etelä-Suomessa. Menestymisvyöhyke I.

Magnolia Merrill
Magnolia Merrill

Pensasmagnolia

(Magnolia sieboldii)

Pensasmagnolialla on nuokkuvat, puhtaanvalkoiset, isot ja melonintuoksuiset kukat. Kukkii kesäkuusta jopa elokuuhun saakka. Kasvutavaltaan leveä pensas. Viihtyy ja kukkii parhaiten puolivarjoisessa paikassa, kosteassa ja happamassa maassa. Arka kuivumiselle.
Talvenkestävä magnolialaji Suomessa, menestymisvyöhyke I-III.

Pensasmagnolia
Pensasmagnolia

Tähtimagnolia ‘Royal Star’

(Magnolia stellata ´Royal Star´)

Tähtimagnolia‘Royal Star’ on suosittu lajike. Se on 2-3 metriä korkea, tiheäkasvuinen pensas, joka kukkii ennen lehtien puhkeamista toukokuun alussa. Tähtimäiset kukat ovat nuppuvaiheessa vaaleanpunaisia ja muuttuvat avauduttuaan valkoisiksi. Kukat suuret ja tuoksuvat.
‘Royal Star’ on menestynyt hyvin lounaisrannikolla ja saaristossa. Menestymisvyöhyke I.

Magnolia Royal Star
Magnolia Royal Star

Sihteerikkömagnolia ‘Susan’

(Magnolia liliiflora ‘Susan’ )

Susan kuuluu amerikkalaisiin "tyttömagnolioihin" ja onkin yksi kauneimmista lajikkeistamme. Maljamaiset, suuret ja purppuranpunaiset kukat puhkeavat toukokuun alussa lehtien puhjetessa. Kukinta jatkuu useita viikkoja. Tälle kaunottarelle kannattaa varata puutarhan suojaisin paikka. Se on myös erinomainen ehdokas ruukkupuukasvatukseen.
‘Susan’ on menestynyt lupaavasti saaristossa sekä lounaisrannikolla. Menestymisvyöhyke I.

Magnolia Susan
Magnolia Susan
Huomio

Huomio

Vinkkejä magnolian istutukseen ja hoitoon;

- Valitse magnolian istutuspaikka huolella. Ne viihtyvät parhaiten muiden puiden latvusten alla suojassa kylmiltä tuulilta ja paahteelta. Kasvupaikan tulee siis olla mahdollisimman suojaisa ja lämmin. Kaikki Suomessa hyvin menestyneet magnoliat kasvavat tällaisilla paikoilla rakennusten seinustoilla tai lämpimillä rinteillä.

- Magnolia ei siedä karsimista tai siirtelyä, joten jätä sen ympärille kasvutilaa.

– Magnolia viihtyy parhaiten tuoreessa ja syvämultaisessa, lievästi happamassa (pH 5-6) maassa. Maan tulisi olla myös kuohkeaa ja hyvin vettä läpäisevää. Jäykässä savimaassa magnoliat eivät viihdy.

- Istuta varhain keväällä entiseen kasvusyvyyteensä. Istutus hieman kumpuun, ettei vesi jää makaamaan juurille.

- Magnoliaa ei tarvitse leikata - eikä kalkita. Sen juuristo on herkkä kuivuudelle ja liialliselle märkyydelle (etenkin talvella).

- Magnolia on pintajuurinen, joten vältä kaivamista ja kitkemistä magnolian läheisyydessä.

- Maahan on hyvä lisätä vuosittain runsaasti eloperäistä ainesta (lehtiä, kompostia). Juuristoalue on hyvä myös pitää katettuna (pidättää kosteutta ja vähentää haihtumista).

- Etenkin alkuvuosina kannattaa kuivimpina kausina huolehtia pensaiden kastelusta.

- Syyslannoite parantaa talvenkestoa.

- Talvisuojauksen voi tehdä esimerkiksi havuilla. Menestymisvyöhykkeen äärirajoilla kannattaa talvisuojaukseen panostaa enemmänkin.

Katso magnoliat Puutarha.netin Kasvikortistossa

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20226_78480.jpg
Akkukäyttöisten puutarhakoneiden trendi jatkaa kasvuaan: tutustu tehokkaisiin uutuuksiin
Akkukäyttöisten puutarhakoneiden trendi jatkaa kasvuaan. Eikä ihme, sillä älykästä akkuteknologiaa hyödyntävät laitteet ovat aiempaa tehokkaampia, todella miellyttäviä käyttää ja antavat virtaa pitkään. Maksimaalista suorituskykyä edustaa Boschin uusin 36 V -akkutyökalusarja, jolla hoituvat helposti isompienkin pihojen vaativat puutarhanhoitotyöt.
20221_74399.jpg
Haahkakanta vähenee - haahka ei enää hyödy ilmaston lämpenemisestä
Helsingin yliopiston tutkimusten mukaan haahka ei enää hyödy ilmaston lämpenemisestä, sillä lisääntyneet petomäärät vaikuttavat lajin pesintään entistä voimakkaammin. Tämä selittää haahkakannan viimeaikaista dramaattista vähenemistä.
20237_79163.jpg
Poimi nyt sesongin herukoista terveyttä talveksi
Kotimainen herukkasato alkaa olla jo kypsää. Käsin poimittuja marjoja on ollut myynnissä jo heinäkuun lopusta asti ja koneelliset poiminnat ovat alkamassa. Kerää nyt talveksi varastoon flavonoideja ja vitamiineja sisältävät viinimarjat.
20233_77298.jpg
Huonekasvien lannoituskausi alkaa
Lannoittaminen aloitetaan varovasti keväällä, kasvun alkaessa. Uudessa, juuri vaihdetussa mullassa elelevät kasvit eivät tarvitse lannoitusta ainakaan ensimmäiseen kuukauteen. Kasvun kiihtyessä ja nuppu- sekä kukintavaiheessa lannoitusta lisätään. Elokuussa lannoitusta jo vähennetään, syyskuussa se vähitellen lopetetaan. Eräät kasvit eivät edes pidä ravinteista, esimerkiksi kaktusten ja mehikasvien kasvu saattaa vääristyä liikalannoituksesta.
20128_31820.jpg
Kasvirunsautta kotipuutarhassa
Leila Lammi-Hiltusen metsäisessä puutarhassa viihtyvät kasvit ja eläimetKeskustelupalstalla olleet kauniit puutarhakuvat saivat Puutarha.netin toimituksen kurkistamaan hieman tarkemmin Jouluruusun, eli Leila Lammi-Hiltusen puutarhaan. Käynti ulvilalaisella omakotitalopihalla sai päätoimittajankin hiljaiseksi; noin 1400 neliön tontti oli tulvillaan upeita kasveja! Hämmästystä lisäsi pihanomistajan harrastuksen myötä kartuttama asiantuntemus, sillä tämä kotipuutarhurien malliesimerkki muisti rehevän puutarhansa kasvit tieteellisiä nimiä myöden!
20084_9973.jpg
Kurkkuherkkuja keväisesti ja raikkaasti
Kurkku kuuluu samaan sukuun melonien, kurpitsojen ja eksoottisen hedelmän kivanon kanssa. Se on kotoisin Pohjois-Intiasta Himalajan juurelta. Nykyisin viljeltävät miedot kurkkulajit on jalostettu siellä kasvavista villikurkuista.Kurkku on vihanneksista yksi vesipitoisimmista, joten sen energiapitoisuus on pieni, samaa luokkaa jäävuorisalaatin kanssa. Kurkku on mitä mainioin valinta painonhallintaan. Kurkusta ruoka saa volyymiä ja vatsa kylläisyyden tunnetta. Kurkku keventää ja raikastaa ruokavalion.Kurkku on maukasta ja virkistävää vettä pureskeltavassa muodossa. Lisäksi se sisältää jonkin verran vitamiineja, kivennäis- ja hivenaineita, esimerkiksi kaliumia. Rasvaa kurkku ei sisällä juuri lainkaan ja sokeriakin vain nimeksi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton