• Etusivu
  • Hoitotyöt

Lumen hyödyt ja haitat puutarhassa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.01.2024
201912_61878.jpg

(Kuva: Pixabay)

"Mutta laakso ei ollut enää vihreä, se oli valkea. Kaikki liikkuva oli nyt liikkumatonta. Kaikki elävät äänet ovat poissa. Kaikki kulmikas oli muuttunut pyöreäksi.
– Se on lunta, kuiskasi Muumipeikko."
(Taikatalvi, Tove Jansson)

Muumilaakson asukkaiden tavoin mekin saamme monena talvena hämmästellä lumen määrää ja sen valkoisuutta. Liikenteessä aurauskalustot ovat olleet ahkerasti käytössä ja kasanneet valtavia lumivuoriaan joka puolelle. Lapset ovat päässeet opettajien ja vanhempiensa kauhuksi leikkimään vuorenvalloitusta ja kaivamaan tunneleitaan näillä valkoisilla lumivuorilla sekä laskemaan niitä alas hurjaa vauhtia liukureillaan ja pulkillaan. Lumi on mahdollistanut myös mainiot hiihtokelit sekä puitteet upealle ulkoilulle. Valkoinen maa ja lumiset puut ovat valaisseet niin maisemaa kuin mieltäkin.

Kotipuutarhassakin lumesta on hyötyä, mutta toki myös haittaa.

Lumi peittää

Syksyn viimeiset varisseet lehdet, kääntämättä jäänyt kasvimaa ja siivoamatta jäänyt perennapenkki jäävät armeliaasti piiloon lumivaipan alle. Toisaalta samalla katoavat hangen alle myös pikkulintujen ruoka-apajat, joten lintulautojen täydennyksestä on huolehdittava. Puiden ympärille kietaistut suojaverkot kannattaa myös käydä tarkistamassa ja tiivistää samalla lumi taimen ympäriltä: lumikinos voi auttaa jänistä kurkottelemaan verkon yli puun kimppuun tai myyrä kaivaa tunneleitaan kinoksen alla.

Lumihome on puolestaan lauhojen talvien ongelma. Jos lumi sataa sulaan maahan, saattaa lumen alle kehittyä harmaata, paperimaista hometta. Nurmikko kuolee homeen peittämältä alueelta. Tauteja ehkäistään parhaiten leikkaamalla syksyllä nurmikko lyhyeksi ja viemällä kasvimassat pois. Jääpoltetta taas syntyy, kun suojaava lumikerros puuttuu ja nurmikolla olevaan painanteeseen jää vettä, joka jäätyy. Jääkerros palelluttaa ja tukehduttaa nurmiheinät hapen puutteeseen.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Lumi suojaa

Lumi suojaa pakkaselta ja viimalta: talvenarat kasvit saavat lumesta parhaan suojan, joten sitä kannattaa kasata arkojen kasvien suojaksi. Lumen alla sekä lämpötila että kosteus ovat korkeampia ja tasaisempia kuin lumen päällä. Myös hiilidioksidipitoisuus voi olla korkeampi. Tiivistynyt lumi eristää huonommin kuin huokoinen, kevyt lumikerros. Pienellä lumitöiden vaivalla voi siis saada aran lempikasvin selviytymään tulevaan kesään. Peiteharsoa ja pakkaspeitettä tarvitaan, kun lunta ei ole.

Peiteharso tasaa lämpötilaa ja suojaa hallalta. Se läpäisee hyvin ilmaa ja vettä. Harsoa voi käyttää myös muun muassa alppiruusun ja havujen kevätsuojaukseen.

Pakkaspeite suojaa tehokkaasti arat pensaat, koriste- ja havupuut, ruusuryhmät, alppiruusut, perennat ja köynnökset pakkasilta ja kuivattavilta tuulilta. Pakkaspeite levitetään kasvien suojaksi, kun maa alkaa olla pinnastaan jäässä.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Lumi painaa

Lumi painaa puuvartisia kasveja: kun puiden ja pensaiden oksille satanut lumi alkaa olla märkää ja painavaa, kannattaa painetta keventää ravistelemalla suurimmat taakat pois. Pahimmillaan lumen paino voi taittaa tai jopa katkaista nuoren puun ja tärvellä pensasaidan muodon. Lumen vesiarvo kertoo lumessa olevan veden määrän eli sen vesikerroksen paksuuden, joka lumesta sulatettaessa syntyy. Arvo ilmoitetaan yleensä millimetreinä tai kilogrammoina neliömetriä kohti. Yleensä lumen vesiarvo on suurimmillaan maalis- ja huhtikuun vaihteessa. Kovalla pakkasella ei kuitenkaan lumipeitteitä kannata mennä ravistelemaan, ettei samalla tule vahingoittaneeksi kasvin jäätyneitä solukoita.

Lunta taiteiluun

Lumi on ilmaista materiaalia taiteilijalle: lumi ja valot sopivat hyvin yhteen. Lumikiteet säihkyvät valonsäteissä kuin pienet timantit. Ei siis ihme, että lumipallolyhdyt ovat edelleen niin suosittuja lumitaideteoksia. Lyhtyjä voi rakennella tien varteen vaikka rivistöksi tai tehdä yhden pitkän lyhdyn, joka uumeniin mahtuu paljon kynttilöitä. Lumipalloista voi myös tehdä koristeita puiden oksille. Lumiukko ja -linna lienevät lasten suosikkeja, joiden rakentamisessa on toki aikuisistakin paljon apua. Tunneleiden kaivamisessa kannattaa puolestaan olla varovainen. Vaikka lumitaide onkin vain väliaikaista, niin siihen kannattaa kuitenkin panostaa!

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Lumiset maisemat

Lumi muodostaa erilaisia, kauniita ja hauskoja lumipintoja. Kirkkaiden, kylmien öiden jälkeen, lumen pinnan ollessa ilmaa kylmempää, muodostuu vesihöyryn tiivistyessä usein pintakuuraa. Hankikanto taas syntyy sateen tai sulamisvesien jäätyessä lumen pintakerroksissa. Kaunista koskematonta hankea on syytä jopa hieman varjella, koska lämpenevän ilmastomme vuoksi se tuntuu olevan yhä lyhytikäisempää ja harvinaisempaa herkkua…

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Sipulikukkien kastelu ja lannoitus
Heti istutuksen jälkeen maa kastellaan huolellisesti. Kuivana syksynä lisäkastelu auttaa sipulien juurtumista.Keväälläkin kannattaa kastella ja aloittaa lannoitus heti, kun ensimmäiset versot pilkistävät maasta. Typpipitoista lannoitetta kannattaa välttää, etteivät lehdet kasva kukinnan kustannuksella.Kastelua ja lannoitusta jatketaan myös kukinnan jälkeen. Kukinnot poistetaan mahdollisimman pian, koska siementen muodostus vei runsaasti sipulin energiaa. Pikkusipulikasvien siemenkodat voi jättää kypsymään, jos halutaan niiden siementävän. Lehtien kautta sipuli saa ravinteita takaisin seuraavaa vuotta varten, joten niitä ei poisteta ennen kuin ne ovat lakastuneet.Lisää kukkasipuleista
202211_80303.jpg
Omenapuun istutus syksyllä? Asiantuntija vastaa
Voiko vielä istuttaa omenapuun taimen, onko tälle syksylle liian myöhäistä (Jyväskylän alueelle)? Entä miten on koristepensaiden laita, esim. syyshortensia?
201512_45062.jpg
Joulukuusen
Joulukuusi on eräs tärkeimmistä joulun tunnelman tuojista kodeissamme. Mutta miten kuusi saadaan parhaiten kestämään joulunajan yli? Tämä artikkeli antaa vinkkejä joulukuusen hyvinvoinnin ylläpitämiseksi!Sen oikean joulukuusen löytäminen:Mikäli et vielä ole hankkinut joulukuusta, niin kannattaa hetki miettiä mistä sen hakisit, millaisen valitsisit, kuinka kuljettaisit... Vaihtoehtoja ja valinnanvaraa löytyy, joten kannattaa lukea myös artikkeli joulukuusen vaikea valinta!
20231_80729.jpg
Saniaiset huonekasvina
Tropiikista ja subtropiikista peräisin olevat saniaiset herättävät huomiota monimuotoisilla ja -värisillä lehdillään. Ne ovat suosittuja ja kauniita, mutta melko vaateliaita huonekasveja. Saniaisissa on useita eri lajeja: herkän siroja ja höytyväisiä sekä leveälehtisiä ja vahvarakenteisia.
20207_65886.jpg
Mitä on etanadynamiitti?
Oletko joskus harmitellut kiveä tai kalliota, joka on yksinkertaisesti "väärässä paikassa"? Tiedätkö, että on olemassa tuote, jolla niistä voi päästä eroon ilman lupabyrokratiaa ja kallista ammattiapua? Se on Ter-Mite murtolaasti eli niin sanottu etanadynamiitti.
202310_83216.jpg
Talviomenat talteen
Talviomenat ovat hedelmätarhan viimeisiä kypsyjiä. Ne kerätään viimeistään yölämpötilan laskiessa muutaman asteen pakkasen puolelle. Omenoita ei kuitenkaan saa kerätä jäisinä, vaan on odotettava lämmintä päivää, joka sulattaa omenat. Omenat kestävät reilun viiden asteen pakkasta ja kypsä omena irtoaa kannastaan helposti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton