• Etusivu
  • Hoitotyöt

Lumen hyödyt ja haitat puutarhassa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.01.2024
201912_61878.jpg

(Kuva: Pixabay)

"Mutta laakso ei ollut enää vihreä, se oli valkea. Kaikki liikkuva oli nyt liikkumatonta. Kaikki elävät äänet ovat poissa. Kaikki kulmikas oli muuttunut pyöreäksi.
– Se on lunta, kuiskasi Muumipeikko."
(Taikatalvi, Tove Jansson)

Muumilaakson asukkaiden tavoin mekin saamme monena talvena hämmästellä lumen määrää ja sen valkoisuutta. Liikenteessä aurauskalustot ovat olleet ahkerasti käytössä ja kasanneet valtavia lumivuoriaan joka puolelle. Lapset ovat päässeet opettajien ja vanhempiensa kauhuksi leikkimään vuorenvalloitusta ja kaivamaan tunneleitaan näillä valkoisilla lumivuorilla sekä laskemaan niitä alas hurjaa vauhtia liukureillaan ja pulkillaan. Lumi on mahdollistanut myös mainiot hiihtokelit sekä puitteet upealle ulkoilulle. Valkoinen maa ja lumiset puut ovat valaisseet niin maisemaa kuin mieltäkin.

Kotipuutarhassakin lumesta on hyötyä, mutta toki myös haittaa.

Lumi peittää

Syksyn viimeiset varisseet lehdet, kääntämättä jäänyt kasvimaa ja siivoamatta jäänyt perennapenkki jäävät armeliaasti piiloon lumivaipan alle. Toisaalta samalla katoavat hangen alle myös pikkulintujen ruoka-apajat, joten lintulautojen täydennyksestä on huolehdittava. Puiden ympärille kietaistut suojaverkot kannattaa myös käydä tarkistamassa ja tiivistää samalla lumi taimen ympäriltä: lumikinos voi auttaa jänistä kurkottelemaan verkon yli puun kimppuun tai myyrä kaivaa tunneleitaan kinoksen alla.

Lumihome on puolestaan lauhojen talvien ongelma. Jos lumi sataa sulaan maahan, saattaa lumen alle kehittyä harmaata, paperimaista hometta. Nurmikko kuolee homeen peittämältä alueelta. Tauteja ehkäistään parhaiten leikkaamalla syksyllä nurmikko lyhyeksi ja viemällä kasvimassat pois. Jääpoltetta taas syntyy, kun suojaava lumikerros puuttuu ja nurmikolla olevaan painanteeseen jää vettä, joka jäätyy. Jääkerros palelluttaa ja tukehduttaa nurmiheinät hapen puutteeseen.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Lumi suojaa

Lumi suojaa pakkaselta ja viimalta: talvenarat kasvit saavat lumesta parhaan suojan, joten sitä kannattaa kasata arkojen kasvien suojaksi. Lumen alla sekä lämpötila että kosteus ovat korkeampia ja tasaisempia kuin lumen päällä. Myös hiilidioksidipitoisuus voi olla korkeampi. Tiivistynyt lumi eristää huonommin kuin huokoinen, kevyt lumikerros. Pienellä lumitöiden vaivalla voi siis saada aran lempikasvin selviytymään tulevaan kesään. Peiteharsoa ja pakkaspeitettä tarvitaan, kun lunta ei ole.

Peiteharso tasaa lämpötilaa ja suojaa hallalta. Se läpäisee hyvin ilmaa ja vettä. Harsoa voi käyttää myös muun muassa alppiruusun ja havujen kevätsuojaukseen.

Pakkaspeite suojaa tehokkaasti arat pensaat, koriste- ja havupuut, ruusuryhmät, alppiruusut, perennat ja köynnökset pakkasilta ja kuivattavilta tuulilta. Pakkaspeite levitetään kasvien suojaksi, kun maa alkaa olla pinnastaan jäässä.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Lumi painaa

Lumi painaa puuvartisia kasveja: kun puiden ja pensaiden oksille satanut lumi alkaa olla märkää ja painavaa, kannattaa painetta keventää ravistelemalla suurimmat taakat pois. Pahimmillaan lumen paino voi taittaa tai jopa katkaista nuoren puun ja tärvellä pensasaidan muodon. Lumen vesiarvo kertoo lumessa olevan veden määrän eli sen vesikerroksen paksuuden, joka lumesta sulatettaessa syntyy. Arvo ilmoitetaan yleensä millimetreinä tai kilogrammoina neliömetriä kohti. Yleensä lumen vesiarvo on suurimmillaan maalis- ja huhtikuun vaihteessa. Kovalla pakkasella ei kuitenkaan lumipeitteitä kannata mennä ravistelemaan, ettei samalla tule vahingoittaneeksi kasvin jäätyneitä solukoita.

Lunta taiteiluun

Lumi on ilmaista materiaalia taiteilijalle: lumi ja valot sopivat hyvin yhteen. Lumikiteet säihkyvät valonsäteissä kuin pienet timantit. Ei siis ihme, että lumipallolyhdyt ovat edelleen niin suosittuja lumitaideteoksia. Lyhtyjä voi rakennella tien varteen vaikka rivistöksi tai tehdä yhden pitkän lyhdyn, joka uumeniin mahtuu paljon kynttilöitä. Lumipalloista voi myös tehdä koristeita puiden oksille. Lumiukko ja -linna lienevät lasten suosikkeja, joiden rakentamisessa on toki aikuisistakin paljon apua. Tunneleiden kaivamisessa kannattaa puolestaan olla varovainen. Vaikka lumitaide onkin vain väliaikaista, niin siihen kannattaa kuitenkin panostaa!

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Lumiset maisemat

Lumi muodostaa erilaisia, kauniita ja hauskoja lumipintoja. Kirkkaiden, kylmien öiden jälkeen, lumen pinnan ollessa ilmaa kylmempää, muodostuu vesihöyryn tiivistyessä usein pintakuuraa. Hankikanto taas syntyy sateen tai sulamisvesien jäätyessä lumen pintakerroksissa. Kaunista koskematonta hankea on syytä jopa hieman varjella, koska lämpenevän ilmastomme vuoksi se tuntuu olevan yhä lyhytikäisempää ja harvinaisempaa herkkua…

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20084_10429.jpg
Todellista kierrätystä oksasilppurilla
Pieneltäkin tontilta kertyy yllättävän paljon risuja, oksia ja vanhoja perennaversoja, jotka kannattaa hyödyntää. Oksasilppua voi puutarhassa käyttää sekä kateaineena että kompostikuivikkeena.Istutusalueen katteena se pitää rikkaruohoja kurissa, suojaa pintamultaa kuivumiselta ja toisaalta myös rankkasateiden aiheuttamalta liettymiseltä. Näin maan kosteus pysyy tasaisempana ja kastematojen ja muiden hyödyllisten pieneliöiden toiminta helpottuu. Katteella saadaan pihaan tietysti myös visuaalista arvoa: sillä voi päällystää pienet polut, se siistii mainiosti mm. koristepensaiden alustat, on kaunis ja luonnollinen seuralainen havupensaille ja -puille ja pitää mm. mansikkakasvustot siistinä.Lehtipuuhake on mainio raaka-aine kompostiin: se pitää massan sopivan ilmavana, tasaa kompostin kosteusoloja ja kiihdyttää mikrobitoimintaa. Havupuuhake taas on parhaimmillaan katteena.
20179_50224.jpg
Vuolukiviastiat uudistavat ruoanlaiton
Uudet vuolukiviastiat ovat oiva ratkaisu ruoanlaittoon esimerkiksi takan tulipesässä, leivinuunissa, grillissä tai vaikka sähköuunissa. Näiden ruoanlaittotuotteiden pääosassa on suomalainen vuolukivi, jonka erinomainen lämmönvarauskyky on edukseen myös ruoanvalmistuksessa.
20206_65477.jpg
Loma on aina lomaa, anna itsellesi aikaa
Vaikka monesti voisi luullakin, niin ihminen ei ole kone, joka jaksaa puurtaa tauotta. Tarvitsemme työn vastapainoksi pysähtymistä ja toisenlaista tekemistä. Hektistä arkea ja ainaista kiirettä kestää paremmin, kun tietää, että loma katkaisee sen jossakin vaiheessa vuotta. Jotta pääset irti ainaisesta työmoodista, kannattaa suunnitella tekevänsä jotain ihan muuta kuin normaalisti tekisi tai vaihtoehtoisesti lähdet vain kohti tuntematonta avoimin mielin etkä suunnittele tai tee yhtään mitään.
20227_78197.jpg
Oletko jo leikannut talvehtineet pelargonisi?
Talven aikana harvoiksi ja pitkiksi venähtäneet pelargonit suorastaan huutavat typistämistä, joten pistokkaita syntyy ihan itsestään. Typistetyt pelargonit haarautuvat ja tuuheutuvat kevään edetessä ja versoista lisätyt pistokkaat juurtuvat nopeasti uusiksi yksilöiksi.
20226_65618.jpg
Marjapensaiden taudit ja tuholaiset kuriin
Herukoilla ja karviaisilla esiintyy useita eri virus-, bakteeri- ja sienitauteja. Niiden tunnistaminen on olennaista oikean torjuntakeinon valitsemiseksi.
20233_81304.jpg
Puut muodostavat puutarhan katon
Piha, rakennukset ja ympäristö sidotaan yhteen luontevasti puiden avulla. Ne tarjoavat kasvaessaan suojaa ja visuaalista monimuotoisuutta luomalla kasvillisuuteen korkeuseroja. Puut muodostavat ikään kuin puutarhan katon. Oikein tehtyjen valintojen vuoksi voit vuosien päästä onnitella itseäsi kestävistä päätöksistä sen sijaan, että toteat puiden kasvaneen vaikkapa liian suuriksi, jolloin ne joudutaan kaatamaan ja aloittamaan alusta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton