• Etusivu
  • Kasvillisuus

Leppärousku

Rakentajan toimitus
Päivitetty 19.08.2013
20078_5990.jpg

Esiintyminen

Vaikka nimestä voisi olettaa, leppärousku ei ole lepän seuralainen. Leppään viittaava nimi voisi tulla siitä, kun lepän sahattu pinta ja leppärouskun maitiasneste sekä jalan väri ovat samaa oranssia. Sieni on helppo tunnistaa oranssista väristä, mutta vaikea huomata, koska lakin pinta on vihertävä. Sienen maitiaisneste värjää sienen vioittuneet kohdat vihreiksi puolessa tunnissa. Kuivattu ja paleltunut sieni voi olla vihreä myös. Leppärouskua löytyy eniten Etelä- ja Keski-Suomessa, paikoitellen Pohjois-Suomesta.
Sieni elelee männyn (männynleppärousku) ja kuusen (kuusenleppärousku) kaverina.

Kuusikoista kannattaa näitä sieniä etsiskellä, sillä kuusenleppärouskut ovat yleisempiä. Ajankohta, jolloin leppärouskuja kannattaa metsästää, on heinäkuun alku-syyskuun loppu.

Tunnistaminen

Leppärouskua ei oikeastaan voi sekoittaa toisiin sieniin, sillä oranssi väri on hyvä tuntomerkki. Kuusenleppärousku on lakiltaan vyöhykkeinen ja vyöhykkeiden värit vaihtelevat harmaanvihertävän sekä punaruskean kanssa. Männynleppärouskun lakki on punaisen kellertävä, mutta siinä on vaaleita häivähdyksiä ja harvaan oranssinruskeita täplävyöhykkeitä. Männyn- ja kuusenleppärouskun on helppo tunnistaa myös sen puun mukaan, minkä vieressä se kasvaa.
Maitiaisneste on leppärouskuilla oranssia värjäten sienen vahingoittuneet alueet eri vaiheiden kautta vihreäksi.
Heltat ovat oranssinpunaiset.
Männynleppärouskun jalka on vaalea oranssinruskein laikuin. Kuusenleppärouskulla on taas oranssi jalka.

Käyttö

Leppärouskut ovat toukkien suosimia, varsinkin alkusyksystä sääskien toukat viihtyvät niissä. Loppusyksystä toukkia on vähemmän.
Sienen vahingoittuneita osia ei tarvitse poistaa eikä sieni tarvitse kuin puhdistuksen ennen valmistusta.
Leppärouskua ei tarvitse ryöpätä, sen kirpeys häviää paistettaessa tai kastiketta tehdessä. Kuivattuna ne käyvät mausteesta tai sienikeiton kantavasta ainesosasta. Etikkasieninä leppärouskut säilyttävät värinsä parhaiten. Ennen pakastusta ne kannattaa nopeasti paistaa rasvattomalla kuumalla pannulla liikojen nesteiden poistamiseksi. Liotus ja liian pitkä paistamien sekä keittäminen hävittää sienen maun. Suolaaminenkin käy leppärouskujen säilömiseen. Lisäksi leppärouskuista voi valmistaa herkullista

Syksyistä houkutusta

Pohja:
100 g margariinia
2½ dl vehnäjauhoja
½ tl suolaa
1 tl leivinjauhoa
1 dl juustoraastetta 2 rkl maitoa/kermaa

Täyte:
100 g meetvurstia
1 dl hienonnettua purjoa
1 dl sipulia
½ l leppärouskuja
1 purkkia ranskankermaa
1 muna
2 dl juustoa
mustapippuria, suolaa, timjamia

Pohja: Sekoita keskenään pehmeä margariini ja kuivat aineet sekä juustoraaste murumaiseksi seokseksi. Lisää neste ja sekoita taikina tasaiseksi. Ota taikinasta ¼ ja pyöritä siitä kaksi nauhaa. Kierrä ne punokselle. Levitä jauhotetun käden avulla taikina piirasvuoan pohjalle. Reunusta taikinapohja punoksella. Anna jähmettyä jääkaapissa n. 30 min. Paista sitten pohjaa 225º:ssa n. 15 min.

Täyte: Kuullota sipuli ja ruskista sienet kevyesti. Leikkaa meetvursti tai kinkku ohuiksi suikaleiksi. Sekoita ranskankermaan muna, mausteet ja juustoraaste. Levitä pohjan päälle ½ sienistä, meetvurstista/kinkusta ja sipulista. Tee toinen kerros samoin. Lisää täytteet. Paista vielä 225º:ssa alatasolla n. 20 min.

Lue lisää sienistä!

Puutarha.netin valikosta löytyy lisää tietoa luonnon antimista - ja lisätietoa erilaisista sienistä. Tunnistatko rouskut, haperot... muistatko jokamiehenoikeudet? Tästä pääset tiedon pariin!

Kasvillisuus
Kiinnostuitko? Tilaa Puutarha.net-uutiskirje
Oletko multasormi, maailmanluokan puutarhuri tai innokas kaikkien kasvien kokeilija? Puutarha.net-uutiskirjeestä saat viikoittain ideoita, ohjeita, infoa ja inspiraatiota suoraan sähköpostiisi. Tutustu muiden pihan- ja puutarhanhoitajien kokeiluihin ja kokemuksiin, nappaa talteen arvokkaat asiantuntijavinkit, ohjeet ja tuoteideat tai yksinkertaisesti fiilistele kasvi- ja kukkaloistoa tai mielenkiintoisia harvinaisuuksia.

Aiheeseen liittyvää

202310_61646.jpg
Teettäisinkö pihasuunnitelman?
Siinä missä itse helposti sortuu miettimään jonkin tietyn kukan väriä tai pihalaatan mallia, osaa pihasuunnittelija nähdä pihan kokonaisuutena. Hyvä suunnitelma luo perustan toimivalle pihalle.
20186_53560.jpg
Päärynä
(Pyrus communis)Päärynät ovat vanhimpia viljeltyjä hedelmäpuita. Villinä niitä kasvaa toisinaan jopa Etelä-Ruotsissa saakka! Hedelmänviljelyn alkuaikoina on myös Suomeen tuotu päärynäpuiden taimia, mutta monet pakkastalvet ovat kuitenkin olleet tuhoisia omenapuuta aremmalle päärynäpuulle. Kotipuutarhoissa päärynäpuita toki kasvatetaan etenkin Etelä-Suomessa, mutta kotipuutarhurit ovat saaneet kestävimmillä lajikkeilla hyviä tuloksia myös pohjoisempanakin. Päärynää muuten viljellään ja lisätään kuten omenapuuta (Malus), jolle ne ovatkin läheistä sukua.Vaikka keväthalla veisi kukinnan, sato ei ehtisikään kypsyä tai hedelmät olisivatkin hieman kitkerän makuisia niin päärynäpuu on kuitenkin aina yksi puutarhan kauneimmista hedelmäpuista. Sen kauniit kukat ja kiiltävät lehdet sekä kaunis syysväri tekevät siitä arvokkaan puun - vaikka sitten ihan vain koristepuuna. Eiköhän se kotitarhuri saa myös päärynäsatoaan nautiskella!
20228_79413.jpg
Voiko poppelin hävittää suolalla? Asiantuntija vastaa
Poppelin voi hävittää, kun kuorii tyven huolellisesti nyt alkukesällä. Vuoden päästä sen voi kaataa. Mutta kuulin sellaisenkin konstin, että kun katkaistujen poppelien kannolle laittaa karkeata merisuolaa, ne kuolevat. Onko näin?
20196_58812.jpg
Suojaudu legionella-bakteerilta lämminvesivaraajan avulla
Legionellatartunta, eli legionelloosi on Legionella pneumophilan aiheuttama vakava keuhkokuume, jonka voi saada esimerkiksi pisaratartuntana suihkusta, porealtaasta tai kukkamullan käsittelystä. Bakteeri lisääntyy vesijärjestelmissä, joissa lämmin käyttövesi on alle 50 astetta. Ympäristöministeriö on määrittänyt lämpimän käyttöveden suositusasteen, mutta siitä huolimatta markkinoilla on laitteita, jotka eivät ole kyllin tehokkaita nostamaan veden lämpötilaa vaaditulle tasolle. Asentamalla itsellesi Bosch Tronic 4500T lämminvesivaraajan varmistut, ettei tämä haitallinen bakteeri elä sinun käyttövedessäsi.
20225_64997.jpg
Vaadi palvelua ja laadukkaita taimia
Onnistunut taimiostos tuottaa iloa parhaimmillaan jopa vuosikymmenien ajan kannustaen pihan ja puutarhan hoitoon. Valinnan lähtökohtana pitäisi aina olla oikea kasvi oikealle paikalle. Kun tämä onnistumisen perusedellytys on kunnossa, voidaan aloittaa hinta-laatu-koko-vertailu. Pelkkä korkea hinta ei välttämättä takaa laatua. Hyvin hoidettu taimi on tukeva, tuuhea, luonnollisen värinen, elinvoimainen ja terve – myös juuristoltaan.
20124_30315.jpg
Näin perustat kukkaniityn - OSA 4/5
OSA 4: Niityn kehitysKärsivällisyys on tarpeen, sillä niittykukat kehittyvät hitaasti; ensimmäisenä kesänä saattaa vasta taimettuminen tapahtua. Yksivuotiset kukat kukkivat toki jo 1. kesänä, mutta monivuotiset aloittelevat kukinnan vasta 2.-3. kesänä.Kukkaniityn kehittymiseen vaikuttavat mm. kasvualustan laatu, kylvöaika, säätilat ja niiden vaihtelut, hoito, niityn kasvillisuus ja kasvien välinen kilpailu.Alla olevista kuvapareista näet kuivan sekä tuoreen niityn kehittymisen kolmena ensimmäisenä elinvuotenaan...

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton