• Etusivu
  • Kasvillisuus

Rakentele puutarhaa muurikivillä

Rakentajan toimitus
Päivitetty 02.06.2020
20205_64821.jpg

Alustava hahmottelu istutusaltaan paikasta.

Muurikiviä käytetään erityisesti rinnepihoilla, näyttävinä ja pihaa ryhdittävinä kokonaisuuksina. Muurikivillä voi vastaavasti saada tasaiseen pihaan elävyyttä rakentamalla vaikkapa istutusaltaita. Istutusaltaat voi upottaa osaksi terassirakennelmaa tai muuten vaan toteuttaa tyylikkäitä istutuskokonaisuuksia.

Istutusallas on helppo toteuttaa

Valitse haluamasi paikka sen mukaan, tuleeko istutusallas osaksi vaikkapa terassikokonaisuutta tai haetaanko otollista paikkaa tietyntyyppisille kasveille. Perustettaessa vaikkapa vanhalle nurmikolle, kannattaa vanha nurmikko kaivaa pois ja pohjalle voi laittaa vaikka kerroksen sepeliä tai soraa, jotta ensimmäisen kerroksen ladonnan yhteydessä on helpompi saada istutusaltaan pohja vaateriin.

Istutusaltaan alla voi käyttää juuriestekangasta tai vaikkapa sopivan kokoista lavakaulusta, jos estää rikkakasvien tunkeutumisen altaaseen. Ensimmäinen muurikivikerros ladotaan paikoilleen ja apuna voi käyttää vaikkapa linjalautoja, joilla allas saadaan haluttuun kohtaan. Altaan leveyttä kannattaa mittailla rullamitan avulla ja ristimittakin on hyvä tarkistaa, kun ensimmäinen kerros on kunnossa.

Vanha nurmikko on poistettu ja tilalle tuotu non 10 cm:n kerros sepeliä. Ei toivottua kasvustoa pyritään estämään kankaalla.
Vanha nurmikko on poistettu ja tilalle tuotu non 10 cm:n kerros sepeliä. Ei toivottua kasvustoa pyritään estämään kankaalla.

Hyvän perustan päälle on sitten helppo ja nopea latoa halutun korkuinen muuri. Jos maaperä on erittäin routivaa, routa saattaa jonkin verran "muljata" allasta, mutta se asettunee keväällä jokseenkin entiselle paikalleen.

Ladonta on aloitettu. Suoruutta ja vaaterissä pysymistä seurataan tarkasti tässä vaiheessa. Tässä kohteessa pihanurmikko oli sen verran viettävää, ettei toiseen päähän tehty alinta kerrosta ollenkaan. Vasta toinen kivikerros on täysi kierros.
Ladonta on aloitettu. Suoruutta ja vaaterissä pysymistä seurataan tarkasti tässä vaiheessa. Tässä kohteessa pihanurmikko oli sen verran viettävää, ettei toiseen päähän tehty alinta kerrosta ollenkaan. Vasta toinen kivikerros on täysi kierros.

Istutusaltaan täyttö

Vähänkin korkeamman istutusaltaan pohjalle voi levittää salaojasorakerroksen esim. 10 cm paksun. Sen päälle asetetaan vettä läpäisevä suodatinkangas. Lopuksi allas täytetään mullalla ja/tai kasvuturpeella. Tässä vaiheessa olisi hyvä jo tietää, mitä altaaseen halutaan istuttaa, jotta täyttöön voidaan käyttää oikeaa seosta.

Kansikivien ladonta alkaa ja edelleen täysin passissa.
Kansikivien ladonta alkaa ja edelleen täysin passissa.

Puutarhaliikkeessä voi käydä kyselemässä neuvoja ja ideoita. Tällöin on hyvä kertoa altaan sisämitat ja paikan aurinkoisuus. Samalla saa ohjeita sopivan kasvualustan sisällöstäkin.

Istutusallas valmiina täyttöä varten.
Istutusallas valmiina täyttöä varten.

Valitut kasvit istutetaan altaaseen ja lopputuloksen voi viimeistellä, vaikka kuorikatteella.

Itstutusallas ensimmäisen talven jälkeen odottelemassa kesää. Taustalla noin 20 vuotta vanha muurikivistä ladottu istutusalue.
Itstutusallas ensimmäisen talven jälkeen odottelemassa kesää. Taustalla noin 20 vuotta vanha muurikivistä ladottu istutusalue.
Ohje

Ohje

Malliesimerkin tarvikemenekki:

  • 14 kiviparia / kerros (56 kiviparia + 14 kansikiviparia)
  • sepeliä/soraa < 1m3
  • Juurimatto
  • salaojakerros (sepeliä tai salaojasoraa)
  • suodatinkangas
  • Kuorikatetta 2-3 säkkiä
  • Kasvit

Muurikivistä voi sommitella myös kokonaisuuden, jossa on korkeampia osia ja eri väreillä voi tyylitellä kokonaisuutta. Rakentaminen ei vaadi erityisosaamista. Mielikuvitusta voi käyttää ja luoda haluamansa näköisiä kokonaisuuksia.

Jos innostuu rakentamaan suurempia kokonaisuuksia, kannattaa muistaa, että yli 70 cm korkeat muurit kaipaavat jo anturaa ja saattavat edellyttää vähintäänkin toimenpidelupaa. Täytön maanpaine myös kasvaa korkeissa muureissa ja tällöin käytetään harjateräksiä ja betonivalua vahvistamaan muuria.

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

20207_65869.jpg
Risuaita on hyvä näköeste
Risuja ei kannata aina viedä suoraan jätehuollon toimipisteeseen. Mitäpä jos niistä rakentaisi vaikka aidan tai yksinkertaisen näköesteen omalle tontille? Risuaita toimii niin suojana, näköesteenä kuin risujen loppusijoituspaikkana, lahottajahyönteisten kotina tai jopa siilin asuinsijana. Jos risuja on paljon ja käytettävissä on myös puun rankoja, voi isolle pihalle rakentaa pitkänkin pätkän vaikka metrin leveää aitaa.
202310_83271.jpg
Siirtonurmikon hoitaminen
Nurmikko muodostaa usein ympäristöviihtyvyyden kannalta kotipihan peruskasvillisuuden, jonka tulisi viheriöidä aina myöhäissyksyyn asti. Se muodostaa myös sen osan pihaa, jolla toimitaan ja oleskellaan. Jotta siirtonurmi pystyisi täyttämään sille asetetut toiveet, kannattaa sitä – huolellisen perustamistyön jälkeenkin – hoitaa säännöllisesti. Leikkaamisen ja kastelun lisäksi säännöllinen ilmastointi, kalkitus ja lannoitus auttavat nurmikkoa pysymään kauniina vuosikymmenien ajan.
20157_43990.jpg
Salaattibaarista pöytään
Kauppojen salaattitiskit ovat kirjavanaan lajikkeita, mutta......ne eivät vedä vertoja salaattibaarille, joka sijaitsee omalla pihalla tai parvekkeella!Artikkeli julkaistu aikaisemmin Kodin kuvalehti 1 puutarhassa -erikoisjulkaisussa 2014Kuvat Hanna Marttinen ja KekkiläSalaatit ovat aloittelevan keittiöpuutarhurin parhaita kavereita. Sato on lähes varma ja sitä saa koko kesän. Oman pihan viljelylaatikosta tai parvekkeelta saat aitoa lähiruokaa. Salaattia kannattaa syödä paljon, kun sato on parhaimmillaan. Korkeaksi kasvaneen tai kukintaa aloittelevan salaatin maku huononee.Tutustu eri salaatityyppeihin!
20219_72373.jpg
Nurmikkokin kaipaa syyshuoltoa
Huolella tehdyt syystyöt varmistavat puutarhan seuraavan kasvukauden onnistumisen ja helpottavat kevättöiden tekemistä. Syksy on puutarhanhoidon tärkeimpiä ajanjaksoja: nyt luodaan tulevan kevään kasvun onnistumisen edellytykset. Vaikka kesä ja syksyn sadonkorjuu olisivatkin vieneet kotipuutarhurilta jo suurimman innostuksen puutarhanhoitoon, kannattaa myös puutarhan syksyiset hoitotyöt tehdä huolellisesti. Kiitos tästä vaivannäöstä on taatusti nähtävissä seuraavana keväänä.
20078_5990.jpg
Leppärousku
EsiintyminenVaikka nimestä voisi olettaa, leppärousku ei ole lepän seuralainen. Leppään viittaava nimi voisi tulla siitä, kun lepän sahattu pinta ja leppärouskun maitiasneste sekä jalan väri ovat samaa oranssia. Sieni on helppo tunnistaa oranssista väristä, mutta vaikea huomata, koska lakin pinta on vihertävä. Sienen maitiaisneste värjää sienen vioittuneet kohdat vihreiksi puolessa tunnissa. Kuivattu ja paleltunut sieni voi olla vihreä myös. Leppärouskua löytyy eniten Etelä- ja Keski-Suomessa, paikoitellen Pohjois-Suomesta. Sieni elelee männyn (männynleppärousku) ja kuusen (kuusenleppärousku) kaverina.
20236_82413.jpg
Tunnetko keltamajavankaalin? Miten se tulisi hävittää?
Keltamajavankaali on näyttävä vehkakasvi, mutta kauneudestaan huolimatta kyseinen kasvi kuuluu hävitettävien kasvien joukkoon ja tulisikin tavattaessa hävittää mieluiten juuria myöten. Mistä siis on kyse?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton