• Etusivu
  • Rakentaminen

Missä kunnossa maa-aines on pihallasi? Testaa hautaamalla kalsarit pihalle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 26.06.2024
20233_81311.jpg

Alushousut multaan hautaamalla saat selville multasi kunnon. Maailmalla muutamia vuosia kiertänyt villitys haudata puuvillaiset alushousut maahan kertoo, kuinka hyvässä kunnossa maaperä oikein on. Maaperämme tuottaa 95 % syömästämme ruoasta, joten maaperän kunto on hyvin tärkeä elementti myös ravintoketjussamme. Lisäksi jokaisen himopuutarhurin ylpeydenaihe on hyvinvoiva puutarha.

Ehkä et heti osaa yhdistää puuvillaisia alushousuja ja maaperän hyvinvointia toisiinsa, mutta tosiasia on, että tällä konstilla tiedät, sisältääkö multasi tarpeeksi mikrobeja, bakteereita ja matoja. Puuvilla on maatuva materiaali ja siksi hyvä testausväline.

Ohje

Ohje

Menetelmä on hyvin yksinkertainen:

  1. Etsi, lainaa tai osta täyspuuvillaiset alushousut, joissa on kuminauhavyötärö.
  2. Alushousuissa ei saa olla yhtään tekokuituja!
  3. Hautaa alushousut maahan, noin 15 cm syvyyteen.
  4. Merkitse paikka esimerkiksi tikulla tai kivellä.
  5. Kaiva alusasu maasta kahden kuukauden kuluttua.
  6. Tarkasta tulokset.

Alushousuja voit haudata useampaan kohtaa pihaa tai peltoa. Jos epäilet pihallasi olevan kohtia, jossa voisi olla tarvetta maanparannukselle, hautaa yhdet kalsarit sinne. Alushousutestin voit tehdä esimerkiksi satoa huonosti tuottavien marjapuskien läheisyydessä. Toiset, vertailualushousut, pitää haudata taas sellaiseen kohtaan, joka näyttäisi päällisin puolin olevan kunnossa. Näin voit testata oman pihasi eri kohtia ja verrata tuloksia.

Testituloksia

Testauksen teoria on, että 100 %:n puuvilla kelpaa ravinnoksi mikrobeille ja bakteereille. Mitä enemmän reikiä tai vähemmän kalsareista on jäljellä, sen parempi ja hedelmällisempi maaperä. Esimerkiksi hapettomasta savipellosta tai hyvin märältä pellolta saat kaivaa melkeinpä koskemattomat alushousut takaisin pintaan.

Teoriassa paras tulos on, jos alushousuista ei ole jäljellä kuin kuminauhavyötärö, sillä kuminauha ei kelpaa ravinnoksi eikä se kompostoidu.

Belgiassa testauksesta järjestettiin jopa kilpailu. Kun tulokset oli kaivettu esiin maasta, ne esiteltiin kaikelle kansalla pyykkinarunäyttelyssä. Kenen kalsareissa oli eniten reikiä, oli voittaja. Kalsarien hautaamisesta voi järjestää korttelien väliset mestaruuskilpailut tai naapurien kesken mittelöt. Menetelmä toimii erittäin hyvin myös kouluissa biologian opetuksessa tai kerhoissa ja päiväkodeissa.

Rakentaminen
pihatyöt
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje:

Aiheeseen liittyvää

20207_65890.jpg
Etanadynamiitilla eroon kivistä ja kallioista
Jos tarvitset helpon ja edullisen tavan päästä eroon pihallasi olevasta kivestä tai kalliosta, niin silloin tarvitset Ter-Mite-murtolaastia. Se toimii hitaasti, joten se mahdollistaa purkutyön turvallisesti ja yksinkertaisesti ilman perinteistä räjäyttämistä. Ter-Mite-murtolaastia käytettäessä, ei tarvitse pelätä räjähteen aiheuttavan lähellä oleville rakennuksille vaurioita, ja sitä voidaan käyttää jopa sisätiloissa.Ter-Mite-murtolaasti, tutummin etanadynamiitti, on markkinoiden ainoa, joka toimii vielä alle +10 asteen lämpötiloissa. Sitä voidaan käyttää jo aikaisin keväällä tai myöhään syksyllä, koska minimi lämpötila on -5 astetta.
Puutarhanet_kuvaa_ei_loytynyt_1920x1080.jpg
Viiltosalaojitus
Jos nurmikko ei läpäise lainkaan vettä sateiden aikana, vaan muuttuu mutakentäksi ja sitten kivikovaksi kuivana aikana, apukeinona voi yrittää viiltosalaojitusta; kaiva 20-30 cm syvät ja noin 5 cm leveät ojat, 1-1,5 metrin välein nurmikon kaatosuuntaan, ja täytä ojat seulotulla 4-8 mm:n hiekalla. Vesi virtaa ojia pitkin ja läpäisee ojan pohjan. Ojien jäljet katoavat vähitellen nurmikkoon.Lue vanhan nurmikon hoidosta
20203_63387.jpg
Luo kestävät polut omaan upeaan unelmiesi puutarhaan
Vielä väriloistossaan kylpevä puutarha saa monet käynnistämään pihan ja puutarhan uudistustöiden suunnittelun. Mikä ilahduttaisi puutarhassa ensi kesänä? Keraamiset pihatiilet soveltuvat piha-alueiden moniin eri rakenteisiin ja käyttötarkoituksiin.
20205_64821.jpg
Istutusallas muurikivistä - suunnittele ja toteuta itse
Muurikiviä käytetään erityisesti rinnepihoilla, näyttävinä ja pihaa ryhdittävinä kokonaisuuksina. Muurikivillä voi vastaavasti saada tasaiseen pihaan elävyyttä rakentamalla vaikkapa istutusaltaita. Istutusaltaat voi upottaa osaksi terassirakennelmaa tai muuten vaan toteuttaa tyylikkäitä istutuskokonaisuuksia.
Oksasakset.jpg
Oksasakset ovat jokaisen puutarhurin perusväline
Puutarhurin käytetyimpiä työkaluja ovat pienet oksasakset eli sekatöörit. Niillä on käyttöä läpi vuoden: kesällä ne ovat ahkerassa käytössä niin pensaiden kuin ruusujen leikkaamisessa, kun taas syksyllä niiden avulla siistitään esimerkiksi perennamaat ja talvella taas tehdään kuusenhavuista taidetta ja tunnelmaa. Keväällä oksasaksilla otetaan huonekasveista pistokkaita ja leikataan muun muassa omenapuun vesiversot.Terän koko sanelee leikattavan materiaalin paksuuden. Tyypillisesti sekatööreillä leikataan maksimissaan noin 1 cm paksuisia oksia. Jos oksalla on paksuutta yli 1,5 cm, saattaa olla järkevämpää tarttua järeämpiin välineisiin.
20235_81966.jpg
Punanäppysieni ja uusi aita? Asiantuntija vastaa
Vanhassa pensasaidassamme oli punanäppysientä. Aita kaadettiin. Kannon tyngät jyrsittiin kantojyrsimellä. Aikeissa on laittaa tilalle aidanne. Onko punanäppysienen vuoksi vaihdettava multa? Vanha aita oli kiltotuhkapensasta, uuteen laitamme pihajasmiketta ja norjanangervoa ainakin.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton