• Etusivu
  • Hoitotyöt

Ilmastonmuutos hyödyttää nopeasti leviäviä vieraslajeja

Rakentajan toimitus
Julkaistu 19.11.2021
202111_73689.jpg

Kurtturuusu (Rosa rugosa) (kuva: Shutterstock)

Haitalliset vieraslajit ovat merkittävä uhka luonnon monimuotoisuudelle. Kun ilmasto lämpenee, vieraslajit saavat yhä paremmat mahdollisuudet levitä Suomen luontoon. WWF:n viikonloppuna päättyneellä talkookaudella vapaaehtoiset poistivat vieraslajeja luontoarvoiltaan rikkailta luonnonsuojelualueilta ja niiden liepeiltä.

Kurtturuusu, lupiini ja jättipalsami ovat esimerkkejä vieraslajeista, joiden leviämistä luontoon ihminen on auttanut tahallaan tai vahingossa. Vieraslajit leviävät nopeasti ja voimakkaasti ympäristöön tukahduttaen elintilaa kotoperäisiltä lajeilta. Ilmastonmuutos on vieraslajeille edullinen, sillä ilmaston lämmetessä vieraslajit leviävät yhä pohjoisemmaksi ja uhkaavat näin luonnon monimuotoisuutta entistä laajemmilla alueilla.

Ilmastonmuutos ja luonnon köyhtyminen liittyvät tiiviisti yhteen. Vieraslajien leviäminen on yksi konkreettinen muistutus ilmastokriisin seurauksista. Odotamme eilen alkaneesta YK:n ilmastohuippukokouksesta riittäviä päätöksiä maapallomme tulevaisuuden turvaamiseksi.WWF:n suojeluasiantuntija Teemu Niinimäki, kertoo WWF:n tiedotteessa 01.11.21

Talkoilijat tarttuivat vieraslajiongelmaan

WWF:n vieraslajitalkoissa on kesän ja syksyn aikana taltutettu vieraslajien leviämistä Suojelualueiden vieraslajit kuriin -hankkeessa. Talkookauden kohteet sijaitsivat Uudenmaan luonnonsuojelualueilla ja niiden liepeillä, ja talkoisiin osallistui kaikkiaan noin 180 ihmistä. Yhteistyökumppaneina talkoissa toimivat Metsähallitus, Helsingin kaupunki, Helsingin luonnonsuojeluyhdistys ja Espoon kaupunki.

Kauden päätöstapahtuma toi vapaaehtoisia viikonloppuna Nuuksioon, jossa talkoolaiset kaivoivat lupiinia juurineen ylös kansallispuistosta ja sen rajoilta jo toistamiseen. Lupiini on levinnyt Nuuksioon tienpientareilta ja pihoilta nopeasti.

"Vieraslajien torjuntaan on satsattava tulevaisuudessa entistäkin enemmän. Torjuntaa on tärkeää kohdistaa luonnonsuojelualueille ja niiden läheisyyteen, sillä näissä paikoissa luonnon monimuotoisuus on suurta", Niinimäki sanoo.

Huomio

Huomio

Tunnistatko vaaralliset vieraslajit?

Hankkeessa kokeiltiin tällä kaudella uutta toimintamallia, jossa seitsemän motivoitunutta vapaaehtoista palkattiin mukaan talkookoordinaattoreiksi. Koordinaattorit järjestivät yhteensä 18 talkootapahtumaa.

Talkookauden suosituimpia tapahtumia olivat Helsingissä Uutelan, Lammassaaren ja Pornaistenniemen sekä Fastholman talkoot, joissa kaikissa kitkettiin jättipalsamia. Lisäksi Espoon Tapiolan rannoilta talkoolaiset kaivoivat pois useita kurtturuusuesiintymiä. Laajalahden luonnonsuojelualueella vapaaehtoiset hävittivät ensi kerran espanjansiruetanaa.

Lupiinit (kuva: Shutterstock)
Lupiinit (kuva: Shutterstock)

Lähde: WWF Suomi tiedote 01.11.2021

Hoitotyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

202112_74239.jpg
Gratinoitu savusuikalekiusaus ja paahdettu raitajuuri
Perinteinen kinkkukiusaus on monelle lapsuudesta tuttua kotiruokaa. Tämä helppo ja herkullinen arkiruoka on nopea valmistaa ja kypsyy uunissa tunnissa meheväksi. Pouttu Savusuikaleet tuovat makuun miellyttävää savuisuutta ja pecorino-juustokuorrutus antaa viimeisen silauksen. Tarjoile kiusaus etikkapunajuuren sijaan näyttävällä hunajapaahdetulla raitajuurella!
202210_55319.jpg
Amos Rexissä on upeat erikoisbetonituotteet - oletko jo nähnyt?
Amos Rex taidemuseo on ollut menestys – museon avauduttua yleisölle sen oli lyhyessä hetkessä nähnyt yli sata tuhatta kävijää. Näyttely on tokiolaisen teamLab -kollektiivin luoma avajaisnäyttely. Museon ohella myös aukion kummut ovat löytäneet paikkansa kaupunkilaisten ja turistien leikkikenttänä.
20236_63320.jpg
Liljakukko, pieni kirkkaanpunainen kuoriainen
Liljakukko (Lilioceris lilii) on vähän alle sentin pituinen kovakuoriainen, jonka kapea keskiruumis on kirkkaanpunainen ja muut ruumiinosat mustia. Liljakukko talvehtii maassa karrikkeiden seassa, mistä se lähtee munimaan keväällä ja samalla se syö liljojen lehtiä, kukkia, nuppuja ja varsiakin.
20234_81556.jpg
Mikä vaivaa kukkivaa orkideaa? Asiantuntija vastaa
Kuvan orkdea kukkinut monta vuotta vuodenvaihteen tienoilla kuten nytkin. Alkoi tehdä kukkavanaa joskus marraskuussa, kukkinut jo toista kuukautta.Nyt sen lehdet kellastuivat ihan muutamassa päivässä ja lähtivät irti. Ei mielestäni ole liian märkä, ilmajuuretkin ihan hyvännäköiset. Se on saanut ihan samanlaista laiskanpuoleista hoitoa kuin toinenkin hyvinvoiva. Kastelu upottamalla veteen n. 15–30 min n. 1–2 viikon välein. Satunnaisesti vedessä orkidealannoitettakin. Mullat vaihdettu n. parin vuoden välein.
202310_83266.jpg
Biojätteet hyötykäyttöön
Kierrätetystä biojätteestä valmistetaan etanolia polttoaineeksi, metaania kaukolämpöön ja sähköön sekä multatuotetta maanparannukseen. Ennen kierrättämistä voit kuitenkin hyödyntää joitain biojätteitä terveyden ja kodin siisteyden ylläpitämiseen.
202110_73091.jpg
Näin teet terassista syksyn lempipaikkasi
Syksy on tullut – otetaan siitä kaikki ilo irti! Lasitetulla terassilla tai parvekkeella eivät syyssateet haittaa, ja lasien läpi onkin mukava ihastella ruskan upeaa värikirjoa. Illan hämärtyessä kauniisti sisustettu ja valaistu terassi muuntuu tunnelmalliseksi keitaaksi, jolta ei malttaisi lähteä lainkaan pois.Keräsimme sinulle ideoita syksyisen lasiterassin ja parvekkeen sisustamiseen. Nappaa vinkit talteen ja tee terassistasi syksyn ehdoton lempipaikkasi!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton