• Etusivu
  • Hoitotyöt

Lumen hyödyt ja haitat puutarhassa

Rakentajan toimitus
Päivitetty 08.01.2024
201912_61878.jpg

(Kuva: Pixabay)

"Mutta laakso ei ollut enää vihreä, se oli valkea. Kaikki liikkuva oli nyt liikkumatonta. Kaikki elävät äänet ovat poissa. Kaikki kulmikas oli muuttunut pyöreäksi.
– Se on lunta, kuiskasi Muumipeikko."
(Taikatalvi, Tove Jansson)

Muumilaakson asukkaiden tavoin mekin saamme monena talvena hämmästellä lumen määrää ja sen valkoisuutta. Liikenteessä aurauskalustot ovat olleet ahkerasti käytössä ja kasanneet valtavia lumivuoriaan joka puolelle. Lapset ovat päässeet opettajien ja vanhempiensa kauhuksi leikkimään vuorenvalloitusta ja kaivamaan tunneleitaan näillä valkoisilla lumivuorilla sekä laskemaan niitä alas hurjaa vauhtia liukureillaan ja pulkillaan. Lumi on mahdollistanut myös mainiot hiihtokelit sekä puitteet upealle ulkoilulle. Valkoinen maa ja lumiset puut ovat valaisseet niin maisemaa kuin mieltäkin.

Kotipuutarhassakin lumesta on hyötyä, mutta toki myös haittaa.

Lumi peittää

Syksyn viimeiset varisseet lehdet, kääntämättä jäänyt kasvimaa ja siivoamatta jäänyt perennapenkki jäävät armeliaasti piiloon lumivaipan alle. Toisaalta samalla katoavat hangen alle myös pikkulintujen ruoka-apajat, joten lintulautojen täydennyksestä on huolehdittava. Puiden ympärille kietaistut suojaverkot kannattaa myös käydä tarkistamassa ja tiivistää samalla lumi taimen ympäriltä: lumikinos voi auttaa jänistä kurkottelemaan verkon yli puun kimppuun tai myyrä kaivaa tunneleitaan kinoksen alla.

Lumihome on puolestaan lauhojen talvien ongelma. Jos lumi sataa sulaan maahan, saattaa lumen alle kehittyä harmaata, paperimaista hometta. Nurmikko kuolee homeen peittämältä alueelta. Tauteja ehkäistään parhaiten leikkaamalla syksyllä nurmikko lyhyeksi ja viemällä kasvimassat pois. Jääpoltetta taas syntyy, kun suojaava lumikerros puuttuu ja nurmikolla olevaan painanteeseen jää vettä, joka jäätyy. Jääkerros palelluttaa ja tukehduttaa nurmiheinät hapen puutteeseen.

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Lumi suojaa

Lumi suojaa pakkaselta ja viimalta: talvenarat kasvit saavat lumesta parhaan suojan, joten sitä kannattaa kasata arkojen kasvien suojaksi. Lumen alla sekä lämpötila että kosteus ovat korkeampia ja tasaisempia kuin lumen päällä. Myös hiilidioksidipitoisuus voi olla korkeampi. Tiivistynyt lumi eristää huonommin kuin huokoinen, kevyt lumikerros. Pienellä lumitöiden vaivalla voi siis saada aran lempikasvin selviytymään tulevaan kesään. Peiteharsoa ja pakkaspeitettä tarvitaan, kun lunta ei ole.

Peiteharso tasaa lämpötilaa ja suojaa hallalta. Se läpäisee hyvin ilmaa ja vettä. Harsoa voi käyttää myös muun muassa alppiruusun ja havujen kevätsuojaukseen.

Pakkaspeite suojaa tehokkaasti arat pensaat, koriste- ja havupuut, ruusuryhmät, alppiruusut, perennat ja köynnökset pakkasilta ja kuivattavilta tuulilta. Pakkaspeite levitetään kasvien suojaksi, kun maa alkaa olla pinnastaan jäässä.

(Kuva: Puutarha.net)
(Kuva: Puutarha.net)

Lumi painaa

Lumi painaa puuvartisia kasveja: kun puiden ja pensaiden oksille satanut lumi alkaa olla märkää ja painavaa, kannattaa painetta keventää ravistelemalla suurimmat taakat pois. Pahimmillaan lumen paino voi taittaa tai jopa katkaista nuoren puun ja tärvellä pensasaidan muodon. Lumen vesiarvo kertoo lumessa olevan veden määrän eli sen vesikerroksen paksuuden, joka lumesta sulatettaessa syntyy. Arvo ilmoitetaan yleensä millimetreinä tai kilogrammoina neliömetriä kohti. Yleensä lumen vesiarvo on suurimmillaan maalis- ja huhtikuun vaihteessa. Kovalla pakkasella ei kuitenkaan lumipeitteitä kannata mennä ravistelemaan, ettei samalla tule vahingoittaneeksi kasvin jäätyneitä solukoita.

Lunta taiteiluun

Lumi on ilmaista materiaalia taiteilijalle: lumi ja valot sopivat hyvin yhteen. Lumikiteet säihkyvät valonsäteissä kuin pienet timantit. Ei siis ihme, että lumipallolyhdyt ovat edelleen niin suosittuja lumitaideteoksia. Lyhtyjä voi rakennella tien varteen vaikka rivistöksi tai tehdä yhden pitkän lyhdyn, joka uumeniin mahtuu paljon kynttilöitä. Lumipalloista voi myös tehdä koristeita puiden oksille. Lumiukko ja -linna lienevät lasten suosikkeja, joiden rakentamisessa on toki aikuisistakin paljon apua. Tunneleiden kaivamisessa kannattaa puolestaan olla varovainen. Vaikka lumitaide onkin vain väliaikaista, niin siihen kannattaa kuitenkin panostaa!

(Kuva: Adobe Stock)
(Kuva: Adobe Stock)

Lumiset maisemat

Lumi muodostaa erilaisia, kauniita ja hauskoja lumipintoja. Kirkkaiden, kylmien öiden jälkeen, lumen pinnan ollessa ilmaa kylmempää, muodostuu vesihöyryn tiivistyessä usein pintakuuraa. Hankikanto taas syntyy sateen tai sulamisvesien jäätyessä lumen pintakerroksissa. Kaunista koskematonta hankea on syytä jopa hieman varjella, koska lämpenevän ilmastomme vuoksi se tuntuu olevan yhä lyhytikäisempää ja harvinaisempaa herkkua…

(Kuva: Pixabay)
(Kuva: Pixabay)
Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202211_80121.jpg
Sirotuomipihlaja ei kasva? Asiantuntija vastaa
Meillä on 3 vuotta sitten istutettu sirotuomipihlaja. Sille kaivettiin iso kuoppa ja lisättiin pussimultaa koska maa on erittäin savista. Se kukkii joka vuosi kauniisti ja viime vuonna teki myös muutaman marjan. Tänä vuonna lehdet ovat ruskistuneet ja edelleen varsi pysyy heikkona ja se ei juuri tee uutta kasvua. Mikä avuksi?
20227_78632.jpg
Yksivuotisten kesäkukkien hoitoniksejä
Kesäkukat ovat kestäviä ja pitkään kukkivia yksivuotisia kasveja.Niillä voidaan tehdä kukkiva puutarha myös pieneen tilaan. Lisäksi kesäkukat ovat edullisia ja useimmiten helppohoitoisia. Istutusaika alkaa varhain keväällä ja jatkuu aina pitkälle syksyyn; kesäkukilla saadaan siis kukkaloistoa moneksi kuukaudeksi.
20228_79413.jpg
Voiko poppelin hävittää suolalla? Asiantuntija vastaa
Poppelin voi hävittää, kun kuorii tyven huolellisesti nyt alkukesällä. Vuoden päästä sen voi kaataa. Mutta kuulin sellaisenkin konstin, että kun katkaistujen poppelien kannolle laittaa karkeata merisuolaa, ne kuolevat. Onko näin?
201912_61878.jpg
Lumen hyödyt ja haitat puutarhassa
"Mutta laakso ei ollut enää vihreä, se oli valkea. Kaikki liikkuva oli nyt liikkumatonta. Kaikki elävät äänet ovat poissa. Kaikki kulmikas oli muuttunut pyöreäksi.– Se on lunta, kuiskasi Muumipeikko."(Taikatalvi, Tove Jansson)
20231_80736.jpg
Huonekasvien lepokausi alkaa
Huonekasvien valontarpeissa on eroja, mutta lähes kaikki kasvit kärsivät talvella valon puutteesta. Pimeimpään vuodenaikaan kasvit kannattaa siirtää valoisimmalle ikkunalle. Ikkunan edestä siirretään verhot ja kaihtimet päiväksi kokonaan sivuun kaiken mahdollisen luonnonvalon saamiseksi. Kasvien turhaa kääntelyä vältetään, koska kasvi kallistuu kohti valoa saadakseen kaiken mahdollisen valon lehdilleen. Kiiltävälehtisten kasvien valonsaantia voi parantaa pitämällä kasvit puhtaana pölystä kostealla sienellä tai talouspaperilla pyyhkimällä. Kasvien säännöllinen suihkuttaminen vähentää myös tuholaisten esiintymistä.
202211_80221.jpg
Luumut lehtikompostiin? Asiantuntija vastaa
Yleisesti ohjeissa kerrotaan, että hedelmiä ja vihanneksia ei saa heittää avonaiseen puutarhakompostiin haittaeläinten, myyrien ja rottien, ulottuville. Mutta entä luumut? Kypsät luumut hajoavat mehuksi hyvin nopeasti, päivässä–kahdessa. Jäljelle jää ohuet kuoret ja siemenet. Ne voisivat houkutella mehiläisiä ja hyönteisiä, mutta eivät ole edes linnuille syötäväksi. Siis miksei luumuja voisi heittää avokompostiin?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton