• Etusivu
  • Rakentaminen

Missä kunnossa maa-aines on pihallasi? Testaa hautaamalla kalsarit pihalle

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.02.2024
20233_81311.jpg

Alushousut multaan hautaamalla saat selville multasi kunnon. Maailmalla muutamia vuosia kiertänyt villitys haudata puuvillaiset alushousut maahan kertoo, kuinka hyvässä kunnossa maaperä oikein on. Maaperämme tuottaa 95 % syömästämme ruoasta, joten maaperän kunto on hyvin tärkeä elementti myös ravintoketjussamme. Lisäksi jokaisen himopuutarhurin ylpeydenaihe on hyvinvoiva puutarha.

Ehkä et heti osaa yhdistää puuvillaisia alushousuja ja maaperän hyvinvointia toisiinsa, mutta tosiasia on, että tällä konstilla tiedät, sisältääkö multasi tarpeeksi mikrobeja, bakteereita ja matoja. Puuvilla on maatuva materiaali ja siksi hyvä testausväline.

Ohje

Ohje

Menetelmä on hyvin yksinkertainen:

  1. Etsi, lainaa tai osta täyspuuvillaiset alushousut, joissa on kuminauhavyötärö.
  2. Alushousuissa ei saa olla yhtään tekokuituja!
  3. Hautaa alushousut maahan, noin 15 cm syvyyteen.
  4. Merkitse paikka esimerkiksi tikulla tai kivellä.
  5. Kaiva alusasu maasta kahden kuukauden kuluttua.
  6. Tarkasta tulokset.

Alushousuja voit haudata useampaan kohtaa pihaa tai peltoa. Jos epäilet pihallasi olevan kohtia, jossa voisi olla tarvetta maanparannukselle, hautaa yhdet kalsarit sinne. Alushousutestin voit tehdä esimerkiksi satoa huonosti tuottavien marjapuskien läheisyydessä. Toiset, vertailualushousut, pitää haudata taas sellaiseen kohtaan, joka näyttäisi päällisin puolin olevan kunnossa. Näin voit testata oman pihasi eri kohtia ja verrata tuloksia.

Testituloksia

Testauksen teoria on, että 100 %:n puuvilla kelpaa ravinnoksi mikrobeille ja bakteereille. Mitä enemmän reikiä tai vähemmän kalsareista on jäljellä, sen parempi ja hedelmällisempi maaperä. Esimerkiksi hapettomasta savipellosta tai hyvin märältä pellolta saat kaivaa melkeinpä koskemattomat alushousut takaisin pintaan.

Teoriassa paras tulos on, jos alushousuista ei ole jäljellä kuin kuminauhavyötärö, sillä kuminauha ei kelpaa ravinnoksi eikä se kompostoidu.

Belgiassa testauksesta järjestettiin jopa kilpailu. Kun tulokset oli kaivettu esiin maasta, ne esiteltiin kaikelle kansalla pyykkinarunäyttelyssä. Kenen kalsareissa oli eniten reikiä, oli voittaja. Kalsarien hautaamisesta voi järjestää korttelien väliset mestaruuskilpailut tai naapurien kesken mittelöt. Menetelmä toimii erittäin hyvin myös kouluissa biologian opetuksessa tai kerhoissa ja päiväkodeissa.

Rakentaminen
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20238_59603.jpg
Herkullinen tatti herkkutatti
Kauppasienten ehdoton ykkönen herkkutatti (Boletus edulis) ilmestyy poimittavaksi toisinaan heti kesäkuussa, ja satoa voi poimia lokakuulle asti. Parasta poiminta-aikaa elellään elo- ja syyskuussa.Sieni antaa satoa lähes joka vuosi runsaanlaisesti. Aivan ensimmäisiä tatteja kannattaa katsastaa metsän kulkureittien varsilta sekä suurten kuusien juurilta. Tatit ovat paikkauskollisia – yleensä.Kova kasvualusta on näiden tattien mieleen. Sienten määrässä on vuosittain suuria eroja. Satokauden lopulla tatteja löytynee vielä kuivista mäntymetsistä.
20233_62965.jpg
Uutta: Maaliskuun vinkit
Maaliskuussa lisääntynyt auringonpaiste antaa uutta puhtia kevään touhuihin. Omistajiensa tavoin myös kodin viherkasvit piristyvät lisääntyvän valon sekä uuden, ravinteikkaan mullan ja lannoituksen alkamisen myötä.Siemenkylvöistä kohonneet pienet taimet siirretään valoisalle ikkunalle – puutarhassakin päästään pian aloittelemaan kevättöitä.Tervetuloa maaliskuu – tervetuloa kevät ja aurinko!
20227_78206.jpg
Viherpeukalon kevättöitä
SisätyötViherkasvitkaipaavat uutta multaa. Viimevuotiset ravinteet on kulutettu ja nyt tarvitaan uutta potkua tulevaan kasvukauteen!Ennen mullanvaihtoa viherkasvit kastellaan kunnolla pari päivää aikaisemmin, jotta kasvien nestejännitys on kunnossa. Vanhat ruukut pestään puhtaaksi astianpesuaineella. Mikäli likaa ei saa kunnolla irti, niin laitetaan suojakäsineet käsiin ja levitetään rätillä wc:n puhdistusainetta ruukun reunoihin; annetaan vaikuttaa hetki ja pestään lika pois. Ruukku on vaihdettava isompaan, jos kasvin juuret täyttävät koko ruukun. Kaktukset, mehikasvit sekä useat paksujuuriset kasvit viihtyvät kuitenkin paremmin pienissä ruukuissa. Mullanvaihdon yhteydessä kasveista voi ottaa myös pistokkaita; kasvin saa näin samalla helposti uudistettua. Pistokkaat voi laittaa suoraan multaan juurtumaan tai antaa juurten kasvaa vesilasissa.Myös taimikasvatusta voi itse harrastaa. Kesän apinan-, kehä-, sametti-, timantti- ja olkikukat, krassit, sinitähtöset, tuoksupielukset, tsinniat, päivänhatut, härmesalviat ja portulakat laitetaan maaliskuun lopussa/huhtikuun alussa kasvatukseen. Myös paprikan siemeniä voi laittaa multaan ja kasvattaa taimet kesää varten. Taimikasvatuslaatikon päälle laitetaan muovi, jotta siemet saavat itää kosteassa.Varastossa talvehtineet kasviton aika herätellä kevääseen. Ne tuodaan pikku hiljaa lämpimämpään ja valoisempaan. Pelargonia on syytä leikata hieman, rumimpia osia pois, ja vaihtaa uuteen multaan sekä valoon ja viileämpään huoneeseen. Dahlian juurakot voidaan jakaa ja esikasvattaa, jotta kukinta aikaistuisi hieman.
20125_31039.jpg
Luonnonkukkien päivää vietetään 20.6.2021
Tulossa kymmeniä opastettuja kasviretkiä ympäri SuomenTiedote. Julkaistu: 23.05.2013 Julkaisija: Suomen luonnonsuojeluliitto
20237_51951.jpg
Talousjätteet kompostoituvat tehokkaasti pikakompostorissa
Keskimäärin noin kolmasosa talousjätteestä on kompostikelpoista biojätettä. Keittiön biojäte on erinomaista kompostoitavaa, sillä se on monipuolista ravintoa komposti hajottajina toimiville luonnon pieneliöille. Keittiöstä kompostiin kelpaavat ruoantähteet, pilaantuneet elintarvikkeet, vihannesten ja hedelmien kuoret sekä pehmopaperit kostutettuina.
20232_80908.jpg
Kotipuutarhan syksy
Syyskesän kasvirunsaus houkuttelee nauttimaan pimenevistä illoista ja sadon runsaudesta puutarhassa. Viilenevät säät ja kosteat yöt mahdollistavat myös uusien monivuotisten kasvien nopean kasvuunlähdön. Vielä ei ole myöhäistä toteuttaa kesän aikana kypsyneitä puutarhaunelmia.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton