• Etusivu
  • Kasvillisuus

Köynnösruusu mökille? Asiantuntija vastaa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Päivitetty 22.04.2024
rose-5454329_1920

Haluaisin saunamökin viereen parin köynnösruusuja. Ne menestyvät täällä kaupungissa, mutta mökillä ovat auttamatta yksivuotisia – jänikset syövät ne maan tasalle kevääseen mennessä.

Onko olemassa jänönkestäviä (riittävän piikikkäitä) lajikkeita, jotka vielä menestyvät Rantasalmen korkeudella?

Puutarhamyymälä Muhevaisen vastaus:

Ikävä kyllä piikkisyys ei estä jäniseläimiä syömästä kasveja, niin kummalliselta kuin se meistä herkkäsuisista tuntuukin. Ja monet kasvilajit ovat varsinkin nuorina niin herkullisia, että ne katoavat parempiin suihin ensimmäisinä.

Jänikset ja rusakot on kuitenkin suhteellisen helppo torjua syksyllä asennettavalla, riittävän korkealla verkolla. Jänikset ovat kookkaita eläimiä ja noustessaan takajaloilleen hangen päällä ne ulottuvat korkealle.

Rantasalmi sijaitsee III-vyöhykkeellä, jossa kovinkaan moni isokukkainen köynnösruusulajike ei jaksa talvehtia. Pienikukkainen, mutta sitäkin viehättävämpi Pohjantähti-köynnösruusu soveltuu pohjoisempiinkin oloihin. Se on todella voimakaskasvuinen ja korkea ruusu, jonka versot kasvavat yli kolmen metrin pituisiksi, joskus jopa 5-metrisiksi. Pohjantähti kukkii runsaasti pienin, valkoisin kukin, jotka kasvavat tiheissä tertuissa. 

Muitakin vaihtoehtoja on. Köynnösruusuhan ei oikeastaan ole köynnös lainkaan, sillä se ei kierry eikä muilla tavoin kiinnitä itseään tukeen. Niitä vain nimitetään köynnösruusuiksi erityisen pitkien versojen takia. Kun versot ohjataan tukeen, vaikutelma on köynnösmäinen.

Köynnösruusun tapaan voi mainiosti kasvattaa muitakin pitkäversoisia pensasruusuja. Usein myös ohjailu ylöspäin ja liikojen versojen poistaminen innostavat pituuskasvuun vähän normaalia enemmän.

Sopivia ruusuja, jotka selviytyvät vähintään III-vyöhykkeellä, voisivat olla:

  • Monet neidonruusut (Rosa alba), esimerkiksi lajike ’Lumo’ joka on herkän vaaleanpunakukkainen, löyhästi kerrannainen ja vankkaversoinen.
  • Kestävät pilarisuusut, esimerkiksi Kanadassa jalostetut ’John Kabot’ ja ’John Davis’ -lajikkeet, joita usein kasvatetaankin köynnösruusujen tapaan. Väreiltään ne ovat vaaleanpunaisia.
  • Puistoruusu-Ryhmään kuuluva, pinkkikukkainen Rosa ’Ilo’, joka on kasvutapansa ja kestävyytensä takia erityisen suositeltava IV-vyöhykkeellekin.

Ruusujen lajikkeisto on todella laaja ja lajikkeiden saatavuudessa on siksikin suurta vaihtelua. Sopivia ruusulajikkeita kannattaa kysellä alueenne puutarhamyymälöistä. Muhevaisen valikoimaa löydät täältä

Puutarhamyymälä Muhevaisen banneri
https://muhevainen.fi/

Onko sinulla kysyttävää?

Puutarhanhoitoon ja pihakasveihin liittyvissä kysymyksissä sinua palvelee alan asiantuntija Puutarhamyymälä Muhevainen Oy. Muistathan, että yksi kysymys per kysyjä.

Kysy uusi kysymys>>

Hyödynnä myös kasvikortistoa

Kasvikortisto on yksi Puutarha.netin suosituista Jäsenpalveluista – ja jäsenyyshän on aivan ilmaista. Kasvikortistosta löytyy tietoa jo yli 1400 Suomessa menestyvästä kasvista; pihan ja puutarhan kasveista, luonnonkasveista sekä myös huonekasveista. Kortilta löytyy kasvin suomalaisen, ruotsalaisen sekä tieteellisen nimen lisäksi runsaasti tietoa, kuvia ja ohjeita kyseisestä kasvista.

Puutarha.netin Kasvikortisto onkin mainio apuväline pihan suunnittelussa, kasvien tunnistamisessa ja valinnassa – sekä hoidontarpeen määrittelyssä!

20238_82910.jpg
https://puutarha.net/kasvikortisto/
Puutarhamyymälä Muhevainen Oy
Kasvillisuus
kasvit
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20235_81929.jpg
Mustaherukan mato? Asiantuntija vastaa
Mustaherukan marjaan ennen sen kypsymistä kaivautuu (syö) vihreä mato/toukka, joka kuivattaa marjan ja melkein koko oksan. Vaikka pensas on huonovointisen näköinen, ei se nyt juuri kuole näihin toukkiin. Näitä on esiintynyt muutamana vuonna.Mikähän olisi torjunta-aika ja millä aineella?
202211_80080.jpg
Mitä saniaisia nämä ovat? Asiantuntija vastaa
Mitä saniaisia mahtavat nämä kuvissa olevat olla?
20224_77963.jpg
Minkä kokoisen istutuskuopan tuija tarvitsee? Asiantuntija vastaa
Tarkoitukseni on istuttaa 25 kpl 2 m korkeita timanttituijan paakkutaimia. Istutusväli on 0,75 m. Minkäkokoiset istutuskuopat tarvitsen ja paljonko havumultaa kuluu istutukseen?
202210_79864.jpg
Hopeakuusen leikkaaminen? Asiantuntija vastaa
Istutin hopeakuusen taimen viime kesänä ajatuksella, että en anna sen kasvaa monta metriä korkeaksi. Voinko siis napsia uudesta kasvusta vähän pois jo nyt puun ollessa pieni, ja latvan katkaisen, kun kuusi on mielestän sopivan korkuinen. Tarkoitus siis saada tuuhea ja matala puu. Onnistuuko tällä menetelmällä?
20235_81620.jpg
Ananaskirsikan istutus? Asiantuntija vastaa
Voiko ananaskirsikan taimen istuttaa syvempään uudelleenistutuksessa?
19_P_130580_1.jpg
Näin saat luumu- tai kriikunapuun leviämisen kuriin
Tämmöiset puut, jotka tekevät valtavasti juurivesoja, ovat tietysti tosi ongelmallisia. Niin kauan kun juurivesat ovat nurmikolla, tekee nurmikon leikkuri työnsä ja ne eivät pääse kasvamaan. Juurivesat ovat kyllä aika hanakoita kasvamaan ja niiden kanssa saa olla tarkkana, mutta nurmikon leikkaaminen pitää ne kyllä aisoissa.Entäs sitten, jos ne pääsevät sinne kukkapenkkiin? Sepä onkin ongelmallisempaa. Siihen ei ole oikeastaan mitään muuta apua kuin sitkeä leikkaaminen. Eli aina kun uusi juurivesa lähtee puskemaan päätänsä, niin naps poikki.Näihin ei voi käyttää esimerkiksi glyfosaattia, eli Roundupia tai tämän tyyppistä ainetta. Jos sitä laittaa juurivesoihin, se kulkeutuu myös emopuuhun, joka saattaa kokonaan sitten menehtyä.Ainoastaan leikkaaminen auttaa näihin. Toki siinä vaiheessa kun istutetaan puuta, voi siihen ympäröivään maastoon laittaa juuriestemattoa, jonka läpi nämä juurivesat eivät pääse. Ja sen täytyy olla nimenomaan juuriestemattoa. Mikään suodatinkangas ei pidättele juurivesoja. Ne puskevat sieltä kyllä läpi.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton