• Etusivu
  • Rakentaminen

Joululahja aikuiselle, lapselle ja luonnolle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 23.11.2020
201912_61743.jpg

Joulu on tavaroiden aikaa. Tavaraa heitetään ensin pois joulusiivouksessa, sitä ostetaan mummeille, sedille, naapureille, kummeille ja kaimoille, ja sitten sitä saadaan lisää senkin edestä, mitä ollaan heitetty pois. Lahjat ovat toki kivoja ja kuuluvat jouluun, mutta onko sen sitten pakko olla aina sitä tavaraa, mitä monella on jo liikaa?

Väkisin ei kuitenkaan ole järkeä luontoäitiä lähteä kuormittamaan. Jos kaverin lahjatoivelistalta ei löydy mitään sellaista, mitä itse pystyisit hankkimaan, mutta jotain on pakko kuitenkin hankkia, voi näistä ideoista olla hyötyä:

Aineettomat lahjat

Perheen pienimmille lahjojen avaus on suurinta iloa, ja käytäntö on: mitä enemmän uutta tavaraa, sen parempi.
Vanhempana sitä lukee Konmari-kirjan* ja alkaa arvostaa järjestelmällisyyttä, tilaa ja niitä lahjoja, jotka ovat liian kalliita, että kehtaisi pyytää kaverilta. Tällöin paras lahjaidea on lahja, joka ei jää keräämään pölyä nurkkiin tai lennä roskiin tai uuteen lahjapakettiin ensi vuoden joulusiivouksen lomassa.

(*Konmari on Marie Kondō -nimisen kirjailijan elämänhallintaan perustuva teos, joka kannustaa turhan tavaran karsimiseen ja minimalistisempaan elämäntyyliin.)

201912_61741.jpg

Suosituin ja tunnetuin aineeton lahja on lahjakortti. Lahjakorteissa on mieletön valinnanvara. Peilikuvaansa ihastuneelle Sirpalle löytyy lahjakortti luonnonkosmetiikkaliikkeeseen, tietokoneella kyyristelevälle Karille lahjakortti urheiluhierojalle. Naapurin Penalle löytyy kortti tukemaan penkkiurheiluharrastusta. Penan vaimolle läjä lahjakortteja elokuviin, jotta vältetään televisioon liittyvät riidat jääkiekkokautena. Äidille voi vaikka itse askarrella lahjakortteja esimerkiksi siivousapuun tai kotitekoiseen illalliseen.

201912_61738.jpg

Entä jos lahjakortti on tullut annettua jo viitenä edellisenä jouluna, ja viime vuonna nekin olivat lahjakortteja halaukseen? Silloin voi olla aika yllättää hurjemmalla lahjuksella. Miten olisi tandemhyppy, järjestetty illallinen täydessä pimeydessä, tutustuminen hot joogaan tai suklaatyöpaja kahdelle? Elämyslahjat tarjoaa elämyksiä, joiden hiilijalanjälki on alhainen ja ympäristöä kuormittavia resursseja on vältelty.

Jos lahjansaaja ei kuitenkaan halua mitään, tai haluat antaa aidosti merkittävän lahjan, on paras valinta eettinen lahja. Erilaisten hyväntekeväisyysjärjestöjen kautta voit auttaa niitä, jotka apua tarvitsevat.

Ohje

Ohje

Esimerkkejä eri järjestöistä ja niiden tarjoamista lahjoista:

  • Unicefin kautta selviytymis- tai talvivaatepaketti 1-3 vuotiaalle lapselle.
  • Worldvisionin kautta syntymätodistus tai väkivallaton lapsuus (Väkivallattomien kasvatuskeinojen ja lapsen oikeuksien opettamista vanhemmille).
  • Plan internationalin kautta satuhetki lapselle tai puhdasta vettä perheelle.
  • Pelastakaa lapset -järjestön kautta harrastus lapselle.
  • Toisenlainen lahja -järjestön kautta vuohi tai puuntaimenet kehitysmaahan.
  • Suomen eläinsuojelu -järjestön kautta kodittoman eläimen rokotus tai sterilointi.

Ekologiset lelut

Jos annat lapselle lahjaksi palan paperia, jossa lukee, että nimissäsi on lahjoitettu lehmä ja perunaa kehitysmaihin, saat tuskin haluamaasi reaktiota. Teko on äärimmäisen hieno, mutta jos saat barbielinnaa, Frozen 2 -elokuvaa, moottorilla toimivaa potkuautoa ja muutakin lelukuvaston sisältöä odottavan lapsesi hyppimään riemusta ilman yhtäkään lelua, on sinun aika kirjoittaa kirja loistavista kasvatustaidoista. Jos tilanne ei kuitenkaan ole tämä, ei hätää. On muitakin ratkaisuja pitää lapset iloisina jouluaattona ja silti pysyä ekologisuudessa.

Turvalliset puu- ja kangaslelut ovat ympäristöystävällinen valinta, josta muksutkin pitävät!

Ekokiva-niminen sivusto lajittelee ekologiset lelut iän mukaan. Alle vuoden ikäiselle pallerolle mieluisia ovat luonnonkumiset, värikkäät autot tai pehmoinen kangaskirja, kun taas kymmenvuotiaalle mukelolle ekologinen taiteilijapakkaus tai suolavedellä toimiva robotti.

201912_61744.jpg
201912_61745.jpg

PlanToys puolestaan on maailmanlaajuisesti tunnettu yritys, joka valmistaa lapsen eri kehitysvaiheita tukevia, turvallisia ja ekologisia kumipuuleluja. PlanToyn puulelut ovat kestäviä, mukavan tuntuisia, ihanan värikkäitä, ja jokaiselle lapselle löytyy varmasti jotakin. Löytyy puisia eläimiä, ajoneuvoja ja kasveja. Tuleville huippukokeille löytyy leikkiruokasettejä, kodinhengettärille ja -hengille löytyy lisäksi myös puinen siivoussetti, jolla ikävä kyllä ei puhdista taloa, mutta into siihen saattaa herätä!

Ekologisia, kierrätysmateriaaleista ja muista ympäristöystävällisistä materiaaleista valmistettuja leluja, pelejä ja askartelutarvikkeita löytyy monelta pieneltä ja isolta yritykseltä Suomesta ja kansainvälisesti.

Muita ekologisia lahjoja

Kaikki lahjoja odottavat eivät ole lapsia, tai konmarin lukeneita minimalisteja. Heitä varten on onneksi roppakaupalla lahjoja, joista on paljon hyötyä sekä vastaanottajalle että luonnolle!

Ursula, joka ottaa aina lenkille ja töihin puolivuotta vanhan, muovisen limsapullon, saa lahjaksi ruostumattomasta teräksestä valmistetun juomapullon. Ovathan ne paljon tyylikkäämpiä ja terveellisempiä, sekä pitävät juoman kylmänä tai lämpimänä kauemmin.

Eräjorma-Matille löytyy partioaitasta ekologinen rinkka ja pipo. Ulla-Maijalle puolestaan luonnonkosmetiikkaliikkeestä savea sisältäviä saippuapaloja.

Vaihtoehtoja on monia, jokaiselle löytyy varmasti jotain! Ympäristöystävälliset tuotteet tunnistat erilaisista merkinnöistä. Esimerkiksi Vihreä valinta -merkintä ja suomalaiset tuotteet paljastava Avainlippu-merkintä.

202312_61693.jpg

Luovaa paketointia ilman tunnontuskia

Usealle lapselle yksi joulun mieleenpainuvimmista asioista on lahjapapereiden repiminen. Usealle aikuiselle yksi joulun mieleenpainuvimmista asioista on paketoinnin kanssa tuskailu ja mielettömän lahjapaperikasan hävittäminen joulun jälkeen. Kaikki nämä ovat kultaisia muistoja, joista ei tarvitse päästä eroon vain, koska kierrätykseen sopimaton paketointipaperi on Eiei-listalla. Keinoja on monia!

Jos paperin repiminen yhä on se juttu, on olemassa ekologisia vaihtoehtoja pakkauspaperille. Ruskean ekopaperin saa nätiksi käyttämällä paketin koristelussa vaikka kuusenoksia, kuivattuja kukkasia, käpyjä tai oikeastaan mitä tahansa muuta nättiä. Lisäksi pakkauksen saa aikaiseksi helposti myös esimerkiksi vanhoista sanoma-, mainos- tai aikakauslehdistä, vanhoista seinäkalentereista, reissulta jääneistä kartoista, viime vuoden lahjapapereista, tai vaikkapa sudokulehden tehtävistä. Teippiä voi välttää taittelemalla paperi niin, että se pysyy kasassa ilmankin.

Jos repiminen ja paperin kanssa tahiminen ei ole se juttu, saa lahjapaketeista kauniita myös esimerkiksi kankaalla, huovalla, tai muulla ylimääräisellä tekstiilillä. Lahjakasseja voi tehdä myös esimerkiksi tyhjästä muropaketista, josta voi myös leikata nimilappuja paketteihin.

Noh, joko päätit mitä SINÄ paketoit tänä vuonna ja millä? Oikein mahtavaa joulun aikaa kaikille!

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20236_82298.jpg
Viikon kysymys: Kuinka paikattua nurmea tulisi hoitaa?
Olemme yrittäneet korjata nurmikomme vaurioita yhdestä kohdasta talven jäljiltä. Paikkauskohtiin tehtiin ilmaus ja altakastelu, mutta kahden viikon jälkeen kasvua ei näkynyt yhtään. Teimme ehkä sen virheen, että siemeniä ei sekoitettu multaan ja multa tiivistettiin vain kengillä? Ylimääräistä kasteluakaan ei juuri tehty, Oulussa sateli jonkin verran tuona aikana, mutta ei läheskään joka päiväEilen loput nurmikosta on paikattu. Siemenet on tällä kertaa sekoitettu kevyesti multaan rautaharavalla ja multa on hakattu hieman tiiviimmäksi lapiolla.Kuinka paljon/usein kohtia pitäisi kastella ilman, että menee ylikastelun puolelle (sillä oletuksella ettei sada)? Tuhkaa ei ilmeisesti suositella lannoitteeksi, olisiko joku muu lannoite, mistä on lähes varmasti hyötyä?Toinen haaste on, että siemet kiinnostavat kovasti rastaita. Kumikäärmeitä ja tuulihyrriä ne eivät näytä pelkäävän. Joillakin palstoilla kehotetaan laittamaan pulloon hirvensarvisuolaliuosta. Jos ripottelemme paikkauskohtien ympärille pippuria, caynnepippuria tai kanelia, onkohan siitä apua ja voiko se vaurioittaa nurmea?
20067_325.jpg
Katupuut osana kaupunkikuvaa
Viihtyisyyttä ja käytännön hyötyjäHarvoin tulee miettineeksi katupuiden merkitystä. Ilman niitä kaupunkimme olisivat kuitenkin melko kolkkoja paikkoja. Puut tuovat vehreyttä, toimivat tilan ja näkymien rajaajina ja luovat viihtyisiä keitaita rakennusten ja rakenteiden kyllästämään maisemaan. Yksittäinen puu voi toimia katseen vangitsijana ja maamerkkinä. Suuret puut puhdistavat ilmaa, sitovat pölyä ja vaimentavat melua sekä tarjoavat asuinympäristön monille eläimille. Ensimmäiset katupuut on istutettu myös osin paloturvallisuuden nimissä: levennetyille kaduille tarvittiin puita suojaamaan kaupunkeja nopeasti leviäviltä tulipaloilta, kuten Tampereen Hämeenpuistonkin historia kertoo.
20135_35140.jpg
Syötävän hyvät amppelit
Tiedote: www.kauppapuutarhaliitto.fiHyötypuutarhainnostuksen siivellä myös erilaiset syötävät amppelikasvit ovat kasvattaneet suosiotaan puutarhaharrastajien keskuudessa. Tarjolla onkin amppelimansikan lisäksi tomaattia, kurkkua, paprikaa ja jopa chiliä niille viherpeukaloille, jotka haluavat nostaa hyötypuutarhansa amppeliin käden ulottuville. Pienellekin parvekkeelle mahtuu soma ja satoisa napostelupuutarha, kunhan vain lämpöä ja valoa on riittävästi.Lue lisää:Parvekkeen hyötykasvit ja yrtitHelppoa viljelyä parvekkeella
202312_79766.jpg
Joulun jätteet kiertoon
Joulun ja joulupyhien aikana sekä sen jälkeen meiltä itsekultakin löytyy runsaasti hävitettävää materiaalia. Muistetaan kuitenkin, että suurin osa niistä on kierrätyskelpoista ja niille löytyvät omat kierrätyspaikkansa.Käydäänpä asioita vähän kertauksena läpi. Mietitään samalla, voisimmeko kierrättää, uusiokäyttää tai toimia jotenkin ekologisemmin.
20203_63295.jpg
Monipuolisuutta ja tehoa pihan pesutöihin!
Boschin AQT-painepesurisarja saa pihan ja puutarhan puhdistustyöt sujumaan vaivattomasti – oli kyse sitten puutarhakalusteiden tai auton pesusta tai vaikkapa terassien ja pihakäytävien puhdistuksesta. Painepesurisarjasta ja sen kattavasta tarvikevalikoimasta löytyvät oikeat laitteet ja varusteet kaikkiin puhdistustöihin.
20237_72022.jpg
Makoisat luumut ja kirsikat: nauti tuoreena tai säilö
Herkuttele tuoreilla luumuilla ja kirsikoilla. Käytä ruoanvalmistuksessa ja leivonnassa tai säilö talven varalle.Luumuista, sen alalajista kriikunasta ja kirsikoista kannattaa valmistaa erilaisia hilloja, marmeladeja ja mehuja piristämään pimeää talvea. Jos satoa tulee runsaasti, voi hedelmiä myös pakastaa sopivina annoksina.– Poista hedelmistä kivet ja käytä tuoreen tavoin leivonnassa ja ruoanvalmistuksessa. Jos tiedät keittäväsi niistä myöhemmin mehua, voit pakastaa ne kokonaisina, matkailu- ja ruoka-asiantuntija Janita Kylänpää Länsi-Suomen maa- ja kotitalousnaisista neuvoo.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton