TAKAISIN

Tunnetko eri tomaattilajikkeet?

Julkaistu: 8.2.2016
Tutuin tomaatti on punainen,
mutta
on myös keltaisia ja oransseja tomaatteja.

Lajikkeita riittää
valtavasta pihvitomaatista
pieniin kirsikkatomaatteihin.

Makupommi toimii sellaisenaan
ja salaateissa,
grillattuna,
haudutettuna,
täytettynä…Lue lisää tomaatista Kasvikortistossa
- tai Keskustelupalstalta!

Tärkein kasvihuonevihanneksemme on peräisin Etelä-Amerikasta. Tomaatti (Lycopersicon esculentum) kuuluu munakoison ja perunan sukuun, ja siitä on olemassa monia erilaisia muotoja.

Pyöreä punainen tomaatti

Yleisimmän tomaattityypin hedelmä on maukas ja suhteellisen hapokas. Punainen väri tulee lykopeenista, joka suojaa syöpä-, sydän- ja verisuonitaudeilta. Tavallinen tomaatti on pyöreä ja keskikokoinen.
Strategiset mitat: paino 50–100 g, pituus 35–60 mmPyöreä keltainen ja oranssi tomaatti

Punaisella tomaatilla on kaksi läheistä sisarta: keltainen ja oranssi tomaatti. Maultaan ne ovat punaisen kaltaisia, mutta niiden väri piristää upeasti esimerkiksi salaatteja. Oranssin tomaatin betakaroteenipitoisuus on jopa kolminkertainen punaiseen verrattuna. Keltainen ja oranssi tomaattiᅠovat miedompia ja makeampia kuin tavallinen tomaatti.
Strategiset mitat: paino 50–100 g, pituus 35–60 mmKirsikkatomaatti

Punainen kirsikkatomaatti on kerännyt pieneen kokoonsa nähden paljon makeutta. Se on erittäin maukas ja sopii sellaisenaan naposteltavaksi
Strategiset mitat: paino 10–15 g, pituus 15–25 mm
Luumutomaatti

Punaisen ja keltaisen, soikean luumutomaatin lajikenimi Flavorino kertoo paljon. Siitä onkin tullut monen suosikki täyteläisen makunsa ansiosta.
Strategiset mitat: paino 60–100 g, pituus 40–60 mm
Helmitomaatti

Helmitomaatti ei ole saanut kaunista nimeään syyttä. Se on pieni ja makea tomaatti. Kuten aidotkin helmet, se sopii erityisesti koristeluun.
Strategiset mitat: paino 7–17 g, pituus 25–35 mm

Kuvissa olevien tomaattien lisäksi löytyy mm. pihvitomaatti (suuri, sen halkaisija on noin 10 cm. Pihvitomaatin pinta on uurteinen ja sen hedelmälihassa on useita lokeroita), coctailtomaatti (hieman kirsikkatomaattia isompi), sekä päärynätomaatti (pieni ja päärynän muotoinen).
 

Tomaatti on monipuolinen vihannes

Sitä voi syödä sellaisenaan, leivän päällä tai tuoresalaateissa. Tomaatteja voi grillata, hauduttaa tai täyttää –– pihvitomaatit sopivat erityisen hyvin täytettäviksi. Tomaatit sopivat pitsoihin ja paistoksiin ja niistä voi tehdä keittoja, kastikkeita ja mehuja.

Vihreät tomaatit ovat omiaan säilöntään. Kirsikkatomaatteja voi tarjoilla sellaisenaan esimerkiksi cocktailpaloina tai juustotarjottimella. Ne sopivat myös mainiosti ruokien koristeluun.

Ihanteellinen säilytyslämpötila tomaatille on +13 astetta, mutta liian lämmin on parempi kuin liian kylmä. Jääkaapissa tomaatti menettää nopeasti makunsa ja kiinteytensä. Lämpimässä tomaatin kypsyminen nopeutuu.

Tomaatti tuottaa runsaasti etyleeniä, joten sitä ei kannata säilyttää etyleenistä kärsivien kasvisten, kuten kurkun ja yrttien, läheisyydessä.
Lue lisää tomaatista tai vihanneksista ja juureksista laajemmin!

Lähde: Kauppapuutarhaliitto / vihannes.net