• Etusivu
  • Hoitotyöt

Ilmastonmuutos hyödyttää nopeasti leviäviä vieraslajeja

Rakentajan toimitus
Julkaistu 19.11.2021
202111_73689.jpg

Kurtturuusu (Rosa rugosa) (kuva: Shutterstock)

Haitalliset vieraslajit ovat merkittävä uhka luonnon monimuotoisuudelle. Kun ilmasto lämpenee, vieraslajit saavat yhä paremmat mahdollisuudet levitä Suomen luontoon. WWF:n viikonloppuna päättyneellä talkookaudella vapaaehtoiset poistivat vieraslajeja luontoarvoiltaan rikkailta luonnonsuojelualueilta ja niiden liepeiltä.

Kurtturuusu, lupiini ja jättipalsami ovat esimerkkejä vieraslajeista, joiden leviämistä luontoon ihminen on auttanut tahallaan tai vahingossa. Vieraslajit leviävät nopeasti ja voimakkaasti ympäristöön tukahduttaen elintilaa kotoperäisiltä lajeilta. Ilmastonmuutos on vieraslajeille edullinen, sillä ilmaston lämmetessä vieraslajit leviävät yhä pohjoisemmaksi ja uhkaavat näin luonnon monimuotoisuutta entistä laajemmilla alueilla.

Ilmastonmuutos ja luonnon köyhtyminen liittyvät tiiviisti yhteen. Vieraslajien leviäminen on yksi konkreettinen muistutus ilmastokriisin seurauksista. Odotamme eilen alkaneesta YK:n ilmastohuippukokouksesta riittäviä päätöksiä maapallomme tulevaisuuden turvaamiseksi.WWF:n suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki, kertoo WWF:n tiedotteessa 01.11.21

Talkoilijat tarttuivat vieraslajiongelmaan

WWF:n vieraslajitalkoissa on kesän ja syksyn aikana taltutettu vieraslajien leviämistä Suojelualueiden vieraslajit kuriin -hankkeessa. Talkookauden kohteet sijaitsivat Uudenmaan luonnonsuojelualueilla ja niiden liepeillä, ja talkoisiin osallistui kaikkiaan noin 180 ihmistä. Yhteistyökumppaneina talkoissa toimivat Metsähallitus, Helsingin kaupunki, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ja Espoon kaupunki.

Kauden päätöstapahtuma toi vapaaehtoisia viikonloppuna Nuuksioon, jossa talkoolaiset kaivoivat lupiinia juurineen ylös kansallispuistosta ja sen rajoilta jo toistamiseen. Lupiini on levinnyt Nuuksioon tienpientareilta ja pihoilta nopeasti.

"Vieraslajien torjuntaan on satsattava tulevaisuudessa entistäkin enemmän. Torjuntaa on tärkeää kohdistaa luonnonsuojelualueille ja niiden läheisyyteen, sillä näissä paikoissa luonnon monimuotoisuus on suurta", Niinimäki sanoo.

Huomio

Huomio

Tunnistatko vaaralliset vieraslajit?

Hankkeessa kokeiltiin tällä kaudella uutta toimintamallia, jossa seitsemän motivoitunutta vapaaehtoista palkattiin mukaan talkookoordinaattoreiksi. Koordinaattorit järjestivät yhteensä 18 talkootapahtumaa.

Talkookauden suosituimpia tapahtumia olivat Helsingissä Uutelan, Lammassaaren ja Pornaistenniemen sekä Fastholman talkoot, joissa kaikissa kitkettiin jättipalsamia. Lisäksi Espoon Tapiolan rannoilta talkoolaiset kaivoivat pois useita kurtturuusuesiintymiä. Laajalahden luonnonsuojelualueella vapaaehtoiset hävittivät ensi kerran espanjansiruetanaa.

Lupiinit (kuva: Shutterstock)
Lupiinit (kuva: Shutterstock)

Lähde: WWF Suomi tiedote 01.11.2021

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20228_79410.jpg
Muiden kasvien istutusetäisyys tuija-aidanteeseen? Asiantuntija vastaa
Istutin seka-aidateen, jossa eniten näkösuojaa tarvitsevalle paikalle istutin pilarituijia (Thuja occidentalis 'Fastigata'). Tuijat ovat vielä sen verran kapeita, että niiden eteen haluaisin istuttaa 1–1,5 m korkeiiksi kasvavia pensaita tai suuria perennoja. Mutta miten etäälle tuijista istutukset pitää tehdä? Onko se 1 m vai 1,5 m etäisyydelle? Nämä uudet siis vahvistamaan näkösuojaa, kun muuten tuija-aidanne on tästä kohden harva.
20234_81494.jpg
Hoida kaikki pihan puutyöt tehokkaalla akkuketjusahalla
Kesään kuuluu erilaiset pihatyöt, joissa tarvitaan sahaa. Puut kaipaavat siistimistä joista osa myös kaatamista. Lisäksi takka- ja saunapuut on pilkottava. Myös erilaisissa nikkarointiprojekteissa on lähes aina sahaustarpeita. Näistä kaikista selviät vaivattomasti uudella Boschin akkukäyttöisellä ja kevyellä ketjusahalla.
Tuurenpihlaja syysväreissä
Viikon kysymys: Tuurenpihlajan katkaiseminen?
Rusakon rungon ympäriinsä syömä tuurenpihlaja ei siitä toivu, mutta minkälainen siitä kasvaa, jos rungon poikkaisee syödyn kohdan alapuolelta, jolloin runkoa jäisi vajaa metri? Kasvaako pensasmaiseksi vai heittääkö henkensä? Ja jos tätä haluaa kokeilla, niin mikä olisi paras hetki, vai onko väliä, jos latva kuivuu kuitenkin. Vaatiiko sahauskohta suoja-ainetta? Kyseessä nuori, noin kaksimetrinen puu.
20174_48967.jpg
Puutarhassa ovat oikeat kasvit paikoillaan
Ollakseen viihtyisä piha tarvitsee lattian, seinät ja katon, aivan kuten sisätilatkin. Mittakaava ulkotiloissa vain on huomattavasti suurempi. Puut tuovat puutarhaan kaivattua korkeusvaihtelua ja katosmaista tunnelmaa.
20078_6005.jpg
Helppo tapa tutustua kasveihin
Lapuan kaupungin ylläpitämä puistoalue, käynti 29.7.2007.Ei omia nettisivuja, hieman tietoa: www.lapua.fi, karttasivut f5-g5.
202310_83203.jpg
Myrkylliset sienet
Pääsääntö on, että poimitaan vain ne sienet, jotka tunnetaan. Sääntöön on yksi poikkeus: myrkkysieniä ei poimita, vaan jätetään ne metsään. Esimerkiksi kavalakärpässienen pienikin palanen syötynä saattaa tappaa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton