• Etusivu
  • Kasvillisuus

Magnolia on keväinen kaunotar

Rakentajan toimitus
Päivitetty 14.06.2018
20144_38882.jpg

Japaninmagnolia

Herkän kaunis kukinta hurmaa kasvattajansa

Moni kotipuutarhuri odottaa varhaiskeväällä jännityksellä magnoliansa heräämisen merkkejä. Sen keväinen, herkän kaunis kukinta onkin odotettu hetki ja palkitsee varmasti kasvattajansa! Magnoliat vaativat lämpimän ja suojaisen kasvupaikan - ja menestyvät lajista riippuen Etelä-Suomessa ja sisämaassa III-vyöhykkeellä asti. Kestävimpiä lajeja voi toki koettaa kasvattaa hieman pohjoisempanakin, hyvin suojaisessa paikassa ja talvella suojattuna. Magnolia on etenkin kukkiessaan niin kaunis, ettei sen lumovoiman edestä malta edes poistua! Kannattaa siis nähdä hieman vaivaakin sen viihtymisen ja talvehtimisen puolesta.

Katso magnoliat Puutarha.netin Kasvikortistossa

Japaninmagnolia

(Magnolia kobus)

Japaninmagnolia on kesävihanta puu tai pystykasvuinen pensas. Se kukkii ennen lehtien puhkeamista valkoisin ja tuoksuvin, suurin (10-15 cm) ja tähtimäisin kukin. Soikeat teräväkärkiset suurehkot lehdet. Punaiset tuppilohedelmät. Lajista kasvaa hitaasti, mutta varmasti 5-8 m korkeaksi, pystykasvuiseksi puuksi. Japaninmagnolia on keväällä kukkivista magnolioistamme talvenkestävin, vaikka ankarina talvina niitäkin on paleltunut. Tuoksuvasta kukkaloistosta unelmoivien ei siis tarvitse tyytyä pelkästään unelmiin; ainakaan vyöhykkeillä I-III.

Tarhamagnolia ‘Leonard Messel’

(Magnolia x loebneri ’Leonard Messel’)

Leonard Messel on tiheäkasvuinen ja keskikokoinen, 3-4 metrin korkuinen pensas. Vaaleanpunaiset, tähtimäiset kukat puhkeavat toukokuun alussa yhtä aikaa lehtien kanssa.
Tämä on yksi kestävimmistä ja kauneimmista lajikkeistamme.
Menestymisvyöhykkeet I-II.

Magnolia Leonard Messell
Magnolia Leonard Messell

Tarhamagnolia ‘Merrill’

(M. x loebneri ‘Merrill’)

Merrill on valkokukkainen, kestävä ja keskikokoinen tarhamagnolia, joka kasvaa noin 3 metriä korkeaksi pensaaksi. Suuret maljamaiset kukat ovat tuoksuvia ja erittäin kauniita. Merrill kukkii runsaasti toukokuun alussa ennen lehtien puhkeamista. Kukinta alkaa jo hyvin nuorella iällä. Tämä upea lajike on osoittautunut talvenkestäväksi Etelä-Suomessa. Menestymisvyöhyke I.

Magnolia Merrill
Magnolia Merrill

Pensasmagnolia

(Magnolia sieboldii)

Pensasmagnolialla on nuokkuvat, puhtaanvalkoiset, isot ja melonintuoksuiset kukat. Kukkii kesäkuusta jopa elokuuhun saakka. Kasvutavaltaan leveä pensas. Viihtyy ja kukkii parhaiten puolivarjoisessa paikassa, kosteassa ja happamassa maassa. Arka kuivumiselle.
Talvenkestävä magnolialaji Suomessa, menestymisvyöhyke I-III.

Pensasmagnolia
Pensasmagnolia

Tähtimagnolia ‘Royal Star’

(Magnolia stellata ´Royal Star´)

Tähtimagnolia‘Royal Star’ on suosittu lajike. Se on 2-3 metriä korkea, tiheäkasvuinen pensas, joka kukkii ennen lehtien puhkeamista toukokuun alussa. Tähtimäiset kukat ovat nuppuvaiheessa vaaleanpunaisia ja muuttuvat avauduttuaan valkoisiksi. Kukat suuret ja tuoksuvat.
‘Royal Star’ on menestynyt hyvin lounaisrannikolla ja saaristossa. Menestymisvyöhyke I.

Magnolia Royal Star
Magnolia Royal Star

Sihteerikkömagnolia ‘Susan’

(Magnolia liliiflora ‘Susan’ )

Susan kuuluu amerikkalaisiin "tyttömagnolioihin" ja onkin yksi kauneimmista lajikkeistamme. Maljamaiset, suuret ja purppuranpunaiset kukat puhkeavat toukokuun alussa lehtien puhjetessa. Kukinta jatkuu useita viikkoja. Tälle kaunottarelle kannattaa varata puutarhan suojaisin paikka. Se on myös erinomainen ehdokas ruukkupuukasvatukseen.
‘Susan’ on menestynyt lupaavasti saaristossa sekä lounaisrannikolla. Menestymisvyöhyke I.

Magnolia Susan
Magnolia Susan
Huomio

Huomio

Vinkkejä magnolian istutukseen ja hoitoon;

- Valitse magnolian istutuspaikka huolella. Ne viihtyvät parhaiten muiden puiden latvusten alla suojassa kylmiltä tuulilta ja paahteelta. Kasvupaikan tulee siis olla mahdollisimman suojaisa ja lämmin. Kaikki Suomessa hyvin menestyneet magnoliat kasvavat tällaisilla paikoilla rakennusten seinustoilla tai lämpimillä rinteillä.

- Magnolia ei siedä karsimista tai siirtelyä, joten jätä sen ympärille kasvutilaa.

– Magnolia viihtyy parhaiten tuoreessa ja syvämultaisessa, lievästi happamassa (pH 5-6) maassa. Maan tulisi olla myös kuohkeaa ja hyvin vettä läpäisevää. Jäykässä savimaassa magnoliat eivät viihdy.

- Istuta varhain keväällä entiseen kasvusyvyyteensä. Istutus hieman kumpuun, ettei vesi jää makaamaan juurille.

- Magnoliaa ei tarvitse leikata - eikä kalkita. Sen juuristo on herkkä kuivuudelle ja liialliselle märkyydelle (etenkin talvella).

- Magnolia on pintajuurinen, joten vältä kaivamista ja kitkemistä magnolian läheisyydessä.

- Maahan on hyvä lisätä vuosittain runsaasti eloperäistä ainesta (lehtiä, kompostia). Juuristoalue on hyvä myös pitää katettuna (pidättää kosteutta ja vähentää haihtumista).

- Etenkin alkuvuosina kannattaa kuivimpina kausina huolehtia pensaiden kastelusta.

- Syyslannoite parantaa talvenkestoa.

- Talvisuojauksen voi tehdä esimerkiksi havuilla. Menestymisvyöhykkeen äärirajoilla kannattaa talvisuojaukseen panostaa enemmänkin.

Katso magnoliat Puutarha.netin Kasvikortistossa

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20237_26407.jpg
Kompostointi
Puutarhanhoidon ohessa kertyy niin risua kuin muutakin kasvijätettä runsain mitoin ja on suorastaan välttämätöntä kompostoida ne uudelleen käyttökelpoiseen muotoon. Myös kotitalouden biojätteet kannattaa kompostoida, jottei niillä turhaan kasvattaisi sekajätteen määrää.Kotitalousjätteestä noin kolmasosa on biojätettä. Kompostoimalla biojätteestä saadaan arvokasta maanparannusainetta ja samalla säästetään jätekuljetusmaksuissa.Kompostoimalla kodin ja puutarhan biojätteet saat siis ilmaiseksi ravinteikasta ja muhevaa multaa puutarhaan. Kaiken lisäksi kompostointi on myös ekoteko!
20232_68997.jpg
Oma kasvihuone kotipihaan
Punainen, omassa kasvihuoneessa kypsynyt tomaatti ylittää herkullisuudessaan kaikki tehoviljelyssä tuotetut ja vielä vihertävinä kerätyt kanssasisarensa. Tiedämme missä kasvualustassa se on kasvanut, mitä lannoitetta saanut ja onko torjunta-aineita käytetty. Itse kasvatetut vihannekset ja muiden hyötykasvien tuottama sato kruunaa ruokapöydän; ne ovat tuoretta, terveellistä ja varmasti puhdasta! Lämpöä vaativien keittiökasvien kasvatus onnistuu mainiosti myös omassa kasvihuoneessa tai vaikka parvekkeella.
20134_34664.jpg
Nyt on herkkusienten herkkuaika
SIENIVIIKKO 15.-21.4.Kauppapuutarhaliiton tiedoteRuokakaupasta voi poimia tuoreet sienet koriin milloin vain. Hyvää sienisatoa riittää kautta koko vuoden. Kevään edistyessä kaivetaan grillit esiin, ja vappuna herkutellaan ihanilla grilliherkuilla.
20242_83412.jpg
Vesiaiheet puutarhassa
Kaiken elämän perusta vesi on kaunis ja virkistävä elementti kotipuutarhassakin. Jos pihapiirissä on luonnostaan jokin vesielementti kuten rantaa, lampi tai puro, kannattaa sen mahdollisuudet käyttää viisaasti.
20237_23134.jpg
Hyvä komposti ei synny vahingossa
Tehokkaan kompostoitumisen perusvaatimukset ovat hapen ja ravinteiden riittävä saanti sekä sopiva kosteus ja lämpö. Happi erottaa toisistaan kompostin ja tunkion.Komposti on ilmava kasa, jossa jäte hajoaa hajuttomasti lahoten. Tiivis ja hapeton läjä sen sijaan hajoaa mätänemällä, mikä aiheuttaa tunkion epämiellyttävän hajun.
20066_184.jpg
Peruna
(Solanum tuberosum)Perunaon kasvi, josta on niin arkeen kuin juhlaan. Monipuolinen peruna, josta tehdään niin paistokset, kuin valmistetaan liharuokien oheen sopivat uuniperunat, on myös haaste viljelijälle. Peruna on hallanarka ja sen hoitajalta vaaditaan koko joukko tietoja ja omaa työpanosta, jotta sadosta tulisi tyydyttävä. Maan peruskunnostus, hoito kasvuaikana, perunan nosto ja sen varastointi ovat taitolajeja.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton